Kysnuté cesto-sladké
Orechový závin PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 09 Apríl 2010 19:18

Ingrediencie

450 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 180 g masla, 2 žĺtky, 30 g cukru, 150 ml mlieka, trošku soli

plnka: 150 g orechov, 100 g cukru, citrónová kôra, škorica

na potretie: 1 vajíčko

Postup

Do múky pridáme maslo, soľ, vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a žĺtky. Dobre vypracované cesto rozdelíme na dve časti a prikryté necháme vykysnúť. Nakysnuté cesto  vyvaľkáme na obdĺžniky, potrieme plnkou, zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme vyšľahaným vajcom  a necháme ešte trochu kysnúť. Potom znova potrieme a odložíme na chladné miesto. Po zaschnutí vajca na povrchu dáme závin piecť pri teplote 180 stupňov. Plnku pripravíme tak, že cukor zalejeme decilitrom vody a dáme variť. Po zovretí nasypeme pomleté orechy, postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, premiešame a necháme vychladnúť.
 

 
 
Motýle PDF Tlačiť E-mail
Streda, 07 Apríl 2010 16:43

Ingrediencie

900 g hladkej múky, 1 kocka droždia, 1 lyžička soli, 150 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 560 ml mlieka, 60 g rozpusteného mlieka

plnka: 150 g mletého maku, 150 g mletých orechov, cukor podľa chuti

potretie: 1 vajíčko, kryštálový cukor na posypanie

Postup

Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Cesto rozdelíme na menšie rovnaké časti z ktorých vytvoríme malé bochníčky. Každý bochníček vyvaľkáme na kruh o priemere cca 20 cm a potrieme  olejom. Na rozvaľkaný kruh nasypeme plnku a zvinieme ako palacinku. Konce zvinutého cesta prehneme na spodok. Kuchynskými nožnicami zastrihneme konce , tak aby sme v prostriedku asi 1 cm neprestrihli. Zastrihnuté konce vytočíme smerom von a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlastista.

plnka: V jednej miske si premiešame mak s cukrom podľa chuti a v druhej miske mleté orechy s cukrom. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 


 

 

 
Honzové buchty PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 29 Marec 2010 19:29

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 100 g cukru krupica, 250 ml vlažného mlieka, 3 žĺtky, 100 ml oleja, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička soli

Postup

Všetky ingrediencie vymiešame v hladké nelepivé cesto, ktoré necháme  prikryté vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré plníme podľa chuti makom, marmeládou, tvarohom... Vyformujeme buchtičky a vložíme ich do vymasteného pekáča. Necháme asi 30 minút podkysnúť. Povrch a boky buchiet potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov.


 
 
 
 
Orechové žemle PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 26 Marec 2010 05:57

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 lyžička citrónovej kôry, 1 lyžička soli, 30 g čerstvého droždia, 30 g cukru krupica, 40 g masla, 250 ml mlieka, hrsť nasekaných orechov, 2 vajcia, 1 vajce na potretie, orechy na posypanie

Postup

Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme žemle, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť.  Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nasekanými orechami a pečieme pri teplote 190 stupňov.

 


 

 

 
Orechový veniec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 25 Marec 2010 06:02

Ingrediencie

400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 3 lyžice cukru, 4 lyžice roztopeného masla, 2 žĺtky, 150 ml mlieka, 1 vajíčko na potretie

plnka: 100 g posekaných orechov, 50 g hrozienok, 2 lyžice strúhanej čokolády, 1 lyžica rumu, 4 lyžice medu

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame všetky suroviny. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Konce spojíme vytvoríme veniec, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kuchynskými nožnicami veniec nastriháme asi do 2/3  asi 1 1/2 cm od seba. Veniec pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 


 

 
Helenské rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 22 Marec 2010 05:20

Ingrediencie

1 kg hladkej múky, 150 g masla, 100 g masti, 200 g cukru krupica, 1 lyžička soli, kôra z jedného citróna, 50 g droždia, 500 ml mlieka, 1 vajce na potierania

náplň: nutela, strúhaná čokoláda, kokos.......

rozvar: 150 ml vody, 3 sáčky vanilkového cukru

Postup

Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo a masť a rukami poriadne rozžmolíme. Pridáme soľ, kôru, cukor, premiešame a v prostriedku vytvoríme jamku. Rozdrobíme do nej droždie, zalejem trochou teplého mlieka, misu prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások. Zamiešame, pridáme zvyšné mlieko a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Z cesta oddeľujeme kúsky, z ktorých tvoríme bochníčky a necháme pod utierkou asi 10 minút podkysnúť.

Potom valčekom, každý bochník rozvaľkáme na dlhý ovál, potrieme náplňou a zrolujeme do rohlíčka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov.

Počas pečenia zvaríme vodu s cukrom. Po vybratí plechu z rúry hneď každý rohlíček potrieme rozvarom.  

zdroj: televízny program Kluci v akcii

 

 

 

 
Mejlové buchty PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 16 Marec 2010 14:38

Ingrediencie

1 hrnček polohrubej múky, 3 hrnčeky hladkej múky, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 kocka droždia, 3 vajcia, štipka soli, vanilkový cukor, 1 lyžička prášku do perníka, 3 lyžice kokosu, štipka škorice, 2 lyžice cukru

náplň: 2 veľké jablká, 2 lyžice rumu, cukor podľa chuti, šťava z polovice pomaranča

Postup

Vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na  rovnaké časti, ktoré plníme plnkou a vytvarujeme buchty. Formu poriadne vytrieme olejom a poukladáme buchty vedľa seba. Necháme podkysnúť. Buchty pred pečením ponatierame olejom aj boky buchiet a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

náplň: jablká nastrúhame, prebytočnú šťavu vytlačíme. Zmiešame  rumom, pomarančovou šťavou a podľa chuti pocukrujeme. 

 
Uzlíky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 05 Marec 2010 19:42

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 100 g cukru, 2 vajcia, 200  ml oleja, 1 kocka droždia, 3 lyžice rumu, 100 ml mlieka, hrsť hrozienok

Postup

Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme vykysnúť kvások. V miske zmiešame múku, zvyšný cukor, múku, vajcia, olej. Pridáme  kvások a vypracujeme vláčne hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 14 častí, z každej časti vyvaľkáme valček, ktorý zauzlíme. Uzlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov.

 


 

 

 
Kysnutá bábovka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 28 Február 2010 17:46

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 200 g masla, 200 g práškového cukru, 1 celé vajce, 2 žĺtka, 200 ml mlieka, 2 lyžice rumu, 1 lyžička citrónovej kôry, štipka soli, strúhanka

Postup

Vo vlažnom mlieku, trochu cukru rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť. Vymiešame zmäknuté maslo, rum, cukor, kôru, vajíčko, žĺtka. Dôkladne vymiešame. Potom vmiešame múku, kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a necháme podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

 
Závitky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 12 Február 2010 19:57

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 50 g cukru, 250 ml vlažného mlieka, 40 g rozpusteného masla, 2 vajcia, 1 lyžička soli, 1 lyžička kôry z citróna

ďalej: 6 lyžíc rozpusteného masla, 8 lyžíc práškového cukru, 75 g hrozienok, maslo na poliatie, 2 lyžice na posypanie

Postup

Cesto pripravíme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 dielov, každý rozvaľkáme na 8x20 cm, potrieme roztopeným maslom, posypeme práškovým cukrom a umytými hrozienkami, po dĺžke preložíme a zvinieme smerom od užšej strany. Roztopíme maslo, za 4 lyžice nalejeme do okrúhlej tortovej formy, uložíme do nej závitky a necháme 15 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 190 stupňov, koláče pokvapkáme zvyšným maslom, posypeme cukrom a pečieme 25-30 minút.   

 

 

 

 

 
Makovky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 24 Január 2010 15:23

Ingrediencie

cesto: 260 ml mlieka,  1/2 kocky droždia, 100 g rozpustenej hery, 100 g kryštálového cukru, 550 g polohrubej múky, štipka soli, 1 lyžička škorice

náplň: 200 g mletého maku, 1 vanilkový cukor, 4 lyžice práškového cukru, 1 lyžička škorice, 200 ml mlieka - všetko spolu krátko povaríme

Postup

Cesto pripravíme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnikovú placku a na cesto rozotrieme polovicu náplne.  Po dĺžke cesto zložíme do jednej tretiny aj druhú časť preložíme. Nakrájame si 7 cm pásy, ktoré narežeme na tri úzke prúžka , ktoré nedokrojíme až do konca. Z prúžkov spletieme vrkočiky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista. 

zdroj:www.mimibazar.cz

 


 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 4 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist