Kysnuté cesto-sladké
Kysnuté buchty PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 05 Január 2010 16:12

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 120 g krupicového cukru, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 75 g tuku

Postup

Do preosiatej múky urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a dáme vykysnúť na teplé miesto. Pridáme zvyšok cukru s vlažným mliekom, vajcia, vanilkový cukor, soľ a zľahka vypracujeme. Potom pridáme roztopený vlažný tuk a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút. Znovu premiesime a necháme ďalej kysnúť asi 15 minút. Cesto rozdelíme na kúsky, každý kúsok roztiahneme na placku a naplníme ľubovoľnou plnkou (džemom, makovou, tvarohovou...). Zabalíme a konce cesta pritlačíme k sebe. Buchty zo všetkých strán potrieme roztopeným tukom a poukladáme tesne vedľa seba spojom nadol na vymastený plech s vyšším okrajom. Na plechu necháme ešte kysnúť asi 15 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Buchty necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 


 

 

 
Orechové fornety PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 01 November 2009 16:54

Ingrediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 3 lyžice práškového cukru, 5 dkg droždia, 250 g Palmarínu, 250 ml vlažného mlieka

plnka: 300 g mletých orechov, 300 g práškového cukru, 5 bielkov

Postup

Z droždia, cukru a mlieka si pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme k múke a roztopenému Palmarínu a vymiesime cesto. Pripravíme si plnku z orechov, cukru a tuhého snehu. Všetko dôkladne vymiešame. Hneď po príprave plnky si cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť si vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na obdĺžnik a natrieme plnkou. Aj druhú časť vyvaľkáme na obdĺžnik a prikryjeme ním cesto s plnkou. Okraje dobre pritlačíme. Z cesta narežeme pásy široké asi 5 cm a z každého pásu narežeme trojuholníky, ktoré potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka. Každý posypeme drvenými orechami. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. 

 


 

 

 
Kysnutý slivkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 25 September 2009 19:21

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 2 žĺtka, kocka droždia, 3 lyžice cukru, 1 lyžička soli, slivky, mletá škorica

mrvenička: 2 lyžice masla, 4 lyžice polohrubej múky, 4 lyžice práškového cukru

Postup

Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia si pripravíme kvások. Vlejeme ho do misy s preosiatou múkou, žĺtkami, soľou, zvyškom cukru a zvyškom mlieka. Vypracujeme dôkladne riedšie cesto, ktoré  necháme vykysnúť. Zatiaľ si odkôstkujeme slivky a prerežeme ich na polovicu. Vykysnuté cesto vylejeme na plech a pomúčenými rukami ho rozotrieme po celom plechu.  Na vrch uložíme pokrájané slivky, posypeme škoricou a posypeme mrveničkou (ktorú si dôkladne s rukami spracujeme). Pečieme pri teplote 190 stupňov.

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 

 
Kysnutý jablkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 20 September 2009 15:26

Ingrediencie

cesto: 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 25 g cukru, 1/8 l mlieka, 30 g masla, 1 vajce

mrvenička: 175 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g masla

ďalej: asi 1 kg jabĺk, 100 g hrozienok

Postup

Plech vymastíme maslom. Múku preosejeme do misy, rozdrobíme do nej droždie, zamiešame s vlažným mliekom, troškou cukru a múky na kvások, ktorý prikryjeme a necháme asi 15 minút vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, roztopené maslo, vajce, soľ a s celým množstvom múky vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Jablká olúpeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyrežeme jadrovník a pokrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme, uložíme na plech a nahusto obložíme jablkovými plátkami. Z uvedených surovín si pripravíme mrveničku a posypeme ňou jablká. Hrozienka umyjeme v horúcej vode a posypeme nimi koláč. Pečieme pri teplote 190 stupňov. 

 


 

 

 
Vanilkáčky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 16 September 2009 06:39

Ingrediencie

300 ml smotany na varenie, 100 g masla, 50 g masti, 300 g polohrubej múky, 500 g hladkej múky, 150 g cukru, 3 vanilkové pudingy v prášku, 2 žĺtka, 1 vajce, 1 kocka droždia, vanilkový cukor

Postup

V mise zmiešame smotanu, žĺtka, oba tuky, obe múky, cukor a vanilkové pudingy. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí odoberáme kúsky, z ktorých ušúľame valčeky a po dvoch splietame. Konce pletenca spojíme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme vanilkovým cukrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 
Pudingoš PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 Jún 2009 13:35

Ingrediencie

900 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 kocka droždia, 400 ml mlieka, 5 lyžíc oleja, 1 vanilkový cukor, 1 kypriaci prášok do pečiva, štipka soli, 2 vajíčka

plnka: 500 ml mlieka, 2 práškové čokoládové pudingy, 4 lyžice kakaa, 250 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si uvaríme hustý puding z mlieka, cukru a pudingov. Necháme vychladnúť a vmiešame zmäknutý Palmarín. Nakoniec primiešame kakao. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 dielov, každý diel rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a zrolujeme záviny.  Potom splietame po dva záviny do vrkoča, vzniknú tri pletenky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť, potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 

 
Moravské koláče PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 31 Máj 2009 15:14

Ingrediencie

cesto: 600 g hladkej múky, 100 g cukru krupica, 120 g masla, 250 ml vlažného mlieka, 2 žĺtky, citrónová kôra z 1 citróna, trochu soli, 42 g čerstvého droždia

plnka: 500 g tvarohu, 4 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, trochu mlieka

mrvenička: 160 g hrubej múky, 80 g práškového cukru, 100 g masla - dôkladne rukou vypracovať

ďalej: džem

Postup

Všetky suroviny určené na cesto vymiešame v hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a necháme asi 20 minút kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrojíme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 40 minút kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním uvedených surovín. Vykysnuté koláčiky potrieme plnkou a džemom. Nakoniec ich posypeme mrveničkou. Pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.

 


 

 
Kysnutý kakaový závin PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 24 Máj 2009 13:56

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, štipka soli, 250 ml mlieka, 42 g droždia, 2 vajcia, 150 ml oleja, 12 lyžičiek cukru

náplň: práškový cukor, kakaový prášok, rozpustené maslo

Postup

Do mierne teplého mlieka nasypeme cukor, rozdrvíme droždie a necháme vykysnúť. Do misy zatiaľ dáme múku, posolíme, pridáme vajcia, olej a nakoniec vykysnutý kvások. Vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. V prípade potreby môžeme pridať ešte trochu múky. Necháme poriadne nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú časť vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a husto kakaom (cukor a kakao sypeme cez sitko). Zrolujeme ako závin a prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút dozlatista. Hneď po vytiahnutí z rúry môžeme znovu potrieť záviny roztopeným maslom alebo olejom (povrch závinu bude mäkší). 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Šišky z rúry PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 05 Máj 2009 09:59

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 žĺtok, 40 g cukru, 50 g masla alebo hery, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 1 kocka (42 g) čerstvého droždia

náplň: marmeláda

na potretie: kúsok masla, 1-3 lyžice rumu (podľa chuti)

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme  klasické kysnuté cesto. Vykysnuté cesto po častiach rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Na polovicu kolieska dáme marmeládu, prikryjeme druhým kolieskom a poriadne stlačíme okraje. Naskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ďalších 20 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 180-200 stupňov, 12-15 minút dozlatista. Hneď po vytiahnutí z rúry, šišky potrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom a pocukrujeme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 

 
Rohlíčky s nutellou PDF Tlačiť E-mail
Streda, 29 Apríl 2009 09:49

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 250 g hery, 42 g droždia, 1 celé vajce, 1 vanilkový cukor, 8 lyžíc mlieka, štipka soli, 1 rozšľahané vajce na potretie, nuttela na plnenie, čokoládová poleva

Postup

Suroviny spracujeme na klasické kysnuté cesto a rozdelíme ho na 4 častí. Z každej častí vyvaľkáme placku a rozdelíme ju na 8 častí.  Každú časť zo širšej stany naplníme nutellou a zvinieme do rohlíka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista. Vychladnuté rohlíky ozdobíme čokoládovou polevou.

zdroj:www.recepty.czweb.org

 


 

 

 

 
Dvojfarebné rohlíky zo Šlapanic PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 19 Apríl 2009 18:03

Ingrediencie

cesto: 1 kg polohrubej múky, 500 ml mlieka, 1 kocka droždia (42g), 1 vajce, 2 lyžičky cukru, 1 lyžička soli, 200 ml oleja, 100 g kokosu, 3 lyžice kakaa

náplň: 400 g nutelly

sirup: 200 ml vody, 100 ml kryštálového cukru

Postup

Múku, mlieko, vajce, cukor, soľ, droždie a olej zmiešame do kopy a vymiešame vláčne cesto. Rozdelíme ho na polovicu. Do jednej časti zapracujeme kokos, do druhej kakao. Každú časť rozdelíme na päť rovnakých bochníčkov a necháme ich pod utierkou vykysnúť. Potom vezmeme jeden hnedý a jeden biely bochníček a rozvaľkáme ich na guľaté rovnako veľké placky. Na hnedý kruh položíme biely, ešte spoločne valčekom rozvaľkáme a rozkrojíme na osem výsečov. Na každú položíme trochu nutelly a zrolujeme do rohlíčka. Skladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ešte chvíľku necháme kysnúť a potom prudko upečieme (210 stupňov, 10 minút). Hneď po vytiahnutí z rúry každý rohlíček krátko ponoríme do sirupu a položíme na mriežku vychladnúť. 

Sirup pripravíme povarením vody s cukrom a necháme vychladnúť.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 5 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist