Kysnuté cesto-slané
Párkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 19 Október 2012 08:27

Ingrediencie

cesto: 100 ml mlieka, 2 vajcia, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 2 lyžice oleja, 350 g polohrubej múky, 300 g varených zemiakov, 20 g čerstvého droždia

náplň: 300 g párkov, 5 vajec, 400 ml kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 2 kopcovité lyžice hladkej múky, pažitka alebo zelená petrželka, 150 g tvrdého syra

Postup

Vypracujeme si klasické kysnuté cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku. Necháme nakysnúť približne hodinu. Nakysnuté cesto preložíme na hlbší plech vyložený papierom na pečenie a rukami roztiahneme po celej ploche. Na cesto poukladáme na kolieska nakrájané párky. Celé vajcia vymiešame so smotanou a múkou dohladka. Osolíme, okoreníme a vsypeme nasekané bylinky. Túto zmes rozlejeme rovnomerne na cesto s párkami. Posypeme strúhaným syrom a pečieme pri teplote 180-190 stupňov. Pečieme do zlatista cca 30 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz


 


 
Pizza pletenky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 01 September 2012 18:05

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 80 ml oleja, 1 vajíčko, 1 kocka čerstvého droždia, 250 ml vody, 1/2 lyžičky cukru

ďalej: údená šunka, plátkový syr, kečup, korenie na pizzu

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme klasické kysnuté  cesto. Z vykysnutého cesta si odtrhujeme kúsky z ktorých vytvoríme šúlky a po dve zmotávame. Vrch pletenky potrieme kečupom, posypeme korením, položíme šunku a nakoniec syr. Takto pripravené pletenky pečieme pri teplote 190 stupňov.

 


 
Oškvarkové rožky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Apríl 2012 12:51

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 350 ml svetlého piva, 40 g rozdrvených oškvarkov, 6 lyžíc rozpustenej bravčovej masti, 40 g čerstvého droždia, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky cukru, rascu

Postup

V tretine piva rozmiešame droždie s cukrom a 2 lyžicami múky, dáme nakysnúť. Kvások pridáme do múky so soľou, zvyškom piva, žĺtkom, masťou, oškvarkami a vypracujeme tuhšie cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti a každú časť zvlášť rozvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Radielkom ho rozdelíme na osem častí a každú skrútime od spodnej hrany smerom k špičke. Rohlíčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista.

 


 
Pitta PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 11 Február 2012 20:39

Ingrediencie

2 lyžičky sušených kvasníc, 1/2 lyžičky kryštálového cukru, cca 300 ml vody, 500 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 2 lyžice olivového oleja + na potretie misky

Postup

Kvasnice a cukor vsypeme do misy so 100 ml vody. Necháme 5 minút, pomiešame, aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. V strede urobíme jamku, dáme do nej rozpustené kvasnice a olej. Zmiešame s múkou. Podľa potreby pridáme vodu a vytvoríme pevné mäkké cesto. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime asi 15 minút, kým nie je hladké a pružné. Cesto preložíme do misy vytretej olejom, pootáčame ho, aby sa pokrylo olejom, potom prikryjeme utierkou . Necháme kysnúť cca 1 1/2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z každej časti vytvoríme hladkú guľu. Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme každý kus na kruh hrubý cca 5 mm. Prikryjeme utierkou a necháme cca 20 minút kysnúť. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a preložíme na nich placky. Pečieme pri teplote 220 stupňov cca 5 - 10 minút, kým sa nenadujú.

 


 
Tvarohovo bryndzové pagáčiky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 20 November 2011 17:47

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 2 žĺtka, 1 lyžička cukru, 1 lyžica soli, 100 ml kyslej smotany, 150 g tvarohu, 150 g bryndze, 250 g Hery, syr na strúhanie, 1 kocka čerstvého droždia, 100 ml mlieka, 1 vajíčko na potretie

Postup

Vo vlažnom mlieku a cukru necháme vykysnúť droždie. V miske zmiešame žĺtka, soľ, smotanu, tvaroh, bryndzu a zmäknutý margarín. Postupne pridáme kvások a múku. Vymiesime cesto, ktoré hneď rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 
Kysnuté trojlístky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 29 Júl 2011 19:30

Ingrediencie

350 ml mlieka, 1 vajce, 2 lyžičky soli, 2 lyžice cukru, 50 g rozpusteného masla, 500 g hladkej múky, 2 lyžičky instantného droždia

ďalej: grilovacie korenie, masť na vymazanie a natretie

Postup

Do pekárne vložíme suroviny v uvedenom poradí a necháme vypracovať kysnuté cesto. Ak nemáme pekárničku, vypracujeme klasické kysnuté cesto. Podľa potreby môžeme pridať  múku.

