Kysnuté cesto-slané
Kysnuté trojuholníčky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Marec 2009 16:59

Ingrediencie

600 g polohrubej múky, 500 ml mlieka, 1 kocka droždia, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja, 2 lyžičky cukru, 1 bielok na potretie, sézam na posypanie

náplň: 1 hera, 2 žĺtka, 2 lyžičky soli - vyšľaháme do peny

Postup

Z malého množstva vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme ho do preosiatej múky spolu so soľou, zvyšným mliekom  a olejom. Vypracujeme tuhšie cesto a necháme ho vykysnúť. Potom ho rozdelíme na polovice, každú vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a natrieme krémom. Stočíme do rolády, povrch potrieme jemne krémom a potom rozšľahaným bielkom. Šikmým rezom rolády pokrájame na trojuholníky, uložíme na plech a posypeme sézamom. Necháme podkysnúť a pečieme doružova pri teplote 200 stupňov.

 


 

 

 
Pohankové rohlíky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 09 Marec 2009 17:09

Ingrediencie

250 g hladkej pohankovej múky, 250 g hladkej pšeničnej múky, 250-300 ml mlieka, 30 g čerstvého droždia, 1 lyžica cukru, 1 lyžička soli, 15 g masla, bielok na potretie, sézam na posypanie

Postup

Do teplého mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť kvások. Do misy dáme obidve múky, soľ a rozpustené maslo. Prilejeme kvások a vareškou premiešame. Vypracujeme hladké vláčne cesto (je dosť husté, môžeme si poradiť na doske rukami). Necháme poriadne nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každu polovicu rozvaľkáme na tenkú okrúhlu placku a rozkrájame na osem rovnakých dielov. Každý trojuholník zrolujeme od širšej strany do rohlíka. Rohlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom, posypeme sézamom. Necháme ešte chvíľu podkysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 

 

 
Makové žemle PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 28 Február 2009 18:42

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 50 g masla, 1 vajce, 1 lyžička soli

na potretie: 2 žĺtky, 2 lyžice mlieka, celý mak na posypanie

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Rozdrobíme do nej droždie, zmiešame s troškou vlažného mlieka a múky na kvások. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšné mlieko, soľ, roztopené maslo, vajce, zmiešame s celým množstvom múky a vypracujeme na hladké kysnuté cesto. Necháme ho 30 minút kysnúť. Vykysnuté cesto nakrájame na 8 rovnako veľkých dielov, pomúčenými rukami ich sformujeme na guľky, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a trochu stlačíme, aby boli plochejšie. Žemličky necháme na plechu ešte asi 20 minút kysnúť. Žĺtky rozmiešame s mliekom, žemličky potrieme, posypeme makom a na povrchu do kríža narežeme. Žemličky pečieme asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Na začiatku pečenia vylejeme na dno rúry za šálku vody.

 


 

 

 
Domáce rohlíky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 19 Február 2009 12:17

Ingrediencie

3 hrnčeky polohrubej múky (1/4 l), 1 žĺtok, 1 hrnček mlieka, 25 g droždia, 1 lyžička cukru, štipka soli, 2 lyžice masla, 1 vajce na potretie, soľ a sézam na posypanie

Postup

Z droždia, polovice vlažného mlieka, cukru a 1 lyžici múky pripravíme kvások. K múke pridáme žĺtok, kvások, zvyšok mlieka a vlažné rozpustené maslo. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme na pomúčenej doske na kruh hrubý asi 5 mm. Radielkom kruh rozdelíme na 4 trojuholníky, ktoré zrolujeme vždy od širšej strany ku špičke. Rohlíky ohneme do tvaru podkovy. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme chvíľu podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným rozšľahaným vajíčkom, posolíme, posypeme sézamom. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 15-20 minút dozlatista. 

zdroj:www.toprecepty.cz

 


 

 
Ražný chlieb PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:08

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 200 g ražnej múky, 50 g ovsených vločiek, 40 g droždia, 0,25 l vody, 1 lyžica oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička ľanových semienok, 1 lyžička sézamových semienok, 1 lyžička rasce

Postup

Z droždia, 1 lyžici múky a časti vlažnej vody pripravíme kvások. V mise zmiešame hladkú múku, ražnú múku, ovsené vločky, semiačka, rascu, pridáme nakysnutý kvások, olej, zvyšnú vodu a vypracujeme tuhšie cesto. Prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme 1 1/2 hodiny kysnúť. Potom z cesta vytvarujeme bochník, ktorý narežeme na povrchu a preložíme na plech vystlaný papierom. Potrieme ho vlažnou vodou. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov, vložíme tam spolu s chlebom aj nádobu s vodou a pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 190-200 stupňov a chlieb ešte 20 minút dopekáme. Po upečení vyložíme z plechu a necháme vychladnúť.

 


 

 
Prekladané pagáče PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:05

Ingrediencie

cesto: 1 kg hladkej múky, 2 žĺtka, 200 ml oleja, 40 g droždia, lyžička soli, 700 ml vlažného mlieka

plnka: 4 stredne veľké uvarené zemiaky, 1 Hera, 1 lyžička soli

vajíčko na potretie

Postup

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku. Pod čistou utierkou necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto, vyklopíme na dosku, vyvaľkáme na hrúbku prsta a nastrúhame naň na väčšom strúhadle Heru, ktorú sme nechali v chladničke dobre stuhnúť. Na Heru nastrúhame rovnomerne uvarené, vychladené a očistené zemiaky. Posolíme. Cesto preložíme na polovicu a necháme 20 minút odpočinúť. Potom cesto ešte dva krát preložíme. Preložené cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta, vykrojíme kolieska a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút do zlatista.

 


 

 



 

 
Rovešťanské žaby PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:03

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 30 g masla, 30 g droždia, lyžička cukru, štipka soli

náplň: 125 g masla, 125 g roztierateľného syra, 3 strúčiky cesnaku

ďalej: 1 vajce na potretie, sézam, 2 väčšie klobásy, petržlenová vňať

Postup

Klasickým spôsobom vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme kolieska o priemere 3-3,5 cm. Naskladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, každé koliesko potrieme vajíčkom a posypeme sézamom. Na plechu necháme ešte asi 10 minút kysnúť a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme do zlatista asi 15 minút. Upečené a vychladnuté rozkrojime vodorovne  do 2/3. Vnútrajšok natrieme náplňou, vložíme koliesko klobásy a petržlenovú vňať.

náplň: maslo vyšľaháme so syrom a prelisovaným cesnakom, podľa chuti dosolíme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 

 
Bostonské slimáčiky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 05:00

Ingrediencie

kvások: 100 ml vlažného mlieka, 1/2 kocky droždia, štipka cukru

cesto: 560 g hladkej múky, 2 lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky soli, 150 ml mlieka, 60 g masla, 2 vajíčka

ďalej: žĺtko, 1 lyžica vody na potretie, mak

Postup

Urobíme si kvások a necháme vykysnúť. Do misy preosejeme múku zmiešanú so soľou. Do stredu urobíme priestor pre tekuté suroviny. Vlejeme kvások, roztopené maslo, vlažné mlieko, vajíčka, cukor, soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť pod čistou utierkou. Vyvaľkáme vykysnuté cesto na rozmer 32x32 cm a narežeme 16 pásikov. Z jednotlivých pásikov zmotáme slimáčiky a prenesieme na plech vystlaný papierom. Necháme ich ešte podkysnúť.  Potrieme ich žĺtkom zmiešaným s vodou a posypeme celým makom. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista. Upečené ešte horúce  slimáčiky potrieme mliekom. Po vychladení prekrojíme a potrieme ľubovoľnou nátierkou alebo maslom.

zdroj:www.mimibazar.sk

 


 

 
Nivové rožteky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:58

Ingrediencie

250 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 150 g masla, 2 žĺtky, 50 ml mlieka, 20 g droždia, trocha cukru na kvások

plnka: 100 g nivy, 40 g masla, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

ďalej: vajce, sézam

Postup

Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme trocha cukru a necháme nakysnúť kvások. Potom ho dáme do misky spolu s múkou, maslom, so soľou a žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na tri až štyri hodiny do chladničky. V miske rozmrvíme syr nivu, pridáme zmäknuté maslo a prelisované cesnaky. Dochutíme soľou,  mletým čiernym korením a vymiešame. Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme do okrúhleho tvaru a rozkrojíme na osem častí. Na širšiu časť cesta dáme kúsok plnky a zvinieme do rožteka. Stočené rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút do zlatista.

 


 

 
Foccacia-taliansky chlieb PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:56

Ingrediencie

500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, pol kocky droždia, 3 lyžice olivového oleja, na potretie olivový olej, olivy, soľ

Postup

Z vlažného mlieka, droždia a štipky soli si pripravíme kvások. Po vykysnutí ho pridáme k múke, pridáme olej a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme, okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme olejom, posolíme, posypeme pokrájanými olivami. Kolieska presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť a pečieme pri teplote 200 stupňov. Po upečení a vychladení prekrojíme a natrieme maslom.

zdroj:internet

 


 

 
Krokodíl PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 Február 2009 04:54

Ingrediencie

cesto: 260 ml mlieka, 3 lyžice oleja, 2 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 lyžička drvenej rasce, 1 lyžica oregána, 20 g čerstvého droždia

náplň: pór, šunka, niva

Postup

Suroviny vložíme do pekárne v nasledujúcom poradí a zapneme program Príprava cesta. Alebo vypracujeme ručne a necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme asi na veľkosť plechu. Nožom alebo radielkom odkrojíme, aby vznikol pravidelný obdĺžnik a zrežeme mu trochu rohy. Doprostred cesta navrstvíme náplň a cesto narežeme šikmo na päť rovnakých pásov. Z vrchu a zo spodu necháme asi 10 cm nenarezané. Pásy striedavo prekladáme, dokončíme hlavu a chvost zatočíme. Krokodíla preložíme na plech a stočíme ho do požadovaného tvaru. Zo zvyšného cesta vytvarujeme nohy a oči. Z nožnicami nastriháme zuby a na chrbte ostne. Oči môžeme dotvoriť olivami. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 25 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 6 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist