Kysnuté cesto-slané
Zrniečkové žemličky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 02 Apríl 2010 04:30

Ingrediencie

250 ml mlieka, 60 g rozpusteného masla, 1 lyžica kryštálového cukru, 2 vajíčka, 560 g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 1 kocka čerstvého droždia

Na potretie: vajíčko, olej na vymazanie formy, sézamové a ľanové semiačka

Postup

Droždie rozdrobíme do 100 ml vlažného mlieka. Necháme ho asi 5 minút, pomiešame. Zvyšné mlieko zmiešame s maslom, vajíčkom  a cukrom.  Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. V strede spravíme jamku, vlejeme do nej pripravené droždie a maslovú zmes. Zmiešame s múkou. Cesto preložíme na pomúčenú plochu a miesime asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a pružné. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na na 17 rovnakých častí. Z každej vytvarujeme žemličku, ktorú preložíme do vymasteného pekáča. Necháme podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov.

 

 

 
Mejlo-chlebík PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 30 Marec 2010 17:50

Ingrediencie

150 g hladkej pšeničnej múky, 100 g ražnej múky, 1 lyžička sušeného droždia, 1,5 lyžičky soli, 1,5 lyžičky rasce, 1 lyžička cukru, 175 ml vlažnej vody, 1 lyžica octa, 1 lyžica oleja

Postup

V mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a rascou. Prilejeme vodu, olej, ocot a dobre premiešame. Cesto vyklopíme na dosku a rukami dôkladne prepracujeme. Misku vyložíme pomučenou utierkou, vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme 1,5-2 hodiny kysnúť. Potom opatrne preložíme do masťou vymazanej formy a vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov. Po 15 minútach teplotu stiahneme na 190 stupňov a chlebík dopečieme. Chlieb je hotový ak na poklopanie znie duto, alebo skúšame špajlou. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

Aj túto krásnu formu si môžete objednať na stránke www.formy.wbs.cz

 


 

 
Švábsky slaninový koláč PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 12 Február 2010 09:31

Ingrediencie

cesto: 400 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 0,25 l vlažného mlieka, štipka cukru, 60 g zmäknutého masla, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli

ďalej: 350 g prerastanej slaniny, 2 lyžice rasce, 2 lyžice hrubej soli

Postup

Cesto si vypracujeme klasickým spôsobom. Slaninu nakrájame na tenké štvorhranné kúsky. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, položíme na vymastený a múkou vysypaný okrúhly plech a nahusto obložíme plátkami slaniny. Posypeme rascou, soľou a pečieme pri teplote 210 stupňov asi 25-30 minút do zlatista. 

 


 

 
Slaninovo - syrové rožky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 07 Február 2010 16:21

Ingrediencie

400 g hladkej múky,  200 g polohrubej múky, 1 kocka čerstvého droždia, 350 ml mlieka, 1,5 lyžičky soli, 1,5 lyžičky cukru, 40 g roztopeného masla, vajíčko na potretie, prerastaná slanina, plátkový syr

Postup

Múku, droždia, soľ, maslo, vlažné mlieko zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom miesta vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na kruh a rozdelíme na osem častí. Každú časť zrolujeme od širšej  po tenšiu do tvaru rohlíka. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potom rohlíčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, poukladáme tenké pásy slaniny a zakryjeme tenkým plátkom syra. Pečieme pri teplote 190 stupňov pokiaľ sa syr neroztaví 

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 
Pizza bábovka PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 02 Február 2010 20:22

Ingrediencie

cesto: 280 ml vody, 1 lyžička cukru, 2 lyžičky soli, 2 lyžice olivového oleja, 480 g hladkej múky, 2 lyžičky sušeného droždia

ďalej: cesnak, kečup, šunka, plátkový syr, korenie na pizzu, olej, grilovacie korenie

Postup

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme poriadne vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Pokvapkáme olejom, potrieme kečupom, posypeme nakrájaným cesnakom  a pizza korením. Potom uložíme plátky šunky a syra. Z kratšej strany zrolujeme a preložíme do masťou vymazanej bábovkovej formy. Necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Potom povrch potrieme olejom, posypeme grilovacím korením. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme asi 50 minút dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz (mierne upravené) 

 

 


 

 
Cmarové vejáriky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 23 Január 2010 16:28

Ingrediencie

2 lyžičky sušeného droždia, 1/2 lyžičky kryštálového cukru, 200 ml cmaru, 375 g hladkej múky, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 60 g roztopeného masla

Postup

Droždie a cukor vsypeme do nádoby s cmarom. Necháme 5 minút, pomiešame , aby sa droždie rozpustilo. Vo veľkej mise zmiešame múku, sódu a soľ. V strede spravíme jamku, vlejeme do nej rozpustené kvasnice a 30 g rozpusteného masla. Zmiešame s múkou na mäkké vlhké cesto. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime , kým nie je cesto hladké a pružné. Vypracované cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1-1 1/2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 50x30 cm a hrubý asi 2 cm. Potrieme rozpusteným maslom. Ostrým nožom nakrájame cesto na sedem pásov širokých 4 cm. Položíme ich na seba a pokrájame na 6 cm kúsky. Každý kúsok do polovice na boku stlačíme, aby sa jednotlivé vrstvy zlepili. Jednotlivé kúsku vložíme do vymastených muffinových jamiek (každý kúsok do jednej jamky) a prikryjeme utierkou. Necháme podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista.

 

 

 

 

 
Biely ošatkový chlieb PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Január 2010 18:50

Ingrediencie

350 ml vody,1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 500 g hladkej múky, 1 lyžička rasce, 1 lyžička ľanových semienok, 2 lyžičky sušeného droždia

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a zapneme program cesto (môžeme vypracovať aj klasickým spôsobom). Necháme ho v pekárni kysnúť. 20 minút pred ukončením cesto vyberieme na dosku, prepracujeme a vytvoríme bochník. Vložíme ho do ošatky vysypanej múkou a necháme aspoň hodinu kysnúť. Nakysnutý bochník veľmi opatrne vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka ometieme veľkým štetcom prichytenú múku a vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Po desiatich minútach stlmíme a dopečieme na 180 stupňoch. Ak je chlieb upečený zistíme poklopaním na chlieb zvuk je dutý.

Pred zapnutím rúry na dno vložíme malú nádobku s vodou.

 

 

 

 
Ošatkový chlieb PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 17 Január 2010 16:46

Ingrediencie

350 ml vody, 2,5 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, 2 lyžice oleja, 1 lyžica octa, 200 g ražnej múky, 300 g hladkej múky, 2 lyžičky sušeného droždia, 2 lyžičky rasce

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v uvedenom poradí a zapneme program cesto (môžeme vypracovať aj klasickým spôsobom). Necháme ho v pekárni kysnúť 30 minút. Potom ho vyberieme na dosku, prepracujeme a vytvoríme šišku. Vložíme ju do ošatky vysypanej múkou a necháme aspoň hodinu kysnúť. Nakysnutý bochník veľmi opatrne vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka ometieme veľkým štetcom prichytenú múku a vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Po desiatich minútach stlmíme a dopečieme na 180 stupňoch. Ak je chlieb upečený zistíme poklopaním na chlieb zvuk je dutý.

Pred zapnutím rúry na dno vložíme malú nádobku s vodou.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz   

 


 

 

 

 
Buchty s klobásou PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 09 Január 2010 15:59

Ingrediencie

600 g klobásy, 300 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 1 vajce na potretie, 20 g čerstvého droždia, 2 lyžice masla, 150 ml mlieka, soľ, 0,5 lyžičky cukru

Postup

Z múky, droždia, žĺtok, mlieka, cukru a štipku soli spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme na plát vysoký asi 1 cm. Krájame štvorčeky. Na každý dáme kôpku pokrájanej klobásy. Cesto uzavrieme a tvoríme malé bochníčky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie (nedávame ich tesne k sebe). Necháme ešte podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz 

 


 

 

 

 
Pizza trojuholníčky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 06 Január 2010 17:03

Ingrediencie

cesto: 1 kg hladkej múky, 2 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky soli, 700 ml mlieka, 150 ml oleja, 1 kocka droždia (42 g)

náplň: kečup, olej, cesnak, tvrdý syr, šunka, korenie na pizzu

na povrch: 1 vajce, na posypanie sézam, oregano...

Postup

Vypracujeme cesto buď ručne alebo v domácej pekárne. Vykysnuté rozdelíme na polovicu. Každú polovicu rozvaľkáme na veľkú placku, potrieme kečupom zmiešaným s trochou oleja, posypeme korením na pizzu, strúhaným syrom, prelisovaným cesnakom, poukladáme vedľa seba plátky šunky. Cesto zrolujeme do rolády a šikmým rezom nakrájame "trojuholníčky". Naskladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkou a posypeme ľubovoľnými semiačkami. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 


 

 

 
Bobaľky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 26 December 2009 08:33

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 125 g margarínu, 2 žĺtka, troška cukru, troška soli, 20 g droždia, podľa potreby mlieko

Postup

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, podľa potreby pridáme mlieko. Necháme vykysnúť. Z cesta odrojujeme kúsky, vyformujeme valčeky a pokrájame ich na menšie kúsky. Bobaľky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. 

 


 

 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 4 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist