Piatok, 07 December 2018 07:56 |
Ingrediencie
1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 2 PL kakaa, 3/4 hrnčeka cukru krupica, 1 PL jemne nastrúhanej pomarančovej kôry, 1 prášok do perníka, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka, 2 PL medu, 3 PL rumu, 60 g kandovanej pomarančovej kôry, veľká hrsť vlašských orechov, 350 g slivkového lekváru, 150 ml smotany na šľahanie, 120 g horkej čokolády
Postup
V mise zmiešame obe múku s práškom do perníka, cukrom, kakaom, pomarančovou kôrou i kandovanou a orechy nasekanými nadrobno.
Potom pridáme celé vajce, med, rum, mlieko a olej. Všetko dôkladne vymiešame na hladké cesto.
Dno tortovej formy (o priemere 24 cm) vyložíme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme a urovnáme.
Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 1 hodinu, skúšame špajlou.
Upečený perník necháme vychladnúť. Potom ho vodorovne rozkrojíme. Reznú plochu potrieme výdatne lekvárom a prikryjeme ho vrchnou časťou. Zvyšným lekvárom potrieme celý perník.
V hrnci zohrejeme smotanu. Rozlámeme do nej čokoládu a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Hrniec odstavíme z platne a za častého miešania necháme jemne vychladnúť.
Perník položíme na mriežku a polevu na neho rovnomerne rozlejeme. Podľa chute ozdobíme.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz



|
Streda, 25 Marec 2015 14:57 |
Ingrediencie
3 hrnčeky polohrubej múky, 1,5 hrnčeka cukru krupica, 1,5 lyžice kakaa, 3 lyžičky perníkového korenia, 1 prášok do pečiva, 2 hrnčeky mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 3 stredne veľké mrkvy, hrsť čokoflokov, 50 g kandizovaného ovocia
poleva: 200 g čokolády, 100 ml mlieka, 2 lyžice slivkovej marmelády
Postup
Najprv si v miske zmiešame všetky sypké suroviny. Potom vmiešame mlieko, olej a vajcia a všetko spolu premiešame. Nakoniec vmiešame do cesta najemno nastrúhanú mrkvu, čokofloky a kandizované ovocie. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Skúšame špajlou.
Medzitým si pripravíme polevu vymiešaním rozpustenej čokolády, mlieka a marmelády. Polevu potrieme na vychladnutý koláč. Po stuhnutí narežeme na rezy.

|
Nedeľa, 15 Február 2015 10:16 |
Ingrediencie
400 g hladkej múky, 170 g práškového cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 1 lyžica rumu, 3 lyžice medu, 1 lyžica sódy, 1 lyžica perníkového korenia, vajíčko na potretie, olúpané mandle, slivkový lekvár
Postup
Z uvedených surovín spracujeme na doske cesto. Necháme ho hodinu odpočinúť. Rozvaľkáme na hrúbku pol centimentra a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
Na plechu polovicu perníkov potrieme vajíčkom a ozdobíme mandľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 6-10 minút podľa veľkosti perníkov. Perníky spojíme lekvárom.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 28 September 2014 10:34 |
Ingrediencie
cesto: 600 g hladkej múky, 400 g cukru krupica, 750 ml mlieka, 150 ml oleja, 3 vajcia, lyžička škorice, prášok do perníka, 1,5 lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice slivkového lekváru, 2 lyžice rumu, hrozienka, nasekané orechy
na povrch: ríbezľová marmeláda, 1 čokoláda Margot, 50 g horkej čokolády
Postup
V miske rozmiešame lekvár s rumom. V mise premiešame všetky sypké suroviny, potom pridáme všetky mokré vrátane rumu s lekvárom a dobre premiešame. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme cca 25 minút. Obidve čokolády nastrúhame a premiešame. Vychladnutý perník potrieme marmeládou a vrch posypeme čokoládou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 26 Jún 2014 15:19 |
Ingrediencie
500 g celozrnnej ražnej múky, 1 prášok do perníka, 2 lyžice medu, 250 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 500 ml mlieka, 250 g Hery, 50 g na kúsky nakrájanej čokolády, 2 vajcia
Postup
Mlieko zahrejeme, necháme v ňom rozpustiť tuk a med. Po vychladnutí vmiešame vajcia. V miske zmiešame múku, prášok do perníka, cukor a nakrájanú čokoládu. Do sypkej zmesi prilejeme tekutiny a dôkladne vymiešame. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Skúšame špajlou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 12 December 2013 15:27 |
Ingrediencie
500 g hladkej múky, 50 g strúhanej čokolády, 50 g mletých orechov, 30 g strúhanej pomarančovej kôry, 3 lyžice rumu, 2 lyžičky pomarančovej šťavy, 1 lyžička škorice, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 4 mleté klinčeky, 5 lyžíc medu, 50 g masla
Postup
Do misky preosejeme múku, pridáme čokoládu, pomarančovú kôru, šťavu, vajce, oriešky, prášok do pečiva, rum, korenie, med a zmäknuté maslo. Spracujeme cesto, ktoré necháme v chlade hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Hotové perníčky ľubovoľne ozdobíme.

|
Štvrtok, 12 December 2013 15:16 |
Ingrediencie
1 kg hladkej múky, 380 g medu, 300 g práškového cukru, 120 g masla, 1 lyžička sódy bikarbóny, 5 kusov mletého klinčeka, 1 lyžička škorice, 4 vajcia + 1 na potretie
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc v chlade odstáť. Odstaté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Po vychladnutí ľubovoľne ozdobíme.

|
Piatok, 06 December 2013 09:02 |
Ingrediencie
140 g práškového cukru, 2 vajcia, 100 g Hery, 2 lyžice medu, 2 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžička jedlej sódy, 400 g hladkej múky, 1 lyžička citrónovej kôry
1 vajce + 2 lyžice mlieka na potretie
Postup
Vajce, cukor a zmäknutý tuk vyšľaháme do peny. Pridáme med a korenie. Do takto pripravenej hmoty zapracujeme múku preosiatú spoločne so sódou. Cesto po častiach rozvaľkáme (netreba nechávať cesto odležať) na silnejší plát. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie . Na plechu ich potrieme vyjíčkom rozšľahaným s mliekom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 10 minút. Vychladnuté perníčky môžeme ľubovoľne ozdobiť polevou, posypať cukrom, plniť džemom a pod. Perníčky nie je potrebné odležať, sú hneď mäkké.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 29 August 2013 13:26 |
Ingrediencie
400 g nahrubo nastrúhanej cukety, 3 vajcia, 180 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 ml oleja, 2 lyžice kakaa, 1/2 lyžičky mletej škorice, 300 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do perníka, hrsť hrozienok, hrsť nahrubo posekaných orechov
Postup
V miske zmiešame vajcia s cukrami do bielej peny. Postupne vmiešame cuketu, olej, kakao, škoricu, hrozienka, orechy a nakoniec múku zmiešanú s práškom do perníka. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Skúšame špajlou. Hotový perník posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou.

|
Nedeľa, 10 Marec 2013 12:57 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 500 ml mlieka, 1 prášok do perníka, 4 lyžice oleja, 3 lyžice višňového džemu, 2 lyžice kakaa
čokoládová poleva
Postup
Vajcia vyšľaháme dopenista s práškovým cukrom, pridáme olej, mlieko, džem a postupne za stáleho miešania pridávame múku premiešanú s práškom do perníka a kakaom. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 45 minút. Vychladnutý perník potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

|
|
|