Orechový závin |
![]() |
Piatok, 09 Apríl 2010 19:18 |
Ingrediencie 450 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 180 g masla, 2 žĺtky, 30 g cukru, 150 ml mlieka, trošku soli plnka: 150 g orechov, 100 g cukru, citrónová kôra, škorica na potretie: 1 vajíčko Postup Do múky pridáme maslo, soľ, vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a žĺtky. Dobre vypracované cesto rozdelíme na dve časti a prikryté necháme vykysnúť. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžniky, potrieme plnkou, zľahka stočíme, dáme na plech, potrieme vyšľahaným vajcom a necháme ešte trochu kysnúť. Potom znova potrieme a odložíme na chladné miesto. Po zaschnutí vajca na povrchu dáme závin piecť pri teplote 180 stupňov. Plnku pripravíme tak, že cukor zalejeme decilitrom vody a dáme variť. Po zovretí nasypeme pomleté orechy, postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, premiešame a necháme vychladnúť. ![]() |