Polievky
Mrkvová polievka s pomarančom PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 03 Apríl 2010 08:09

Ingrediencie

2 väčšie mrkvy, olej, 1 zeleninový bujón, 2 pomaranče, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ, 200 g kyslej smotany

Postup

Očistenú mrkvu na hrubo nastrúhame a osmažíme na oleji. Zalejeme 1 l vody, pridáme bujón a varíme do mäkka. Prilejeme šťavu z pomarančov, okoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška, posolíme. Krátko povaríme. Primiešame smotanu a necháme prejsť varom.  Podľa chuti dosolíme.

 


 

 
Polievka s pečeňovými haluškami PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 25 Marec 2010 11:25

Ingrediencie

mrkva, zeler, petržlen, 2 kocky zeleninového bujónu, soľ, mleté čierne korenie

halušky: 60 g bravčovej pečene , 1 vajce,  1/2 cibule, 1 strúčik cesnaku, majoránka, mleté čierne korenie, strúhanka

Postup

Očistenú a nakrájanú zeleninu zalejeme vodou, pridáme bujón a varíme do polomäkka.  Umytú a pokrájanú pečeň, cibuľu a cesnak pomelieme na mäsovom mlynčeku,  okoreníme a primiešame  toľko strúhanky, aby sme urobili polotuhé cesto. Cesto preložíme na drevenú navlhčenú lopatku alebo aj na plytký tanier a nožom pomaly hádžeme do vriacej polievky stredne veľké halušky. Krátko povaríme, aby nestvrdli. Podľa chuti polievku dosolíme a okoreníme.

 


 

 

 
Bylinková polievka s vločkami PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 20 Marec 2010 08:51

Ingrediencie

2 šálky ovsených vločiek, 2 lyžice masla, 2 kocky zeleninového bujónu, soľ, mleté čierne korenie, 2 hrste čerstvých byliniek (petržlenka, pažitka, majorán, liberček...) 4 vajcia, 200 ml kyslej smotany

Postup

Na masle osmažíme za stáleho miešania vločky. Zalejeme asi 1,5 l vody, pridáme bujón, okoreníme a varíme asi 15 minút. Potom vmiešame rozšľahané vajíčka, povaríme. Vsypeme nadrobno pokrájané bylinky, vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Polievku podľa chuti dosolíme. 

 


 

 
Pivná zemiaková polievka PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 19 Marec 2010 19:57

Ingrediencie

5 stredne veľkých zemiakov, trocha rasce, 250 ml svetlého piva, 200 g bryndze, 2 plné lyžice hrubej múky, 1 vajce, 1 lyžica masla, soľ, mleté čierne korenie, 1 masox

Postup

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, pridáme rascu, soľ, masox a dáme variť do 1,5 l vody asi na 15 minút. Medzitým si pripravíme cestíčko z múky, vajíčka a rozhriatého masla. K uvareným zemiakom pridáme bryndzu rozmiešame a prilejeme pivo. Cestíčko postupne nahádžeme do polievky a uvaríme. Podľa chuti dosolíme. 

 


 

 

 
Smotanová fazuľková polievka PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 Marec 2010 10:49

Ingrediencie

550 g fazuľkových strukov, 2 lyžice masla, 1 lyžica hladkej múky, 200 ml kyslej smotany, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 2 kocky zeleninového bujónu, soľ, petržlenová vňať

Postup

Očistené struky šikmo pokrájame asi na 2 cm dlhé kúsky, dáme do vody (asi 1,2 l) a privedieme k varu. Pridáme bujón a uvaríme domäkka. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme múku, popražíme a vmiešame do polievky. Podľa chuti dosolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, primiešame smotanu a krátko povaríme.

 

 

 

 
Polievka so zelenou fazuľkou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 14 Marec 2010 10:21

Ingrediencie

200 g fazuľkových strukov, 4 zemiaky, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, majorán, oregáno, tymián, soľ, 2 kocky zeleninového bujóna

Postup

Očistené struky šikmo pokrájame asi na 2 cm dlhé kúsky, očistené zemiaky na malé kocky. Pokrájané struky a zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou asi 1,3 l. Vložíme bujón, olej, korenie a varíme do mäkka. Podľa chuti dosolíme. 

 


 

 

 
Broth - škótska polievka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 07 Marec 2010 11:35

Ingrediencie

2 mrkvy, 1 petržlen, 1/2 menšieho zeleru, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 125 g krúp, 125 g ľubovoľnej sušenej strukoviny, soľ, 2 kocky zeleninového bujónu, 10 guličiek čierneho korenia, 10 guličiek nového korenia, 3 bobkové listy, trocha masti

Postup

Cibuľu nakrájame a osmažíme na masti. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na hrubšie kúsky. Pridáme k hotovej cibuli a tiež osmažíme. Zalejeme asi 1,5 l vody, pridáme bujón, korenie, bobkový list, prelisovaný cesnak, strukoviny vopred namočené, krúpy. Varíme do zmäknutia. Podľa chuti dosolíme. 

 


 

 

 
Petržlenová s kari PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 06 Marec 2010 11:33

Ingrediencie

500 g petržlenu, 1 väčší zemiak, 2 kocky zeleninového bujónu, 1 cibuľa, 1 lyžica masla, 1 plná lyžička kari, soľ, mleté čierne korenie, 200 ml smotany na varenie

Postup

Petržlen a zemiak očistíme a nadrobno pokrájame. Zalejeme asi 1,5 l vody, pridáme bujón a varíme asi 20 minút. Na masle necháme zosklovitieť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme kari, krátko osmažíme a presypeme do polievky. Ochutíme soľou, korením, prilejeme smotanu, rozmixujeme a necháme prejsť varom. 

 


 

 

 
Brokolicová so syrovými knedlíčkami PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 05 Marec 2010 10:18

Ingrediencie

250 g brokolice, 1 veľký zemiak, 1 l kuracieho vývaru, 200 g kyslej smotany, soľ

knedlíčky: 1 vajce, petržlenová vňať, 2 lyžice hladkej múky, 50 g strúhaného syra, 2 trojuholníky smotanového syra, štipka soli, peper

Postup

Očistenú, rozobratú brokolicu vložíme do horúceho vývaru, pridáme na kocky nakrájaný zemiak a varíme do zmäknutia. Uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom, vlejeme  smotanu a krátko povaríme. Polievku dochutíme soľou. Počas varenia polievky si pripravíme knedlíčky. Zmiešame vajíčko, múku, nastrúhaný a trojuholníkový syr, posolíme, pridáme najemno pokrájanú petržlenku a vymiešame hladké cesto. Halušky  tvarujeme pomocou dvoch lyžičiek, ktoré uvaríme v zvlášť osolenej vode. Polievku podávame s teplými haluškami.

 

 

 

 
Polievka Zámelka PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 02 Marec 2010 11:25

Ingrediencie

1 veľká klobása, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, 1 masox, soľ, 100 g hrubej múky, 2 vajcia

Postup

Na masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, na kolieska nakrájanú klobásu. Pridáme múku, krátko osmažíme a zalejeme asi 1,2 l vody. Pridáme bujón a povaríme. V miske zmiešame hrubú múku s vajíčkom a soľou a z cesta nahádžeme do polievky halušky. Povaríme domäkka. Podľa chuti dosolíme.

 

 

 

 
Hrachová s drožďovými knedlíčkami PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 01 Marec 2010 11:20

Ingrediencie

350 g mrazeného hrášku, 2 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, 2 kocky zeleninového bujónu, soľ, mletá červená paprika, mletá rasca

knedlíčky:  80 g droždia, 1 lyžica oleja, 1 vajce, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, strúhanka

Postup

Na oleji osmažíme droždie pokiaľ nevonia. Necháme vychladnúť. Pridáme vajce, cesnak,  osolíme, okoreníme  a vsypeme toľko strúhanky, aby sa dali tvoriť malé guličky. Na oleji osmažíme múku, pridáme papriku, rascu a zalejeme asi 1,5 litrom vody. Vložíme bujón, hrášok a varíme do polomäkka. Potom vložíme do polievky knedlíčky a uvaríme.

 


 

 

 
« ZačiatokDozadu12345678910DopreduKoniec »

Stránka 7 z 20

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist