Sladké jedlá
Nugátové knedlíčky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 05 Marec 2010 10:32

Ingrediencie

2 lyžice masla, štipka soli, 1 vajce, 500 g mäkkého tvarohu, 2 šálky polohrubej múky, škrobová múka  (Gustin) na obaľovanie, nahrubo postrúhané orechy, nugátové bonbóny (z dezertu) práškový cukor na posypanie, čokoládová poleva

Postup

Maslo rozšľaháme s vajcom a soľou.  Do zmesi vmiešame tvaroh a múku, vypracujeme stredne husté cesto a necháme asi 10 minút odstáť. Z cesta vytvarujeme  na pomúčenej doske valček s hrúbkou asi 4 cm a nakrájame ho na 14 kúskov dlhých 3 cm. Na každý dáme jeden nugátový bonbón, zabalíme a guľky obalíme v škrobovej múke. Knedlíčky varíme v jemne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Hotové knedlíčky hneď obaľujeme v nahrubo postrúhaných orechov. Rozdelíme na tanieri, posypeme cukrom a ozdobíme polevou.

 

 


 

 

 
Božie milosti PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 01 Marec 2010 15:29

Ingrediencie

200 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli, 1 lyžica cukru, 1 lyžička citrónovej kôry, 30 g rozpusteného masla, 4 lyžice mlieka, 1 lyžica rumu, 2 žĺtky, olej na smaženie, práškový cukor na posypanie

Postup

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké a vláčne cesto. Vypracované cesto necháme asi 1/2 hodiny zakryté v chlade odležať. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a radielkom narežeme obdĺžnik alebo štvorce, ktoré štyrikrát narežeme  tak , aby sme neprerezali kraje. Pečieme v rozohriatom oleji z oboch strán. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.gurmanka.cz

 

 

 

 
Výborné fánky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 01 Február 2010 09:52

Ingrediencie

300 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 40 g droždia, 50 ml mlieka, 40 g rozpusteného masla, 150 ml kyslej smotany, 2 žĺtky, 5 lyžíc rumu, štipka soli, olej na vysmážanie

Postup

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou radielka narežeme kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát prerežeme. Necháme podkysnúť a smažíme na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.  

 


 

 
Jablkové bacošky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 28 Január 2010 11:16

Ingrediencie

400 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 lyžica práškového cukru, 1 lyžica rumu, 250 ml mlieka, 3 nastrúhané jablká, olej na vysmážanie

Postup

Všetky sypké suroviny premiešame, pridáme vajcia, rum, mlieko, jablká a dôkladne vymiešame. Na horúci olej vkladáme lyžicou kôpky, ktoré smažíme z oboch strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj s marmeládou. 

zdroj:www.mimibazar.cz

 


 

 
Jablkové knedlíky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 27 Január 2010 10:16

Ingrediencie

1 kg strúhaných jabĺk, 260 g hrubej múky

strúhanka, cukor, tvaroh, kúsok masla

Postup

Nastrúhané jablká posypeme múkou a rukami vypracujeme cesto. Necháme 1-2 hodiny odpočívať. Potom vlhkými rukami tvarujeme guľky. Varíme ich vo vode asi 5 minút (pokiaľ nevyplávu na povrch). Hotové vyberieme z vody a necháme odkvapkať. Na tanieri ich posypeme smaženou strúhankou s cukrom alebo ich posypeme cukrom, tvarohom a polejeme rozpusteným maslom. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Palacinky s tvarohom PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 19 Január 2010 10:36

Ingrediencie

4 vajcia, 250 ml mlieka, 1 lyžička cukru, trocha soli, 80 g hladkej múky, olej na vysmážanie

plnka: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 3 lyžice cukru, 1 vanilkový cukor, trochu mlieka, hrozienka namočené v rume

Postup

Vajcia s mliekom rozšľaháme, pridáme cukor, soľ a postupne múku. Premiešame a necháme chvíľu odstáť. Z riedkeho cesta  opekáme na panvici potrietej trochou oleja tenké palacinky z obidvoch strán do zlatista.

Tvaroh premiešame so žĺtkom, cukrom, hrozienkami a primiešame toľko mlieka, aby sa dala náplň natrieť na palacinky.  Každú palacinku natrieme náplňou a zvinieme.

 


 

 

 

 
Smažené srdiečka PDF Tlačiť E-mail
Streda, 13 Január 2010 14:13

Ingrediencie

1 kocka (42 g) droždia, 600 g hladkej múky, 100 g cukru krupica, 300 ml mlieka, 3 žĺtky, 100 ml oleja, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička soli, 2 lyžičky rumu, olej na vysmážanie

Postup

Všetky suroviny vymiešame v hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple prikryté  asi 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajovatkom v tvare srdiečka vykrajujeme jednitlivé kúsky, ktoré necháme asi 35 minút vykysnúť. Potom smažíme z oboch strán na rozpálenom oleji dozlatista. Hotové srdiečka posypeme práškovým cukrom, potrieme džemom alebo šľahačkou.

 

 

 

 

 
Banánové lievance PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 05 Október 2009 13:54

Ingrediencie

3 banány, 200 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 1/2 lyžice oleja, olej na vysmážanie

Postup

Banány vidličkou popučíme. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne vymiešame. Cesto necháme pol hodiny odpočívať. Potom smažíme na panvici na lievance z oboch strán. Podávame posypané práškovým cukrom, banánmi a čokoládou. 

 


 

 
Tvarohové knedličky s čučoriedkami PDF Tlačiť E-mail
Streda, 02 September 2009 08:58

Ingrediencie

cesto: 250 g tvarohu, 1 vajce, 1,5 lyžice polohrubej múky, 3 lyžice strúhanky, trocha soli

omáčka: čučoriedky, 100 ml vody, cukor podľa chuti, 1 lyžica masla, 1 lyžička solamylu

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, pokiaľ je riedšie pridáme trocha strúhanky. Necháme 20 minút odležať a potom tvoríme guľaté knedlíky, neplníme. Varíme 3-5 minút podľa velkosti knedlíčkov, preložíme na tanier, rozpolíme a prelejeme čučoriedkovou omáčkou. 

Omáčka: čučoriedky dáme do hrnca, podlejeme vodou a necháme prejsť varom.  Osladíme podľa chuti, pridáme maslo a nakoniec pridáme v troche vody rozmiešaný solamyl.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Žemľovka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 12 Júl 2009 09:05

Ingrediencie

1 vianočka, 500 g tvarohu, 3 väčšie jablká, 4 vajcia, 300 ml mlieka, 4 lyžice práškového cukru, 2 vanilkové cukre, hrsť hrozienok, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 50 g masla, trochu strúhanky

Postup

Vianočku pokrájame na kocky a zalejeme horúcim mliekom. Kým vychladne, vyšľaháme žĺtka s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme 1 vanilkový cukor, sparené hrozienka a citrónovú kôru. Všetko pridáme k pokrájanej vianočke a zamiešame. Plnku pripravíme z tvarohu, vanilkového cukru a ošúpaných, postrúhaných a mierne vytlačených jabĺk. Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Vložíme do nej 1/2 vianočkovej zmesi, na ňu tvarohovú plnku a druhú vianočkovú zmes. Povrch pokryjeme tenkými plátkami masla a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút. Z bielkov a 1 lyžici práškového cukru vyšľaháme sneh. Potrieme ním žemľovku a ešte zapečieme asi 10 minút.

 


 

 

 
Šišky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 28 Máj 2009 09:26

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 42 g čerstvého droždia, 200 ml mlieka, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 80 g mäkkého masla, olej na vysmážanie, džem

Postup

Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme kvások do múky, do ktorej sme primiešali žĺtka, cukor, soľ, zvyšné mlieko a zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí vyvaľkáme cesto na 2 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame v rozpálenom oleji z obidvoch strán. Po vychladnutí ozdobíme džemom a posypeme práškovým cukrom.

 


 

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 5 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist