Jablkový koláč so snehom |
![]() |
![]() |
![]() |
Nedeľa, 18 Október 2020 14:05 |
Ingrediencie cesto: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 4 vaječné žĺtka, 150 g masla, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 1 lyžička citrónovej kôry plnka: 1200 g jabĺk, 1 vanilkový cukor, 100 g hrozienok, 30 g masla sneh: 4 bielka, 150 g práškového cukru na sneh: 100 g vlašských orechov Postup Na kúsku masla orestujeme očistené, na lupienky nakrájané jablká. Jablká pustia šťavu, miešame pokiaľ sa neodparí. Pridáme vanilkový cukor, hrozienka a podľa chuti môžeme pridať aj škoricu. Zo surovín uvedených na cesto v miske vymiešame hladké cesto a rozotrieme ho na suchý plech (32x40 cm). Ak by cesto bolo veľmi tuhé, pridajte po lyžiciach mlieko. Cesto by sa malo dať pekne rozotierať. Plech s cestom predpečieme v rúre na 180 stupňov cca 12-15 minút. Z bielkov ušľaháme sneh a postupne doň prišľahávame cukor. Ak chceme mať bohatší sneh, dobré je použiť viac bielkov a samozrejme aj cukru. Orechy nasekáme. Na predpečené cesto preložíme jablkovú plnku a rovnomerne ju rozvrstvíme. Na jablká natrieme vyšľahaný sneh a ten posypeme orieškami. Koláč vrátime do rúry a pečieme ešte asi 20 minút do ružova. zdroj:www.bonvivani.sk
|