Kysnuté cesto-slané
Biely koláč PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 26 December 2009 08:26

Ingrediencie

1 kg polohrubej múky, 500 ml mlieka, 200 ml oleja, 3 lyžičky cukru, 1 lyžička soli, 5 dkg droždia, 1 prášok do pečiva, 2 žĺtka

Postup

Z trošky vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme k ostatným surovinám a všetko spolu dobre spracujeme. Podľa potreby môžeme pridať mlieko. Vytvarujeme bochník, necháme podkysnúť a upečieme.

 

 

 

 
Oškvarkové pagáčiky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 23 December 2009 09:05

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 1 lyžica masti, 2 žĺtky, 1/4 l smotany, 20 g droždia, 400 g oškvarkov, 1 celé vajce, 1/2 dl mlieka

Postup

V zohriatom mlieku rozpustíme droždie. Z múky, masti, žĺtkov, droždia a smotany vypracujeme vláčne cesto. Na rozvaľkané cesto dáme posekané alebo pomleté oškvarky. Cesto preložíme tak, aby sme zakryli oškvarky a znovu ho rozvaľkáme. Tento postup opakujeme trikrát. Cesto necháme kysnúť asi 1 a 1/2 hodiny. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska, ktoré na hornej strane nožom naprieč narežeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov. 

 


 

 

 
Majolenkové pletenky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 19 November 2009 10:39

Ingrediencie

250 ml mlieka, 100 ml majonézy, 1 lyžička soli, 500 g hladkej múky, 1 lyžička cukru, 1 a 1/2 lyžičky sušeného droždia, semienka na posypanie, 1 vajíčko na potretie

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na deväť častí. Každú potom rozdelíme na tri časti, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske a spletieme do vrkoča. Pletenky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami alebo hrubozrnou soľou, necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 200 stupńov do zlatista. 

 


 

 

 
Výborné slané koláče PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 26 September 2009 16:22

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 1 vajíčko, 50 g masla, 1 kocka droždia, 1 lyžička cukru

plnka: 150 g šunky, 4 paradajky, 3 červené papriky, 200 g syru na strúhanie, vegeta, 2 vajíčka

Postup

Klasickým spôsobom si spracujeme kysnuté cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Celé cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme nakrájanou šunkou, pokrájanými paradajkami, paprikami. Posypeme strúhaným syrom, vegetou. Cesto preložíme na polovicu, jemne zatlačíme, opäť preložíme na polovicu a narežeme asi 3 cm široké kúsky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kúsky potrieme vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista asi 20 minút.

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 

 
Pizza rohlíky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 31 Júl 2009 15:43

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 350 ml mlieka, 150 ml oleja, 1 lyžička vegety, 1 lyzička pizza korenia, soľ, 50 g droždia, 1 lyžica cukru

náplň: šunka, plátkový syr, kečup

na posyp: sézam, 1 vajíčko na potretie

Postup

Z uvedených prísad vymiešame cesto a necháme ho 30 minút kysnúť. Potom ho rozdelíme na 5 bochníčkov, rozvaľkáme, nakrájame na trojuholníčky a širšiu časť potrieme kečupom. Navrch dáme syr, šunku, kvapku kečupu a zrolujeme do rohlíčka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 18 minút. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Celozrnné bagetky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 29 Jún 2009 13:26

Ingrediencie

cesto: 400 g hladkej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 5 lyžíc oleja, 150 ml mlieka, 200 ml vody, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, pol kocky droždia

na obalenie: sézam, semienka ľanu, slnečicové semienka, tekvicové semienka, ovsenné vločky

Postup

Z uvedených surovín si pripravíme klasické kysnuté cesto. Cesto môžeme spracovať aj v domácej pekárni.  Z vykysnutého cesta si mokrými rukami odtrhneme kúsky, ktoré vložíme do misky, kde sme zmiešali semiačka na obalenie. Cesto obalíme a sformujeme bagetky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme asi 15 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 200 stupňov.

 

 

 

 

 
Rozmarínový chlieb PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 20 Jún 2009 05:06

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 250 ml vlažnej vody, 50 g zmäknutého masla, 1 lyžička soli, 2 lyžičky posekaného rozmarínu, 2 lyžičky nadrobno pokrájanej cibule, 3/4 balíčka sušeného droždia

Postup

Všetky suroviny dôkladne vymiešame, vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny kysnúť.  Vytvarujeme bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch chleba nožom narežeme a pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. 

zdroj:www.tetkapernikarka.blog.cz

 


 

 
Syrový kvietok PDF Tlačiť E-mail
Streda, 01 Apríl 2009 13:11

Ingrediencie

420 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 25 g  masla,  250 ml vlažnej vody, 25 g čerstvého droždia, 60 g strúhaného syra

Postup

Múku zmiešame so soľou, zmäknutým maslom nakrájaným na kocky, droždím a vlažnou vodou. Z cesta vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť asi 30 minút. Na pomúčenej doske znovu cesto prepracujeme a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Zo 6 dielov vytvoríme žemličky a zo zvyšných 2 časti vytvoríme jednú veľkú žemľu. Plech prikryjeme papierom na pečenie. Do prostriedka položíme najväčšiu žemľu a okolo nej poukladáme zvyšných 6 menších. Kvietok zakryjeme utierkou a necháme ešte ešte asi 30 minút kysnúť. Po vykysnutí potrieme kvietok vlažnou vodou a bohato posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 220 stupňov dozlatista.

 


 

 

 

 
Salámové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 29 Marec 2009 14:58

Ingrediencie

1 kg  polohrubej múky, 400 ml mlieka, 350 ml oleja, 300 g krájanej trvanlivej salámy, 25 g droždia, 1 kypriaci prášok do pečiva, 3 žĺtka, 1 lyžička soli, štipka cukru, bielok na potretie, semiačka na posypanie

Postup

Do kúsku vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trošku cukru, 2 lyžice múky a necháme vykysnúť kvások.  Múku premiešame s kypriacim práškom a soľou. Pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, olej a vykysnutý kvások. Dobre cesto prepracujeme a necháme asi 40 minút vykysnúť. Potom ho rozdelíme na osem častí.Z každej vytvoríme bochník, ktorý vyvaľkáme na okrúhlu placku a každú rozdelíme na osem častí. Na každú časť položíme koliesko salámy a od širšej strany stočíme ku špičke. Prenesieme rohlíčky na plech a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme semiačkami. Pečieme pri teplote 200 stupňov do zlatista. Na fotke je polovičná dávka.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Syrové rohlíčky s cesnakom PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 21 Marec 2009 13:11

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 200 g Hery, 100 g strúhaného syra, 1 kocka droždia (42 g), 1 lyžička soli, 1 vajce, 100 ml mlieka

náplň: 1 palička cesnaku, štipka soli

Postup

Na doske premiešame múku so soľou a strúhaným syrom. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajíčko, nalejeme mlieko a rozdrobíme droždie. Dookola nakrájame tuk. Ihneď spracujeme na hladké cesto a necháme ho pol hodiny odpočívať. Cesto rozdelíme na 6 dielov, každý diel rozvaľkáme na kruh a radielkom narežeme na 8 častí. Na každú časť dáme trocha prelisovaného cesnaku so soľou a zvinieme do rohlíčka. Nenechávame kysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Zrniečkové žemle PDF Tlačiť E-mail
Streda, 18 Marec 2009 17:50

Ingrediencie

454 g hladkej múky, 285 ml mlieka, 6 lyžíc oleja, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 15 g droždia, 2 lyžice semiačok ( sézam, slnečnicové...), vajíčko na potretie

Postup

Z trošku vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame múku, zvyšné mlieko, olej, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme pod utierkou vykysnúť. Cesto rozdelíme na rovnaké diely, z ktorých tvarujeme žemle. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Pripravené žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 

 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 5 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist