Kysnuté cesto-sladké
Máčané tvarohové koláče PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 11 September 2012 13:08

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru, 1 lyžička soli, 150 g rozpusteného masla, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 1 lyžička citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia

náplň: 500 g tvarohu, cca 100 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice rumu, 2 žĺtky

rozvar: 100 g masla, 100 g práškového cukru, 100 ml rumu

Postup

Z cesta vypracujeme buď v pekárni alebo klasickým spôsobom hladké vláčne cesto a necháme vykysnúť. Podľa potreby pridáme hladkú múku.

Tvaroh, cukor, rum a žĺtka vymiešame dohladka. Z nakysnutého cesta lyžicou vykrajujeme kúsky a kladieme na pomúčenú dosku. Každý kúsok sploštíme, dáme trochu tvarohu, zabalíme a sformujeme doguľata. Koláčiky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Necháme chvíľu nadkysnúť a potom upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 10 minút (dozlatista). V hrnci necháme rozpustiť maslo, pridáme rum, rozmiešame cukor a zahrejeme takmer k varu. Koláče po vytiahnuti z rúry ihneď namočíme do rozvaru. Pred podávaním pocukrujeme.

zdroj:www.sladkosti.net

 


 
Kakaovo - orieškové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 31 Júl 2012 12:44

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 21 g čerstvého droždia, 1 vajce, 2 lyžičky cukru, štipka soli, 100 ml oleja, 3 lyžice kakaa, 70 g mletých orechov, 1 rozšľahané vajce na potretie, práškový cukor na posypanie, 200 g nutelly na plnenie

Postup

Múku, mlieko, vajce, cukor, soľ, droždie, kakao a mleté orechy spracujeme dohromady a vymiesime vláčne cesto. Rozdelíme ho na 5 rovnakých bochníkov a pod utierkou ich necháme vykysnúť. Potom jednotlivé bochníky rozvaľkáme na guľatú placku a nakrájame na 8 trojuholníčky. Na každý položíme trochu nutelly  a zrolujeme do rohlíčka. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť a pocukrujeme.

zdroj:http://altaracook.blog.cz


 
Trdelníkové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Júl 2012 11:44

Ingrediencie

cesto: 300 ml mlieka, 2 žĺtky, 62 g rozpusteného masla, 100 ml oleja, 100 g kryštálového cukru, 500 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1/2 lyžičky soli

ďalej: 60 g masla na potretie, 2 bielky, nasekané vlašské orechy, práškový a vanilkový cukor

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto (môžeme použiť domácu pekárničku). Po vykysnutí cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť pizze, potrieme maslom a radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov, ktoré postupne zatočíme na rohlíčky . Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ich posekanými orechami. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút dozlatista. Ešte horúce posypeme zmiešaným práškovým a vanilkovým cukrom.

zdroj:www.mimibazar.cz

 

 


 
Kakaové hrebene PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 22 Máj 2012 14:23

Ingrediencie

cesto: 280 ml mlieka, 2 lyžičky medu, 2 vajcia, väčšia štipka soli, 160 g kryštálového cukru, 120 g rozpustenej vlažnej hery, 700 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia

ďalej: kúsok masla, kakao, práškový cukor, vajce na potretie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a necháme vykysnúť cesto. Pokiaľ nemáte pekáreň, pripravíme si kysnuté cesto klasickým spôsobom.

Hotové kysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu si vyvaľkáme na tenký štvorec alebo obdĺžnik. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme cez sitko kakaovým práškom a potom práškovým cukrom. Posypanú placku preložíme na polovicu, posypom dovnútra. Hornú stranu opäť potrieme maslom, posypeme kakaom a cukrom. Znovu preložíme na polovicu. Zľahka prejdeme valčekom.

Vzniknutý pás nakrájame na prúžky. Každý z jednej strany nakrájame (nedokrojíme) na niekoľko úzkych pásov a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri položení na plech ich jemne prehneme. Na plechu necháme chvíľu podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 13-15 minút. Vychladnuté pocukrujeme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Kysnuté buchty bez vajíčok PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 30 Marec 2012 05:11

Ingrediencie

750 g hladkej múky, 30 g čerstvého droždia, 4 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 200 ml oleja, 375 ml vlažného mlieka

plnka: ľubovoľný džem

Postup

V 100 ml mlieka rozdrobíme droždie, pridáme 1 lyžicu cukru a necháme vykysnúť kvások.  Múku preosejeme, pridáme štipku soli, ostatné suroviny a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť. Vykysnuté cesto prehnietieme a rozdelíme na tri rovnaké časti.Každú časť vyvaľkáme a narežeme na rovnaké štvorce, ktoré v strede naplníme džemom a dôkladne uzavrieme. Takto pripravené buchty preložíme na olejom potretý pekáč. Necháme podkysnúť. Každú buchtu jednotlivo potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 
Dolky z Vysočiny PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 14 Február 2012 10:09

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 60 g Hery, 60 g cukru, 1 vajce, 30 g droždia, 250 ml vlažného mlieka, citrónová kôra, čučoriedkový džem, rum, tvaroh

Postup

Z trochy mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku preosejeme so soľou do misy, pridáme zohriaty tuk, cukor, mlieko s rozšľahaným vajcom a soľou, vykysnutý kvások a všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Po vykysnutí cesto premiesime a vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm a guľatou formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na vymazaný plech a zakryté utierkou ich necháme asi 10 minút kysnúť. Vykysnuté dolky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme dozlatista. Po upečení a vychladnutí ich potrieme džemom, ktorý sme rozmiešali s rumom a posypeme ich tvarohom.

 


 
Orechové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 Január 2012 18:39

Ingrediencie

cesto: 500  kg  hladkej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1 vajce, 1/2 lyžička soli, 1,5 lyžice práškového cukru, 100 ml oleja, 0,25 ml mlieka, 1/2 práška do pečiva

plnka: 150 g mletých orechov, 80 g práškového cukru, 200 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica rumu, 2 lyžice strúhanky

Postup

Všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme kysnuté cesto. Rozdelíme ho na štyri bochníky. Prvý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozrežeme na osem  trojuholníkov. Na každú časť dáme plnku a zvinieme do rohlíčka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zosšľahaným vajíčkom a necháme asi 20 minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov. Upečené posypeme práškovým cukrom.

plnka: Zomleté orechy rozmiešame s cukrom a zalejeme ho horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, strúhanku a všetko spolu vymiešame.

 


 
Jablkové buchty PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 03 November 2011 17:52

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 40 g kryštálového cukru, štipka soli, 20 g čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 60 g Hery

plnka: 4 väčšie jablká,  1 škoricový cukor, hrsť orechov, hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

Postup

Do misy preosejeme múku, urobíme jamku a dáme do nej cukor, štipku soli, rozdrvené droždie a premiešame ho s trochou vlažného mlieka. Zakryjeme a asi 20 minút necháme kysnúť. Potom pridáme zvyšné mlieko a  tuk, cesto dobre vypracujeme a dáme ešte kysnúť asi na pol hodiny.

Medzitým si očistíme jablká, postrúhame ich nahrubo a zmiešame so škoricovým cukrom. Pridáme hrozienka, posekané orechy. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho, vykrajujeme väčšie koliesko a každé v strede naplníme jablkovou zmesou. Vytvoríme bochníček tak, aby bola plnka v strede a nevytiekla. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu podkysnúť. Pred pečením ich potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 200 stupňoch.

 

 

 
Rozpeky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 29 August 2011 17:46

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 100 g rozpustenej Hery, 2 lyžice rumu, štipka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

ďalej: slivky, mletý mak zmiešaný s práškovým cukrom, maslo, vajíčko na potretie

Postup

Suroviny vložíme v uvedenom poradí do pekárne a necháme vypracovať kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na štvrtiny. Každú časť na plechu vyloženom papierom na pečenie rukou roztlačíme na čo najväčší kruh. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozložíme polky sliviek reznou stranou hore. Posypeme makom zmiešaným s cukrom a na vrch rozložíme tenké plátky masla. Necháme ešte trochu podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov do zozlatnutia okrajov.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Buchty so slivkami PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 August 2011 19:44

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1/2 lyžičky soli, 60 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 1 lyžica rumu, 250 ml mlieka, 50 g Hery

ďalej: slivky, kryštálový cukor, olej

Postup

Múku, vanilkový, kryštálový cukor, rum, soľ, žĺtky, mlieko, rozpustenú Heru a droždie spolu dôkladne vymiešame. Vymiešané cesto jemne pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenú dosku položíme cesto a rozvaľkáme ho. Potom ho narežeme na štvorce, na každý položíme polovicu slivky, nasypeme lyžičku kryštálového cukru a zabalíme guľatú buchtu. Buchty preložíme na vymastený pekáč a vrch každej buchy potrieme olejom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 


 
Lekvárové buchty PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Máj 2011 18:56

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 3 žĺtky, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 100 g rozpustenej Hery, trocha soli, slivkový lekvár

kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g čerstvého droždia, 40 g polohrubej múky

Postup

Z vlažného mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešame žĺtky a vajce, cukor, vlažnú Heru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, ktoré natrieme lekvárom a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, buchtičky naň poukladáme, boky potrieme tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme.

 


 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 3 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Banánová bábovka s čokoládou

Ingrediencie 4 banány, 350 g polohrubej múky, 250...

Cuketové placky na plechu

Ingrediencie 2 cukety, 2 vajcia, 150 g tvrdého syra,...

Cuketové tyčinky

Ingrediencie 250 g cukety, 300 g hladkej múky, 1...

Kefírová bublanina

Ingrediencie 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist