Orechový závin Tlačiť
Piatok, 09 Apríl 2010 19:18

Ingrediencie

450 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 180 g masla, 2 žĺtky, 30 g cukru, 150 ml mlieka, trošku soli

plnka: 150 g orechov, 100 g cukru, citrónová kôra, škorica

na potretie: 1 vajíčko

Postup

Do múky pridáme maslo, soľ, vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a žĺtky. Dobre vypracované cesto rozdelíme na dve časti a prikryté necháme vykysnúť. Nakysnuté cesto  vyvaľkáme na obdĺžniky, potrieme plnkou, zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme vyšľahaným vajcom  a necháme ešte trochu kysnúť. Potom znova potrieme a odložíme na chladné miesto. Po zaschnutí vajca na povrchu dáme závin piecť pri teplote 180 stupňov. Plnku pripravíme tak, že cukor zalejeme decilitrom vody a dáme variť. Po zovretí nasypeme pomleté orechy, postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, premiešame a necháme vychladnúť.