Sladké jedlá
Kefírové lievance PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 06 Apríl 2009 11:05

Ingrediencie

500 ml kefíru (alebo iného kyslého mlieka), 300 g polohrubej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžica kryštálového cukru, 2 vajcia, štipka soli, olej na vysmážanie, džem a práškový cukor na posypanie

Postup

Kefír a vajíčka vymiešame a postupne pridáme tuhé suroviny. Všetko dôkladne vymiešame a vysmážame z obidvoch strán na lievancovej panvici,  ktorú si jemne potrieme troškou oleja. Hotové lievance potrieme džemom a posypeme práškovým cukrom.

 


 

 

 
Šúľance s makom PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 06 Apríl 2009 09:52

Ingrediencie

500 g zemiakov, 200 g hrubej múky, soľ, 1 žĺtok, voda, 120 g maku, 70 g práškového cukru, 50 g masla

Postup

Umyté zemiaky v šupke uvaríme. Olúpeme a na jemnom strúhadle postrúhame. Dáme na dosku, posolíme, pridáme múku, podľa potreby vodu a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme 20 minút odpočívať. Potom cesto rozdelíme na niekoľko častí a z každej utvoríme valček hrubý asi 1 cm a nakrájame ho na kúsky. Z kúskov cesta tvoríme šúľance, ktoré uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. V priebehu varenia ich občas premiešame vareškou, aby sa neprichytili o dno hrnca. Medzitým si pomelieme mak a zmiešame ho s cukrom. Uvarené šúľance precedíme a polejeme ich roztopeným maslom a posypeme makom zmiešaným s cukrom.

 


 

 

 
Pražené myši PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 28 Marec 2009 12:46

Ingrediencie

50 g rozpusteného masla, štipka soli, 1 vajce, 1 lyžica práškového cukru, 250 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 prášok do pečiva, olej na vysmážanie, práškový a vanilkový cukor na posypanie

Postup

Všetky uvedené suroviny spolu vymiešame. Cesto po lyžiciach vkladáme do rozpáleného oleja a smažíme z obidvoch strán do zlatista. Ešte horúce posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. 

 


 

 

 
Strúhankové pirohy PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 24 Február 2009 12:45

Ingrediencie

400 g strúhanky, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, štipka soli, 500 ml vody

na posypanie: kryštálový cukor, strúhanka, maslo

lekvár na plnenie

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu vody. Cesto si rozdelíme na tri časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme, narežeme na štvorce, naplníme lekvárom a vidličkou spojíme konce. Takto pripravené pirohy varíme v slanej horúcej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Uvarené preložíme do misy, polejeme maslom a zmiešame s praženou strúhankou zmiešanou s cukrom. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 
Tvarohové palacinky s čokoládou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 08:00

Ingrediencie

cesto: 1 l mlieka, 400 g hladkej múky, 4 vajcia, štipka soli, olej na pečenie

plnka: 500 g netučného tvarohu, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice mlieka, 1 lyžička citrónovej kôry

ďalej: 100 g čokolády na varenie, šľahačka

Postup

Najprv si pripravíme plnku: Do misy dáme tvaroh, vanilkový cukor, podľa chuti prisladíme práškovým cukrom, mlieko, citrónovú kôru a dôkladne vyšľaháme. Potom si pripravíme cesto: v miske si zmiešame mlieko, vajcia, soľ a za stáleho miešania prisypávame múku. Dôkladne vymiešame. Panvicu zahrejeme, vymastíme a nalejeme na ňu trocha cesta. Pečieme z obidvoch strán dozlatista. Hotové palacinky naplníme plnkou a stočíme. Čokoládu rozlámeme na kúsky, vložíme do hrnca, pridáme lyžicu vody a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Palacinky prelejeme čokoládou. Šľahačkou ozdobíme okraje palaciniek.

 


 

 
Kokosové buchtičky s jahodami PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 07:57

Ingrediencie

2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 200 g tvarohu, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1/2 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka mlieka, 3 vajcia, štipka soli

na dokončenie: 100 g masla, kokos, jahody môžu byť čerstvé, mrazené, kompót

Postup

Najprv zmiešame tuhé suroviny a potom tekuté. Všetko dôkladne premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť a narežeme na kocky, ktoré prelejeme roztopeným maslom, posypeme kokosom podľa chuti a ozdobíme jahodami.

 

 

 
« ZačiatokDozadu123456DopreduKoniec »

Stránka 6 z 6

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist