Kysnuté cesto-slané
Syrový kvietok PDF Tlačiť E-mail
Streda, 01 Apríl 2009 13:11

Ingrediencie

420 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 25 g  masla,  250 ml vlažnej vody, 25 g čerstvého droždia, 60 g strúhaného syra

Postup

Múku zmiešame so soľou, zmäknutým maslom nakrájaným na kocky, droždím a vlažnou vodou. Z cesta vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť asi 30 minút. Na pomúčenej doske znovu cesto prepracujeme a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Zo 6 dielov vytvoríme žemličky a zo zvyšných 2 časti vytvoríme jednú veľkú žemľu. Plech prikryjeme papierom na pečenie. Do prostriedka položíme najväčšiu žemľu a okolo nej poukladáme zvyšných 6 menších. Kvietok zakryjeme utierkou a necháme ešte ešte asi 30 minút kysnúť. Po vykysnutí potrieme kvietok vlažnou vodou a bohato posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 220 stupňov dozlatista.

 


 

 

 

 
Salámové rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 29 Marec 2009 14:58

Ingrediencie

1 kg  polohrubej múky, 400 ml mlieka, 350 ml oleja, 300 g krájanej trvanlivej salámy, 25 g droždia, 1 kypriaci prášok do pečiva, 3 žĺtka, 1 lyžička soli, štipka cukru, bielok na potretie, semiačka na posypanie

Postup

Do kúsku vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trošku cukru, 2 lyžice múky a necháme vykysnúť kvások.  Múku premiešame s kypriacim práškom a soľou. Pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, olej a vykysnutý kvások. Dobre cesto prepracujeme a necháme asi 40 minút vykysnúť. Potom ho rozdelíme na osem častí.Z každej vytvoríme bochník, ktorý vyvaľkáme na okrúhlu placku a každú rozdelíme na osem častí. Na každú časť položíme koliesko salámy a od širšej strany stočíme ku špičke. Prenesieme rohlíčky na plech a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme semiačkami. Pečieme pri teplote 200 stupňov do zlatista. Na fotke je polovičná dávka.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Syrové rohlíčky s cesnakom PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 21 Marec 2009 13:11

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 200 g Hery, 100 g strúhaného syra, 1 kocka droždia (42 g), 1 lyžička soli, 1 vajce, 100 ml mlieka

náplň: 1 palička cesnaku, štipka soli

Postup

Na doske premiešame múku so soľou a strúhaným syrom. Uprostred urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajíčko, nalejeme mlieko a rozdrobíme droždie. Dookola nakrájame tuk. Ihneď spracujeme na hladké cesto a necháme ho pol hodiny odpočívať. Cesto rozdelíme na 6 dielov, každý diel rozvaľkáme na kruh a radielkom narežeme na 8 častí. Na každú časť dáme trocha prelisovaného cesnaku so soľou a zvinieme do rohlíčka. Nenechávame kysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme a posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Zrniečkové žemle PDF Tlačiť E-mail
Streda, 18 Marec 2009 17:50

Ingrediencie

454 g hladkej múky, 285 ml mlieka, 6 lyžíc oleja, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 15 g droždia, 2 lyžice semiačok ( sézam, slnečnicové...), vajíčko na potretie

Postup

Z trošku vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame múku, zvyšné mlieko, olej, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme pod utierkou vykysnúť. Cesto rozdelíme na rovnaké diely, z ktorých tvarujeme žemle. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Pripravené žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 

 

 
Kysnuté trojuholníčky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Marec 2009 16:59

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 500 ml mlieka, 1 kocka droždia, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja, 2 lyžičky cukru, 1 bielok na potretie, sézam na posypanie

náplň: 1 hera, 2 žĺtka, 2 lyžičky soli - vyšľaháme do peny

Postup

Z malého množstva vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho do preosiatej múky spolu so soľou, zvyšným mliekom  a olejom. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho vykysnúť. Potom ho rozdelíme na polovice, každú vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a natrieme krémom. Stočíme do rolády, povrch potrieme jemne krémom a potom rozšľahaným bielkom. Šikmým rezom rolády pokrájame na trojuholníky, uložíme na plech a posypeme sézamom. Necháme podkysnúť a pečieme doružova pri teplote 200 stupňov.

 


 

 

 
Pohankové rohlíky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 09 Marec 2009 17:09

Ingrediencie

250 g hladkej pohankovej múky, 250 g hladkej pšeničnej múky, 250-300 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 1 lyžička soli, 15 g masla, bielok na potretie, sézam na posypanie

Postup

Do teplého mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť kvások. Do misy dáme obidve múky, soľ a rozpustené maslo. Prilejeme kvások a vareškou premiešame. Vypracujeme hladké vláčne cesto (je dosť husté, môžeme si poradiť na doske rukami). Necháme poriadne nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každu polovicu rozvaľkáme na tenkú okrúhlu placku a rozkrájame na osem rovnakých dielov. Každý trojuholník zrolujeme od širšej strany do rohlíka. Rohlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom, posypeme sézamom. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

 
Makové žemle PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 28 Február 2009 18:42

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 50 g masla, 1 vajce, 1 lyžička soli

na potretie: 2 žĺtky, 2 lyžice mlieka, celý mak na posypanie

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Rozdrobíme do nej droždie, zmiešame s troškou vlažného mlieka a múky na kvások. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšné mlieko, soľ, roztopené maslo, vajce, zmiešame s celým množstvom múky a vypracujeme na hladké kysnuté cesto. Necháme ho 30 minút kysnúť. Vykysnuté cesto nakrájame na 8 rovnako veľkých dielov, pomúčenými rukami ich sformujeme na guľky, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a trochu stlačíme, aby boli plochejšie. Žemličky necháme na plechu ešte asi 20 minút kysnúť. Žĺtky rozmiešame s mliekom, žemličky potrieme, posypeme makom a na povrchu do kríža narežeme. Žemličky pečieme asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Na začiatku pečenia vylejeme na dno rúry za šálku vody.

 


 

 

 
Domáce rohlíky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 19 Február 2009 12:17

Ingrediencie

3 hrnčeky polohrubej múky (1/4 l), 1 žĺtok, 1 hrnček mlieka, 25 g droždia, 1 lyžička cukru, štipka soli, 2 lyžice masla, 1 vajce na potretie, soľ a sézam na posypanie

Postup

Z droždia, polovice vlažného mlieka, cukru a 1 lyžici múky pripravíme kvások. K múke pridáme žĺtok, kvások, zvyšok mlieka a vlažné rozpustené maslo. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme na pomúčenej doske na kruh hrubý asi 5 mm. Radielkom kruh rozdelíme na 4 trojuholníky, ktoré zrolujeme vždy od širšej strany ku špičke. Rohlíky ohneme do tvaru podkovy. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným rozšľahaným vajíčkom, posolíme, posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 15-20 minút dozlatista. 

zdroj:www.toprecepty.cz

 


 

 
Ražný chlieb PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:08

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 200 g ražnej múky, 50 g ovsených vločiek, 40 g droždia, 0,25 l vody, 1 lyžica oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička ľanových semienok, 1 lyžička sézamových semienok, 1 lyžička rasce

Postup

Z droždia, 1 lyžici múky a časti vlažnej vody pripravíme kvások. V mise zmiešame hladkú múku, ražnú múku, ovsené vločky, semiačka, rascu, pridáme nakysnutý kvások, olej, zvyšnú vodu a vypracujeme tuhšie cesto. Prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme 1 1/2 hodiny kysnúť. Potom z cesta vytvarujeme bochník, ktorý narežeme na povrchu a preložíme na plech vystlaný papierom. Potrieme ho vlažnou vodou. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov, vložíme tam spolu s chlebom aj nádobu s vodou a pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 190-200 stupňov a chlieb ešte 20 minút dopekáme. Po upečení vyložíme z plechu a necháme vychladnúť.

 


 

 
Prekladané pagáče PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:05

Ingrediencie

cesto: 1 kg hladkej múky, 2 žĺtka, 200 ml oleja, 40 g droždia, lyžička soli, 700 ml vlažného mlieka

plnka: 4 stredne veľké uvarené zemiaky, 1 Hera, 1 lyžička soli

vajíčko na potretie

Postup

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku. Pod čistou utierkou necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto, vyklopíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku prsta a nastrúhame naň na väčšom strúhadle Heru, ktorú sme nechali v chladničke dobre stuhnúť. Na Heru nastrúhame rovnomerne uvarené, vychladené a očistené zemiaky. Posolíme. Cesto preložíme na polovicu a necháme 20 minút odpočinúť. Potom cesto ešte dva krát preložíme. Preložené cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta, vykrojíme kolieska a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút do zlatista.

 


 

 



 

 
Rovešťanské žaby PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:03

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 30 g masla, 30 g droždia, lyžička cukru, štipka soli

náplň: 125 g masla, 125 g roztierateľného syra, 3 strúčiky cesnaku

ďalej: 1 vajce na potretie, sézam, 2 väčšie klobásy, petržlenová vňať

Postup

Klasickým spôsobom vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska o priemere 3-3,5 cm. Naskladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, každé koliesko potrieme vajíčkom a posypeme sézamom. Na plechu necháme ešte asi 10 minút kysnúť a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme do zlatista asi 15 minút. Upečené a vychladnuté rozkrojime vodorovne  do 2/3. Vnútrajšok natrieme náplňou, vložíme koliesko klobásy a petržlenovú vňať.

náplň: maslo vyšľaháme so syrom a prelisovaným cesnakom, podľa chuti dosolíme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 6 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist