Kysnuté cesto-sladké
Kakaové hrebene PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 22 Máj 2012 14:23

Ingrediencie

cesto: 280 ml mlieka, 2 lyžičky medu, 2 vajcia, väčšia štipka soli, 160 g kryštálového cukru, 120 g rozpustenej vlažnej hery, 700 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia

ďalej: kúsok masla, kakao, práškový cukor, vajce na potretie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a necháme vykysnúť cesto. Pokiaľ nemáte pekáreň, pripravíme si kysnuté cesto klasickým spôsobom.

Hotové kysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu si vyvaľkáme na tenký štvorec alebo obdĺžnik. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme cez sitko kakaovým práškom a potom práškovým cukrom. Posypanú placku preložíme na polovicu, posypom dovnútra. Hornú stranu opäť potrieme maslom, posypeme kakaom a cukrom. Znovu preložíme na polovicu. Zľahka prejdeme valčekom.

Vzniknutý pás nakrájame na prúžky. Každý z jednej strany nakrájame (nedokrojíme) na niekoľko úzkych pásov a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri položení na plech ich jemne prehneme. Na plechu necháme chvíľu podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 13-15 minút. Vychladnuté pocukrujeme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Kysnuté buchty bez vajíčok PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 30 Marec 2012 05:11

Ingrediencie

750 g hladkej múky, 30 g čerstvého droždia, 4 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipku soli, 200 ml oleja, 375 ml vlažného mlieka

plnka: ľubovoľný džem

Postup

V 100 ml mlieka rozdrobíme droždie, pridáme 1 lyžicu cukru a necháme vykysnúť kvások.  Múku preosejeme, pridáme štipku soli, ostatné suroviny a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté vykysnúť. Vykysnuté cesto prehnietieme a rozdelíme na tri rovnaké časti.Každú časť vyvaľkáme a narežeme na rovnaké štvorce, ktoré v strede naplníme džemom a dôkladne uzavrieme. Takto pripravené buchty preložíme na olejom potretý pekáč. Necháme podkysnúť. Každú buchtu jednotlivo potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 
Dolky z Vysočiny PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 14 Február 2012 10:09

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 60 g Hery, 60 g cukru, 1 vajce, 30 g droždia, 250 ml vlažného mlieka, citrónová kôra, čučoriedkový džem, rum, tvaroh

Postup

Z trochy mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku preosejeme so soľou do misy, pridáme zohriaty tuk, cukor, mlieko s rozšľahaným vajcom a soľou, vykysnutý kvások a všetko spolu spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Po vykysnutí cesto premiesime a vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm a guľatou formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na vymazaný plech a zakryté utierkou ich necháme asi 10 minút kysnúť. Vykysnuté dolky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a upečieme dozlatista. Po upečení a vychladnutí ich potrieme džemom, ktorý sme rozmiešali s rumom a posypeme ich tvarohom.

 


 
Orechové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 Január 2012 18:39

Ingrediencie

cesto: 500  kg  hladkej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1 vajce, 1/2 lyžička soli, 1,5 lyžice práškového cukru, 100 ml oleja, 0,25 ml mlieka, 1/2 práška do pečiva

plnka: 150 g mletých orechov, 80 g práškového cukru, 200 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica rumu, 2 lyžice strúhanky

Postup

Všetky suroviny dáme do misky a vypracujeme kysnuté cesto. Rozdelíme ho na štyri bochníky. Prvý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozrežeme na osem  trojuholníkov. Na každú časť dáme plnku a zvinieme do rohlíčka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zosšľahaným vajíčkom a necháme asi 20 minút podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov. Upečené posypeme práškovým cukrom.

plnka: Zomleté orechy rozmiešame s cukrom a zalejeme ho horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, strúhanku a všetko spolu vymiešame.

 


 
Jablkové buchty PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 03 November 2011 17:52

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 40 g kryštálového cukru, štipka soli, 20 g čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 60 g Hery

plnka: 4 väčšie jablká,  1 škoricový cukor, hrsť orechov, hrsť hrozienok

1 žĺtok na potretie

Postup

Do misy preosejeme múku, urobíme jamku a dáme do nej cukor, štipku soli, rozdrvené droždie a premiešame ho s trochou vlažného mlieka. Zakryjeme a asi 20 minút necháme kysnúť. Potom pridáme zvyšné mlieko a  tuk, cesto dobre vypracujeme a dáme ešte kysnúť asi na pol hodiny.

Medzitým si očistíme jablká, postrúhame ich nahrubo a zmiešame so škoricovým cukrom. Pridáme hrozienka, posekané orechy. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho, vykrajujeme väčšie koliesko a každé v strede naplníme jablkovou zmesou. Vytvoríme bochníček tak, aby bola plnka v strede a nevytiekla. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu podkysnúť. Pred pečením ich potrieme žĺtkom a dáme piecť pri 200 stupňoch.

 

 

 
Rozpeky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 29 August 2011 17:46

Ingrediencie

cesto: 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 100 g rozpustenej Hery, 2 lyžice rumu, štipka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

ďalej: slivky, mletý mak zmiešaný s práškovým cukrom, maslo, vajíčko na potretie

Postup

Suroviny vložíme v uvedenom poradí do pekárne a necháme vypracovať kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na štvrtiny. Každú časť na plechu vyloženom papierom na pečenie rukou roztlačíme na čo najväčší kruh. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozložíme polky sliviek reznou stranou hore. Posypeme makom zmiešaným s cukrom a na vrch rozložíme tenké plátky masla. Necháme ešte trochu podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov do zozlatnutia okrajov.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Buchty so slivkami PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 August 2011 19:44

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 1/2 lyžičky soli, 60 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 1 lyžica rumu, 250 ml mlieka, 50 g Hery

ďalej: slivky, kryštálový cukor, olej

Postup

Múku, vanilkový, kryštálový cukor, rum, soľ, žĺtky, mlieko, rozpustenú Heru a droždie spolu dôkladne vymiešame. Vymiešané cesto jemne pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenú dosku položíme cesto a rozvaľkáme ho. Potom ho narežeme na štvorce, na každý položíme polovicu slivky, nasypeme lyžičku kryštálového cukru a zabalíme guľatú buchtu. Buchty preložíme na vymastený pekáč a vrch každej buchy potrieme olejom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 


 
Lekvárové buchty PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Máj 2011 18:56

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 3 žĺtky, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 100 g rozpustenej Hery, trocha soli, slivkový lekvár

kvások: 0,75 dl mlieka, 20 g práškového cukru, 30 g čerstvého droždia, 40 g polohrubej múky

Postup

Z vlažného mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Do preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešame žĺtky a vajce, cukor, vlažnú Heru a trocha soli. Všetko spolu zamiesime, dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste nakysnúť. Potom na doske posypanej múkou vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky, ktoré natrieme lekvárom a stočíme do tvaru buchtičky. Plech dobre vymastíme, buchtičky naň poukladáme, boky potrieme tukom, aby sa nezlepili, necháme na plechu podkysnúť a vo vyhriatej rúre upečieme.

 


 
Jablkovo - hrozienkový bochník PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Apríl 2011 07:01

Ingrediencie

1 kocka čerstvého droždia, 3/4 hrnčeka horúcej vody, 1 lyžica cukru, 2 vajcia - rozšľaháme a trochu si necháme na potretie bochníka, 1/4 hrnčeka medu, 1/4 hrnčeka oleja, 1 lyžička soli, 3/4 hrnčeka strúhaných jabĺk, 3/4 hrnčeka hrozienok, 6 hrnčekov hladkej múky

Postup

Z uvedených surovín si vypracujeme klasické kysnuté cesto (môžeme použiť domácu pekárničku). Z vykysnutého cesta si vytvoríme bochníček. Natrieme ho zvyšným vajíčkom a pečieme ho pri teplote 190 stupňov cca 35-40 minút. Podľa potreby. Podávame ako sladké pečivo natreté maslom, medom...

 


 
Buchty s marmeládou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 November 2010 16:42

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 60 g masla, 2 žĺtky, 1/4 l mlieka na cesto, maslo na vymazanie pekáča, 50 g cukru, 20 g droždia, mlieko na kvások, štipka soli, citrónová kôra, marmeláda

Postup

Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vlažné mlieko, trocha múky, zľahka premiešame a necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, vlejeme vykysnutý kvások, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, soľ, rozohriaté maslo, žĺtky a mlieko. Všetko spoločne vymiešame na hladké nelepivé cesto, dáme ho na teplé miesto, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske vykysnuté cesto rozdelíme na 16-20 dielov, ktoré jemne sploštíme, naplníme marmeládou a vytvarujeme buchty. Pekáč potrieme maslom, do ktorého naskladáme buchty. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Bodkovaný koláč PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 09 August 2010 05:53

Ingrediencie

cesto: 400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 200 ml mlieka, 60 g krupicového cukru, 2 žĺtky, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli, nastrúhaná kôra z polovice citróna, 80 g oleja, 1 vajce na potretie

maková plnka: 200 ml mlieka, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice detskej krupice

tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 2 lyžice vanilkového pudingového prášku

plnka zo slivkového lekváru: 150 g slivkový lekvár, 50 ml rumu, 1/2 lyžičky mletej škorice

Postup

Najskôr si pripravíme plnky.

Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme zovrieť a pridáme najemno zomletý mak s krupicou. Varíme asi 2 minúty a potom dáme vychladnúť.

Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s cukrami, vajcom kôrou a pudingovým práškom.

Lekvárová plnka: Lekvár dobre premiešame s rumom a škoricou.

Z ingrediencií na cesto si pripravíme klasické kysnuté cesto.  Po nakysnutí cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom. Celé cesto rovnomerne potrieme tvarohovou plnkou. Striedavo makovou a slivkovou plnkou robíme tesne vedľa seba lyžičkou malé kôpky. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov asi 30 minút. 

 

 
 


 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 3 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Langoškoláč

Ingrediencie 1 kg  hladkej múky,  1/2 kocky čerstvého...

Fazuľová pomazánka s pečenými paprikami

Ingrediencie 2 veľké červené papriky, 1 plechovka...

Kávový perník s polevou

Ingrediencie cesto: 500 g polohrubej múky, 200 g...

Orechovo ananásové rezy

Ingrediencie cesto: 200 g Hery, 200 g cukor práškový,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist