Sobota, 11 Február 2012 20:39 |
Ingrediencie
2 lyžičky sušených kvasníc, 1/2 lyžičky kryštálového cukru, cca 300 ml vody, 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 2 lyžice olivového oleja + na potretie misky
Postup
Kvasnice a cukor vsypeme do misy so 100 ml vody. Necháme 5 minút, pomiešame, aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. V strede urobíme jamku, dáme do nej rozpustené kvasnice a olej. Zmiešame s múkou. Podľa potreby pridáme vodu a vytvoríme pevné mäkké cesto. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime asi 15 minút, kým nie je hladké a pružné. Cesto preložíme do misy vytretej olejom, pootáčame ho, aby sa pokrylo olejom, potom prikryjeme utierkou . Necháme kysnúť cca 1 1/2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z každej časti vytvoríme hladkú guľu. Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme každý kus na kruh hrubý cca 5 mm. Prikryjeme utierkou a necháme cca 20 minút kysnúť. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a preložíme na nich placky. Pečieme pri teplote 220 stupňov cca 5 - 10 minút, kým sa nenadujú.

|
Nedeľa, 20 November 2011 17:47 |
Ingrediencie
600 g polohrubej múky, 2 žĺtka, 1 lyžička cukru, 1 lyžica soli, 100 ml kyslej smotany, 150 g tvarohu, 150 g bryndze, 250 g Hery, syr na strúhanie, 1 kocka čerstvého droždia, 100 ml mlieka, 1 vajíčko na potretie
Postup
Vo vlažnom mlieku a cukru necháme vykysnúť droždie. V miske zmiešame žĺtka, soľ, smotanu, tvaroh, bryndzu a zmäknutý margarín. Postupne pridáme kvások a múku. Vymiesime cesto, ktoré hneď rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.
zdroj:www.mimibazar.sk

|
Piatok, 29 Júl 2011 19:30 |
Ingrediencie
350 ml mlieka, 1 vajce, 2 lyžičky soli, 2 lyžice cukru, 50 g rozpusteného masla, 500 g hladkej múky, 2 lyžičky instantného droždia
ďalej: grilovacie korenie, masť na vymazanie a natretie
Postup
Do pekárne vložíme suroviny v uvedenom poradí a necháme vypracovať kysnuté cesto. Ak nemáme pekárničku, vypracujeme klasické kysnuté cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku.
Z vypracovaného cesta oddeľujeme malé kúsky a formujeme guličky. Plech na muffiny vymastíme masťou a do každej jamky vložíme tri guličky. Necháme znova približne 20 minút nakysnúť a natrieme rozpustenou masťou. Posypeme grilovacím korením a pečieme pri teplote180 stupňov cca 20 minút dozlatista.
zdroj: časopis knihovnička receptov

|
Pondelok, 14 Marec 2011 17:11 |
Ingrediencie
500 g zemiakov uvarených v šupke, 700 g polohrubej múky, 150 ml mlieka, 50 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 2 lyžičky soli, 250 g Palmarínu, 2 vajcia
ďalej: 1 vajíčko na potretie, celý mak na posypanie
Postup
Zemiaky najemno postrúhame. Mlieko jemne nahrejeme, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, 200 g roztopeného tuku, vajíčka, soľ a nakoniec pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme potrieme zvyšným rozohriatym tukom a preložíme na polovicu. Potom cesto opäť rozvaľkáme a radielkom nakrájame rovnaké pásiky. Dva pásiky spolu stočíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme kabáče podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.

|
Štvrtok, 27 Január 2011 16:52 |
Ingrediencie
mäsová zmes: 400 g mletého mäsa, 1 menší pór, 150-200 ml kečupu, soľ, oregano, korenie gyros, olej
cesto: 300 g hladkej múky, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 lyžička sušeného oregana, 200 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru
ďalej: 1 vajíčko, sézam
Postup
Najprv si pripravíme mäso. Na rozpálenom oleji si osmažíme mäso dohneda. Pridáme pokrájaný pór, osolíme, okoreníme, podlejeme kečupom a pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame múku s droždím, soľ, cukor a korenie. Prilejeme mlieko, olej a vareškou premiešame. Až sa hmota spojí, cesto preložíme na dosku a rukami poriadne vypracujeme. Ľahko poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Väčšiu polovicu cesta rozvaľkáme na obdĺžnik a rozkrájame ho na 8 rovnakých obdĺžnikov. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý dáme kôpku mäsa (bez pustenej šťavy). Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zbytok cesta rozvaľkáme na trochu užší obdĺžnik a rozkrájame opäť na 8 obdĺžnikov, trochu užších než tie prvé. Každý obdĺžnik prejdeme mriežkovaným valčekom a prikryjeme ním mäso. Okraje dobre pritlačíme. Hotové kapsy potrieme zvyšným vajíčkom a posypeme sézamom. Na plechu necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista cca 10-15 minút.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


|
Utorok, 08 Jún 2010 10:44 |
Ingrediencie 250 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 600 g hladkej múky, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, semiačka na posypanie, vajíčko na potretie Postup Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 14 kúskov. Z každého kúska vytvoríme dlhý šúľok, ktorý stočíme do slimáka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečienie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov. Cesto na doske netreba podsypávať múkou, veľmi dobre sa s ním pracuje. |
Sobota, 29 Máj 2010 15:34 |
Ingrediencie cesto: 500 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 750 g hladkej múky, 1 kocka droždia náplň: 250 g masla, 2 žĺtky, soľ, 10 strúčikov cesnaku, vegeta ďalej: vajíčko na potretie Postup Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme, potrieme náplňou a zvinieme ako roládu. Roládu narežeme šikmo na trojuholníky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista. náplň: zmäknuté masla vymiešame so žĺtkami, prelisovanými cesnakmi, vegetou a soľou. |
Nedeľa, 23 Máj 2010 15:54 |
Ingrediencie 220 ml vody, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 60 g mäkkého masla alebo hery, 100 g pšeničnej celozrnnej múky, 360 g hladkej múky, 1 lyžička korenia na americké zemiaky, 21 g čerstvého droždia, 1 vajce na potretie, sézam na posypanie Postup Suroviny vložíme do pekárne a zapneme program cesto. Pokiaľ pekáreň nemáme spracujeme v miske vareškou. Vykysnuté cesto rozdelíme na tretiny a z každej vyvaľkáme bagetu. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nožnicami šikmo nastriháme (viď foto), nastrihané časti striedavo vyklopíme na opačnú stranu. Na plechu necháme ešte trochu vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20 minút. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Streda, 28 Apríl 2010 04:05 |
Ingrediencie 1-2 lyžice oleja, 200 g anglickej slaniny, 450 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia ( 7 g), 1 a 1/2 lyžičky soli, štipka cukru, 150 ml bieleho vlažného vína, 150 ml vlažného mlieka Postup Na oleji vysmažíme slaninu nakrájanú na malé kocky a necháme vychladnúť. Do misy dáme múku, droždie, soľ, cukor a premiešame. Pridáme slaninu aj s vyškvareným tukom, víno a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Ak je veľmi tuhé pridáme trochu mlieka. Cesto posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme poriadne vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske rozdelíme na tri časti, z každého vyvaľkáme valček dlhý asi 35-40 cm. Spletieme cop, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Potrieme bielkom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 35-40 minút. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Streda, 21 Apríl 2010 10:07 |
Ingrediencie 250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžička soli, 3 lyžice oleja, 75 g syru cottage, 100 ml zakysaného mlieka, 2 lyžička sušeného kôpru, vajíčko na potretie, hrubozrnná soľ Postup Múku dáme do misky, pridáme droždie, soľ, olej, syr a mlieko. Miesime, pokiaľ sa cesto zľahka neoddeľuje od misky. Polovicu kôpru zamiesime do cesta a necháme 20 minút kysnúť. Na mierne pomúčenej doske vytvarujeme z cesta valec, rozdelíme ho na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle a necháme ich podkysnúť. Žemle ponatierame rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyšným kôprom, soľou a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.
|
|
|