Plnený pletenec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 07 Marec 2013 07:19

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 40 g čerstvého droždia, 50 g cukru krupica, 150 ml mlieka, 100 g kyslej smotany, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 100 g Hery, 1 vajce na potretie

orechová plnka: 100 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g vlašských orechov, 50 g hrozienok, 50 g detských okrúhlych piškót

kokosová plnka: 150 ml mlieka, 80 g cukru krupica, 100 g strúhaného kokosu, 20 g kandizovanej citrónovej kôry, 50 g okrúhlych piškót

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie, posypeme lyžičkou cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, vlažného mlieka, kyslú smotanu, vajce, vanilkový cukor a štipku soli. Krátko premiešame a nakoniec vlejeme roztopený vlažný tuk. Dobre vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť asi 20 minút. Potom znovu premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.

orechová plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme mleté orechy a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame hrozienka a najemno nastrúhané piškóty.

kokosová plnka: príprava je podobná ako pri orechovej plnke. Mlieko uvaríme s cukrom, pridáme kokos a krátko povaríme. Dáme mierne vychladnúť, vmiešame kandizovanú kôru a najemno nastrúhané piškóty.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát 20 x 40 cm a v polovici prekrojíme na dva pásy (10 x 40 cm). Do stredu prvého dáme pozdĺžne pás orechovej plnky, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre k sebe pritlačíme. Do stredu druhého dáme rovnakým spôsobom kokosovú plnku, aj tu okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a dobre pritlačíme. Dva pramene spletieme do vrkoča, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stočíme do venca a na teplom mieste necháme kysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Potom teplotu znížime a dopekáme pri teplote 160 stupňov ďalších 20 minút. Po upečení preložíme na kovovú mriežku, dáme vychladnúť a zľahka pocukrujeme.

 

 

 


 

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist