Kysnuté cesto-slané
Tvarohovo bryndzové pagáčiky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 20 November 2011 17:47

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 2 žĺtka, 1 lyžička cukru, 1 lyžica soli, 100 ml kyslej smotany, 150 g tvarohu, 150 g bryndze, 250 g Hery, syr na strúhanie, 1 kocka čerstvého droždia, 100 ml mlieka, 1 vajíčko na potretie

Postup

Vo vlažnom mlieku a cukru necháme vykysnúť droždie. V miske zmiešame žĺtka, soľ, smotanu, tvaroh, bryndzu a zmäknutý margarín. Postupne pridáme kvások a múku. Vymiesime cesto, ktoré hneď rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút.

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 
Kysnuté trojlístky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 29 Júl 2011 19:30

Ingrediencie

350 ml mlieka, 1 vajce, 2 lyžičky soli, 2 lyžice cukru, 50 g rozpusteného masla, 500 g hladkej múky, 2 lyžičky instantného droždia

ďalej: grilovacie korenie, masť na vymazanie a natretie

Postup

Do pekárne vložíme suroviny v uvedenom poradí a necháme vypracovať kysnuté cesto. Ak nemáme pekárničku, vypracujeme klasické kysnuté cesto. Podľa potreby môžeme pridať  múku.

Z vypracovaného cesta oddeľujeme malé kúsky a formujeme guličky. Plech na muffiny vymastíme masťou a do každej jamky vložíme tri guličky. Necháme znova približne 20 minút nakysnúť a natrieme rozpustenou masťou. Posypeme grilovacím korením a pečieme pri teplote180 stupňov cca 20 minút dozlatista.

zdroj: časopis knihovnička receptov

 

 
Krumplové kabáče PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 14 Marec 2011 17:11

Ingrediencie

500 g zemiakov uvarených v šupke, 700 g polohrubej múky, 150 ml mlieka, 50 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 2 lyžičky soli, 250 g Palmarínu, 2 vajcia

ďalej: 1 vajíčko na potretie, celý mak na posypanie

Postup

Zemiaky najemno postrúhame. Mlieko jemne nahrejeme, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť kvások. K nastrúhaným zemiakom pridáme múku, 200 g roztopeného tuku, vajíčka, soľ a nakoniec pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod čistou utierkou vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme potrieme zvyšným rozohriatym tukom a preložíme na polovicu. Potom cesto opäť rozvaľkáme a radielkom nakrájame rovnaké pásiky. Dva pásiky spolu stočíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme kabáče podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.

 


 
Mäsové kapsy PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 27 Január 2011 16:52

Ingrediencie

mäsová zmes: 400 g mletého mäsa, 1 menší pór, 150-200 ml kečupu, soľ, oregano, korenie gyros, olej

cesto: 300 g hladkej múky, 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 lyžička sušeného oregana, 200 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru

ďalej: 1 vajíčko, sézam

Postup

Najprv si pripravíme mäso. Na rozpálenom oleji si osmažíme mäso dohneda. Pridáme pokrájaný pór, osolíme, okoreníme, podlejeme kečupom a pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Necháme vychladnúť.

V miske zmiešame múku s droždím, soľ, cukor a korenie. Prilejeme mlieko, olej a vareškou premiešame. Až sa hmota spojí, cesto preložíme na dosku a rukami poriadne vypracujeme. Ľahko poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Väčšiu polovicu cesta rozvaľkáme na obdĺžnik a rozkrájame ho na 8 rovnakých obdĺžnikov. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý dáme kôpku mäsa (bez pustenej šťavy). Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zbytok cesta rozvaľkáme na trochu užší obdĺžnik  a rozkrájame  opäť na 8 obdĺžnikov, trochu užších než tie prvé. Každý obdĺžnik prejdeme mriežkovaným valčekom a prikryjeme ním mäso. Okraje dobre pritlačíme. Hotové kapsy potrieme zvyšným vajíčkom a posypeme sézamom. Na plechu necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista cca 10-15 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Slimáky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 08 Jún 2010 10:44

Ingrediencie

250 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 600 g hladkej múky, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, semiačka na posypanie, vajíčko na potretie

Postup

Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 14 kúskov. Z každého kúska vytvoríme dlhý šúľok, ktorý stočíme do slimáka. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečienie, necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov.

Cesto na doske netreba podsypávať múkou, veľmi dobre sa s ním pracuje. 

 

  

 

 
Cesnakové trojuholníčky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 29 Máj 2010 15:34

Ingrediencie

cesto: 500 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 750 g hladkej múky, 1 kocka droždia

náplň: 250 g masla, 2 žĺtky, soľ, 10 strúčikov cesnaku, vegeta

ďalej: vajíčko na potretie

Postup

Cesto vypracujeme klasickým spôsobom. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Každú časť rozvaľkáme, potrieme náplňou a zvinieme ako roládu. Roládu narežeme šikmo na trojuholníky, preložíme na plech vystlaný papierom  na pečenie, necháme podkysnúť,  potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista. 

náplň: zmäknuté masla vymiešame so žĺtkami, prelisovanými cesnakmi, vegetou a soľou.

 

 

 

 
Pšeničné klasy PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 23 Máj 2010 15:54

Ingrediencie

220 ml vody, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičky soli, 60 g mäkkého masla alebo hery, 100 g pšeničnej celozrnnej múky, 360 g hladkej múky, 1 lyžička korenia na americké zemiaky, 21 g čerstvého droždia, 1 vajce na potretie, sézam na posypanie

Postup

Suroviny vložíme do pekárne a zapneme program cesto. Pokiaľ pekáreň nemáme spracujeme v miske vareškou. Vykysnuté cesto rozdelíme na tretiny a z každej vyvaľkáme bagetu. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nožnicami šikmo nastriháme (viď foto), nastrihané časti striedavo vyklopíme na opačnú stranu. Na plechu necháme ešte trochu vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20 minút. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
 


 

 
Slaninový pletenec PDF Tlačiť E-mail
Streda, 28 Apríl 2010 04:05

Ingrediencie

1-2 lyžice oleja, 200 g anglickej slaniny, 450 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia ( 7 g), 1 a 1/2 lyžičky soli, štipka cukru, 150 ml bieleho vlažného vína, 150 ml vlažného mlieka

Postup

Na oleji vysmažíme slaninu nakrájanú na malé kocky a necháme vychladnúť. Do misy dáme múku, droždie, soľ, cukor a premiešame. Pridáme slaninu aj s vyškvareným tukom, víno a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Ak je veľmi tuhé pridáme trochu  mlieka. Cesto posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme poriadne vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske rozdelíme na tri časti, z každého vyvaľkáme valček dlhý asi 35-40 cm. Spletieme cop, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Potrieme bielkom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 35-40 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Kôprovo-syrové žemle PDF Tlačiť E-mail
Streda, 21 Apríl 2010 10:07

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia, 1 lyžička soli, 3 lyžice oleja, 75 g syru cottage, 100 ml zakysaného mlieka, 2 lyžička sušeného kôpru, vajíčko na potretie, hrubozrnná soľ

Postup

Múku dáme do misky, pridáme droždie, soľ, olej, syr a mlieko. Miesime, pokiaľ sa cesto zľahka neoddeľuje od misky. Polovicu kôpru zamiesime do cesta a necháme 20 minút kysnúť. Na mierne pomúčenej doske vytvarujeme z cesta valec, rozdelíme ho na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle a necháme ich podkysnúť. Žemle ponatierame rozšľahaným vajíčkom, posypeme zvyšným kôprom, soľou a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista. 

 


 

 

 
Veľká pletenka s kyslou smotanou PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 19 Apríl 2010 19:17

Ingrediencie

550 g hladkej múky,125 ml vlažného mlieka,125 ml  vody,1/2 čerstvého  droždia,2 lyžičky soli,1 lyžička cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 lyžice oleja, 20 g rozpusteneho masla

plnka: rozpustene maslo (asi 20g),1/2 kelímka kyslej smotany,vajičko na potretie a semiačka

Postup

Vypracujeme klasické kysnuté cesto. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme maslom a kyslou smotanou. Zrolujeme, spoje dobre pritlačíme. Zo všetkých troch zrolovaných častí spletieme vrkoč a necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 
Zemiakový chlieb s bylinkami PDF Tlačiť E-mail
Streda, 07 Apríl 2010 10:34

Ingrediencie

250 ml vody, 5 lyžíc mlieka, 4 lyžice olivového oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej krupice, 100 g zemiakovej kaše v prášku, 42 g čerstvého droždia, 3 lyžice čerstvých byliniek, 1 strúčik cesnaku

Postup

Suroviny vložíme v uvedenom poradí do pekárne zapneme program Príprava cesta. Nadrobno posekané bylinky a cesnak vložíme až po  zvukovom signále. 

Vykysnuté cesto na doske rukami prepracujeme a vložíme do masťou vymazanej formy. Znovu necháme vykysnúť a pečieme pri teplote 225 stupňov dozlatista (asi 35 minút)

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

Túto a iné krásne formy si môžete objednať na stránke www.formy.wbs.cz

 

 

 

 

 


 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 3 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist