Veľkonočné
Čokoládové hniezda PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 30 Marec 2010 17:51

Ingrediencie

200 g čokolády na varenie, 50 g masla, 100 g cereálii (ja som použila Cini Minis), cukríky v tvare vajíčka

Postup

V miske rozdrobíme cereálie. Čokoládu s maslom rozpustíme a prilejeme k cereáliam. Dôkladne premiešame. Na papieri na pečenie  urobíme  kôpky, vytvarujeme kruh a v strede palcom vyhlbíme jamku. V chlade necháme asi hodinu stuhnúť. Potom  papier jemne odstránime  a do prostriedku uložíme vajíčka.

 


 

 

 
Orechový veniec PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 25 Marec 2010 05:51

Ingrediencie

400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 3 lyžice cukru, 4 lyžice roztopeného masla, 2 žĺtky, 150 ml mlieka, 1 vajíčko na potretie

plnka: 100 g posekaných orechov, 50 g hrozienok, 2 lyžice strúhanej čokolády, 1 lyžica rumu, 4 lyžice medu

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame všetky suroviny. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Konce spojíme vytvoríme veniec, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kuchynskými nožnicami veniec nastriháme asi do 2/3  asi 1 1/2 cm od seba. Veniec pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. 

 

 

 

 
Vykrajované koláčiky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 20 Marec 2010 12:25

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 250 g tuku (maslo, Hera), 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, kôra z jedného citróna, 2 lyžice kakaa, 1 vajce na potretie

Postup

Múku a cukor preosejeme na dosku a premiešame. Do múky urobíme jamku, rozklepneme vajíčko a dookola narežeme tuk. Pridáme nastrúhanú kôru. Zo všetkých surovín, rýchlo spracujeme cesto. Do polovice cesta vmiešame kakao. Cesta zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať. Z cesta vykrajujeme rôzne tvary  a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, na väčšie tvary priložíme menšie vykrojené tvary opačnej farby a pečieme pri teplote 190 stupňov. Môžeme spájať marmeládou.

 


 

 
Mazanec PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 Február 2010 15:50

Ingrediencie

100 ml oleja, 150 ml mlieka, 1 vajce, 3 hrnčeky  polohrubej múky, 1 sáčok sušeného droždia, 1/2 lyžičky soli, 7 lyžíc kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, hrsť hrozienok, hrsť orechov, hrsť kandizovaného ovocia, vajíčko na potretie

Postup

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí vytvarujeme bochník, ktorý necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a narežeme do kríža. Pečieme pri teplote 190 stupňov. Mazanec skúšame špajlou. 

 


 

 
Jemný baránok PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 12 Apríl 2009 09:28

Ingrediencie

250 g polohrubej múky,  200 g práškového cukru, 1 lyžička prášku do pečiva, 4 vajcia, 100 ml oleja, 100 ml vody, 6 lyžíc citrónovej šťavy

Postup

V miske zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Ušľaháme žĺtka s vodou a olejom. Zmiešame s múkou, pridáme citrónovú šťavu a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Pečieme pri teplote 180 stupňov. Skúšame špajlou.

 

 

 

 
Veľkonočná hrudka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 12 Apríl 2009 06:00

Ingrediencie

30 vajec, kryštálový cukor podľa chuti, 4 l plnotučného mlieka, hrozienka

Postup

Vajíčka si rozhabarkujeme a pridáme opláchnuté hrozienka. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor podľa chuti. Po miernom nahriatí mlieka, pridáme rozhabarkované vajíčka a za stáleho miešania varíme tak dlho, aby vznikla vyzrážaná tvarohová hustá hmota. Odstavíme z plameňa. Nad väčšiu nádobu dáme sitko. Na sitko dáme väčší kus gázy. Naberačkou naberáme tvarohovú hmotu a vkladáme do gázy. Zviažeme na pevno tesne nad obsahom tvarohovej hmoty. Zavesíme a po asi 8 hodinách vybalíme z gázy.

 

 

 

 
Mäsový syrek PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 11 Apríl 2009 14:56

Ingrediencie

500 g bravčového pliecka, 500 g bravčového bôčika, 20 vajíčok, soľ, peper, 6 suchých žemlí, 42 g čerstvého droždia, 100 ml mlieka, 1 lyžička cukru,  1 cibuľa, masť, strúhanka

Postup

Žemle si deň pred pečením necháme vysušiť. Vo vode si uvaríme mäso do mäkka. Uvarené mäso pomelieme, posolíme, popepríme. Na troche masti osmažíme cibuľu narezanú na kocky. Na mäso zlejeme masť z upraženej cibule. Primiešame vajíčka, vyžmýkané žemle, ktoré sme si namočili vo vode. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a vlažného mlieka. Necháme ho vykysnúť a vlejeme ho do mäsovej hmoty. Pekáč nahrubo vymastíme masťou a vysypeme strúhankou.  Mäsovú masu vlejeme do pekáča a necháme podkysnúť. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 1 hodinu.

 


 

 

 
Kakaový baranček PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 09 Apríl 2009 09:43

Ingrediencie

1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 2 vajcia, 0,5 hrnčeka mlieka, 0,25 hrnčeka oleja, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 3 lyžice kakaa

Postup

Všetky suroviny zmiešame na hladké cesto, vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov. Barančeka skúšame špajlou, keď je suchá je upečený.

 

 

 

 
Linecké vajíčka PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 06 Apríl 2009 08:28

Ingrediencie

300 g hladkej múky,  200 g Hery, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, ríbezľová alebo jahodová marmeláda, 1 sáčok červeného želé

Postup

Všetky suroviny spracujeme a cesto odložíme na pár hodín do chladničky. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme vajíčka. Do polovičky vajíčok vykrojíme menšie ľubovoľné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 13 minút. Vychladnuté zlepujeme marmeládov. Želé pripravíme podľa návodu na sáčku a ešte teplé malou lyžičkou vlejeme do otvorov vajíčok.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Perníkové mištičky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 05 Apríl 2009 12:05

Ingrediencie

60 g Hery, 2 lyžice medu, 2 celé vajcia, 400 g hladkej múky, 140 g práškového cukru, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžica pernikového korenia, vajce na potretie

Postup

Všetky uvedené suroviny dôkladne vypracujeme. Cesto zabalíme do fólie a necháme cez noc v chlade  odpočinúť. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a vykrojíme si väčšie kruhy. Pripravíme si plechové mištičky (ja som použila formičky na malé bábovky). Formičky si z vonkajšej strany naolejujeme a posypeme hrubou múkou. Na takto pripravené formičky položíme vykrojený kruh, jemne pritlačíme a pečieme pri teplote 180 stupňov. Po upečení ešte horúce potrieme vyšľahaným vajíčkom. Okrajeme misiek môžeme posypať farebnými ozdobami.

 

 

 

 

 

 
Veľkonočný mazanec PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 09 Marec 2009 11:26

Ingrediencie

700 g hladkej múky,  500 ml mlieka, 70 g cukru, 30 g droždia, 100 g masla, 1 vajce, soľ, pár kvapiek vanilkovej arómy, hrozienka, citrónová kôra, na posypanie mandle, na potretie rozšľahané vajíčko

Postup

V múke si urobíme jamku a do nej dáme droždie, posypeme ľahko cukrom, zalejeme trochou mlieka a zamiešame. Necháme kvások v teple vykvasiť. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme tuhé cesto. Cesto necháme opäť v teple vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na dva diely, z ktorých vytvarujeme bochníky, necháme podkysnúť. Na každom z nich nožom narežeme kríž, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nasekanými mandľami a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Mazanec skúšame špajlou, ak je upečená špajla je suchá. Hotový mazanec posypeme práškovým cukrom.

 


 

 

 

 
« ZačiatokDozadu12DopreduKoniec »

Stránka 2 z 2

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist