Maková po babičke PDF Tlačiť E-mail
Streda, 22 Január 2014 12:45

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 2 vrchovaté lyžice kryštálového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 6 lyžíc rozpusteného masla, nastrúhaná polka muškátového orieška, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 30 g čerstvého droždia

plnka: 350 g mletého maku, 11 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc rumu, 2 vrchovaté lyžice medu, 200 ml uvarenej kávy

Postup

Do mierne vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie. Prikryjeme , necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misky nasypeme múku, premiešame so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Pridáme žĺtok, maslo a kvások. Vareškou dôkladne vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme poriadne vykysnúť. Pomletý mak zmiešame s cukrom, pridáme rum, med, kávu  a vymiešame kašovitú hmotu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Roládu prenesieme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a konce cez seba preložíme. Bábovku necháme ešte asi pol hodiny podkysnúť vo forme. Pečieme pri teplote 170-180 stupňov doružova cca 50-60 minút. Ak je povrch bábovky veľmi sfarbený prikryjeme alobalom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist