Kysnuté buchty Tlačiť
Utorok, 05 Január 2010 16:12

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 120 g krupicového cukru, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 75 g tuku

Postup

Do preosiatej múky urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, polovicu vlažného mlieka a dáme vykysnúť na teplé miesto. Pridáme zvyšok cukru s vlažným mliekom, vajcia, vanilkový cukor, soľ a zľahka vypracujeme. Potom pridáme roztopený vlažný tuk a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút. Znovu premiesime a necháme ďalej kysnúť asi 15 minút. Cesto rozdelíme na kúsky, každý kúsok roztiahneme na placku a naplníme ľubovoľnou plnkou (džemom, makovou, tvarohovou...). Zabalíme a konce cesta pritlačíme k sebe. Buchty zo všetkých strán potrieme roztopeným tukom a poukladáme tesne vedľa seba spojom nadol na vymastený plech s vyšším okrajom. Na plechu necháme ešte kysnúť asi 15 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Buchty necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.