Prívarky
Cuketový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 04 August 2013 16:54

Ingrediencie

1 väčšiu cuketu, 1 cibuľu, 1 lyžicu oleja, 2 lyžičky masla, 2 lyžičky kryštálového cukru, vegetu, 2 lyžice hladkej múky, 250 ml smotany na varenie, soľ

Postup

Cuketu olúpeme, pozdĺžne prekrojíme a vyberieme jadierka. Dužinu nastrúhame na hrubšie rezance. Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame. Osmažíme ju do sklovita na rozpálenom oleji a masle. Pridáme postrúhanú cuketu, premiešame a po 3 minútach zalejeme 150 ml horúcej vody. Za občastného miešania dusíme cca 10 minút. Potom pridáme soľ a cukor. V hrnčeku dohladka vymiešame múku so smotanou a za stáleho miešania prilejeme k cukete. Necháme tri minúty prevrieť a odstavíme. Podávame s opraženou klobásou alebo vajíčkom na tvrdo.

 


 
Šošovicový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 04 August 2009 10:44

Ingrediencie

500 g šošovice, vegeta, soľ, 1 cibuľa, bobkový list, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 lyžica hladkej múky

Postup

Šošovicu prepláchneme studenou vodou. Namočenú ju necháme vo vode asi 1 hodinu. Doplníme vodu tak, aby mierne prekrývala šošovicu, pridáme olúpanu cibuľu v celku, bobkový list, vegetu a soľ podľa chuti. Necháme zovrieť a varíme na miernom plameni domäkka, občas premiešame a v prípade potreby podlievame vodou. Smotanu rozhabarkujeme s múkou, vlejeme k šošovici, premiešame a podľa potreby doriedime mliekom. Necháme zovrieť a odstavíme. Vyberieme bobkový list a cibuľu. 

 


 

 

 

 
Fazuľový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 30 Máj 2009 18:50

Ingrediencie

300 g fazule (bielej alebo červenej), 1 cibuľa, 2 lyžice masti, 1 vrchovatá lyžica hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 4 guličky nového korenia, 2 lyžice octa, 250 ml smotany

Postup

Fazuľu na noc namočíme do studenej vody. Druhý deň uvaríme spolu s bobkovým listom a novým korením domäkka. Z asi 1 a 1/2 lyžice masti a múky usmažíme zápražku. Na zbytku masti osmažíme pokrájanu cibuľu. Až je fazuľa mäkká, pokiaľ je treba, zlejeme časť vody (mala by siahať kúsok nad fazuľou) a vyberieme korenie. Osolíme, okoreníme, pridáme ocot, osmaženú cibuľu a zápražku. Premiešame a všetko spoločne krátko povaríme. Nakoniec vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podľa potreby dochutíme  prelisovaným  cesnakom, soľou, octom a mletým čiernym korením. Podávame so smaženou klobásou, volským okom, chlebom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Zemiakový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 22 Február 2009 11:03

Ingrediencie

1,5 kg olúpaných zemiakov, 1 l vody, vegeta, mletá červená paprika, soľ, bobkový list, 3 lyžice octu, 2 lyžice hladkej múky, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 dcl mlieka

Postup

Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, mletú papriku a bobkový list. Necháme zovrieť a varíme do polomäkka. V smotane rozmiešame múku a vlejeme k zemiakom. Premiešame a mliekom doriedime. Nakoniec pridáme ocot. 

 


 

 
Hrachový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 08:36

Ingrediencie

1 kg sušeného hrachu, 1 cibuľa, olej, 2,5 l vody, soľ, 4 lyžice vegety, 4 strúčiky cesnaku

Postup

Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Vsypeme dôkladne prepláchnutý hrach. Prilejeme vodu, vložíme cesnaky v celku, vegetu, soľ a za občastného miešania varíme do mäkka. Po uvarení hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Za stáleho miešania povaríme 2-3 minúty. Podávame s faširkami, šunkou, volským okom a pod...

 


 

 
Tekvicový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 08:34

Ingrediencie

1 kg očistenej a olúpanej tekvice, 2 lyžičky soli, 300 ml vody, 1 lyžica octu, 1 plná lyžica nasekaného čerstvého kôpru, 250 ml smotany na varenie, 2 lyžice hladkej múky

Postup

Očistenú tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme ju 1 lyžičkou soli a necháme krátko postáť. Potom ju vyžmýkame a vložíme do hrnca. Podlejeme ju vodou, pridáme ocot a dusíme do polomäkka na miernom ohni za občastného miešania. Potom pridáme kôpor, dosolíme a dusíme do mäkka. V mištičke si vymiešame smotanu s hladkou múkou a pred koncom varenia ju vlejeme k tekvici. Krátko povaríme. Hotový prívarok podávame s praženou kolásou, volským okom alebo fašírkou.

 


 

 
Kapustový prívarok PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 08:30

Ingrediencie

biela kapusta, celá rasca, 2x140 g paradajkový pretlak, soľ, hladká múka, podľa potreby sladká smotana

Postup

Kapustu si narežeme, dáme do hrnca,  zalejeme vodou, osolíme, pridáme rascu a varíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká pridáme pretlak, necháme prevrieť a zahustíme hladkou múkou. Podľa potreby môžeme zjemniť sladkou smotanou. Podávame s faširkou, opečenými kolieskami klobásy...

 


 

 


Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist