Nedeľa, 05 Apríl 2015 09:00 |
Ingrediencie
cesto: 4 vajcia, 160 g cukru krupica, 160 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, 4 lyžice oleja
náplň: 750 ml mlieka, 3 vanilkové pudingy v prášku, 200 ml vaječného likéru, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 lyžice práškového cukru, 250 g masla
šľahačka: 500 ml smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky, 2 lyžice kakaa, 1 lyžica práškového cukru
ďalej: džem z lesného ovocia
Postup
Celé vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s kakaom, práškom do pečiva a krátko zašľaháme. Cesto rozotrieme na plech (30x40) vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 10 minút.
Uvaríme hustý puding a ešte do horúceho zašľaháme vaječný likér. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s oboma cukrami do penista a postupne zašľahávame likérový puding. Vychladnutú piškótu potrieme vrstvou džemu a na ňu rozotrieme krém.
Smotanu s cukrom, kakaom a stužovačom vyšľaháme a rozotrieme na krém. Vrch posypeme kakaom. Necháme v chlade stuhnúť.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Piatok, 03 Apríl 2015 14:30 |
Ingrediencie
cesto: 250 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 6 žĺtok, 300 g polohrubej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžica kakaa, 4 lyžice mlieka
sneh: 6 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 150 g strúhaného kokosu
marhuľový džem
Postup
Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme dopenista. Potom k nemu po jednom zašľaháme žĺtky. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Vareškou vmiešame sypkú zmes po častiach k maslovo-žĺtkovej zmesi. Postupne zašľaháme mlieko. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ho väčším množstvom džemu a necháme v chlade 30 minút odstáť.
Medzitým vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Po častiach do snehu za stáleho miešania prisypeme kryštálový cukor a šľaháme, až kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia. Na záver do snehu zľahka vmiešame strúhaný kokos. Kokosový sneh natrieme na odstáty koláč. Rúru predhrejeme na 100 stupňov, koláč vložíme do rúry a teplotu zvýšime na 180 stupňov. Pečieme asi 35-40 minút.

|
Pondelok, 09 Február 2015 18:03 |
Ingrediencie
mrvenička: 500 g polohrubej múky, 180 g cukru krupica, 1 prášok do pečiva, 200 g masla, 1 vajce
náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 100 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 1 jahodový puding v prášku, 500 ml mlieka, ľubovoľné ovocie
Postup
Začneme náplňou: v miske rozmiešame tvaroh s vajcom, cukrom, pudingovým práškom a trochou mlieka. Elektrickým šľahačom rozšľaháme a postupne pridáme zvyšné mlieko. Vznikne dosť riedka hmota.
V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a cukrom. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a rukami vytvoríme mrveničku. Pridáme celé vajcia, vareškou zamiešame do mrveničky a potom znovu rukami mrveničku dokončíme.
Približne dve tretiny mrveničky urovnáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mrveničku rovnomerne nalejeme náplň a posypeme ovocím. Zasypeme zvyšnou mrveničkou.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme do zozlatnutia povrchu, približne pol hodiny. Múčnik krájame až po úplnom vychladnutí.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 19 Október 2014 12:12 |
Ingrediencie
500 g očistenej červenej repy, 100 g hladkej múky, 3 vajcia, 200 g cukru krupica, 100 g masla, 200 g kvalitnej horkej čokolády, 25 g kakaa, 1 lyžička prášku do pečiva
Postup
Červenú repu olúpeme a uvaríme do mäkka cca 1,5 hodiny potom ju rozmixujeme. Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Čokoládu s maslom rozpustíme a potom ju zamiešame k rozmixovanej repe. Postupne primiešame ostatné suroviny. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Po úplnom vychladnutí nakrájame na rezy.
zdroj:www.mimibazar.cz

|
Sobota, 11 Október 2014 07:55 |
Ingrediencie
tmavé cesto: 400 g hladkej múky, 150 g Hery, 100 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc vody, 1 vajce
tvarohová plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 100 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 1 vanilkový cukor
jablková plnka: 10 nahrubo nastrúhaných jabĺk, 2 lyžice cukru, 1 škoricový cukor, hrozienka
svetlé cesto: 200 g polohrubej múky, 200 g cukru, 1 prášok do pečiva, 150 ml vody, 100 ml oleja, 2 vajcia
Postup
Tmavé cesto: zmiešame všetky sypké suroviny, potom pridáme tekuté. Vypracujeme rukou vláčne cesto, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a malým valčekom cesto rozvaľkáme na celý plech.
Vyšľaháme všetky suroviny určené na tvarohovú plnku a plnku rozotrieme na tmavé cesto. Potom jablká vymiešame s cukrami a hrozienkami a plnku natrieme na tvaroh.
Svetlé cesto: vymiešame najprv sypké suroviny, potom pridáme tekuté a vyšľaháme cesto, ktoré rovnomerne rozlejeme na jablkovú plnku. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.
zdroj:www.mimibazar.cz

|
Nedeľa, 07 September 2014 14:17 |
Ingrediencie
cesto: 400 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 4 vajcia, 300 ml bieleho jogurtu, 1 prášok do pečiva, 1/2 hrnčeka oleja
plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový puding v prášku, 50 ml mlieka
mandarinkový kompót
Postup
Zmiešame všetky suroviny určené na cesto. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zmiešame všetky suroviny určené na plnku a rovnomerne rozotrieme na pripravené surové cesto. Na vrch poukladáme odkvapkané mandarinky. Pečieme pri teplote 190 stupňo do zlatista.

|
Sobota, 30 August 2014 09:21 |
Ingrediencie
350 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 150 g oleja, 3 vajcia, 250 ml mlieka, kompót čerešne alebo višne
na dokončenie: 1 l pomarančového džúsu, 2 vanilkové pudingy, 3 lyžice cukru
Postup
Múku zmiešame s cukrom a práškom do pečiva, pridáme vajcia, olej, mlieko a dôkladne vyšľaháme. Plech vyložíme papierom na pečenie, cesto vylejeme a husto poukladáme odkvapkané ovocie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35-40 minút. Pred koncom pečenia rozmiešame v hrnci vanilkový puding, cukor a džús. Spoločne za stáleho miešania uvaríme. Horúci puding nalejeme na upečenú bublaninu a necháme vychladnúť.

|
Štvrtok, 14 August 2014 11:32 |
Ingrediencie
cesto: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček cukru krupica, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka, 1 lyžica kakaa
plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 180 g kyslej smotany, 200 g smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor, 80 g cukru krupica, 4 plátky želatiny, 4 lyžice vody
marhule, čokoláda
Postup
Všetky suroviny okrem kakaa spolu vyšľaháme. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme polovicu cesta. Do druhej polovice zamiešame kakao, ktoré sme rozmiešali v troške vody. Kakaové cesto nalejeme na svetlé cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Na vychladnutý koláč naukladáme rozpolené marthule (ja som použila kompót) a natrieme krém.
Pripravíme si krém: tvarohy, kyslú smotanu, vanilkový a krupica cukor vyšľaháme a primiešame ušľahanú smotanu na šľahanie. Želatinové plátky si pripravíme podľa návodu na obale a vmiešame do krému. Vrch krému posypeme strúhanou čokoládou a necháme najlepšie cez noc odležať v chlade.


|
Utorok, 29 Júl 2014 16:54 |
Ingrediencie
1,5 kg jabĺk, 5 lyžíc citrónovej šťavy, 200 g zmäknutého masla, 250 g práškového cukru, 2 vanilkové cukre, soľ, 4 väčšie vajcia, 350 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 150 ml mlieka, 150 g strúhaného kokosu, 100 g mletých mandlí, 50 g krupicového cukru
Postup
Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a rozkrájame na plátky. Pokvápkame lyžicou citrónovej šťavy a premiešame. Zmäknuté maslo nakrájame na kúsky a dáme do misy. Prisypeme polovicu práškového cukru, vanilkový cukor a štipku soli. Pridáme celé vajce a 3 žĺtky. Všetko vymiešame na penu. Vmiešame múku s práškom do pečiva, mlieko, 2 lyžice citrónovej šťavy a 70 g kokosu. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme mletými mandľami a husto naň naukladáme plátky jabĺk. Posypeme krupicovým cukrom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15 minút.
Zvyšné 3 bielky a štipku soli vyšľaháme do polotuha, potom zašľaháme zvyšný práškový cukor a došľaháme na pevný sneh. Nakoniec vmiešame zvyšok citrónovej šťavy a kokosu. Po 15 minútach vyberieme koláč z rúry a bielkovú hmotu nanesieme na jablká. Koláč dáme späť do rúry , teplotu znížime na 180 stupňov a dopekáme asi 20 minút.


|
Sobota, 26 Júl 2014 17:18 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 250 g Hery, 1/2 prášku do pečiva, 2 vajcia, 150 g mletých orechov, 1 vanilkový cukor, marhule
Postup
Múku zmiešame s práškom do pečiva, práškovým cukrom, vajcami a herou. Rukou vypracujeme cesto z ktorého 1/3 odložíme do chladničky. Zvyšné cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na papier na pečenie. Marhule umyjeme, odkôstkujeme nakrájame na štvtiny a poukladáme nahusto na cesto. Posypeme orechami zmiešanými s vanilkovým cukrom. Cesto z chladničky vyberieme a nahrubo postrúhame na vrch koláča. Pečieme pri teplote 190 stupňov. Hotový koláč pocukrujeme.

|
|
|