Nedeľa, 10 Marec 2013 12:57 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 500 ml mlieka, 1 prášok do perníka, 4 lyžice oleja, 3 lyžice višňového džemu, 2 lyžice kakaa
čokoládová poleva
Postup
Vajcia vyšľaháme dopenista s práškovým cukrom, pridáme olej, mlieko, džem a postupne za stáleho miešania pridávame múku premiešanú s práškom do perníka a kakaom. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 45 minút. Vychladnutý perník potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

|
Sobota, 22 December 2012 10:18 |
Ingrediencie
250 g kryštálového cukru, 50 g kakaa, 250 g masla, 250 g medu, 2 vajcia, 3 klinčeky, 0,5 lyžičky mletej škorice, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 prášok do perníka, štipku soli, 600 - 700 g hladkej múky, 1 vajce na potretie
Postup
V menšom hrnci zmiešame cukor s kakaovým práškom. Pridáme med, maslo a vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť. Do vychladenej rozpustenej masy vmiešame najemno pomleté klinčeky, škoricu, celé vajcia a priemiešame. Do misky preosejeme 600 g múky s obidvoma práškami. Prilejeme tekutú zmes a vareškou dobre rozmiešame. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami dobre prepracujeme, podľa potreby pridáme ďalšiu múku. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chlade pol hodiny odpočívať. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 8-10 minút. Ak chceme perníčky lesklé potrieme ich hneď po vybratí z rúry vyšľahaným vajíčkom. Vychladené perníčky ľubovoľne ozdobíme.


|
Pondelok, 10 September 2012 06:47 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 200 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 prášok do perníka, 200 ml oleja, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 2 lyžičky kakaa
dokončenie : 2 sójové suky, práškový cukor na posypanie
Postup
Všetky suroviny zmiešame v miske a cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sójové suky nastrúhame na hrubom strúhadle a naliate cesto ním posypeme. Pečieme pri teplote 180 stupňov, skúšame špajlou. Vychladnutý perník zľahka posypeme práškovým cukrom.
zdroj:http://altaracook.blog.cz

|
Nedeľa, 29 Január 2012 07:40 |
Ingrediencie
400 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 vajcia, 1 lyžica škorice, 1 lyžica jedlej sódy, 500 ml mlieka, 50 g hrozienok, 50 g mandľových lupienkov, 1 jahodový kompót
Postup
Múku, cukor, kypriaci prášok, vajcia, škoricu, sódu a mlieko dáme do misky a všetko spolu dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme hrozienka a precedené jahody. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch nahusto posypeme mandľami. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30-40 minút. Hotový pocukrujeme.

|
Sobota, 14 Január 2012 20:31 |
Ingrediencie
4 hrnčeky kokosovej múčky, 2 1/2 hrnčeka práškového cukru, 3 hrnčeky polohrubej múky, 3 hrnčeky mlieka, 1 1/2 hrnčeka oleja, 1 kypriaci prášok do perníka, 100 g čokolády
Postup
V miske dôkladne zmiešame všetky suroviny okrem čokolády. Tú narežeme na kocky a vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov.

|
Sobota, 17 December 2011 05:56 |
Ingrediencie
cesto: 650 g hladkej múky, 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 1 lyžica perníkového korenia, 1 lyžica škorice, 1 lyžica sódy, 140 g medu, nastrúhaná kôra z jedného citróna
ďalej: lekvár, rum, čokoládová poleva
Postup
Celé vajcia, cukor, korenie a sódu dáme do väčšej misy a miešame vareškou, pokiaľ hmota viditeľne nevyrastie na objeme (cca 15 minút).
Potom pridáme tekutý med, citrónovú kôru a dobre premiešame. Pridáme 420 g múky, dôkladne zapracujeme vareškou, misku prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chlade cez noc odpočinúť. Druhý deň nasypeme na dosku zvyšnú múku, do nej vyklopíme cesto a rukami dôkladne zapracujeme.
Rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra, vykrajujeme kolieska o priemeru 3-4 cm a na plechu vyloženým papierom na pečenie upečieme do zhnednutia (200 stupňov cca 5-6 minút). Lekvár rozmiešame s trochou rumu a zlepujeme perníčky po dvoch. Z jednej strany namočíme v čokoládovej poleve a necháme zaschnúť. Môžeme ľubovoľne ozdobiť.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 04 December 2011 15:17 |
Ingrediencie
500 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 3 celé vajcia, 100 g rozpusteného vlažného medu, 50 g masla, 1 lyžička sódy, 1 lyžička mletej škorice, 3 klinčeky, 1 lyžička anízu, 1 nové korenie, citrónová kôra, 1 vajce na potretie
Postup
Preosejeme múku so sódou a vmiešame ostatné suroviny. Vypracujeme cesto. Uložíme ho do mikroténového sáčka do chladničky a necháme ho 1 až 2 dni odpočívať. Potom cesto po častiach rozvaľkáme, vykrajujeme ľubovoľné tvary a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov. Po upečení ešte horúci perník potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ľubovoľne ozdobíme.
www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 27 November 2011 13:50 |
Ingrediencie
160 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 1 lyžička sódy, 1 malé vajce, 40 g tekutého vlažného medu, štipka škorice, štipka mletého klinčeka
1 vajce na potretie, bielková poleva na ozdobu
Postup
Z uvedených surovín spracujeme hladké cesto a necháme ho v chlade odpočinúť najmenej 2 hodiny (kľudne aj niekoľko dní). Rozvaľkáme na tenko (2 - 3 mm) a vykrajujeme jednotlivé diely. Upečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie pri teplote 170 stupňov do zhnednutia. Ihneď po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom. Po vychladnutí ozdobíme bielkovou polevou a jednotlivé diely navlečieme na stužku.
Z tohto množstva sú dva zvončeky.



|
Štvrtok, 20 Október 2011 16:35 |
Ingrediencie
3 vajcia, 250 g cukru, 50 g medu, 1 lyžica kakaa, 200 ml oleja, 400 g polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 600 g nahrubo postrúhaných jabĺk, 2 lyžice sódy bikarbóny, 1 lyžička mletej škorice, hrsť hrozienok
Postup
Vajcia s cukrom vymiešame do bielej peny. Postupne pridáme ostatné suroviny a dôkladne vymiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Skúšame špajlou. Po vychladnutí ozdobíme čokoládovou polevou.

|
Streda, 07 September 2011 06:35 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do perníka, 200 g kryštálového cukru, 1 vajce, 100 g oleja, 2 lyžice medu, 2 lyžice mletej kávy + 250 ml vody, 125 ml mlieka
poleva: 300 g práškového cukru, 1 lyžica jemne mletej kávy, 4 lyžice vriacej vody, 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
Z dvoch lyžíc kávy a 250 ml vody uvaríme kávu a necháme ju vychladnúť. V miske zmiešame múku s práškom do perníka a cukrom. Pridáme celé vajce, med, vlažnú kávu, mlieko, olej a vymiešame hladké cesto.
Nalejeme ho na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.
Preosiaty cukor zmiešame s kávou (môže byť aj instantná), vodou, citrónovou šťavou a vyšľaháme na hladkú polevu. Rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme zaschnúť.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
|
|