Kysnutý jablkový koláč Tlačiť
Nedeľa, 20 September 2009 15:26

Ingrediencie

cesto: 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 25 g cukru, 1/8 l mlieka, 30 g masla, 1 vajce

mrvenička: 175 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g masla

ďalej: asi 1 kg jabĺk, 100 g hrozienok

Postup

Plech vymastíme maslom. Múku preosejeme do misy, rozdrobíme do nej droždie, zamiešame s vlažným mliekom, troškou cukru a múky na kvások, ktorý prikryjeme a necháme asi 15 minút vykysnúť. Pridáme zvyšok cukru, roztopené maslo, vajce, soľ a s celým množstvom múky vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Jablká olúpeme, rozkrojíme na štvrtiny, vyrežeme jadrovník a pokrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme, uložíme na plech a nahusto obložíme jablkovými plátkami. Z uvedených surovín si pripravíme mrveničku a posypeme ňou jablká. Hrozienka umyjeme v horúcej vode a posypeme nimi koláč. Pečieme pri teplote 190 stupňov.