Pondelok, 06 December 2010 10:58 |
Ingrediencie
1 kg hladkej múky, 300 g práškového cukru, 20 g sódy, 200 g medu, 100 g rozpustenej Hery, 6 vajec, 1 lyžica perníkového korenia, 3 lyžice kakaa
Postup
V mise zmiešame cukor, tekutý med, heru a celé vajcia. Do tohto základu preosejeme kakao, korenie, sódu a po častiach múku. Až je zmes hustá vyklopíme ju na dosku a zvyšnú múku zapracujeme rukami. Cesto necháme do druhého dňa uležať. Potom rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Hneď po vytiahnutí z rúry potrieme perníčky vyšľahaným vajíčkom. Ľubovoľne ozdobíme.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Pondelok, 06 December 2010 09:09 |
Ingrediencie
750 g hladkej múky, 2 zarovnané lyžice kakaa, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžica perníkového korenia, 300 g práškového cukru, 3 vajcia, 3 lyžice medu, 1 lyžička sódy, 200 g Hery
Postup
Tuk a med rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme cukor, kakao, škoricu, korenie na perníky a potom múku, vajcia a sódu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme do druhého dňa v chlade odležať. Vyvaľkáme, vykrajujeme ľubovoľné tvary, potrieme pred pečením žĺtkom rozmiešaným s 2 lyžicami mlieka a po upečení znova potrieme. Pečieme pri teplote 180 stupňov 5-8 minút ( podľa veľkosti perníkov).

|
Nedeľa, 20 Jún 2010 14:52 |
Ingrediencie
400 g hladkej múky, 200 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do perníka, 1 lyžica kakaového prášku, 1 lyžička škorice, 250 ml mlieka, 2 vajcia, 1 vrchovatá lyžica ríbezľovej marmelády, 100 ml oleja
Postup
Všetky suroviny dôkladne vyšľaháme (ručne alebo elektrickým šľahačom). Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 15-20 minút. Vychladnutý perník môžeme potrieť marmeládou a ozdobiť čokoládou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Streda, 19 Máj 2010 13:09 |
Ingrediencie
1 hrnček cukru, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 lyžica korenia do perníka, 1 kypriaci prášok do perníka, 1 lyžička sódy, štipka soli, 3 lyžice kakaového prášku, 3 vajcia, 1 hrnček oleja, 1,5 hrnčeka mlieka, 1 lyžica medu
Postup
Oddelíme bielka od žĺtkov. K bielkam pridáme asi štvrtinu cukru. Do misy nasypeme zvyšný cukor, pridáme ostatné sypké suroviny a premiešame. V mlieku rozpustíme med, pridáme žĺtka, olej a všetko nalejeme na sypké suroviny. Vymiešame na hladké cesto (môžeme si pomôcť elektrickým šľahačom). Vareškou zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a z časti cukru. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov. Skúšame špajlou. Hotový perník môžeme potrieť marmeládou a poliať čokoládou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Sobota, 26 December 2009 11:42 |
Ingrediencie
6 vajec, 180 g práškového cukru, 4 lyžice tekutého medu, 1 lyžička sódy bikarbóny, 4 lyžice vody, 2 lyžice kakaa, 250 g polohrubej múky, štipku soli, 100 g kokosu
poleva: 4 lyžice pikantného lekváru, 100 g čokolády na varenie, 80 g masla
Postup
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme med, vodu premiešanú so sódou bikarbónou. Kakao, múku, soľ a kokos premiešame, vmiešame do žĺtkovej hmoty a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Teplý koláč natrieme polevou a posypeme kokosom.
poleva: čokoládu polámeme, necháme roztopiť, pridáme zmäknuté maslo a po lyžiciach lekvár. Vymiešame dohladka.
|
Nedeľa, 22 November 2009 13:16 |
Ingrediencie 500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 3 lyžice medu, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička škorice, 1 lyžička perníkového korenia, strúhaná citrónová a pomarančová kôra Postup Do múky pridávame všetky suroviny (med by mal byť vlažný). Spracujeme cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu v chlade. Potom vyvaľkáme plát, vykrojíme rôzne tvary a upečieme. Ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom. Cesto je pomerne mäkké a vykrojené tvary prenášame pomocou noža. Perníčky sú mäkké hneď po upečení a naozaj sú veľmi chutné. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Štvrtok, 22 Október 2009 10:15 |
Ingrediencie
Karamel: 100 g kryštálového cukru, 1 lyžica vody, 1 lyžica octu, 200 ml vody
4 vajcia, 200 g práškového cukru, 100 ml oleja, 1 lyžička mletej škorice, štipka mletých klinčekov, kôra z polky citróna, 250 g hladkej múky, 1 prášok do perníka, 2 lyžice kakaa, 500 g marhuľového kompótu
ďalej: 1 šľahačka v prášku, 1 stužovač na šľahačku, škorica na posypanie
Postup
Do hrnca dáme kryštálový cukor, 1 lyžicu vody a ocot, necháme skaramelizovať a zalejeme vodou. Necháme 10 minút varíť. Necháme vychladnúť .
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny, vmiešame škoricu, drvené klinčeky, citrónovú kôru a do zmesi pomaly zapracujeme vychladnutý karamel. Pridáme múku s práškom do perníka a kakao. Vmiešame vyšľahané bielka. Marhule nakrájame na malé kocky a vmiešame do cesta. Premiešame. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Vychladnutý koláč potrieme vyšľahanou šľahačkou so stužovavačom a posypeme mletou škoricou.
|
Utorok, 16 Jún 2009 08:00 |
Ingrediencie
400 g hladkej múky, 350 g kryštálového cukru, 3 lyžice oleja, 2 vajcia, 300 ml mlieka, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice rozohriatého marhuľového džemu, 1/2 lyžičky korenia do perníka
šľahačka: 2 balíčky šľahačky v prášku, 1 stužovač šľahačky, 300 ml mlieka, 4 lyžice kakaa
Ďalej: mačacie jazýčky
Postup
Suroviny určené na cesto dôkladne vymiešame a nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút. Šľahačku vymiešame s mliekom a stužovačom, pridáme kakao a dôkladne vymiešame. Vychladnutý perník narežeme a dozdobíme šľahačkou a mačacími jazíčkami.
|
Piatok, 10 Apríl 2009 18:19 |
Ingrediencie 650 g hladkej ražnej múky, 240 g práškového cukru, 4 celé vajcia, 100 g medu, 50 g tuku (napr.Cera...), po jednej lyžici škorici, a zmesi korenia (anýz, klinček, badyán, fenikel, nové korenie), 1 lyžičky sódy bikarbóny, 2-3 lyžice kakaa Postup Na dosku preosejeme múku( časť si necháme bokom) so sódou, korením, cukrom a kakaom. Pridáme vajcia, tekutý med a rozohriaty tuk. Vypracujeme tuhé, ale hladké cesto. Postupne, podľa potreby pridávame múku, ktorú sme si nechali bokom. Spracované cesto rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 6-10 minút (podľa veľkosti a hrúbky perníčkov). Po vytiahnutí z rúry inneď potrieme vyšľahaným vajíčkom. Podľa vkusu ozdobíme. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Streda, 18 Február 2009 05:03 |
Ingrediencie
500 ml mlieka, 50 g Hery, 2 lyžice medu, 2 vajcia, 200 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 300 g pšeničnej celozrnnej múky jemne mletej, 200 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do perníka, hrozienka, posekané orechy, mandle...
Postup
Mlieko ohrejeme do teplého pridáme tuk, med a necháme rozpustiť. V mise zmiešame obe múky s práškom do perníka, cukrom, hrozienkami, orechami, prípadne mandľami. Pridáme celé vajce, teplé mlieko a všetko dôkladne premiešame. Nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
|
|