Jamkové koláče |
![]() |
![]() |
![]() |
Sobota, 10 November 2012 07:53 |
Ingrediencie cesto: 400 ml mlieka, 250 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtky, 1 celé vajce, 150 g masla, 100 g masti, 1 lyžička soli, 500 g hladkej múky, 500 g polohrubej múky, štipka mletého muškátového oriešku, nastrúhaná kôra z 1 citrónu, 30 g pomletých mandlí, 60 g čerstvého droždia náplň: 500 g tvarohu, 2 vajcia, cukor podľa chuti ďalej: vajce na natretie, posekané mandle, práškový cukor na posypanie Postup Z uvedených surovín vypracujeme cesto ručne alebo v pekárni a necháme vykysnúť. Z nakysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky. Každý sformujeme do guličky a položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Chvíľu necháme kysnúť cca 5-10 minút. Malým pohárikom s rovným dnom do každej guličky vtlačíme jamku. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme náplňou. Ozdobíme sekanými mandľami alebo hrozienkami namočenými v rume. Asi 15 minút necháme kysnúť na plechu, potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a upečieme dozlatista cca 15 minút. Pred podávaním pocukrujeme. Náplň: tvaroh rozmiešame so žĺtkami a cukrom podľa chuti. Z bielkov a štipku soli ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho k tvarohu. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|