Sobota, 23 Január 2016 16:18 |
Ingrediencie
1 kg mletého mäsa (bravčové + hovädzie), 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, cesnak, strúhanka, 1 lyžica oleja, 2 cibule, 1 lyžička údenej mletej papriky
Postup
Cibuľu pokrájame nadrobno a na oleji osmažíme za stáleho miešania doružova. Odstavíme a vmiešame papriku. Mäso premiešame so surovými vajcami, podľa chuti okoreníme a osolíme. Vmiešame osmaženú paprikovú cibuľu a podľa potreby zahustíme strúhankou. Vytvoríme dve menšie šišky, na plechu jemne podlejeme vodou a vo vyhriatej rúre (200 stupňov) upečieme dozlatista. Podávame s teplou zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom alebo s chlebom a kyslou uhorkou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Sobota, 12 December 2015 17:27 |
Ingrediencie
500 g kuskusu, 1 lyžica vegety, 850 ml vriacej vody
mäsová zmes: 600 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica drvenej rasce, 1 lyžica sladkej mletej papriky, soľ, štipka mletého čierneho korenia, 4 lyžice oleja, červená kápia, hrnček mrazeného hrášku
Postup
Kuskus vložíme do misy, posypeme vegetou a zalejeme vriacou vodou. Zamiešame a prikryjeme pokrievkou.
Cibuľu nakrájame na kocky, speníme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak a orestujeme. Pridáme mäso, korenie a spolu smažíme. Podlejeme vriacou vodou a varíme do mäkka. Pred koncom dusenia vsypeme hrášok a nakrájanú kápiu.
Hotové mäso zmiešame s kuskusom a môžeme podávame posypané strúhaným syrom.

|
Sobota, 22 August 2015 19:32 |
Ingrediencie
1 kg mletého bravčového pliecka, 2 rohlíky, trochu mlieka, 3 vajcia, 1 veľká cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, rozmarín, bazalka, 3 lyžice kečupu, soľ, mleté čierne korenie, ovsené vločky, kečup na potretie
Postup
Do misy rozdrobíme rohlíky a jemne navlhčíme mliekom. Pridáme vajce, jemne nakrájanú cibuľu, rozmačkaný cesnak, najemno nakrájané bylinky, kečup, mäso, osolíme a okoreníme. Dôkladne premiešame. Podľa potreby zahustíme ovsenými vločkami a dáme na hodinu do chladu odpočívať. Zo zmesi vytvoríme na plechu dve šišky a potrieme ich vrstvou kečupu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 45 minút. Podávame teplé so zemiakmi alebo pečivom.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 12 Apríl 2015 10:57 |
Ingrediencie
1 kg mletého hovädzieho mäsa, 1 lyžička sušenej bazalky, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, olej
omáčka: 3 lyžice hladkej múky, 70 g masla, 1 kocka hovädzí bujón, 300 ml vody, 300 ml mlieka, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžička mletý muškátový oriešok
Postup
Mäso nakoreníme, osolíme, pridáme prelisovaný cesnak a tvoríme guličky, ktoré obalíme v hladkej múke. Guľky vysmažíme na rozpálenom oleji dozlatista.
Na masle speníme múku, prilejeme vo vode uvarený bujón a mlieko, povaríme. Dochutíme sójovou omáčkou, muškátovým orieškom a necháme krátko prevrieť.
Podávame s hranolkami alebo s pečenými zemiakmi.

|
Sobota, 28 Marec 2015 11:40 |
Ingrediencie
400 g makarónov, 200 g strúhaného syra, 700 g mletého mäsa, 2 cibule, 150 g paradajkového pretlaku, soľ, mleté čierne korenie, oregano, 1 lyžička mletej škorice, 100 ml červeného vína, 1 l mlieka, 100 g masla, 5-6 lyžíc hladkej múky, 3 vajcia, muškátový oriešok, trochu strúhanky, olivový olej
Postup
Makaróny uvaríme v slanej vode na skus. Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mäso, dobre premiešame s cibuľou a opečieme dozlatista. Osolíme, okoreníme, vmiešame oregáno a pretlak.
Podlejeme vínom, pridáme škoricu a pod pokrievkou dusíme asi 30 minút. V kastróliku rozpustíme maslo, zasypeme múkou a usmažíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom, dobre premiešame a uvaríme hustú kašu - bašamel. Odstavíme, osolíme, okoreníme, ochutíme strúhaným muškátovým orieškom, vmiešame žĺtka a polovicu syra.
Scedené makaróny premiešame s druhou polovicou syra a tuhým snehom z bielkov. Pekáč vytrieme olejom a rozložíme makaróny. Na ne rozprestrieme mäso a zalejeme bašamelom. Povrch posypeme tenkou vrstvou strúhanky a pokropíme olejom.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 40 minút do zlatista.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Nedeľa, 03 August 2014 10:26 |
Ingrediencie
750 g mletého bravčového mäsa, 5 lyžíc mlieka, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 3 lyžice čersvého nasekaného kôpru, 3 lyžice medu, 2 vajcia, 1 staršiu žemľu, hladkú múku, vajíčka, strúhanku na obaľovanie, olej na smaženie
dresing: 150 g bieleho jogurtu, 3 lyžice kyslej smotany, šťava z 1/2 citróna, 1 lyžicu nasekanej čerstvej petržlenovej nňate, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice oleja - všetko spolu dôkladne vymiešame
Postup
Mleté mäso zmiešame s kôprom. Žemľu nakrájame na menšie kúsky, namočíme do mlieka, vyžmýkame, pridáme k mäsu spolu s roztlačeným cesnakom, vajcami, soľou a medom. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Zo zmesi mokrými rukami odoberáme kúsky, z ktorých vytvarujeme karbonátky. Obalíme ich v múke, rozšľahaných osolených vajciach a strúhanke. Karbonátky vyprážame dozlatista na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame so zeleninovým šalátom, uvarenými zemiakami a dresingom.

|
Nedeľa, 20 Júl 2014 13:10 |
Ingrediencie
500 g mletého hovädzieho mäsa, 3 klobásy, 2 konzervy lúpaných paradajok (po 400 g), mleté čierne korenie, soľ
Postup
Mäso dáme do misy, osolíme a okoreníme. Klobásy nakrájame na malé kúsky a premiešame s mäsom. Zo zmesi vyformujeme guľky, ktoré preložíme do pekáča. Prikryjeme a necháme postáť v chlade 30 minút. Paradajky rozmixujeme dohladka, osolíme a okoreníme. Mäsové guľky zalejeme paradajkovou zmesou, tak , aby boli všetky guľky preliaté omáčkou. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút.


|
Nedeľa, 24 November 2013 15:05 |
Ingrediencie
500 g mletého mäsa, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 4 vajíčka, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice ovsených vločiek, 100 g strúhaného syra, 4 rohlíky, 400 ml mlieka, maslo a strúhanka na vysypanie formy
Postup
Mäso okoreníme, posolíme, nastrúhame muškátový oriešok. Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, rohlíky namočené v mlieku a premiešame. Pridáme žĺtka, nastrúhaný syr, ovsené vločky a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Dôkladne vymiešame a touto zmesom naplníme vymastený a strúhankou vysypaný pekáč. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút prikryté. Potom mäso odkryjeme a dopečieme dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou, horčicou a môžeme dozdobiť najemno nakrájanou cibuľou.


|
Piatok, 05 Júl 2013 15:12 |
Ingrediencie
1 karfiol, 6 vajcia, 50 g masla, 500 g mletého mäsa, 3 lyžice hladkej múky, 200 g strúhaného syra, 300 ml mlieka, olej, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, strúhanka
Postup
4 vajíčka si uvaríme natvrdo. Karfiol rozoberieme na ručky a varíme cca 5 minút v osolenej vode. Pripravíme si bešamel z masla, múky a mlieka. Ochutíme ho strúhaným muškátovým orieškom. Pekáč si vymastíme, posypeme strúhankou a na dno rozložíme polovicu na plátky nakrájaný karfiol. Nalejeme polovicu bešamelu a nasypeme polovicu syra. Mäso zmiešame s dvoma surovými vajíčkami, posolíme, okoreníme a mäso navrstvíme na syr. Na mäso rozložíme na kolieska nakrájané vajíčka, pokračujeme s ukladaním karfiolu a nakoniec nalejeme bešamel, ktorý posypeme zvyšným syrom. Vrch posolíme a vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom.


|
Štvrtok, 21 Marec 2013 16:10 |
Ingrediencie
600 g mletého bravčového mäsa, 2 cibule, 4 paradajky, 300 ml mlieka, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice masla, 300 g strúhaného syra, zemiaky, 100 ml oleja, baklažán, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, strúhanka, 2 vajíčka
Postup
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso ošúpané a nakrájané paradajky, posolíme, okoreníme a dusíme.
Pripravíme si bešamel: Maslo roztopíme, primiešame múku a urobíme svetlú zápražku. Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Pridáme tretinu strúhaného syra a necháme zovrieť. Potom prilejeme dve rozšľahané vajíčka, jemne posolíme, premiešame a odstavíme.
Do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča poukladáme vrstvu očistených a na kolieska pokrájaných zemiakov. Potom na ne navrstvíme mäsovú hmotu, očistený a nakrájaný baklažán. Posypeme polovicou syra a zalejeme polovicou bešamelu. Na to narežeme poslednú vrstvu zemiakov. Vrch polejeme zvyšným bešamelom, posypeme syrom a strúhankou. Pečieme pri teplote 200 stupňov.


|
|
|