Chlebíčky, štóly, štrúdle
Štrúdľa z kyslej smotany PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 05 Marec 2015 16:12

Ingrediencie

200 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 125 g Hery, 200 g kyslej smotany

plnka: 7 jabĺk, 2 škoricové cukre, 50 g masla, strúhanka, hrsť hrozienok

1 vajíčko na potretie

Postup

Múku, Heru a kyslú smotanu zmiešame a spracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Potrieme ho roztopeným maslom, posypeme strúhankou, rovnomerne rozložíme očistené, nastrúhané jablká, ktoré posypeme opláchnutými hrozienkami a škoricovým cukrom. Zvinieme do závinu a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

 


 
Mrkvový závin PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 11 Október 2014 16:08

Ingrediencie

cesto: 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 väčšie mrkvy, 1 Hera

plnka: 6 jabĺk, 1 škoricový cukor, 2 lyžice cukru, hrozienka

1 vajíčko na potretie

Postup

Múku zmiešame s očistenou a najemno nastrúhanou mrkvou. Pridáme rozpustenú Heru a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odležať.

Medzitým si nastrúhame na hrubom strúhadle očistené jablká, zmiešame s cukrami a hrozienkami. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik, natrieme jablkovou plnkou a zvinieme do rolády. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 45 minút dozlatista.

 

 

 
Závin z pomazánkového masla PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 12 August 2014 14:53

Ingrediencie

2 neochutené pomazánkové masla (1 ks-150 g), 2 kelímky od pomazánkového masla polohrubej múky, štipku soli, vajce na potretie

plnka: 8 jabĺk, cukor podľa chuti, škorica, orechy

Postup

Z masla, múky a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odležať v chlade. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Stred cesta naplníme nastrúhanými, cukrom ochutenými jablkami. Posypeme škoricou, mletými orechami a závin zrolujeme. Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov. Pečieme dozlatista.

 

 

 
Štrúdla z kyslého mlieka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 03 Marec 2013 16:13

Ingrediencie

cesto: 300 g hladkej múky, soľ, 250 g tuku na pečenie, 9 lyžíc kyslého mlieka, 1 vajce

plnka: 1 kg očistených jabĺk, 100 g masla, strúhanka, škoricový cukor, vlašské orechy, hrozienka

práškový cukor na posypanie

Postup

Do preosiatej múky so soľou rozdrobíme tuk, pridáme kyslé mlieko, vajce a vymiesime cesto. Rozdelíme ho na dve časti. Každú vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko do tvaru obdĺžnika. Strednú časť rozvaľkaného cesta potrieme rozpusteným maslom a posypeme strúhankou. Na ňu uložíme nastrúhané jablká, posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami a orechami. Potom preložíme okraje na jablká a dlhšie strany cesta cez seba.

Takto pripravené štrúdle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov doružova. Vychladnutú štrúdlu posypeme práškovým cukrom.

 

 


 
Tvarohová štóla s čokoládou PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 01 November 2012 12:56

Ingrediencie

400 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 150 g masla, 2 väčšie vajcia, 2 lyžice mlieka, 250 g tvarohu, 180 g cukru krupica, 100 g horkej čokolády, hrsť kandizovaného ovocia

2 lyžice masla na potretie, práškový cukor na posypanie

Postup

Na dosku preosejeme múku s práškom do pečiva. Pridáme cukor, zmäknuté maslo, rozdrobený tvaroh, celé vajcia, mlieko a rukami spracujeme hladké vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na silnejší obdlžník a posypeme kandizovaným ovocím. Prehneme ho na polku a znova vyvaľkáme na obdlžník. Husto posypeme strúhanou čokoládou a prehneme na tretiny. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pomaly pečieme pri teplote 170 stupňov cca 45 minút dozlatista. Ihneď po vytiahnutí z rúry štólu výdatne potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Makovec PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 19 Február 2012 06:37

Ingrediencie

2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček mletého maku, 3/4 hrnčeky mlieka, 3/4 hrnčeka práškového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, strúhaná kôra z 1 citróna, štipka mletej škorice, štipka soli

poleva: 7 lyžíc práškového cukru, šťava z 1 malého citróna

Postup

V mlieku rozšľaháme vajcia a striedavo zašľahávame cukry a olej. Nakoniec vmiešame mak, múku s práškom do pečiva a škoricou, soľ a citrónovú kôru. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov. Polevu pripravíme z dvakrát preosiatého cukru a citrónovej šťavy. Trieme tak dlho , až vznikne lesklá hladká hmota. Vychladnutý makovec prelejeme polevou a pri izbovej teplote ju necháme zaschnúť.

 


 
Babičkin orieškový chlebíček PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 26 November 2011 18:41

Ingrediencie

na cesto: 100 g nasekaných lieskových orieškov, 100 g čokolády, 250 g Hery, 175 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 lyžičky rumovej esencie, 4 vajcia, 200 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 100 g mletých lieskových orieškov

na ozdobu: čokoládová poleva, 50 g sekaných lieskových orieškov

Postup

Na prípravu cesta zľahka opražíme na panvici bez tuku nasekané oriešky. Čokoládu nasekáme na malé kúsky. Zmäknutú Heru, práškový, vanilkový cukor a arómu vyšľaháme. Postupne zašľaháme vajíčka. Zľahka vmiešame múku, kypriaci prášok, soľ a mleté oriešky. Nakoniec vmiešame opražené oriešky a čokoládu. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček a pečieme pri teplote 190 stupňov. Skúšame špajlou. Po vychladení ozdobíme čokoládovou polevou a sekanými orieškami.

 

 
Chrbát plnený marcipánom PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 22 Máj 2011 18:31

Ingrediencie

1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 vajce, 1 lyžica kakaa, 1/2 prášku do perníka, 1 lyžička prášku do pečiva, marcipán

Postup

Z marcipánu si vytvarujeme guličky, ktoré necháme bokom. V miske zmiešame najprv suché suroviny, zvlášť v miske tekuté suroviny. Nakoniec zmiešame obsah obidvoch misiek spolu. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou a cestom naplníme pripravenú formu. Do cesta vložíme po dve guličky marcipánu vedľa seba a postup opakujeme po celej dĺžke formy. Chrbát vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme. Skúšame špajlou.

 



 
Plnený srnčí chrbát PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 23 Január 2011 16:26

Ingrediencie

cesto: 6 vajec, 140 g mletých vlašských orechov, 140 g práškového cukru, 140 g masla, 70 g strúhanky, 2 lyžice kakaa

ďalej: višňový džem, višne, čokoládová poleva

Postup

V miske vyšľaháme maslo, cukor a žĺtky. Pridáme orechy, kakao a strúhanku. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame do masy. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 45 minút. Upečené vyklopíme na mriežku, vychladnuté prerežeme po dĺžke, potrieme višňovým džemom, poukladáme kompótové višne a priložíme vrchný diel. Srnčí chrbát polejeme čokoládovou polevou a necháme v chlade stuhnúť.

 

 


 
Roláda v srnčom chrbáte PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 28 Marec 2010 15:40

Ingrediencie

roláda: 3 vajcia, 75 g práškového cukru, 75 g hladkej múky, marmeláda

cesto: 170 g masla, 160 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 5 vajec, 180 g mletých orechov, 100 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 3 lyžice kakaa, 1 lyžica rumu, štipka soli

Postup

Najprv si urobíme roládu. Celé vajcia vymiešame s cukrom do bielej peny. Primiešame múku a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Hotové cesto preložíme na čistú utierku, opatrne stiahneme papier a roládu zrolujeme. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí roládu natrieme marmeládou a znova zvinieme. 

Maslo s cukrom, žĺtka, vanilkový cukor, štipkou soli a rumom vymiešame a pridáme orechy. Potom zmiešame v miske múku s práškom do pečiva, kakaom. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do ktorého postupne vmiešame múku s kakaom. Celé opatrne vmiešame k žĺtkovej zmesi. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou. Polovicu cesta vylejeme do formy, položíme roládu a zalejeme zvyšným cestom. Pečieme pri teplote 180 stupňov. 

zdroj:www.toprecepty.cz

 

 

 

 

 
Banánovo-orechový chlebíček PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 19 Marec 2010 20:08

Ingrediencie

1/2 hrnčeka roztopenej hery,  1 hrnček cukru krupica, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka najemno nasekaných orechov, 2 hrnčeky hladkej múky, 1/2 lyžičky soli, 1/2 prášku do pečiva, 1 lyžička citrónovej šťavy, 2 banány

Postup

Orechy zalejeme roztopenou teplou herou. V miske vymiešame vajcia s cukrom, pridáme mlieko, orechy s herou, citrónovú šťavu a nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Dôkladne premiešame a nakoniec vmiešame roztlačené banány. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej hranatej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov. Súšame špajlou.

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 
 


 

 

 
« ZačiatokDozadu12DopreduKoniec »

Stránka 1 z 2

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist