Sladké jedlá
Banánové šišky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 30 December 2010 14:43

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 2 zrelé banány, 2 menšie vajíčka, 1 lyžička sódy bikarbóny, 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 70 g práškového cukru, kôra z jedného citróny, 2 lyžice rumu, 40 g rozpusteného masla, 100 ml acidofilného mlieka, olej na vyprážanie

Postup

V miske zmiešame sypké suroviny. Postupne pridáme rozmačkané banány, vajíčka, nastrúhanú kôru z citróna, rozpustené maslo, rum a acidofilné mlieko. Ručne vypracujeme mäkké cesto, ktoré necháme v chlade 15 minút postáť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s džemom, posypané práškovým cukrom.

zdroj:www.mimibazar.sk


 
Stratený chlieb PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 09 November 2010 15:17

Ingrediencie

12 plátkov bieleho toustového chleba, 50 g rozpusteného masla, 4 žĺtky, 170 g cukru krupica, 400 ml smotany na šľahanie, 400 ml plnotučného mlieka, 50 g hrozienok, 1 vanilkový cukor, muškátový oriešok

Postup

Plátky chleba potrieme z jednej strany rozpusteným maslom, naskladáme na seba a ostrým nožom odrežeme kôrku. Štvorce prekrojíme na trojuholníky. V miske rozšľaháme žĺtka s krupicovým cukrom. Mlieko a smotanu nalejeme do hrnca, pridáme vanilkový cukor a 2 minúty povaríme.Odstavíme.

Do pekáča vymazaného maslom naskladáme trojuholníky chleba natretou stranou na vrch. Zastrúhame muškátovým orieškom a posypeme hrozienkami. Žĺtka s cukrom zalejeme horúcim mliekom so smotanou a dobre rozmiešame. Dvoma tretinami tohto krému zalejeme chlieb na pekáči a necháme 20 minút postáť.

Potom dolejeme zvyšok, pekáč prikryjeme alobalom a vložíme do väčšieho pekáča alebo plechu s teplou vodou, voda by mala dosahovať do 2/3 pekáča. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Potom vyberieme pekáč z vody, alobal odstránime a koláč husto posypeme cukrom. Prudko zapečieme v rozpálenej rúre, až cukor začne karamelizovať.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


 
Vysmážané kvietky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 04 November 2010 14:06

Ingrediencie

150 g masla, 2 vajcia, 130 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 lyžice kyslej smotany, 1/2 lyžičky mletej škorice, 2 lyžice rumu, 450 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, olej na vysmážanie

Postup

Nakrájané maslo vymiešame s cukrami a vajcami. Pridáme smotanu, škoricu a rum. Nakoniec do zmesi zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme v chlade asi 30 minút odležať. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 2 mm. Vykrojíme z neho kvietky, pričom v strede ešte vykrojíme koliesko. Na panvici rozpálime olej a kvietky v ňom smažíme dozlatista. Potom ich vyberieme a nadbytočný tuk odsajeme papierovým obrúskom. Keď čiastočne vychladnú, pocukrujeme ich.

 


 
Rohlíková žemľovka PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 28 September 2010 11:16

Ingrediencie

6 rohlíkov, 200 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 4 jablká, 250 g tvarohu, 3 vajcia, kryštálový cukor, maslo

Postup

Rohlíky nakrájame po dĺžke a prekrojíme ich na polovicu. Do mlieka zamiešame žĺtka, vanilkový cukor. Vymastíme si menší pekáč a postupne vedľa seba ukladáme rohlíky, ktoré sme namočili v pripravenom mlieku. Na rohlíky navrstvíme vymiešaný tvaroh s 1 lyžičkou cukru. Na tvaroh navrstvíme nahrubo postrúhané, očistené jablká, zasypeme ich cukrom (podľa chuti) a zakryjeme poslednou vrstvou rohlíkov namočených v mlieku. Ako posledná vrstva bude vyšľahané bielka, ktoré rovnomerne rozotrieme na rohlíky. Pečieme pri teplote 175 stupňov asi 40 minút.

 


 
Jednoduché palacinky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 11 September 2010 14:25

Ingrediencie

300 ml mlieka, štipka soli, 3 vrchovaté lyžičky cukru, 3 vajcia, 200 g hladkej múky, olej na vysmážanie

Postup

Mlieko osolíme, pridáme cukor, celé vajcia a metličkou rozšľaháme. Postupne primiešame múku. Dôkladne vymiešame a necháme asi 10 minút postáť. Potom na rozpálenom oleji smažíme tenké palacinky z oboch strán dozlatista. Môžeme plniť ľubovoľnou náplňou. Z tohto množstva mám 7 tenkých palaciniek.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


 
Peciválky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 24 Júl 2010 14:39

Ingrediencie

700 g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, soľ, polohrubá múka podľa potreby (cca 250 g), 1 hrnček mlieka

mletý mak, smažená strúhanka, práškový cukor

Postup

Vychladené zemiaky olúpeme a nastrúhame na strúhadle najemno. Dosku posypeme časťou múky, pridáme zemiaky, osolíme, v zemiakoch vyhĺbime jamku a rozklepneme celé vajíčko. Posypeme múkou a spracujeme mäkké cesto, múku pridávame podľa potreby. 

Cesto rozdelíme na štvtiny. Z každej uvaľkáme valček na dĺžku plechu. Naskladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a valčekom na cesto jemne sploštíme. Nožom nakrájame na kúsky, ale nedokrojíme úplne, iba asi do polovice. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme dozlatista (cca pol hodiny). Upečené nakrájame podľa zárezov na kúsky, nasypeme do hrnca a zalejeme vriacim mliekom. Prikryjeme pokrievkou a dôkladne potrepeme. Potom zlejeme prebytočné mlieko, ktoré sa nevsalo. Na tanieri posypeme makom zmiešaným s cukrom alebo smaženou strúhankou s cukrom.  

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Lievance zo zemiakového cesta PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 16 Apríl 2010 14:01

Ingrediencie

cesto: 1 zemiak, 3 vajcia, 100 ml mlieka, 150 g polohrubej múky, 1 lyžica prášku do pečiva, olej na smaženie

na potretie: 100 g slivkového lekváru, 2 lyžice rumu, 1/2 lyžičky škorice

Postup

Surový zemiak nastrúhame na jemnom strúhadle, zmiešame s vajcami a mliekom, pridáme múku, kypriaci prášok a premiešame. Z cesta pečieme v panvici  na rozohriatom oleji lievance hrubé asi 2 cm.

Slivkový lekvár zmiešame s rumom, škoricou a potierame teplé lievance. 

 


 

 
Čokoládové špecle PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 03 Apríl 2010 08:59

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, 2 vajcia, soľ, asi 11 lyžíc horúcej vody

ďalej: práškový cukor, maslo, kokosová múčka, čokoláda

Postup

Múku preosejeme do misy, zmiešame s kakaom a so štipkou soli. Postupne po jednom pridávame vajcia a zmes vyšľaháme dohladka. Po lyžiciach prilievame vodu, kým nie je vláčne cesto a necháme ho 10 minút odstáť.  Cesto nahádžeme alebo prepasírujeme cez hrubý lis do vriacej, osolenej vody a špecle uvaríme domäkka. Uvarené scedíme, pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme cukrom, kokosom a nastrúhanou čokoládou.

 


 

 

 
Halušky so strúhankou PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 20 Marec 2010 09:41

Ingrediencie

250 g hrubej múky, trocha soli, 1 vajce, 1,2 až 1,5 dl vody, strúhanka, maslo, práškový cukor

Postup

Z múky, soli, vajca a vody vypracujeme hladké polotuhé cesto. Necháme ho 5 minút odpočívať, potom pomúčenými rukami tvarujeme menšie halušky a dáme ich variť do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich a necháme odkvapkať. Medzitým v panvici na rozpustenom masle opražíme strúhanku dozlatista. Odkvapkané halušky obalíme v opraženej strúhanke a posypeme práškovým cukrom. 

 


 

 
Tvarohové koblížky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 11 Marec 2010 11:12

Ingrediencie

250 g tvarohu, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 3 lyžice rumu, 250 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, olej na vysmážanie

Postup

Všetky uvedené suroviny zmiešame v hladké cesto. Lyžicou tvoríme koblížky, ktoré vysmážame na oleji z oboch strán dozlatista. Hotové koblížky posypeme práškovým cukrom. 

 


 

 
Buchty na pare PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 07 Marec 2010 17:02

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 1 vajce, 300 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 50 ml oleja, 1 lyžička cukru, štipka soli

Postup

Z  mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misky dáme múku, vajce, olej, soľ a primiešame vykysnutý kvások. Ak je cesto veľmi tuhé pridáme trošku vlažného mlieka. Dobre vypracujeme a cesto necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme kolieska, ktoré plníme podľa chuti (džem, tvaroh, mak...) vytvarujeme buchtičku a dáme ju pariť do hrnca s vodou. Buchty paríme asi 10 minút podľa veľkosti. Paríme tak, že na hrniec s vodou natiahneme čistú utierku, gumou ju prichytíme. Na utierku poukladáme buchty, prikryjeme vyššou nádobou. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme grankom. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 4 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist