Kysnuté cesto-slané
Bryndzové pagáče PDF Tlačiť E-mail
Streda, 04 Apríl 2018 05:06

Ingrediencie

cesto: 300 ml mlieka, 100 ml oleja, 2 žĺtka, 300 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 150 g zemiakov uvarených v šupke, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 20 g čerstvého droždia

plnka: 250 g bryndze, 200 g zemiakov uvarených v šupke, 1/2 lyžička celej rasce, 2 vajcia

ďalej: vajcia, soľ

Postup

Z uvedených surovín na cesto spracujeme kysnuté cesto v pekárničke alebo klasicky. Necháme ho vykysnúť a preložíme na pomúčenú dosku.

Pripravíme si plnku: zmiešame nastrúhané vychladnuté zemiaky uvarené v šupke s vajíčkami a bryndzou. Pridáme rascu a ak treba posolíme. Cesto vyvaľkáme na asi na centimeter a pol a potrieme plnkou.

Na štyri krát preložíme ako obálku, zakryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť. Cesto po chvíľke zvonu vyvaľkáme a pomúčeným kolieskom vykrajujeme pagáčiky. Takto pripravené pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vyšľahaným posoleným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme cca 20 minút.

zdroj:www.bonvivani.sk

 


 
Bryndzové koláče PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 21 Január 2018 06:29

Ingrediencie

cesto: 300 ml mlieka, 40 g droždie čerstvé, 2 ČL cukru, 1 ČL soli, 100 ml oleja, 1 vaječný žĺtok, 500 g hladká múka

plnka: 300 g bryndze, 2 vajcia, čerstvý kôpor

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme cesto buď klasicky alebo v pekárničke. Ak použijeme pekárničku, vypneme ju po prvom vymiesení a nenecháme ďalej kysnúť. Ak budeme robiť cesto klasicky, vymiesime ho a necháme 15 minút kysnúť.

Cesto vyvaľkáme asi na pol centimetra cez celú dosku. Bryndzu vymiešame s vajcami a podľa chuti  pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Bryndzu je dobre nechať vonku z chladničky, aby sa dala dobre miešať. Túto plnku preložíme na cesto a po celej ploche rozotrieme. Potom začneme z oboch strán cesto stáčať ako roládu.

Keď prídeme ku stredu, radielkom cesto prekrojíme. Vzniknú nám dva záviny, troška ich dlaňou sploštíme a nožom šikmo nakrájame. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme cca 15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme bielkom, čo nám ostalo z vajca a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov cca 12-15 minút.

zdroj:www.bonvivani.sk

 


 
Riteše PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 13 September 2014 12:14

Ingrediencie

cesto: 600 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 2 vajcia, 60 g masla, 300 ml mlieka, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru

plnka: 300 g škvariek, 1 väčšia cuketa, 2 cibule, 3 vajcia,  2 lyžice majoránu, 100 ml kyslej smotany, soľ, mleté biele korenie

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Na plnku škvarky pomelieme, cuketu očistíme a postrúhame. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Škvarky, cibuľu a cuketu vymiešame s 2 vajcami a smotanou, dochutíme majoránkou, soľou a bielym korením.

Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnika, potrieme polovicou plnky a zrolujeme do rolády. Nakrájame rovnaké kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, reznou stranou na papier. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 


 
Prekladaná cesnaková roláda PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 01 August 2014 13:06

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia, 100 g masla, 1 žĺtok, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky cukru

plnka: 200 g zmäknutého masla, 1 celý cesnak, 1 žĺtok, 1/2 lyžičky soli

1 vajíčko na potretie

Postup

Klasickým spôsobom vypracujeme kysnuté cesto. Pripravíme si plnku vyšľahaním masla, žĺtka, soli a prelisovaných cesnakov. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 bochníky. Každý vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik veľkosti 50x30 cm. Natrieme  plnkou a zvinieme ako roládu. Každú nakrájame na kúsky a podľa fotky naukladáme priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť, potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 

 


 
Žemle so syrom PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 12 Júl 2014 09:25

Ingrediencie

300 ml vody, 60 g oleja, 1 vrchovatá lyžička cukru, 2 rovné lyžičky soli, 560 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

1 vajce na potretie, tvrdý syr na posypanie

Postup

Z uvedených surovín spracujeme klasické kysnuté cesto. Necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a vytvarujeme žemle. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20-25 minút.

zdroj:www.primapekarna.estranky.cz

 


 
Cesnačky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 10 Júl 2014 11:31

Ingrediencie

500 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 500 g hladkej múky, 250 g ražnej múky, 42 g čerstvého droždia

plnka: 125 g masla, soľ, 14 strúčikov cesnaku (zmäknuté maslo vymiešame so soľou a prelisovanými cesnakmi)

2 žĺtka, 1 vajíčko na potretie

Postup

Klasickým spôsob si pripravíme kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Na pomúčenej doske vyvaľkáme každý diel na obdĺžnik, potrieme maslovou plnkou a zrolujeme ako závin. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý závin prerežeme šikmo do trojuholníčkov. Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom so žĺtkom a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

 

 

 

 
Trhací bylinkovo - cesnakový chlieb PDF Tlačiť E-mail
Streda, 25 Jún 2014 13:04

Ingrediencie

cesto: 180 g vody, 20 g oleja, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky cukru, 30 g ražnej múky, 60 g pšeničnej celozrnnej múky, 210 g hladkej múky, 12 g čerstvého droždia

plnka: 70 g masla, 3 strúčiky cenaky, štipka soli, bylinky ( petržlen, bazalku, rozmarín...), strúhaný tvrdý syr

Postup

Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Hotové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik (50x30 cm). Maslo zohrejeme, trošku posolíme a pridáme prelisované cesnaky. Touto zmesou natrieme celý plát, posypeme nasekanými bylinkami a posypeme nastrúhaným syrom. Plát prerežeme po dĺžke na 6 častí. Tie položíme na seba a opäť rozdelíme na 6 častí. Tie vyskladáme vedľa seba do formy na biskupský chlebíček, ktorý si vyložíme papierom na pečenie. Potrieme zvyšným maslom a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 

 

 


 
Cesnakovo - nivové kolieska PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 25 Február 2014 07:59

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 1/2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja

plnka: 150 g syru Niva, 150 g zmäknutého masla, 5 strúčikov cesnaku, 1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate, 1 lyžička soli, mleté čierne korenie

na potretie: 1 vajíčko

Postup

Do vlažného mlieka dáme rozdrobené droždie, štipku soli, cukor a necháme nakysnúť kvások. Z hladkej múky, oleja, zvyšnej soli a nakysnutého kvásku vypracujeme hladké cesto, ktoré na teplom mieste necháme nakysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: Syr nastrúhame a vymiešame s maslom, ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nakrájanou vňaťou. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Roládu potrieme vajíčkom a nakrájame na 2 cm kúsky. Reznou stranou preložíme na plch vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

 


 
Rožteky s tofu PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 08 December 2013 15:58

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 200 g údeného syra Tofu, 100 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli

Postup

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misky dáme múku, postrúhaný tuk, soľ a väčšiu časť postrúhaného tofu, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 častí. Každú rozvaľkáme na tenký kruh. Radielkom rozdelíme kruhy na trojuholníčky, ktoré stáčame od hrubšieho konca k užšiemu, konce zahneme do tvaru rožtekov. Potrieme vajcom rozšľahaným s trochou soli. Posypeme zvyšným tofu a pri teplote 180 stupňov upečieme doružova.

 


 
Jesenné slimáky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 16 November 2013 05:22

Ingrediencie

200 ml vody, 1 lyžička cukru, 4 lyžice oleja, 1 lyžička soli, 400 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia, 10 párok, 1 vajíčko na potretie

Postup

Vo vlažnej vode rozmiešame cukor, droždie, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Hotové vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 20 dielov. Z každého dielu urobíme buchtičku, ktorú necháme 10 minút podkysnúť. Potom z nich jednotlivo vyvaľkáme pramene. Párky prerežeme na polovicu a na guľatej strane, nožnicami nastrihneme rožky (ako na obrázku). Okolo párku zavinieme prameň cesta, ktorý vedieme pod rožky a ukončíme pod párkom. Slimáky necháme na plechu podkysnúť , potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

zdroj:www.toprecepty.cz


 

 

 

 


 
Írsky chlieb PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 November 2013 16:40

Ingrediencie

450 g špaldovej múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 1 lyžička sódy bikarbóny, 500 ml bieleho jogurtu

Postup

V miske premiešame múku, cukor, soľ a sódu . Pridáme biely jogurt a zmes jemne premiešavame vidličkou, kým sa cesto nespojí. V žiadnom prípade sa nesmie cesto miesiť a vypracovávať ! Pomúčenými rukami vytvarujeme guľatý bochník, ktorý preložíme do jenskej misy vystlanej papierom na pečenie. Vrch cesta posypeme 2 lyžicami špaldovej múky. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 60-70 minút dozlatista. Po upečení vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

 

 

 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 1 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Šľahačkové perníčky

Ingrediencie 500 g hladkej múky, 1 PL sódy bikarbóny,...

Kysnuté orechové koláčiky

Ingrediencie 300 g polohrubej múky, 200 g masla,...

Pečené oriešky

Ingrediencie 150 g hladkej múky, 100 g masla alebo...

Krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 280 g hladkej múky, 50 g mletých...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist