Utorok, 10 November 2015 15:24 |
Ingrediencie
500 g kuskusu, 1 lyžica vegety, 850 ml vriacej vody
Postup
Kuskus vsypeme do misky. Pridáme vegetu a zalejeme vriacou vodou. Necháme pod pokrievkou 5 minút postáť, premiešame a podávame ako prílohu k mäsovým jedlám.

|
Sobota, 10 Október 2015 15:48 |
Ingrediencie
zemiaky, soľ, olej, strúhanka
Postup
Očistené zemiaky umyjeme, prerežeme na mesiačiky, necháme odkvapkať. Surové dáme na papier na pečenie, dobre osolíme a pokvapkáme olejom. Rukami premiešame, rozprestrieme a posypeme strúhankou tak, aby každý zemiak bol posypaný. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme do chrumkava cca 45 minút.

|
Utorok, 16 Júl 2013 13:58 |
Ingrediencie
8 rohlíkov, 2 vajcia, 2 lyžice masti, 2 lyžice majoránky, 250 ml vriaceho mlieka, soľ, strúhanka
Postup
Nakrájame rohlíky na kolieska. Pridáme vajíčka, rozpustený tuk, soľ, majoránku a nakoniec vriace mlieko. Hmotu spracujeme, podľa potreby môžeme pridať strúhanku. Tvoríme knedlíky o trochu väčšie ako pinpongové loptičky. Varíme v osolenej vode cca 4 minúty.

|
Utorok, 09 Apríl 2013 08:49 |
Ingrediencie
200 g hrubej múky, 150 g celozrnnej jemne mletej múky, 1 lyžička soli, 1 vajce, 150 ml vlažnej vody, 21 g čerstvého droždia
Postup
V miske osolíme múku, pridáme vajce, vodu, rozdrobíme droždie a premiešame. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu a vytvarujeme knedlík, ktorý necháme podkysnúť. Knedlíky uvaríme v jemne osolenej vode asi 25 minút. Horúce knedlíky pokrájame niťou.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Štvrtok, 24 Január 2013 12:13 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 100 ml olivového oleja, bylinky (rozmarín, tymián, oregáno), 1 lyžička soli, 2 lyžičky sušeného cesnaku
Postup
Bylinky nadrobno posekáme, a zmiešame s olejom, soľou a cesnakom. Zemiaky olúpeme, nakrájame na kolieska a vo väčšej miske dôkladne premiešame s ochuteným olejom. Zmes presypeme do pekáča, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Podávame ako prílohu k mäsu alebo ako samostatný pokrm s mliekom.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Sobota, 31 Marec 2012 10:25 |
Ingrediencie
5 vajec, soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak, podravka, polohrubá múka
Postup
Vajce v miske rozšľaháme metličkou, osolíme a okoreníme. Potom postupne vmiešame múku, toľko, aby vzniklo polotuhé cesto. Necháme chvíľu odpočinúť. Vo väčšom hrnci privedieme k varu osolenú vodu. Cez strúhadlo s väčšími slzami alebo cez sitko na halušky pretlačujeme cesto do vriacej vody. Uvarené špecle vyberáme sitkom a necháme odkvapkať. Podávame všade tam, kde sa hodí knedlík.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 18 September 2011 17:46 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 4 lyžice oleja, 1 lyžička sladkej mletej papriky, 1 lyžička pálivej mletej papriky, 0,5 lyžičky kari, soľ
Postup
Olej zmiešame s korením. Zemiaky necháme v šupke, dôkladne umyjeme a osušíme. Nakrájame na štvrťky alebo osminky (podľa veľkosti zemiakov). Nasypeme ich do misky, zalejeme koreneným olejom a dobre premiešame, aby boli všetky zemiaky naolejované. Plech vyložíme papierom na pečenie a zemiaky rozložíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov, po 15 minútach stlmíme na 200 stupňov a dopečieme domäkka. Solíme až na tanieri.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 13 Marec 2011 11:36 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 300 g hrubej múky, 1 vajce, 50 g bravčovej masti, soľ
Postup
Zemiaky v šupke uvaríme a necháme vychladnúť. Potom ich najemno nastrúhame, pridáme vajíčko, masť, múku, osolíme a vypracujeme mäkké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme valčeky, ktoré nakrájame na rovnaké malé kúsky. Z jednotlivých kúskov formujeme guličky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode. Podávame ako prílohu k mäsitým jedlám.

|
Nedeľa, 09 Január 2011 11:18 |
Ingrediencie
1 sáčok špicatej cestoviny, 2 kocky zeleninového bujónu, 1 cibuľa, olej, soľ
Postup
Na oleji osmažíme cestovinu dozlatista a zalejeme vodou tak, aby bola úplne prekrytá. Pridáme očistenú a na polovicu prerezanú cibuľu, bujón a varíme do zmäknutia ryže. Podľa potreby môžeme pridať vodu. Nakoniec ryžu dochutíme soľou.

|
Sobota, 06 November 2010 13:48 |
Ingrediencie
500 g zemiakov, soľ, rasca, 2 lyžice masla, 200 - 250 ml mlieka, 3 lyžice strúhaného syra, 2 lyžice nadrobno posekanej čerstvej bazalky
Postup
Olúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode s rascou domäkka. Scedíme a rozpučíme s maslom. Za postupného prilievania teplého mlieka vyšľaháme dohladka. Vmiešame strúhaný syr a bazalku.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
|
|