Utorok, 19 Január 2016 07:03 |
Ingrediencie
cesto: 30 g droždia, 50 g cukru krupica, 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 60 g masla
maková plnka: 300 g mletého maku, 250 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička škorice, rum
tvarohová plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 2 žĺtky, 1 vanilkový puding v prášku, 100 g cukru krupica, 1 lyžička citrónovej kôry
ďalej: marhule, vajce na potretie
Postup
Z droždia, lyžičky cukru, trošky múky a vlažného mlieka pripravíme kvások. V teple ho necháme vykysnúť. Zvyšnú múku zmiešame so soľou, cukrom, vajcom, rozpusteným maslom. Pridáme kvások, zvyšné mlieko a zarobíme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Mak uvaríme s mliekom a oboma druhmi cukru. Odstavíme a dochutíme škoricou a rumom.
Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, pudingovým práškom, cukrom a citrónovou kôrou.
Vykysnuté cesto rozdelíme na asi 19 kúskov. Z každého vymodelujeme guľôčku a dnom malého pohára ju spoštíme. Jamku naplníme najprv makom a potom tvarohom. Do stredu každého koláča položíme polovicu marhule, okraje potrieme vyšľahaným vajíčkom. Koláče pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.

|
Sobota, 16 Január 2016 07:34 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 80 g masla, 60 g cukru krupica, 25 g čerstvého droždia, 1 vajce, 300 - 350 ml mlieka, 1 lyžička soli, 1 vaječný žĺtok, kôra z jedného citróna, lekvár a maslo na potretie
Postup
V miske zmiešame zmäknuté maslo s vajíčkom a žĺtkom. Pridáme cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ trieme aspoň 5 minút. Túto hmotu vylejeme do misky s múkou. Potom pridáme vykysnutý kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru. Cesto dôkladne vymiesime, až začne hádzať bublinky a necháme ho na teplom mieste vykysnúť (približne 1 a 1/2 hodiny). Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, ktoré plníme lekvárom. Pekáč dôkladne potrieme maslom a poukladáme zavinuté buchty. Vrch a boky potrieme rozpusteným maslom a necháme ešte v teple podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.


|
Piatok, 10 Apríl 2015 13:24 |
Ingrediencie
cesto: 250 ml mlieka, 100 g rozpusteného masla, 1 vajce, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia
ďalej: 100 g rozpusteného masla, 60 g mletých mandlí, 60 g strúhaného kokosu, 1 lyžička škorice, 30 g práškového cukru, nutella
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárničke. Necháme vykysnúť.
Z nakysnutého cesta odkrajujeme lyžicou rovnako veľké kúsky, rukou sploštíme, naplníme nutellou, zabalíme a sformujeme do guličky.
Pekáč vymažeme maslom. V miske zmiešame mandle, kokos, cukor a škoricu. Každú guličku vložíme do vlažného masla a obalíme v sypkej zmesi. Skladáme ich do pekáča tesne k sebe.
Chvíľu necháme nakysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Piatok, 27 Marec 2015 11:28 |
Ingrediencie
cesto: 100 g medu, 50 ml smotany na šľahanie, 40 g čerstvého droždia, 300 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička citrónovej kôry, štipka soli, 80 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok
plnka: 50 g hrozienok, 2 lyžice rumu, 400 g jabĺk, 40 g strúhanky, 50 g vlašských orechov, 1 škoricový cukor
Postup
Med a smotanu vlejeme do kastrólika. Zvoľna ich zahrievame a miešame, kým sa úplne nespoja. Zmes necháme vychladnúť, potom do nej dôkladne vmiešame rozdrobené droždie.
Múku priemiešame s vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a soľou. Pridáme zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a zmes s droždím. Vypracujeme hladké cesto.
Hrozienka necháme napučať v rume. Jablká ošúpeme a nakrájame na jemné plátky. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát (na dĺžku podľa veľkosti formy na srnčí chrbát) a rozprestrieme naň strúhanku a jablká. Posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, nasekanými orechami a všetko zvinieme do závinu.
Závin vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a asi 30 minút necháme podkysnúť. Potom ho v rúre vyhriatej na 160 stupňov necháme piecť približne 45 minút. Pocukrujeme.


|
Pondelok, 04 August 2014 16:10 |
Ingrediencie
cesto: 30 g čerstvého droždia, 50 g krupicového cukru, 400 g hladkej múky, 125 ml mlieka, štipka soli, 1 vajce, 50 g masla
náplň: 200 g mascarpone, 1 vanilkový cukor, 30 g krupicového cukru, 1/2 vrecka vanilkového pudingu, 100 g sušených marhúľ
ďalej: 1 lyžica masla na potretie chlebíčka, 1 lyžica medu
Postup
Z droždia, lyžičky cukru, lyžice múky a trochy vlažného mlieka necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku premiešame so soľou, zvyšným cukrom, vajcom, kváskom a rozpusteným maslom. So zvyšným mliekom zarobíme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.
Mascarpone rozmiešame s obama druhmi cukru, pudingovým práškom a nadrobno nakrájanými marhuľami.
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový pás (dĺžka podľa formy) a rozdelíme ho na 3 dlhé pásy. Nanesieme na ne plnku a zvinieme ako roládu. Z prameňov upletieme vrkoč a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíčkovej formy (viď. foto). Necháme 20 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 170-180 stupňov cca 45-50 minút. Horúci chlebíček potrieme maslom rozpusteným s medom.



|
Sobota, 19 Júl 2014 11:02 |
Ingrediencie
cesto: 400 g hladkej múky, 30 g čerstvého droždia, 80 g kryštálového cukru, 125 ml vlažného mlieka, 2 vajcia, 80 g rozpusteného masla, štipka soli, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 1/2 lyžičky mletého kardamómu
plnka: 60 g masla, 75 g nasekaných mandlí, 50 g medu, 2 lyžice smotany na šľahanie
puding: 20 g vanilkového pudingového prášku, 3 lyžice kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 1 žĺtok, práškový cukor na posypanie
Postup
Do misy preosejeme múku. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme rozdrobené droždie, cukor a 6 lyžíc vlažného mlieka. Prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút postáť. Potom pridáme citrónovú kôru, mletý kardamóm a štipku soli. Dôkladne prehnetieme , až vznikne hladké cesto. Prikryté necháme postáť 30 minút.
Pripravíme si plnku: V hrnci rozpustíme maslo. primiešame nasekané mandle, med a smotanu. Privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding. Odstavíme a za občasného miešania vychladíme, potom vmiešame žĺtok.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na veľkosť 40 x 60 cm. Natrieme plnkou. Cesto z dlhšej strany zrolujeme a pokrájame na kolieska hrubé 2 cm. Kolieska rozložíme reznou stranou na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme 10 minút postáť. Potocou lyžice vytlačíme v strede každého kolieska malú jamku, ktorú naplníme vanilkovým pudingom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.


|
Streda, 05 Február 2014 16:18 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 100 g rozpusteného masla, 25 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, štipka soli
plnka: 400 ml mlieka, 200 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, 150 g strúhaných piškót, 2 vanilkové cukry, trocha rumu
Postup
Vypracujeme klasickým spôsobom alebo v pekárničke kysnuté cesto. Po vykysnutí na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme plát do tvaru obdĺžnika, na ktoré rovnomerne rozotrieme orechovú plnku a zvinieme do rolády. Preložíme ju do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a necháme podkysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme. Ak je vrch bábovky skoro tmavý, prekryjeme alobalom a dopečieme.
Plnka: V menčom hrnci zvaríme mlieko s cukrom a pridáme orechy. Zmes necháme prejsť varom a odstavíme. Potom primiešame mleté piškóty a trochu rumu.


|
Utorok, 28 Január 2014 15:24 |
Ingrediencie
cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 50 g rozpusteného masla, 1 lyžica cukru, 1 lyžička soli, 600 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia
náplň: 10 lyžíc cukru krupica, 3 lyžičky škorice, 100 g mäkkého masla
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Cukor zmiešame so škoricou. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik cca 1 cm hrubý. Celú plochu natrieme rozpusteným maslom a posypeme zmesou cukru a škorice. Potom obdĺžnik zrolujeme ako roládu.
Ostrým nožom rozrežeme celú roládu po dĺžke na polovicu a tie potom zmotáme dohromady. Z pletenca sformujeme venček a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 20 minút, dozlatista.
zdroj:www.mimibazar.sk


|
Streda, 22 Január 2014 12:45 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 vrchovaté lyžice kryštálového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 6 lyžíc rozpusteného masla, nastrúhaná polka muškátového orieška, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia
plnka: 350 g mletého maku, 11 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc rumu, 2 vrchovaté lyžice medu, 200 ml uvarenej kávy
Postup
Do mierne vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie. Prikryjeme , necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misky nasypeme múku, premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vareškou dôkladne vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu a vymiešame kašovitú hmotu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a konce cez seba preložíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny podkysnúť vo forme. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov doružova cca 50-60 minút. Ak je povrch bábovky veľmi sfarbený prikryjeme alobalom.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Pondelok, 02 December 2013 13:01 |
Ingriediencie
cesto: 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 4 žĺtka
plnka: 4 bielka, 300 g práškového cukru, 1 lyžica octu, štipka soli, 200 g strúhaného kokosu
Postup
Z cesta si pripravíme klasické kysnuté cesto.
Medzitým si pripravíme plnku: vyšľaháme bielka s cukrom, pridáme ocot, soľ a nakoniec vmiešame kokos. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý natrieme polovicou plnky. Zvinieme do rolády a pokrájame na kolieska cca 2 cm hrubé. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme práškovým cukrom a pečiemne pri teplote 180 stupňov dozlatista.
zdroj:www.mimibazar.sk

|
|
|