Z vypracovaného cesta oddeľujeme malé kúsky a formujeme guličky. Plech na muffiny vymastíme masťou a do každej jamky vložíme tri guličky. Necháme znova približne 20 minút nakysnúť a natrieme rozpustenou masťou. Posypeme grilovacím korením a pečieme pri teplote180 stupňov cca 20 minút dozlatista.

zdroj: časopis knihovnička receptov

 

 
Krumplové kabáče PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 14 Marec 2011 17:11

Ingrediencie

500 g zemiakov uvarených v šupke, 700 g polohrubej múky, 150 ml mlieka, 50 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 2 lyžičky soli, 250 g Palmarínu, 2 vajcia

ďalej: 1 vajíčko na potretie, celý mak na posypanie

Postup

Zemiaky najemno postrúhame. Mlieko jemne nahrejeme, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, 200 g roztopeného tuku, vajíčka, soľ a nakoniec pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme potrieme zvyšným rozohriatym tukom a preložíme na polovicu. Potom cesto opäť rozvaľkáme a radielkom nakrájame rovnaké pásiky. Dva pásiky spolu stočíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme kabáče podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.

 


 
Mäsové kapsy PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 27 Január 2011 16:52

Ingrediencie

mäsová zmes: 400 g mletého mäsa, 1 menší pór, 150-200 ml kečupu, soľ, oregano, korenie gyros, olej

cesto: 300 g hladkej múky, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 lyžička sušeného oregana, 200 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru

ďalej: 1 vajíčko, sézam

Postup

Najprv si pripravíme mäso. Na rozpálenom oleji si osmažíme mäso dohneda. Pridáme pokrájaný pór, osolíme, okoreníme, podlejeme kečupom a pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Necháme vychladnúť.

V miske zmiešame múku s droždím, soľ, cukor a korenie. Prilejeme mlieko, olej a vareškou premiešame. Až sa hmota spojí, cesto preložíme na dosku a rukami poriadne vypracujeme. Ľahko poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Väčšiu polovicu cesta rozvaľkáme na obdĺžnik a rozkrájame ho na 8 rovnakých obdĺžnikov. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý dáme kôpku mäsa (bez pustenej šťavy). Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zbytok cesta rozvaľkáme na trochu užší obdĺžnik  a rozkrájame  opäť na 8 obdĺžnikov, trochu užších než tie prvé. Každý obdĺžnik prejdeme mriežkovaným valčekom a prikryjeme ním mäso. Okraje dobre pritlačíme. Hotové kapsy potrieme zvyšným vajíčkom a posypeme sézamom. Na plechu necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista cca 10-15 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Slimáky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 08 Jún 2010 10:44

Ingrediencie

250 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 600 g hladkej múky, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, semiačka na posypanie, vajíčko na potretie

Postup

Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 14 kúskov. Z každého kúska vytvoríme dlhý šúľok, ktorý stočíme do slimáka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečienie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov.

Cesto na doske netreba podsypávať múkou, veľmi dobre sa s ním pracuje. 

 

  

 

 
Cesnakové trojuholníčky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 29 Máj 2010 15:34

Ingrediencie

cesto: 500 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 750 g hladkej múky, 1 kocka droždia

náplň: 250 g masla, 2 žĺtky, soľ, 10 strúčikov cesnaku, vegeta

ďalej: vajíčko na potretie

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme, potrieme náplňou a zvinieme ako roládu. Roládu narežeme šikmo na trojuholníky, preložíme na plech vystlaný papierom  na pečenie, necháme podkysnúť,  potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista. 

náplň: zmäknuté masla vymiešame so žĺtkami, prelisovanými cesnakmi, vegetou a soľou.

 

 

 

 
Pšeničné klasy PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 23 Máj 2010 15:54

Ingrediencie

220 ml vody, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 60 g mäkkého masla alebo hery, 100 g pšeničnej celozrnnej múky, 360 g hladkej múky, 1 lyžička korenia na americké zemiaky, 21 g čerstvého droždia, 1 vajce na potretie, sézam na posypanie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne a zapneme program cesto. Pokiaľ pekáreň nemáme spracujeme v miske vareškou. Vykysnuté cesto rozdelíme na tretiny a z každej vyvaľkáme bagetu. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nožnicami šikmo nastriháme (viď foto), nastrihané časti striedavo vyklopíme na opačnú stranu. Na plechu necháme ešte trochu vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20 minút. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
 


 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 3 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist