Chlebíčky, štóly, štrúdle
Vianočná štóla PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 05:51

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 180 g masla, 3 žĺtky, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, 1 vanilkový cukor, 70 g práškového cukru, 50 g kandizovaného ovocia, 3 lyžice rumu, citrónová kôra, 30 g čerstvého droždia

Postup

V polovici vlažného mlieka rozmiešame droždie, trocha cukru, trocha múky a necháme vykysnúť. Do múky pridáme vykysnutý kvások, mlieko, žĺtky, mäkký tuk, cukor, rum, postrúhanú kôru. Cesto vypracujeme a necháme kysnúť. Potom do cesta zapracujeme hrozienka, ovocie, olúpané, pokrájané mandle a cesto necháme opäť vykysnúť. Cesto rozvaľkáme na plát, pozdĺžne ho preložíme, čím získame tvar štóly. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť. Natrieme rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi hodinu. Po upečení opäť natrieme maslom a husto posypeme práškovým cukrom. Štólu pred konzumáciou necháme niekoľko dní odležať.

 


 

 
Banana Bread-banánový chlieb PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 23 Máj 2009 10:26

Ingrediencie

4 zrelé banány, 1/3 hrnčeka roztopeného masla, 3/4 hrnčeka hnedého cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 1 lyžička sódy bikarbóny, štipka soli, štipka prášku do pečiva, štipka škorice, 1,5 hrnčeka polohrubej múky

Postup

V miske si vidličkou rozmačkáme banány a zmiešame s roztopeným maslom. Pridáme hnedý cukor, vanilkový cukor , vajíčko a premiešame. Pridáme soľ, škoricu, sódu bikarbónu a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej hranatej formy a pečieme pri teplote 175 stupňov asi  40 minút. Skúšame špajlou.

V Austrálii zvyknú tento chlieb jesť opečený v toastri a natretý maslom. 

 


 

 
Slivkový-medový chlebíček PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 14 Február 2009 20:02

Ingrediencie

250 g hladká múka, 150 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 200 g medu, 3 vajcia, 50 g masla alebo rastlinného tuku, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 50 g čokolády, 50 g kandizovaného ovocia, 1 lyžica slivkového lekváru, 120 g sliviek, tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie chlebíčkovej formy

Postup

Žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a medom vyšľaháme do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, sódou bikarbónou a pokrájanými slivkami, pridáme k vyšľahanej mase a premiešame. Potom pridáme rozpustené maslo, nahrubo postrúhanú čokoládu, lekvár, kandizované ovocie a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do pripravenej chlebíčkovej formy a upečieme. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 1 hodinu. Skúšame špajlou. Chlebíček necháme trocha vychladnúť, vyklopíme ho z formy a ešte teplý posypeme práškovým cukrom.

 


 

 
Pletený jablkový závin PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 14 Február 2009 19:59

Ingrediencie

cesto: 300 g polohrubej múky, 250 g tvarohu, 250 g Hery, štipka soli, štipka prášku do pečiva

plnka: 700 g jabĺk, 1 škoricový cukor, hrsť posekaných orechov

ďalej: vajíčko na potretie, cukor na posypanie, kúsok masla, strúhanka

Postup

Zo surovín spracujeme cesto. Väčší plech na pečenie vystelíme papierom  a po celej šírke a dĺžke rozvaľkáme pripravené cesto. Potom z každej strany radielkom narežeme do šikma pásy. V prostriedku necháme v celku neporezaný pás, ktorý budeme plniť. Prostriedok potrieme roztopeným maslom, posypeme strúhankou a položíme naň plnku.

Plnka: Jablká očistíme, postrúhame na hrubšom strúhadle, posypeme cukrom, posekanými orechami.

Krajné pásiky cesta postupne prekladáme až do ukončenia. Závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Vychladené posypeme práškovým cukrom.

 


 

 
Jablkový chlebíček PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 14 Február 2009 19:55

Ingrediencie

6 bielok, 200 g krupicového cukru, 200 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 125 g Hery, 200 g jabĺk, čokoládová poleva, kokos na posypanie

Postup

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Zmiešame cukor, múku s práškom do pečiva, rozpustený tuk, jablká nastrúhane na hrubo a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Vychladený chlebíček polejeme čokoládovou polevou a posypeme kokosom. Necháme v chlade stuhnúť.

zdroj: časopis pošli recept

 


 

 
« ZačiatokDozadu12DopreduKoniec »

Stránka 2 z 2

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist