Nedeľa, 10 November 2013 16:40 |
Ingrediencie
450 g špaldovej múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 1 lyžička sódy bikarbóny, 500 ml bieleho jogurtu
Postup
V miske premiešame múku, cukor, soľ a sódu . Pridáme biely jogurt a zmes jemne premiešavame vidličkou, kým sa cesto nespojí. V žiadnom prípade sa nesmie cesto miesiť a vypracovávať ! Pomúčenými rukami vytvarujeme guľatý bochník, ktorý preložíme do jenskej misy vystlanej papierom na pečenie. Vrch cesta posypeme 2 lyžicami špaldovej múky. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 60-70 minút dozlatista. Po upečení vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.



|
Štvrtok, 17 Október 2013 06:45 |
Ingrediencie
4 stredne veľké zemiaky, 1 kg polohrubej múky, 1 kocka droždia, 4 lyžičky soli, hrsť celej rasce, 200 ml oleja, celú hlávku cesnaku, cca 300 ml mlieka, 1 lyžička cukru
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Droždie rozdrobíme v 200 ml vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme vykysnúť kvások. Zemiaky postrúhame, pridáme múku, vykysnutý kvások, soľ, rascu a zvyšné mlieko (mlieko môžeme podľa potreby pridať). Vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou vykysnúť. Vykysnuté cesto roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie (cesto rozťahujeme rukami natretými olejom) . V oleji rozmiešame prelisované cesnaky a trochu soli a touto zmesou ponatierame pripravené cesto. Pečieme pri teplote 190 stupňov. Počas pečenia koláč natierame olejovo - cesnakovou zmesou.


|
Štvrtok, 19 September 2013 15:09 |
Ingrediencie
200 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1 lyžička cukru, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, asi 150 ml vody, 1 vajce + 1 vajce na potretie
plnka: 250 g cibule, 200 g oravskej slaniny, celú rascu, 1 lyžica oleja
Postup
Z jednej lyžice múky, vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do misy preosejeme hladkú a polohrubú múku, pridáme pripravený kvások, soľ, olej, vajce a vlažnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Pripravíme si plnku: Na rozohriatom oleji opečieme na malé kocky pokrájanú slaninu a cibuľu. Pridáme rascu, podľa potreby osolíme a zmes necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme koláčiky s priemerom 6 až 7 cm. Poukladáíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Dnom menšieho pohára urobíme do koláčov jamky, ktoré naplníme cibuľovou plnkou. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.

|
Pondelok, 15 Júl 2013 15:07 |
Ingrediencie
600 g hladkej múky, 1 kocka (42 g) droždia, 150 ml mlieka, 2 vajcia, 150 ml olivového oleja, 200 g olív bez kôstky, soľ, 150 g strúhaného syra, 1 vajíčko na potretie
Postup
Do misy vsypeme múku, prilejeme olej, vajcia, soľ, vlažné mlieko, rozdrobíme kocku droždia a pridáme krájané olivy. Dôkladne premiešame a vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme asi 40 minút vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou kúsky cesta a na pomúčenej doske vytvarujeme žemle, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle na plechu necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Podávame natreté maslom, šunkou a pod.

|
Nedeľa, 17 Február 2013 14:07 |
Ingrediencie
cesto: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 42 g čerstvého droždia, 230 ml vody, štipka soli, tymián, bazalka, oregáno
plnka: kečup, na malé kocky nakrájaná šunka, na malé kocky nakrájaný syr, sézam na posypanie
Postup
V miske spracujeme všetky suroviny na hladké cesto a necháme ho 30 minút kysnúť. Potom cesto prehnietime a opäť necháme 30 minút kysnúť. Dosku posypeme múkou a vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 cm a nožom ho nakrájame na 16 štvorcov. Každý potrieme kečupom a do stredu dáme šunku so syrom. Vytvarujeme buchty, ktoré preložíme do vymasteného pekáča tesne k sebe. Necháme podkysnúť približne 20 minút. Vrch a boky každej buchty potrieme olejom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 40 minút dozlatista.

|
Streda, 13 Február 2013 05:36 |
Ingrediencie
500 g polohrubej múky, 300 ml svetlého piva, 30 g čerstvého droždia, 20 g cukru krupica, 120 g 100 % tuku ( Palmarin, Hera..), 2 žĺtka, soľ, sézam na posypanie
Postup
V miske premiešame 50 ml piva, cukor, droždie a lyžicu múky. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Do misky prisypeme zvyšnú múku so soľou, pridáme žĺtka, rozpustený tuk, vykysnutý kvások a asi 200 ml piva. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké valčeky. Vytvoríme praclíky. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zvyšným pivom a posypeme sézamom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 6 minút, potom teplotu znížime na 170 stupňov a dopečieme dozlatista cca 10-15 minút.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 03 Február 2013 15:33 |
Ingrediencie
cesto: 150 ml mlieka, 1 žĺtok, 30 g rozpusteného masla, štipka soli, štipka cukru, 200 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 20 g čerstvého droždia
náplň: 200 g kyslej smotany, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, trochu čerstvého kôpru, 200 g na hrubo strúhaného syra
na potretie: 1 žĺtok, sézamové semiačka na posypanie
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Zatiaľ zmiešame smotanu s celým vajíčkom, prelisovaným cesnakom a najemno nasekaným kôprom. Vykysnuté cesto vyvaľkáme natenko. Potrieme ho smotanovoz zmesou, posypeme syrom a zmotáme ako roládu. Prenesieme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.
zdroj:www.tana-catering.blogspot.cz


|
Utorok, 15 Január 2013 15:21 |
Ingrediencie
500 g hladkej múky, 350 ml vlažnej vody, 20 g čerstvého droždia, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžička cukru kryštál, 2 lyžičky soli
Postup
Pripravíme si kvások z trošky vody, cukru a rozdrobeného droždia. Zvyšné suroviny si dáme do misky, pridáme hotový kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré na vrchu trochu posypeme múkou a necháme ho v teple kysnúť cca 1,5 hodiny. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku. Už ho nemiesime, vytvoríme šišku, ktorú prenesieme na plech vystlaným papierom na pečenie. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 minút vykysnúť. Pečieme pri teplote 210 stupňov cca 20 minút dozlatista. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Keď je ciabatta čerstvo upečená je tvrdá, po vychladnutí krásne zmäkne. Podávame k šalátom alebo natreté maslom a oblohou.


|
Pondelok, 17 December 2012 07:27 |
Ingrediencie
cesto: 650 g hladkej múky, 32 g čerstvého droždia, 1 lyžička cukru, 200 ml mlieka
plnka: 1 malá hlávka kapusty (udusenej by malo byť 250 g), 1 lyžica cukru, 5 lyžíc oleja, soľ, mleté čierne korenie, rasca
ďalej: 300 g uvarených zemiakov, 200 ml kyslej smotany, 100 ml oleja, 1 žĺtok na potretie
Postup
Kapustu popsekáme nadrobno, osolíme a necháme 15 minút postáť. Do hrnca dáme 5 lyžíc oleja a kapustu. Na miernom plameni, za občasného miešania kapustu udusíme. Posolíme, ocukrujeme a okoreníme.
Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame so smotanou a olejom na hladkú zmes. Vo vlažnom mlieku, rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme vykysnúť kvások.
Na dno misy dáme zemiakovú masu, pridáme múku, kvások a vypracujeme cesto. Keď máme cesto dobre vymiesené, pridáme vychladenú kapustu a premiešame. Cesto prikryjeme a necháme 20 minút vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske premiesime a opäť necháme 20 minút postáť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a pomocou formičky vykrajujeme pagáčiky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie , necháme podkysnúť. Potrieme vyšľahaným žĺtkom zmiešaným s troškou vody a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 20 minút dozlatista.
zdroj:www.mimibazar.sk

|
Štvrtok, 29 November 2012 04:35 |
Ingrediencie
600 g polohrubej múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 150 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, 300 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia
plnka: 230 g bryndze, 2 stredne veľké uvarené v šupke zemiaky, 3 lyžičky Solamylu, pol téglika kyslej smotany, trošku soli, , mleté čierne korenie
vajíčko na potretie
Postup
Klasickým spôsobom spracujeme hladké , nelepivé kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na tenko. Cesto potrieme plnkou, zrolujeme do závinu a krájame asi centimentrové pásiky. Ukladáme na plech vyloženým papierom na pečenie, reznou stranou dole. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov dozlatista.
Plnka: zemiaky postrúhame najemno a všetko spolu premiešame.
zdroj:www.mimibazar.sk

|
|
|