Kysnuté cesto-sladké
Pečené pěry PDF Tlačiť E-mail
Streda, 25 September 2013 03:44

Ingrediencie

cesto: 500 g hrubej múky, štipka soli, 3 lyžice cukru, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia

ďalej: cca 300 ml mlieka na zalievanie, maslo na potieranie knedlíkov a vymazanie pekáča, lekvár, práškový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme cesto buď v pekárni alebo ručne. Necháme vykysnúť.

Z vykysnutého cesta si rozdelíme približne 16 rovnakých kúskov. Každý kúsok trochu sploštíme, naplníme lekvárom. Dobre uzavrieme a vytvarujeme guľu. Pekáč dôkladne vymastíme maslom. Knedlíky naskladáme do pekáča, každý potrieme rozpusteným maslom.

Nakoniec pěry zalejeme vriacim mliekom asi do troch štvrtín ich výšky a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme zakryté asi 15 - 20 minút, pokiaľ nevsiaknú mlieko. Potom odkryjeme a pečieme do zlatista asi 10-15 minút.

Hotové posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

 
Plnený pletenec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 07 Marec 2013 07:19

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 150 ml mlieka, 100 g kyslej smotany, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 100 g Hery, 1 vajce na potretie

orechová plnka: 100 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g vlašských orechov, 50 g hrozienok, 50 g detských okrúhlych piškót

kokosová plnka: 150 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g strúhaného kokosu, 20 g kandizovanej citrónovej kôry, 50 g okrúhlych piškót

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, posypeme lyžičkou cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, vlažného mlieka, kyslú smotanu, vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Krátko premiešame a nakoniec vlejeme roztopený vlažný tuk. Dobre vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 20 minút. Potom znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.

orechová plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme mleté orechy a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame hrozienka a najemno nastrúhané piškóty.

kokosová plnka: príprava je podobná ako pri orechovej plnke. Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme kokos a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame kandizovanú kôru a najemno nastrúhané piškóty.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát 20 x 40 cm a v polovici prekrojíme na dva pásy (10 x 40 cm). Do stredu prvého dáme pozdĺžne pás orechovej plnky, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre k sebe pritlačíme. Do stredu druhého dáme rovnakým spôsobom kokosovú plnku, aj tu okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre pritlačíme. Dva pramene spletieme do vrkoča, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stočíme do venca a na teplom mieste necháme kysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Potom teplotu znížime a dopekáme pri teplote 160 stupňov ďalších 20 minút. Po upečení preložíme na kovovú mriežku, dáme vychladnúť a zľahka pocukrujeme.

 

 

 


 
Briošky s čokoládou PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 08 Február 2013 20:46

Ingrediencie

cesto: 600 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 20 g čerstvého droždia, 90 g cukru krupica, 90 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor

ďalej: čokoláda, 1 žĺtok, trošku mlieka

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť. Keď je cesto vykysnuté vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a povykrajujeme z neho kolieska. Na každé koliesko položíme kocku čokolády. Koliesko preložíme na polovicu a znovu na polovicu. Pripravíme si plech na muffiny, ktoré vystelieme papierovými košíčkami. Do každého košíčka preložíme po tri preložené kolieska a opäť necháme podkysnúť cca 20 minút. Podkysnuté briošky potrieme vyšľahaným žĺtkom s troškou mlieka. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mnamkyrecepty.sk

 

 


 
Kysnutý jablkový závin PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 16 November 2012 04:46

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 100 g rozpustenej hery, 2 lyžice rumu, štipka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

ďalej: 8-10 jabĺk, škoricový cukor, práškový cukor, strúhanka alebo mleté orechy, hrozienka, rozpustené maslo, vajce na potretie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a necháme vypracovať a vykysnúť cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou alebo orechami, nastrúhanými jablkami (vyžmýkame šťavu) , posypeme hrozienkami, práškovým cukrom (podľa kyslosti jabĺk), škoricovým cukrom a zavinieme. Prenesieme na plechy vystlaným papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút vykysnúť. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pri teplote 180 stupňov upečieme dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


 


 
Jamkové koláče PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 10 November 2012 07:53

Ingrediencie

cesto: 400 ml mlieka, 250 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtky, 1 celé vajce, 150 g masla, 100 g masti, 1 lyžička soli, 500 g hladkej múky, 500 g polohrubej múky, štipka mletého muškátového oriešku, nastrúhaná kôra z 1 citrónu, 30 g pomletých mandlí, 60 g čerstvého droždia

náplň: 500 g tvarohu, 2 vajcia, cukor podľa chuti

ďalej: vajce na natretie, posekané mandle, práškový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Z nakysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky. Každý sformujeme do guličky a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Chvíľu necháme kysnúť cca 5-10 minút. Malým pohárikom s rovným dnom do každej guličky vtlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme náplňou. Ozdobíme sekanými mandľami alebo hrozienkami namočenými v rume.

Asi 15 minút necháme kysnúť na plechu, potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a upečieme dozlatista cca 15 minút. Pred podávaním pocukrujeme.

Náplň: tvaroh rozmiešame so žĺtkami a cukrom podľa chuti. Z bielkov a štipku soli ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho k tvarohu.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Osie hniezda s orechami PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 28 Október 2012 13:12

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, soľ, 250 ml mlieka, 100 g Hery, 150 g cukru krupica, 2 vajcia, 1 žĺtok, 40 g čerstvého droždia, 50 g rozpusteného masla na potretie cesta

plnka: 100 g kryštálového cukru, 1 lyžička mletej škorice, 100 g mletých orechov,

Postup

Z cesta si vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ručne zľahka premiesime. Vyvaľkáme si obdĺžnik asi 30x40 cm, potrieme rozpustením maslom, posypeme kryštálovým cukrom so škoricou a mletými orechami. Cesto zrolujeme dlhšou stranou dovnútra, nakrájame plátky hrubé cca 1 cm a pokladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou dole. Necháme ich ešte 10 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút.  Po upečení a vychladnutí ich posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

 


 
Máčané tvarohové koláče PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 11 September 2012 13:08

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru, 1 lyžička soli, 150 g rozpusteného masla, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 1 lyžička citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia

náplň: 500 g tvarohu, cca 100 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice rumu, 2 žĺtky

rozvar: 100 g masla, 100 g práškového cukru, 100 ml rumu

Postup

Z cesta vypracujeme buď v pekárni alebo klasickým spôsobom hladké vláčne cesto a necháme vykysnúť. Podľa potreby pridáme hladkú múku.

Tvaroh, cukor, rum a žĺtka vymiešame dohladka. Z nakysnutého cesta lyžicou vykrajujeme kúsky a kladieme na pomúčenú dosku. Každý kúsok sploštíme, dáme trochu tvarohu, zabalíme a sformujeme doguľata. Koláčiky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Necháme chvíľu nadkysnúť a potom upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 10 minút (dozlatista). V hrnci necháme rozpustiť maslo, pridáme rum, rozmiešame cukor a zahrejeme takmer k varu. Koláče po vytiahnuti z rúry ihneď namočíme do rozvaru. Pred podávaním pocukrujeme.

zdroj:www.sladkosti.net

 


 
Kakaovo - orieškové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 31 Júl 2012 12:44

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 21 g čerstvého droždia, 1 vajce, 2 lyžičky cukru, štipka soli, 100 ml oleja, 3 lyžice kakaa, 70 g mletých orechov, 1 rozšľahané vajce na potretie, práškový cukor na posypanie, 200 g nutelly na plnenie

Postup

Múku, mlieko, vajce, cukor, soľ, droždie, kakao a mleté orechy spracujeme dohromady a vymiesime vláčne cesto. Rozdelíme ho na 5 rovnakých bochníkov a pod utierkou ich necháme vykysnúť. Potom jednotlivé bochníky rozvaľkáme na guľatú placku a nakrájame na 8 trojuholníčky. Na každý položíme trochu nutelly  a zrolujeme do rohlíčka. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť a pocukrujeme.

zdroj:http://altaracook.blog.cz


 
Trdelníkové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Júl 2012 11:44

Ingrediencie

cesto: 300 ml mlieka, 2 žĺtky, 62 g rozpusteného masla, 100 ml oleja, 100 g kryštálového cukru, 500 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1/2 lyžičky soli

ďalej: 60 g masla na potretie, 2 bielky, nasekané vlašské orechy, práškový a vanilkový cukor

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto (môžeme použiť domácu pekárničku). Po vykysnutí cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť pizze, potrieme maslom a radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov, ktoré postupne zatočíme na rohlíčky . Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ich posekanými orechami. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút dozlatista. Ešte horúce posypeme zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom.

zdroj:www.mimibazar.cz

 

 


 
Kakaové hrebene PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 22 Máj 2012 14:23

Ingrediencie

cesto: 280 ml mlieka, 2 lyžičky medu, 2 vajcia, väčšia štipka soli, 160 g kryštálového cukru, 120 g rozpustenej vlažnej hery, 700 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia

ďalej: kúsok masla, kakao, práškový cukor, vajce na potretie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a necháme vykysnúť cesto. Pokiaľ nemáte pekáreň, pripravíme si kysnuté cesto klasickým spôsobom.

Hotové kysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu si vyvaľkáme na tenký štvorec alebo obdĺžnik. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme cez sitko kakaovým práškom a potom práškovým cukrom. Posypanú placku preložíme na polovicu, posypom dovnútra. Hornú stranu opäť potrieme maslom, posypeme kakaom a cukrom. Znovu preložíme na polovicu. Zľahka prejdeme valčekom.

Vzniknutý pás nakrájame na prúžky. Každý z jednej strany nakrájame (nedokrojíme) na niekoľko úzkych pásov a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri položení na plech ich jemne prehneme. Na plechu necháme chvíľu podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 13-15 minút. Vychladnuté pocukrujeme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Kysnuté buchty bez vajíčok PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 30 Marec 2012 05:11

Ingrediencie

750 g hladkej múky, 30 g čerstvého droždia, 4 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 200 ml oleja, 375 ml vlažného mlieka

plnka: ľubovoľný džem

Postup

V 100 ml mlieka rozdrobíme droždie, pridáme 1 lyžicu cukru a necháme vykysnúť kvások.  Múku preosejeme, pridáme štipku soli, ostatné suroviny a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť. Vykysnuté cesto prehnietieme a rozdelíme na tri rovnaké časti.Každú časť vyvaľkáme a narežeme na rovnaké štvorce, ktoré v strede naplníme džemom a dôkladne uzavrieme. Takto pripravené buchty preložíme na olejom potretý pekáč. Necháme podkysnúť. Každú buchtu jednotlivo potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 2 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist