Piatok, 13 Marec 2015 16:41 |
Ingrediencie
cesto: 5 vajec, 150 g cukru krupica, 1 lyžica oleja, 100 g polohrubej múky
plnka: 300 ml smotany na šľahanie, cukor podľa chuti, stužovač šľahačky, 2 zrelé banány
karamel: 100 g práškového cukru, 200 ml smotany na šľahanie
Postup
Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Postupne prilejeme olej a nakoniec vmiešame múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10-15 minút. Po upečení stiahneme z cesta papier a roládu preložíme na čistú utierku, ktorú zrolujeme.
Medzitým si pripravíme karamel. Rozpustíme cukor na miernom plameni za stáleho miešania. Prilejeme teplú smotanu a necháme karamel úplne rozpustiť. Týmto karamelom potrieme celý narovnaný plát.
Na plnku si vyšľaháme smotanu so stužovačom a cukrom na hustú šľahačku. Potrieme ňou cesto natreté karamelom. K okraji cesta priložíme v rade očistené banány a všetko spolu zrolujeme. Vychladnutú roládu pocukrujeme.

|
Nedeľa, 20 Apríl 2014 14:25 |
Ingrediencie
6 vajec, 140 g cukru krupica, 80 g polohrubej múky, 1 lyžica kakaa, 1 lyžička mletej zrnkovej kávy
krém: 250 g mascarpone, 220 ml šľahačky, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice práškového cukru, 1 stužovač šľahačky
ďalej: zmes drobného ovocia, strúhaná biela a tmavá čokoláda
Postup
Cukor s bielkami vyšľaháme do hustej peny. Postupne vmiešavame žĺtka. Nakoniec vmiešame múku s kakaom a kávou. Na plech položíme papier na pečenie, ktorý si pretrieme roztopeným tukom. Rovnomerne rozotrieme cesto a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Po upečení stiahneme z plechu papier aj s korpusom a necháme vychladnúť.
Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrami a zvlášť v miske šľahačku so stužovačom. Potom šľahačku zmiešame s mascarpone a a dve tretiny natrieme na cesto. Na kraj rovnomerne rozložíme drobné ovocie a zavinieme do rolády (počas zavinovania odstraňuijeme papier). Vrch rolády potrieme zvyšným krémom a ľubovoľne dozdobíme.
zdroj:http://altaracook.blog.cz/


|
Nedeľa, 08 September 2013 14:33 |
Ingrediencie
5 vajec, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 60 g polohrubej múky, 60 g mletého maku, 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry, višňový džem, cukor na posypanie
Postup
Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do bielej peny. Pridáme múku zmiešanú s makom, citrónovou kôrou a spolu premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Cesto zľahka stočíme aj s papierom do rolády. Necháme úplne vychladnúť a potom cesto rozvinieme, papier na pečenie opatrne stiahneme a natrieme višňovým džemom. Znova zvinieme a posypeme práškovým cukrom.

|
Nedeľa, 01 September 2013 12:57 |
Ingrediencie
cesto: 5 vajec, 120 g práškového cukru, 2 lyžice horúcej vody, 120 g polohrubej múky
plnka: 200 g pomletého maku, 130 g práškového cukru, 150 ml mlieka, 1 lyžica slivkového lekváru
Postup
Žĺtky s cukrom vymiešame. Prilejeme horúcu vodu, pridáme polohrubú múku a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Všetko spolu zľahka premiešame. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Upečenú roládu aj s papierom stočíme a necháme vychladnúť. Potom ju opatrne rozbalíme, papier odstránime, potrieme plnkou a stočíme.
Plnka: V mlieku rozmiešame cukor, lekvár a rozvaríme. Do vriaceho mlieka pridáme pomletý mak, chvíľu povaríme a odstavíme.

|
Nedeľa, 24 Február 2013 15:25 |
Ingrediencie
cesto: 6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 lyžička sódy bikarbóny, 6 lyžíc polohrubej múky
plnka: vanilkový krém
ďalej: 1 konzerva ananásu kocky, jahodový džem
Postup
Žĺtka s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Postupne vmiešame kakao, múku so sódou bikarbónou a nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov. Upečené cesto preložíme na čistú utierku, opatrne stiahneme papier a stočíme do rolády. necháme vychladnúť.
plnka: pripravíme si krém podľa tohto receptu.
Vychladenú roládu potrieme jahodovým džemom, natrieme krémom a rozložíme na krém odkvapkaný ananás. Zrolujeme a necháme v chlade stuhnúť. Pred podávaním vrch rolády pocukrujeme.


|
Nedeľa, 10 Február 2013 14:46 |
Ingrediencie
cesto: 6 vajec, 140 g cukru krupica, 60 g hladkej múky, 20 g kakaového prášku
krém: 250 g masla, 1 sáčok karamelového pudingu, 300 ml mlieka, 1 plechovka salka
ďalej: mleté orechy, ozdoby marcipánové
Postup
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Potom vmiešame žĺtka a vareškou zľahka vmiešame múku s kakaovým práškom. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a upečieme (cca 8 minút). Ihneď po upečení stiahneme aj papierom z plechu a necháme vychladnúť.
Krém pripravíme podľa tohto receptu.
Na vychladnutý piškótový plát rozotrieme krém (trochu si necháme na ozdobu) a zrolujeme. Dáme na hodinu stuhnúť do chladničky. Potom vrch potrieme krémom a obalíme ju mletými orechami. Zbytkom krému ozdobíme vrch rolády.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Streda, 23 Január 2013 12:25 |
Ingrediencie
cesto: 5 vajec, 5 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc polohrubej múky, štipka prášku do pečiva
plnka: 1 čokoládový práškový puding, 1 vanilkový cukor, 300 ml mlieka, 100 g horkej čokolády, 5 lyžíc práškového cukru, 250 g masla
ďalej: 2 banány
Postup
Oddelené žĺtka vyšľaháme s cukrom do hustej peky, prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, zvoľna všetko premiešame a opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút. Po upečení ešte horúci plát preklopíme na čistú utierky, stiahneme papier a cesto zrolujeme do rolády. Necháme vychladnúť.
Medztým si pripravíme plnku: Pudingový prášok rozmiešame v chladnom mlieku a uvaríme hustý puding. Po odstavení vmiešame na kúsky polámanú čokoládu a miešame tak dlho, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Puding potom schladíme za občasného miešania v studenom kúpeli. Zvlášť ušľaháme maslo s cukrami a vychladnutý puding postupne vmiešame. Pripravíme si olúpané banány. Vychladnutú roládu rozbalíme a plát potrieme vyšľahaným krémom. Trochu si necháme na ozdobenie vrchu rolády. Na predný okraj potretého plátu uložíme vedľa seba dva banány a do plátu ich zarolujeme. Povrch hotovej rolády potrieme zvyšným krémom. Necháme v chlade stuhnúť.


|
Pondelok, 14 Január 2013 19:26 |
Ingrediencie
cesto: 600 g hladkej múky, 4 vajcia, 100 g masla, 200 g práškového cukru, 4 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžička škorice, 1 lyžička sódy bikarbóny, 4 lyžice tekutého mehu
plnka: slivkový lekvár, hrozienka, sušené brusnice, kandizované ovocie, orechy
1 vajíčko na potretie
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do celofánu a necháme v teple hodinu odpočinúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a nahrubo potrieme slivkovým lekvárom. Lekvár posypeme posekanými orechami, hrozienkami, brusnicami a ovocím. Z cesta zvinieme roládu, ktorú preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.
zdroj:www.sladkysen.blogspot.sk

|
Nedeľa, 05 August 2012 18:36 |
Ingrediencie
5 vajec, 150 g cukru krupica, 1 lyžica oleja, 100 g polohrubej múky
krém: 250 g masla, 5 lyžíc tekutého medu, 2 lyžice rumu, 100 g mletých orechov (trochu si necháme na posypanie)
Postup
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny, zašľaháme do nej olej a jemne zapracujeme múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 8-10 minút. Ešte horúci preložíme na čistú utierku, papier stiahneme a zrolujeme spolu s utierkou. Necháme vychladnúť.
Medzitým si vyšľaháme zmäknuté maslo, pridáme med, rum a nakoniec vmiešame orechy. Plát narovnáme , povrch piškóty potrieme krémom a opäť zatočíme. Povrch potrieme trochou krému (ktorý si necháme z plnky) a vrch posypeme orechami. Necháme v chlade stuhnúť.


|
Nedeľa, 05 Február 2012 15:06 |
Ingrediencie
200 g medu, 120 g hrubej múky, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička jedlej sódy
plnka: 240 g slivkového lekváru, 2 lyžice vlažnej vody
práškový cukor
Postup
Oddelíme bielky od žĺtkov a z bielkov ušľaháme pevný sneh. Žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom a medom. Potom vmiešame tuhý sneh. Jedlú sódu zmiešame s múkou a zapracujeme ju do cesta. Riedke cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie , rozotrieme ho a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Na pracovnú dosku rozložíme pruh papiera na pečenie a poprášime ho práškovým cukrom. Upečený plát naň preklopíme. Papier, na ktorom sa piekol, zlúpneme a perník ihneď , ešte kým je horúci, potrieme slivkovým lekvárom zriedeným s vodou. Pomocou spodného papiera roládu zvinieme a necháme vychladnúť.


|
|
|