Kysnuté cesto-sladké
Dolky z Vysočiny PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 14 Február 2012 10:09

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 60 g Hery, 60 g cukru, 1 vajce, 30 g droždia, 250 ml vlažného mlieka, citrónová kôra, čučoriedkový džem, rum, tvaroh

Postup

Z trochy mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku preosejeme so soľou do misy, pridáme zohriaty tuk, cukor, mlieko s rozšľahaným vajcom a soľou, vykysnutý kvások a všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Po vykysnutí cesto premiesime a vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm a guľatou formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na vymazaný plech a zakryté utierkou ich necháme asi 10 minút kysnúť. Vykysnuté dolky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme dozlatista. Po upečení a vychladnutí ich potrieme džemom, ktorý sme rozmiešali s rumom a posypeme ich tvarohom.

 


 
Orechové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 Január 2012 18:39

Ingrediencie

cesto: 500  kg  hladkej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1 vajce, 1/2 lyžička soli, 1,5 lyžice práškového cukru, 100 ml oleja, 0,25 ml mlieka, 1/2 práška do pečiva

plnka: 150 g mletých orechov, 80 g práškového cukru, 200 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica rumu, 2 lyžice strúhanky

Postup

Všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme kysnuté cesto. Rozdelíme ho na štyri bochníky. Prvý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozrežeme na osem  trojuholníkov. Na každú časť dáme plnku a zvinieme do rohlíčka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zosšľahaným vajíčkom a necháme asi 20 minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov. Upečené posypeme práškovým cukrom.

plnka: Zomleté orechy rozmiešame s cukrom a zalejeme ho horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, strúhanku a všetko spolu vymiešame.

 


 
Jablkové buchty PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 03 November 2011 17:52

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 40 g kryštálového cukru, štipka soli, 20 g čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 60 g Hery

plnka: 4 väčšie jablká,  1 škoricový cukor, hrsť orechov, hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

Postup

Do misy preosejeme múku, urobíme jamku a dáme do nej cukor, štipku soli, rozdrvené droždie a premiešame ho s trochou vlažného mlieka. Zakryjeme a asi 20 minút necháme kysnúť. Potom pridáme zvyšné mlieko a  tuk, cesto dobre vypracujeme a dáme ešte kysnúť asi na pol hodiny.

Medzitým si očistíme jablká, postrúhame ich nahrubo a zmiešame so škoricovým cukrom. Pridáme hrozienka, posekané orechy. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho, vykrajujeme väčšie koliesko a každé v strede naplníme jablkovou zmesou. Vytvoríme bochníček tak, aby bola plnka v strede a nevytiekla. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu podkysnúť. Pred pečením ich potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 200 stupňoch.

 

 

 
Rozpeky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 29 August 2011 17:46

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 100 g rozpustenej Hery, 2 lyžice rumu, štipka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

ďalej: slivky, mletý mak zmiešaný s práškovým cukrom, maslo, vajíčko na potretie

Postup

Suroviny vložíme v uvedenom poradí do pekárne a necháme vypracovať kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na štvrtiny. Každú časť na plechu vyloženom papierom na pečenie rukou roztlačíme na čo najväčší kruh. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozložíme polky sliviek reznou stranou hore. Posypeme makom zmiešaným s cukrom a na vrch rozložíme tenké plátky masla. Necháme ešte trochu podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov do zozlatnutia okrajov.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Buchty so slivkami PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 August 2011 19:44

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1/2 lyžičky soli, 60 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 1 lyžica rumu, 250 ml mlieka, 50 g Hery

ďalej: slivky, kryštálový cukor, olej

Postup

Múku, vanilkový, kryštálový cukor, rum, soľ, žĺtky, mlieko, rozpustenú Heru a droždie spolu dôkladne vymiešame. Vymiešané cesto jemne pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenú dosku položíme cesto a rozvaľkáme ho. Potom ho narežeme na štvorce, na každý položíme polovicu slivky, nasypeme lyžičku kryštálového cukru a zabalíme guľatú buchtu. Buchty preložíme na vymastený pekáč a vrch každej buchy potrieme olejom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 


 
Lekvárové buchty PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Máj 2011 18:56

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 3 žĺtky, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 100 g rozpustenej Hery, trocha soli, slivkový lekvár

kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g čerstvého droždia, 40 g polohrubej múky

Postup

Z vlažného mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešame žĺtky a vajce, cukor, vlažnú Heru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, ktoré natrieme lekvárom a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, buchtičky naň poukladáme, boky potrieme tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme.

 


 
Jablkovo - hrozienkový bochník PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Apríl 2011 07:01

Ingrediencie

1 kocka čerstvého droždia, 3/4 hrnčeka horúcej vody, 1 lyžica cukru, 2 vajcia - rozšľaháme a trochu si necháme na potretie bochníka, 1/4 hrnčeka medu, 1/4 hrnčeka oleja, 1 lyžička soli, 3/4 hrnčeka strúhaných jabĺk, 3/4 hrnčeka hrozienok, 6 hrnčekov hladkej múky

Postup

Z uvedených surovín si vypracujeme klasické kysnuté cesto (môžeme použiť domácu pekárničku). Z vykysnutého cesta si vytvoríme bochníček. Natrieme ho zvyšným vajíčkom a pečieme ho pri teplote 190 stupňov cca 35-40 minút. Podľa potreby. Podávame ako sladké pečivo natreté maslom, medom...

 


 
Buchty s marmeládou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 November 2010 16:42

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 60 g masla, 2 žĺtky, 1/4 l mlieka na cesto, maslo na vymazanie pekáča, 50 g cukru, 20 g droždia, mlieko na kvások, štipka soli, citrónová kôra, marmeláda

Postup

Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vlažné mlieko, trocha múky, zľahka premiešame a necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, vlejeme vykysnutý kvások, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, soľ, rozohriaté maslo, žĺtky a mlieko. Všetko spoločne vymiešame na hladké nelepivé cesto, dáme ho na teplé miesto, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske vykysnuté cesto rozdelíme na 16-20 dielov, ktoré jemne sploštíme, naplníme marmeládou a vytvarujeme buchty. Pekáč potrieme maslom, do ktorého naskladáme buchty. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Bodkovaný koláč PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 09 August 2010 05:53

Ingrediencie

cesto: 400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 200 ml mlieka, 60 g krupicového cukru, 2 žĺtky, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli, nastrúhaná kôra z polovice citróna, 80 g oleja, 1 vajce na potretie

maková plnka: 200 ml mlieka, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice detskej krupice

tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 2 lyžice vanilkového pudingového prášku

plnka zo slivkového lekváru: 150 g slivkový lekvár, 50 ml rumu, 1/2 lyžičky mletej škorice

Postup

Najskôr si pripravíme plnky.

Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme zovrieť a pridáme najemno zomletý mak s krupicou. Varíme asi 2 minúty a potom dáme vychladnúť.

Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s cukrami, vajcom kôrou a pudingovým práškom.

Lekvárová plnka: Lekvár dobre premiešame s rumom a škoricou.

Z ingrediencií na cesto si pripravíme klasické kysnuté cesto.  Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom. Celé cesto rovnomerne potrieme tvarohovou plnkou. Striedavo makovou a slivkovou plnkou robíme tesne vedľa seba lyžičkou malé kôpky. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov asi 30 minút. 

 

 
 


 

 
Medové pečivo PDF Tlačiť E-mail
Streda, 02 Jún 2010 11:38

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 300 ml mlieka, 5 lyžíc medu, 25 g čerstvého droždia, 2 žĺtky, 2 lyžice masla, troška citrónovej kôry, 1 vajíčko na potretie

Postup

Zo surovín vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí preložíme na dosku a z cesta vytvoríme 12 bochníčkov. Z každej časti si sformujeme rohlíčky, žemličky, uzlíčky.... Necháme na plechu vystlaný papierom na pečenie podkysnúť, potrieme vymiešaným vajíčkom a posypeme celým makom.

 

 

 

 
Tvarohové šatôčky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 18 Apríl 2010 14:37

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 1/2 hrnčeka cukru, 1 vanilkový cukor, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 1/2 kocky droždia, 50 g Hery

náplň: 250 g mäkkého tvarohu, 1 vanilkový pudingový prášok, cukor podľa chuti, citrónová kôra - všetko spolu vymiešame

ďalej: vajíčko na potretie, práškový cukor na posypanie

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Po vykysnutí rozvaľkáme na placku hrubú asi 1 cm, z ktorej nakrájame rovnaké štvorce. Štvorce plníme náplňou, protiľahlé rožteky spojíme k sebe. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. 

zdroj:www.mimibazar.cz

 


 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 3 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist