Sladké jedlá
Halušky so strúhankou PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 20 Marec 2010 09:41

Ingrediencie

250 g hrubej múky, trocha soli, 1 vajce, 1,2 až 1,5 dl vody, strúhanka, maslo, práškový cukor

Postup

Z múky, soli, vajca a vody vypracujeme hladké polotuhé cesto. Necháme ho 5 minút odpočívať, potom pomúčenými rukami tvarujeme menšie halušky a dáme ich variť do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich a necháme odkvapkať. Medzitým v panvici na rozpustenom masle opražíme strúhanku dozlatista. Odkvapkané halušky obalíme v opraženej strúhanke a posypeme práškovým cukrom. 

 


 

 
Tvarohové koblížky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 11 Marec 2010 11:12

Ingrediencie

250 g tvarohu, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 3 lyžice rumu, 250 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, olej na vysmážanie

Postup

Všetky uvedené suroviny zmiešame v hladké cesto. Lyžicou tvoríme koblížky, ktoré vysmážame na oleji z oboch strán dozlatista. Hotové koblížky posypeme práškovým cukrom. 

 


 

 
Buchty na pare PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 07 Marec 2010 17:02

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 1 vajce, 300 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 50 ml oleja, 1 lyžička cukru, štipka soli

Postup

Z  mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misky dáme múku, vajce, olej, soľ a primiešame vykysnutý kvások. Ak je cesto veľmi tuhé pridáme trošku vlažného mlieka. Dobre vypracujeme a cesto necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme kolieska, ktoré plníme podľa chuti (džem, tvaroh, mak...) vytvarujeme buchtičku a dáme ju pariť do hrnca s vodou. Buchty paríme asi 10 minút podľa veľkosti. Paríme tak, že na hrniec s vodou natiahneme čistú utierku, gumou ju prichytíme. Na utierku poukladáme buchty, prikryjeme vyššou nádobou. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme grankom. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 

 

 
Nugátové knedlíčky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 05 Marec 2010 10:32

Ingrediencie

2 lyžice masla, štipka soli, 1 vajce, 500 g mäkkého tvarohu, 2 šálky polohrubej múky, škrobová múka  (Gustin) na obaľovanie, nahrubo postrúhané orechy, nugátové bonbóny (z dezertu) práškový cukor na posypanie, čokoládová poleva

Postup

Maslo rozšľaháme s vajcom a soľou.  Do zmesi vmiešame tvaroh a múku, vypracujeme stredne husté cesto a necháme asi 10 minút odstáť. Z cesta vytvarujeme  na pomúčenej doske valček s hrúbkou asi 4 cm a nakrájame ho na 14 kúskov dlhých 3 cm. Na každý dáme jeden nugátový bonbón, zabalíme a guľky obalíme v škrobovej múke. Knedlíčky varíme v jemne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Hotové knedlíčky hneď obaľujeme v nahrubo postrúhaných orechov. Rozdelíme na tanieri, posypeme cukrom a ozdobíme polevou.

 

 


 

 

 
Božie milosti PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 01 Marec 2010 15:29

Ingrediencie

200 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli, 1 lyžica cukru, 1 lyžička citrónovej kôry, 30 g rozpusteného masla, 4 lyžice mlieka, 1 lyžica rumu, 2 žĺtky, olej na smaženie, práškový cukor na posypanie

Postup

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké a vláčne cesto. Vypracované cesto necháme asi 1/2 hodiny zakryté v chlade odležať. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a radielkom narežeme obdĺžnik alebo štvorce, ktoré štyrikrát narežeme  tak , aby sme neprerezali kraje. Pečieme v rozohriatom oleji z oboch strán. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.gurmanka.cz

 

 

 

 
Výborné fánky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 01 Február 2010 09:52

Ingrediencie

300 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 40 g droždia, 50 ml mlieka, 40 g rozpusteného masla, 150 ml kyslej smotany, 2 žĺtky, 5 lyžíc rumu, štipka soli, olej na vysmážanie

Postup

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou radielka narežeme kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát prerežeme. Necháme podkysnúť a smažíme na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.  

 


 

 
Jablkové bacošky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 28 Január 2010 11:16

Ingrediencie

400 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 lyžica práškového cukru, 1 lyžica rumu, 250 ml mlieka, 3 nastrúhané jablká, olej na vysmážanie

Postup

Všetky sypké suroviny premiešame, pridáme vajcia, rum, mlieko, jablká a dôkladne vymiešame. Na horúci olej vkladáme lyžicou kôpky, ktoré smažíme z oboch strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj s marmeládou. 

zdroj:www.mimibazar.cz

 


 

 
Jablkové knedlíky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 27 Január 2010 10:16

Ingrediencie

1 kg strúhaných jabĺk, 260 g hrubej múky

strúhanka, cukor, tvaroh, kúsok masla

Postup

Nastrúhané jablká posypeme múkou a rukami vypracujeme cesto. Necháme 1-2 hodiny odpočívať. Potom vlhkými rukami tvarujeme guľky. Varíme ich vo vode asi 5 minút (pokiaľ nevyplávu na povrch). Hotové vyberieme z vody a necháme odkvapkať. Na tanieri ich posypeme smaženou strúhankou s cukrom alebo ich posypeme cukrom, tvarohom a polejeme rozpusteným maslom. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Palacinky s tvarohom PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 19 Január 2010 10:36

Ingrediencie

4 vajcia, 250 ml mlieka, 1 lyžička cukru, trocha soli, 80 g hladkej múky, olej na vysmážanie

plnka: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 3 lyžice cukru, 1 vanilkový cukor, trochu mlieka, hrozienka namočené v rume

Postup

Vajcia s mliekom rozšľaháme, pridáme cukor, soľ a postupne múku. Premiešame a necháme chvíľu odstáť. Z riedkeho cesta  opekáme na panvici potrietej trochou oleja tenké palacinky z obidvoch strán do zlatista.

Tvaroh premiešame so žĺtkom, cukrom, hrozienkami a primiešame toľko mlieka, aby sa dala náplň natrieť na palacinky.  Každú palacinku natrieme náplňou a zvinieme.

 


 

 

 

 
Smažené srdiečka PDF Tlačiť E-mail
Streda, 13 Január 2010 14:13

Ingrediencie

1 kocka (42 g) droždia, 600 g hladkej múky, 100 g cukru krupica, 300 ml mlieka, 3 žĺtky, 100 ml oleja, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička soli, 2 lyžičky rumu, olej na vysmážanie

Postup

Všetky suroviny vymiešame v hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple prikryté  asi 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajovatkom v tvare srdiečka vykrajujeme jednitlivé kúsky, ktoré necháme asi 35 minút vykysnúť. Potom smažíme z oboch strán na rozpálenom oleji dozlatista. Hotové srdiečka posypeme práškovým cukrom, potrieme džemom alebo šľahačkou.

 

 

 

 

 
Banánové lievance PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 05 Október 2009 13:54

Ingrediencie

3 banány, 200 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 1/2 lyžice oleja, olej na vysmážanie

Postup

Banány vidličkou popučíme. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne vymiešame. Cesto necháme pol hodiny odpočívať. Potom smažíme na panvici na lievance z oboch strán. Podávame posypané práškovým cukrom, banánmi a čokoládou. 

 


 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 5 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist