Sobota, 23 Január 2016 16:10 |
Ingrediencie
1 hlavička cesnaku, 1 pór, 100 g taveného syra, 1 lyžica masla, 1 kocka slepačieho bujónu, soľ, mleté čierne korenie, majoránka
Postup
Na rozpálenom masle zvoľna osmažíme rozmačkaný cesnak. Pridáme na kolieska nakrájaný pór, ešte chvíľu osmažíme a zalejeme asi litrom vody. Pridáme bujón, varíme 5 minút. Potom necháme v polievke roztaviť syr pokrájaný na kúsky a polievku dochutíme soľou, korením a majoránkou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Sobota, 28 Marec 2015 11:32 |
Ingrediencie
2 väčšie kaleráby, 3 mrkvy, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 2 hrste medvedieho cesnaku
Postup
Olúpané kaleráby narežeme na malé kocky a varíme ich v osolenej vode do mäkka. Potom polievku rozmixujeme dohladka. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a varíme do zmäknutia. Osolíme, okoreníme a tesne pred odstavením pridáme nasekaný medvedí cesnak.

|
Štvrtok, 19 Február 2015 14:56 |
Ingrediencie
500 ml cmaru, 1 lyžička drvenej rasce, 1 lyžica hladkej múky, 200 ml smotany na varenie, 1 žĺtok, soľ, kryštálový cukor
Postup
Cmar nalejeme do hrnca, pridáme rascu, uvedieme do varu a na miernom ohni krátko povaríme. V troške smotany rozmiešame múku a zahustíme ňou polievku. Povaríme 5 minút. Vo zvyšku smotany rozmiešame žĺtok a vlejeme do polievky. Povaríme. Osolíme a osladíme podľa chuti.

|
Streda, 18 Február 2015 17:48 |
Ingrediencie
150 g paradajkového pretlaku, soľ, mleté čierne korenie, 1 malá cibuľa, 5 klinčekov, 3 bobkové listy, 5 lyžíc olivového oleja, strúhaný syr
Postup
Na rozpálenom oleji orestujeme pretlak. Osolíme, okoreníme, zalejeme litrom vody a rozmiešame. Vložíme bobkové listy, olúpanú cibuľu, do ktorej sme napichali klinčeky. Varíme pol hodiny. Na tanier nastrúhame syr a zalejeme polievkou.
zdroj: Antónia Mačingová

|
Utorok, 29 Júl 2014 16:46 |
Ingrediencie
400 g mrazeného hrášku, pol citróna, soľ, 2 lyžice bazalkového pesta, mleté čierne korenie, 1 lyžicu masla
Postup
Do litra vriacej osolenej vody vsypeme hrášok, pridáme bazalkové pesto, mleté čierne korenie a varíme 15 minút. Po odstavení pridáme maslo. Keď polievka trochu vychladne, ponorným mixérom rozmixujeme do krémovej konzistencie. Podľa chuti dosolíme. Môžeme podávať s opečenými kockami chleba.

|
Streda, 11 Jún 2014 15:18 |
Ingrediencie
2 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 zeleru, 1 kaleráb, 1 zelenú papriku, 2 predvarené cvikle, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, 5 bobuliek nového čierneho korenia, mletú červenú papriku, 3 bobkové listy, olej, 140 g paradajkového pretlaku, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu
Postup
Na oleji osmažíme všetku očistenú a na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Zeleninu za stáleho miešania restujeme cca 15 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, nové korenie, bobkový list a na kocky nakrájanú papriku. Opäť cvíľu orestujeme, pridáme mletú sladkú papriku a prilejeme vodu. Varíme do zmäknutia zeleniny. Následne pridáme uvarenú, nakrájanú cviklu a varíme ďalej. Kým sa varí polievka, pripravíme si na panvici na oleji osmaženú nakrájanú cibuľu. Pridáme na plátky narezaný cesnak, chvíľu osmažíme a pridáme paradajkový pretlak. Necháme ho prevariť, prilejeme vodu a vlejeme do polievky. Ak by bola polievka hustá, prilejeme vodu a necháme prejsť varom. Môžeme ju podávať ozdobenú smotanou.

|
Nedeľa, 26 Január 2014 14:37 |
Ingrediencie
700 g predvarené držky, 1,5 lyžice hladkej múky, 1,5 lyžice masti, 1 menšia cibuľa, 1 lyžica sladkej mletej papriky, mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky mletej rasce, 1/2 lyžice majoránky, 5 strúčikov cesnaku, soľ, 3 kocky masoxu, cca 3 l vody
Postup
Predvarené držky prepláchneme vriacou vodou a povaríme ich cca 15 minút v osolenej vode. Precedíme a opláchneme. Na masti posmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme múku, papriku osmažíme hnedú zápražku a zalejeme vriacou vodou. Pridáme prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie, rascu, majoránku, masox, držky a spolu povaríme cca 30 minút. Podľa chuti dosolíme.

|
Pondelok, 02 December 2013 12:33 |
Ingrediencie
8 stredne veľkých mrkví, 1 cibuľa, 1 petržlen, 1 zemiak, kúsok čerstvého zázvoru, 2 lyžice oleja, čerstvý koriander, soľ, mleté čierne korenie
Postup
Mrkvu a petržlen nakrájame na narežeme na kocky. Cibuľu a zemiak tak isto ostrúhame a nakrájame. V hrnci zahrejeme olej, pridáme cibuľu a smažíme za stáleho miešania dozlatista. Pridáme mrkvu, petržlen, zemiak a ešte spolu posmažíme. Zalejeme vodou (1,5 - 2 l) a uvaríme do mäkka. Potom pridáme nastrúhaný zázvor, lyžicu posekaného koriandru a ešte 5 minút povaríme. Polievku odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Podľa chuti posolíme a posypeme korením.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 14 November 2013 10:29 |
Ingrediencie
900 ml kuracieho vývaru, 200 ml smotany na varenie, 1 lyžička citrónovej šťavy, soľ, mleté biele korenie, 1 strúčik cesnaku, 2 zrelé avokáda, 80 ml sherry
Postup
Avokádo očistíme a pokrájame na kocky. Avokádo (kúsok si necháme na ozdobu) pridáme k vriacemu vývaru spolu s prelisovaným cesnakom, sherry a krátko povariť. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu, citrónovú šťavu a necháme prevrieť. Nakoniec polievku dochutíme korením a soľou. Na tanieri ozdobíme avokádom a môžeme pridať krutóny.

|
Nedeľa, 14 Júl 2013 12:12 |
Ingrediencie
2 póry, 2 väčšie zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice masla, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
Postup
Z póru odstránime zelené časti a nakrájame ho na kolieska. Zemiaky olúpeme nakrájame na malé kocky a očistený cesnak na tenké plátky. Do hrnca dáme rozpustiť maslo, pridáme pór, zemiaky osmažíme za občasného miešania. Nakoniec pridáme cesnak, necháme osmažiť a zalejeme všetko vodou. Osolíme, okoreníme a varíme do zmäknutia zemiakov. Na záver pridáme nasekaný kôpor.

|
|
|