Kysnuté cesto-slané
Olivové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 15 Júl 2013 15:07

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 1 kocka (42 g) droždia, 150 ml mlieka, 2 vajcia, 150 ml olivového oleja, 200 g olív bez kôstky, soľ, 150 g strúhaného syra, 1 vajíčko na potretie

Postup

Do misy vsypeme múku, prilejeme olej, vajcia, soľ, vlažné mlieko, rozdrobíme kocku droždia a pridáme krájané olivy. Dôkladne premiešame a vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme asi 40 minút vykysnúť. Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou kúsky cesta a na pomúčenej doske vytvarujeme žemle, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle na plechu necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Podávame natreté maslom, šunkou a pod.

 


 
Buchty na slano PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 17 Február 2013 14:07

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 42 g čerstvého droždia, 230 ml vody, štipka soli, tymián, bazalka, oregáno

plnka: kečup, na malé kocky nakrájaná šunka, na malé kocky nakrájaný syr, sézam na posypanie

Postup

V miske spracujeme všetky suroviny na hladké cesto a necháme ho 30 minút kysnúť. Potom cesto prehnietime a opäť necháme 30 minút kysnúť. Dosku posypeme múkou a vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 cm a nožom ho nakrájame na 16 štvorcov. Každý potrieme kečupom a do stredu dáme šunku so syrom. Vytvarujeme buchty, ktoré preložíme do vymasteného pekáča tesne k sebe. Necháme podkysnúť približne 20 minút. Vrch a boky každej buchty potrieme olejom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 40 minút dozlatista.

 


 
Pivové praclíky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 13 Február 2013 05:36

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 300 ml svetlého piva, 30 g čerstvého droždia, 20 g cukru krupica, 120 g 100 % tuku ( Palmarin, Hera..), 2 žĺtka, soľ, sézam na posypanie

Postup

V miske premiešame 50 ml piva, cukor, droždie a lyžicu múky. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Do misky prisypeme zvyšnú múku so soľou, pridáme žĺtka, rozpustený tuk, vykysnutý kvások a asi 200 ml piva. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké valčeky. Vytvoríme praclíky. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme zvyšným pivom a posypeme sézamom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 6 minút, potom teplotu znížime na 170 stupňov a dopečieme dozlatista cca 10-15 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Syrová kapsa PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 03 Február 2013 15:33

Ingrediencie

cesto: 150 ml mlieka, 1 žĺtok, 30 g rozpusteného masla, štipka soli, štipka cukru, 200 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 20 g čerstvého droždia

náplň: 200 g kyslej smotany, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, trochu čerstvého kôpru, 200 g na hrubo strúhaného syra

na potretie: 1 žĺtok, sézamové semiačka na posypanie

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Zatiaľ zmiešame smotanu s celým vajíčkom, prelisovaným cesnakom a najemno nasekaným kôprom. Vykysnuté cesto vyvaľkáme natenko. Potrieme ho smotanovoz zmesou, posypeme syrom a zmotáme ako roládu. Prenesieme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme žĺtkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.tana-catering.blogspot.cz

 

 


 
Ciabatta PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 15 Január 2013 15:21

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 350 ml vlažnej vody, 20 g čerstvého droždia, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžička cukru kryštál, 2 lyžičky soli

Postup

Pripravíme si kvások z trošky vody, cukru a rozdrobeného droždia. Zvyšné suroviny si dáme do misky, pridáme hotový kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré na vrchu trochu posypeme múkou a necháme ho v teple kysnúť cca 1,5 hodiny. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku. Už ho nemiesime, vytvoríme šišku, ktorú prenesieme na plech vystlaným papierom na pečenie. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 minút vykysnúť. Pečieme pri teplote 210 stupňov cca 20 minút dozlatista. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Keď je ciabatta čerstvo upečená je tvrdá, po vychladnutí krásne zmäkne. Podávame k šalátom alebo natreté maslom a oblohou.

 

 


 
Kapustové pagáčiky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 17 December 2012 07:27

Ingrediencie

cesto: 650 g hladkej múky, 32 g čerstvého droždia, 1 lyžička cukru, 200 ml mlieka

plnka: 1 malá hlávka kapusty (udusenej by malo byť 250 g), 1 lyžica cukru, 5 lyžíc oleja, soľ, mleté čierne korenie, rasca

ďalej: 300 g uvarených zemiakov, 200 ml kyslej smotany, 100 ml oleja, 1 žĺtok na potretie

Postup

Kapustu popsekáme nadrobno, osolíme a necháme 15 minút postáť. Do hrnca dáme 5 lyžíc oleja a kapustu. Na miernom plameni, za občasného miešania kapustu udusíme. Posolíme, ocukrujeme  a okoreníme.

Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame so smotanou a olejom na hladkú zmes. Vo vlažnom mlieku, rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme vykysnúť kvások.

Na dno misy dáme zemiakovú masu, pridáme múku, kvások a vypracujeme cesto. Keď máme cesto dobre vymiesené, pridáme vychladenú kapustu a premiešame. Cesto prikryjeme a necháme 20 minút vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske premiesime a opäť necháme 20 minút postáť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a pomocou formičky vykrajujeme pagáčiky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie , necháme podkysnúť. Potrieme vyšľahaným žĺtkom zmiešaným s troškou vody a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 20 minút dozlatista.

zdroj:www.mimibazar.sk


 
Bryndzové osie hniezda PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 29 November 2012 04:35

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 150 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, 300 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia

plnka: 230 g bryndze, 2 stredne veľké uvarené v šupke zemiaky, 3 lyžičky Solamylu, pol téglika kyslej smotany, trošku soli, , mleté čierne korenie

vajíčko na potretie

Postup

Klasickým spôsobom spracujeme hladké , nelepivé kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na tenko. Cesto potrieme plnkou, zrolujeme do závinu a krájame asi centimentrové pásiky. Ukladáme na plech vyloženým papierom na pečenie, reznou stranou dole. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov dozlatista.

Plnka: zemiaky postrúhame najemno a všetko spolu premiešame.

zdroj:www.mimibazar.sk


 
Párkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 19 Október 2012 08:27

Ingrediencie

cesto: 100 ml mlieka, 2 vajcia, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 2 lyžice oleja, 350 g polohrubej múky, 300 g varených zemiakov, 20 g čerstvého droždia

náplň: 300 g párkov, 5 vajec, 400 ml kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 2 kopcovité lyžice hladkej múky, pažitka alebo zelená petrželka, 150 g tvrdého syra

Postup

Vypracujeme si klasické kysnuté cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku. Necháme nakysnúť približne hodinu. Nakysnuté cesto preložíme na hlbší plech vyložený papierom na pečenie a rukami roztiahneme po celej ploche. Na cesto poukladáme na kolieska nakrájané párky. Celé vajcia vymiešame so smotanou a múkou dohladka. Osolíme, okoreníme a vsypeme nasekané bylinky. Túto zmes rozlejeme rovnomerne na cesto s párkami. Posypeme strúhaným syrom a pečieme pri teplote 180-190 stupňov. Pečieme do zlatista cca 30 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


 


 
Pizza pletenky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 01 September 2012 18:05

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 80 ml oleja, 1 vajíčko, 1 kocka čerstvého droždia, 250 ml vody, 1/2 lyžičky cukru

ďalej: údená šunka, plátkový syr, kečup, korenie na pizzu

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme klasické kysnuté  cesto. Z vykysnutého cesta si odtrhujeme kúsky z ktorých vytvoríme šúlky a po dve zmotávame. Vrch pletenky potrieme kečupom, posypeme korením, položíme šunku a nakoniec syr. Takto pripravené pletenky pečieme pri teplote 190 stupňov.

 


 
Oškvarkové rožky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Apríl 2012 12:51

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 350 ml svetlého piva, 40 g rozdrvených oškvarkov, 6 lyžíc rozpustenej bravčovej masti, 40 g čerstvého droždia, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky cukru, rascu

Postup

V tretine piva rozmiešame droždie s cukrom a 2 lyžicami múky, dáme nakysnúť. Kvások pridáme do múky so soľou, zvyškom piva, žĺtkom, masťou, oškvarkami a vypracujeme tuhšie cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti a každú časť zvlášť rozvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Radielkom ho rozdelíme na osem častí a každú skrútime od spodnej hrany smerom k špičke. Rohlíčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista.

 


 
Pitta PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 11 Február 2012 20:39

Ingrediencie

2 lyžičky sušených kvasníc, 1/2 lyžičky kryštálového cukru, cca 300 ml vody, 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 2 lyžice olivového oleja + na potretie misky

Postup

Kvasnice a cukor vsypeme do misy so 100 ml vody. Necháme 5 minút, pomiešame, aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. V strede urobíme jamku, dáme do nej rozpustené kvasnice a olej. Zmiešame s múkou. Podľa potreby pridáme vodu a vytvoríme pevné mäkké cesto. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime asi 15 minút, kým nie je hladké a pružné. Cesto preložíme do misy vytretej olejom, pootáčame ho, aby sa pokrylo olejom, potom prikryjeme utierkou . Necháme kysnúť cca 1 1/2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z každej časti vytvoríme hladkú guľu. Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme každý kus na kruh hrubý cca 5 mm. Prikryjeme utierkou a necháme cca 20 minút kysnúť. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a preložíme na nich placky. Pečieme pri teplote 220 stupňov cca 5 - 10 minút, kým sa nenadujú.

 


 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 2 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist