Štvrtok, 11 Marec 2010 11:12 |
Ingrediencie 250 g tvarohu, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 3 lyžice rumu, 250 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, olej na vysmážanie Postup Všetky uvedené suroviny zmiešame v hladké cesto. Lyžicou tvoríme koblížky, ktoré vysmážame na oleji z oboch strán dozlatista. Hotové koblížky posypeme práškovým cukrom.
|
Nedeľa, 07 Marec 2010 17:02 |
Ingrediencie 600 g polohrubej múky, 1 vajce, 300 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 50 ml oleja, 1 lyžička cukru, štipka soli Postup Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misky dáme múku, vajce, olej, soľ a primiešame vykysnutý kvások. Ak je cesto veľmi tuhé pridáme trošku vlažného mlieka. Dobre vypracujeme a cesto necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme kolieska, ktoré plníme podľa chuti (džem, tvaroh, mak...) vytvarujeme buchtičku a dáme ju pariť do hrnca s vodou. Buchty paríme asi 10 minút podľa veľkosti. Paríme tak, že na hrniec s vodou natiahneme čistú utierku, gumou ju prichytíme. Na utierku poukladáme buchty, prikryjeme vyššou nádobou. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme grankom. zdroj:www.mimibazar.sk
|
Piatok, 05 Marec 2010 10:32 |
Ingrediencie 2 lyžice masla, štipka soli, 1 vajce, 500 g mäkkého tvarohu, 2 šálky polohrubej múky, škrobová múka (Gustin) na obaľovanie, nahrubo postrúhané orechy, nugátové bonbóny (z dezertu) práškový cukor na posypanie, čokoládová poleva Postup Maslo rozšľaháme s vajcom a soľou. Do zmesi vmiešame tvaroh a múku, vypracujeme stredne husté cesto a necháme asi 10 minút odstáť. Z cesta vytvarujeme na pomúčenej doske valček s hrúbkou asi 4 cm a nakrájame ho na 14 kúskov dlhých 3 cm. Na každý dáme jeden nugátový bonbón, zabalíme a guľky obalíme v škrobovej múke. Knedlíčky varíme v jemne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Hotové knedlíčky hneď obaľujeme v nahrubo postrúhaných orechov. Rozdelíme na tanieri, posypeme cukrom a ozdobíme polevou.
|
Pondelok, 01 Marec 2010 15:29 |
Ingrediencie 200 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli, 1 lyžica cukru, 1 lyžička citrónovej kôry, 30 g rozpusteného masla, 4 lyžice mlieka, 1 lyžica rumu, 2 žĺtky, olej na smaženie, práškový cukor na posypanie Postup Zo všetkých surovín vypracujeme hladké a vláčne cesto. Vypracované cesto necháme asi 1/2 hodiny zakryté v chlade odležať. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a radielkom narežeme obdĺžnik alebo štvorce, ktoré štyrikrát narežeme tak , aby sme neprerezali kraje. Pečieme v rozohriatom oleji z oboch strán. Po upečení posypeme práškovým cukrom. zdroj:www.gurmanka.cz |
Pondelok, 01 Február 2010 09:52 |
Ingrediencie 300 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 40 g droždia, 50 ml mlieka, 40 g rozpusteného masla, 150 ml kyslej smotany, 2 žĺtky, 5 lyžíc rumu, štipka soli, olej na vysmážanie Postup Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou radielka narežeme kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát prerežeme. Necháme podkysnúť a smažíme na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
|
Štvrtok, 28 Január 2010 11:16 |
Ingrediencie 400 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 lyžica práškového cukru, 1 lyžica rumu, 250 ml mlieka, 3 nastrúhané jablká, olej na vysmážanie Postup Všetky sypké suroviny premiešame, pridáme vajcia, rum, mlieko, jablká a dôkladne vymiešame. Na horúci olej vkladáme lyžicou kôpky, ktoré smažíme z oboch strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj s marmeládou. zdroj:www.mimibazar.cz
|
Streda, 27 Január 2010 10:16 |
Ingrediencie 1 kg strúhaných jabĺk, 260 g hrubej múky strúhanka, cukor, tvaroh, kúsok masla Postup Nastrúhané jablká posypeme múkou a rukami vypracujeme cesto. Necháme 1-2 hodiny odpočívať. Potom vlhkými rukami tvarujeme guľky. Varíme ich vo vode asi 5 minút (pokiaľ nevyplávu na povrch). Hotové vyberieme z vody a necháme odkvapkať. Na tanieri ich posypeme smaženou strúhankou s cukrom alebo ich posypeme cukrom, tvarohom a polejeme rozpusteným maslom. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Utorok, 19 Január 2010 10:36 |
Ingrediencie 4 vajcia, 250 ml mlieka, 1 lyžička cukru, trocha soli, 80 g hladkej múky, olej na vysmážanie plnka: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 3 lyžice cukru, 1 vanilkový cukor, trochu mlieka, hrozienka namočené v rume Postup Vajcia s mliekom rozšľaháme, pridáme cukor, soľ a postupne múku. Premiešame a necháme chvíľu odstáť. Z riedkeho cesta opekáme na panvici potrietej trochou oleja tenké palacinky z obidvoch strán do zlatista. Tvaroh premiešame so žĺtkom, cukrom, hrozienkami a primiešame toľko mlieka, aby sa dala náplň natrieť na palacinky. Každú palacinku natrieme náplňou a zvinieme.
|
Streda, 13 Január 2010 14:13 |
Ingrediencie 1 kocka (42 g) droždia, 600 g hladkej múky, 100 g cukru krupica, 300 ml mlieka, 3 žĺtky, 100 ml oleja, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička soli, 2 lyžičky rumu, olej na vysmážanie Postup Všetky suroviny vymiešame v hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple prikryté asi 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajovatkom v tvare srdiečka vykrajujeme jednitlivé kúsky, ktoré necháme asi 35 minút vykysnúť. Potom smažíme z oboch strán na rozpálenom oleji dozlatista. Hotové srdiečka posypeme práškovým cukrom, potrieme džemom alebo šľahačkou. |
Pondelok, 05 Október 2009 13:54 |
Ingrediencie 3 banány, 200 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 1/2 lyžice oleja, olej na vysmážanie Postup Banány vidličkou popučíme. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne vymiešame. Cesto necháme pol hodiny odpočívať. Potom smažíme na panvici na lievance z oboch strán. Podávame posypané práškovým cukrom, banánmi a čokoládou.
|
|
|