Kysnuté cesto-sladké
Mejlové buchty PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 16 Marec 2010 14:38

Ingrediencie

1 hrnček polohrubej múky, 3 hrnčeky hladkej múky, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 kocka droždia, 3 vajcia, štipka soli, vanilkový cukor, 1 lyžička prášku do perníka, 3 lyžice kokosu, štipka škorice, 2 lyžice cukru

náplň: 2 veľké jablká, 2 lyžice rumu, cukor podľa chuti, šťava z polovice pomaranča

Postup

Vypracujeme klasické kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na  rovnaké časti, ktoré plníme plnkou a vytvarujeme buchty. Formu poriadne vytrieme olejom a poukladáme buchty vedľa seba. Necháme podkysnúť. Buchty pred pečením ponatierame olejom aj boky buchiet a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

náplň: jablká nastrúhame, prebytočnú šťavu vytlačíme. Zmiešame  rumom, pomarančovou šťavou a podľa chuti pocukrujeme. 

 
Uzlíky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 05 Marec 2010 19:42

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 100 g cukru, 2 vajcia, 200  ml oleja, 1 kocka droždia, 3 lyžice rumu, 100 ml mlieka, hrsť hrozienok

Postup

Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme vykysnúť kvások. V miske zmiešame múku, zvyšný cukor, múku, vajcia, olej. Pridáme  kvások a vypracujeme vláčne hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 14 častí, z každej časti vyvaľkáme valček, ktorý zauzlíme. Uzlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov.

 


 

 

 
Kysnutá bábovka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 28 Február 2010 17:46

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 200 g masla, 200 g práškového cukru, 1 celé vajce, 2 žĺtka, 200 ml mlieka, 2 lyžice rumu, 1 lyžička citrónovej kôry, štipka soli, strúhanka

Postup

Vo vlažnom mlieku, trochu cukru rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť. Vymiešame zmäknuté maslo, rum, cukor, kôru, vajíčko, žĺtka. Dôkladne vymiešame. Potom vmiešame múku, kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a necháme podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

 
Závitky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 12 Február 2010 19:57

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 50 g cukru, 250 ml vlažného mlieka, 40 g rozpusteného masla, 2 vajcia, 1 lyžička soli, 1 lyžička kôry z citróna

ďalej: 6 lyžíc rozpusteného masla, 8 lyžíc práškového cukru, 75 g hrozienok, maslo na poliatie, 2 lyžice na posypanie

Postup

Cesto pripravíme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 dielov, každý rozvaľkáme na 8x20 cm, potrieme roztopeným maslom, posypeme práškovým cukrom a umytými hrozienkami, po dĺžke preložíme a zvinieme smerom od užšej strany. Roztopíme maslo, za 4 lyžice nalejeme do okrúhlej tortovej formy, uložíme do nej závitky a necháme 15 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 190 stupňov, koláče pokvapkáme zvyšným maslom, posypeme cukrom a pečieme 25-30 minút.   

 

 

 

 

 
Makovky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 24 Január 2010 15:23

Ingrediencie

cesto: 260 ml mlieka,  1/2 kocky droždia, 100 g rozpustenej hery, 100 g kryštálového cukru, 550 g polohrubej múky, štipka soli, 1 lyžička škorice

náplň: 200 g mletého maku, 1 vanilkový cukor, 4 lyžice práškového cukru, 1 lyžička škorice, 200 ml mlieka - všetko spolu krátko povaríme

Postup

Cesto pripravíme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnikovú placku a na cesto rozotrieme polovicu náplne.  Po dĺžke cesto zložíme do jednej tretiny aj druhú časť preložíme. Nakrájame si 7 cm pásy, ktoré narežeme na tri úzke prúžka , ktoré nedokrojíme až do konca. Z prúžkov spletieme vrkočiky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista. 

zdroj:www.mimibazar.cz

 


 

 
Kysnuté buchty PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 05 Január 2010 16:12

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 120 g krupicového cukru, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 75 g tuku

Postup

Do preosiatej múky urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a dáme vykysnúť na teplé miesto. Pridáme zvyšok cukru s vlažným mliekom, vajcia, vanilkový cukor, soľ a zľahka vypracujeme. Potom pridáme roztopený vlažný tuk a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút. Znovu premiesime a necháme ďalej kysnúť asi 15 minút. Cesto rozdelíme na kúsky, každý kúsok roztiahneme na placku a naplníme ľubovoľnou plnkou (džemom, makovou, tvarohovou...). Zabalíme a konce cesta pritlačíme k sebe. Buchty zo všetkých strán potrieme roztopeným tukom a poukladáme tesne vedľa seba spojom nadol na vymastený plech s vyšším okrajom. Na plechu necháme ešte kysnúť asi 15 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Buchty necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 


 

 

 
Orechové fornety PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 01 November 2009 16:54

Ingrediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 3 lyžice práškového cukru, 5 dkg droždia, 250 g Palmarínu, 250 ml vlažného mlieka

plnka: 300 g mletých orechov, 300 g práškového cukru, 5 bielkov

Postup

Z droždia, cukru a mlieka si pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme k múke a roztopenému Palmarínu a vymiesime cesto. Pripravíme si plnku z orechov, cukru a tuhého snehu. Všetko dôkladne vymiešame. Hneď po príprave plnky si cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť si vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na obdĺžnik a natrieme plnkou. Aj druhú časť vyvaľkáme na obdĺžnik a prikryjeme ním cesto s plnkou. Okraje dobre pritlačíme. Z cesta narežeme pásy široké asi 5 cm a z každého pásu narežeme trojuholníky, ktoré potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka. Každý posypeme drvenými orechami. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. 

 


 

 

 
Kysnutý slivkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 25 September 2009 19:21

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 2 žĺtka, kocka droždia, 3 lyžice cukru, 1 lyžička soli, slivky, mletá škorica

mrvenička: 2 lyžice masla, 4 lyžice polohrubej múky, 4 lyžice práškového cukru

Postup

Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia si pripravíme kvások. Vlejeme ho do misy s preosiatou múkou, žĺtkami, soľou, zvyškom cukru a zvyškom mlieka. Vypracujeme dôkladne riedšie cesto, ktoré  necháme vykysnúť. Zatiaľ si odkôstkujeme slivky a prerežeme ich na polovicu. Vykysnuté cesto vylejeme na plech a pomúčenými rukami ho rozotrieme po celom plechu.  Na vrch uložíme pokrájané slivky, posypeme škoricou a posypeme mrveničkou (ktorú si dôkladne s rukami spracujeme). Pečieme pri teplote 190 stupňov.

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 

 
Kysnutý jablkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 20 September 2009 15:26

Ingrediencie

cesto: 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 25 g cukru, 1/8 l mlieka, 30 g masla, 1 vajce

mrvenička: 175 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g masla

ďalej: asi 1 kg jabĺk, 100 g hrozienok

Postup

Plech vymastíme maslom. Múku preosejeme do misy, rozdrobíme do nej droždie, zamiešame s vlažným mliekom, troškou cukru a múky na kvások, ktorý prikryjeme a necháme asi 15 minút vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, roztopené maslo, vajce, soľ a s celým množstvom múky vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Jablká olúpeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyrežeme jadrovník a pokrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme, uložíme na plech a nahusto obložíme jablkovými plátkami. Z uvedených surovín si pripravíme mrveničku a posypeme ňou jablká. Hrozienka umyjeme v horúcej vode a posypeme nimi koláč. Pečieme pri teplote 190 stupňov. 

 


 

 

 
Vanilkáčky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 16 September 2009 06:39

Ingrediencie

300 ml smotany na varenie, 100 g masla, 50 g masti, 300 g polohrubej múky, 500 g hladkej múky, 150 g cukru, 3 vanilkové pudingy v prášku, 2 žĺtka, 1 vajce, 1 kocka droždia, vanilkový cukor

Postup

V mise zmiešame smotanu, žĺtka, oba tuky, obe múky, cukor a vanilkové pudingy. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí odoberáme kúsky, z ktorých ušúľame valčeky a po dvoch splietame. Konce pletenca spojíme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme vanilkovým cukrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 
Pudingoš PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 Jún 2009 13:35

Ingrediencie

900 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 kocka droždia, 400 ml mlieka, 5 lyžíc oleja, 1 vanilkový cukor, 1 kypriaci prášok do pečiva, štipka soli, 2 vajíčka

plnka: 500 ml mlieka, 2 práškové čokoládové pudingy, 4 lyžice kakaa, 250 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si uvaríme hustý puding z mlieka, cukru a pudingov. Necháme vychladnúť a vmiešame zmäknutý Palmarín. Nakoniec primiešame kakao. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 dielov, každý diel rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou a zrolujeme záviny.  Potom splietame po dva záviny do vrkoča, vzniknú tri pletenky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť, potrieme olejom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 5 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Čokoládové muffiny s višňami

Ingrediencie 250 g hladkej múky, 125 g cukru krupica,...

Buchta s mandlami

Ingrediencie 200 ml mlieka, 150 g rozpustenej Hery,...

Syrové halušky

Ingrediencie halušky: 700 g očistených zemiakov,...

Perníková bábovka s orechami

Ingrediencie 250 ml mlieka, 1 vajce, 10 lyžíc oleja,...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist