Štvrtok, 21 Január 2010 13:29 |
Ingrediencie cesto: 4 bielky, 85 g cukru krupica, 40 g hladkej múky, 30 g strúhaného kokosu náplň: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 2 žĺtky, 80 g mletých orechov, 1 lyžička instantnej kávy, 1 lyžica rumu ďalej: čokoládová poleva Postup Z bielok a cukru ušľaháme tuhý sneh. Opatrne vmiešame múku a kokos. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri vyššej teplote asi 8 - 10 minút. Po upečení ľahko poprášime múkou a vyklopíme na utierku- hornou stranou dolu. Papier opatrne stiahneme. Maslo vymiešame s cukrom, žĺtky a kávu do hladkého krému. Vmiešame orechy a rum. Upečený a vychladnutý plát po dĺžke rozrežeme na dve časti. Náplň rovnomerne rozotrieme na oba pruhy. Z dlhšej strany stočíme dve rolády. Dáme stuhnúť do chladničky na 30 minút. Po stuhnutí nakrájame každú roládu na rovnaké 7 diely. Každú miniroládu namočíme oboma koncami do rozpustenej polevy a necháme v chlade stuhnúť. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz |
Pondelok, 18 Január 2010 15:30 |
Ingrediencie piškótové cesto: 1 celé vajce, 2 žĺtky, 50 g cukru krupica, 40 g hladkej múky sneh: 3 bielka, 100 g cukru krupica náplň: marmeláda, 250 ml smotany na šľahanie, 1 ztužovač šľahačky, práškový cukor na posypanie Postup Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Celé vajce, žĺtky a cukor ušľaháme do hustej peny a zľahka vmiešame múku. Jeden cukrársky sáčok s hladkou špičkou naplníme snehom, druhý piškótovým cestom. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame najprv zo snehu 4 pruhy po celej dĺžke plechu, cca 2 cm od seba. Vynecháme väčšiu medzeru a to isté urobíme na druhej polke plechu. Potom zoberieme piškótové cesto a nastriekame ho medzi snehové pásy. Cesto je riedke, takže sa v medzerách rozleje. Takto pripravené pásy jemne posypeme práškovým cukrom a upečieme pri teplote 180 stupňov do ružova. Vychladnuté otočíme aj s papierom na čistý papier a papier na ktorom sa pásy piekli zlupneme. Obe potrieme vrstvou marmelády, jeden z hornej a druhý zo spodnej strany. Na spodný diel nanesieme do tuha vyšľahanú smotanu, priklopíme horný diel a zľahka pritlačíme. Necháme v chlade asi hodinu a potom posypeme práškovým cukrom. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:13 |
Ingrediencie 5 vajec, 7 lyžíc polohrubej múky, 6 lyžíc práškového cukru, 1 lyžica teplej vody, 1 lyžička prášku do pečiva plnka: 250 g masla, 300 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 lyžička rumovej arómy, 1 práškový vanilkový puding ďalej: potravinárska farba, kryštálový cukor, marcipánové ozdoby Postup Vymiešame žĺtka s ostatnými surovinami do peny. Zvlášť vyšľaháme bielka. Bielka vmiešame do ostatných surovín a opatrne premiešame. Formičky na broskyne potrieme bravčovou masťou a vysypeme hrubou múkou. Plníme do 2/3 a pečieme pri teplote 180 stupňov. Plnku si pripravíme: uvaríme hustý puding v mlieku a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutý puding. Malou lyžičkou vyberieme stred broskyne a vyplníme ho krémom. Spojíme dve polovičky. Zafarbíme červenou a žltou farbou. Nakoniec obalíme v kryštálovom cukru. Dozdobíme marcipánovou stonkou a lístočkom.
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:12 |
Ingrediencie cesto: 200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 3 žĺtky, kôra z citróna ďalej: 1 banán, 3 jablká, marhuľový džem, posekané orechy Postup Všetky suroviny určené na cesto zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať 2 hodiny v chlade. Potom ho povtláčame alebo vyvaľkáme do okrúhlej formy. Na cesto uložíme do kruhu narezané ovocie. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Upečený koláč potrieme na plameni rozohriatym marhuľovým džemom a posypeme posekanými orechami.
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:09 |
Ingrediencie cesto: 3 vajíčka, 30 g práškový cukor, 30 g polohrubej múky, 20 g kakaa, 20 g Hery náplň: 400 g gaštanového pyré, 0,5 dl rumu ďalej: 250 ml šľahačky, 1 stužovač šľahačky poleva: 130 g čokolády na varenie, 40 g Cery Postup Nad parou rozpustíme Heru s kakaom. Žĺtka vymiešame do peny s cukrom. K vyšľahaným žĺtkam pridáme rozpustenú Heru a pomaly premiešame. Do kakaovej masy postupne vmiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Malý pekáč (nie plech) vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto na piškótu a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 15 minút. Pekáčik by mal byť dlhý ako forma na srnčí chrbát. Medzitým si vystelieme formu na srnčí chrbát potravinárskou fóliou. V miske si premiešame rozmrazené gaštanové pyré s rumom. Dôkladne premiešame. Pyré vložíme do pripravenej formy a rukou ju roztlačíme rovnomerne aj po bokoch formy. Vyšľaháme si šľahačku so stužovačom, navrstvíme ju na masu gaštanového pyré. Z upečenej, vychladenej piškóty odrežeme pás dlhý a široký ako je forma srnčí chrbát a pritlačíme ju na šľahačku. Zaťažíme a necháme v chlade stuhnúť asi 2 hodiny. Po stuhnutí vyklopíme z formy, opatrne stiahneme fóliu a polejeme celý tunel čokoládovou polevou. Opäť necháme stuhnúť.
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:07 |
Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, 90 g práškového cukru, 1 lyžička soli, 1 kypriaci prášok, 1 lyžička škorice, 50 g hrozienok, 2 vajcia+mlieko doplnené do 250 ml, 90 g masla, vajce na potretie dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g jahodového džemu Postup Múku preosejeme s cukrom, soľou a kypriacim práškom. Pridáme škoricu a hrozienka preplachnuté v horúcej vode. Vajcia vyklepneme do odmerky, doplníme mliekom do 250 ml, prilejeme k ostatným surovinám a nakoniec pridáme roztopené vlažné maslo. Vypracujeme hladké tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 2 cm. Vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 6 cm, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10 minút, potom zvýšime teplotu na 200 stupňov a dopekáme dozlatista asi 5-10 minút. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku. Scones pred podávaním prekrojíme na polovice, spodnú časť potrieme džemom, ozdobíme šľahačkou a prikryjeme vrchnou časťou. Dodatok: Tieto anglické koláčiky sa podávajú k popoludňajšiemu čaju a sú vraj obľúbené aj v kráľovskej rodine.
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:04 |
Ingrediencie cesto: 5 vajec, 150 g cukru krupica, 150 g hladkej múky, 5 lyžíc oleja krém: vanilkový krém poleva: 70 g ztuženého tuku (Cera), 140 g práškového cukru, 2-3 lyžice mlieka ďalej: mleté orechy, marcipánové ozdoby Postup Bielky s cukrom šľaháme pokiaľ nevznikne tuhý sneh. Po jednom postupne pridávame žĺtka a po lyžiciach olej. Ľahko vmiešame múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť. Pripravíme si vanilkový krém. Zo studeného cesta vykrajujeme kolieska a po dvoch zlepujeme krémom. Potrieme i boky a obalíme v mletých orechách. Povrch tortičiek potrieme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme: Tuk necháme rozpustiť, pridáme mlieko a cukor. Dobre vymiešame. Polevu pripravujeme na miernom ohni, tuk nesmie vrieť iba ho prihrievame. Po natretí polevou dáme do prostriedku ozdobu. Necháme stuhnúť. Nakoniec tortičky ozdobíme zbytkovým krémom. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:02 |
Ingrediencie 300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 1 kg sliviek, 2 lyžice kryštálového cukru Postup Na dosku preosejeme múku, pridáme maslo pokrájané na kúsky, práškový cukor a vajce. Zamiesime vláčne krehké cesto, ktoré zabalíme do alobalu a necháme v chlade asi 2 hodiny odpočívať. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a prerežeme na polovičky. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a bočné steny okrúhlej formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a uložíme naň slivky. Koláč pečieme pri teplote 200 stupňov. Po vychladnutí posypeme kryštálovým cukrom.
|
Nedeľa, 10 Január 2010 12:01 |
Ingrediencie 4 vajcia, 270 g kryštálového cukru, 180 g rozpusteného masla, 115 ml olivového oleja, 155 ml mlieka, štipka soli, 400 g hladkej múky, 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva, nastrúhaná kôra z dvoch citrónov, 600 g červeného a bieleho bezkôstkového hrozna Postup Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Postupne pridáme ostatné tekuté suroviny a nakoniec sypké suroviny. Cesto vylejeme do vymatenej a múkou vysypanej tortovej formy. Na cesto vysypeme očistené hrozno a jemne rukou zatlačíme. Pečieme pri teplote 180 stupňov.
|
Pondelok, 16 Február 2009 21:12 |
Ingrediencie
cesto: 300 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 2 žltky, 200 g hery
krém: 250 g masla, 300 ml mlieka, 1 vanilkový puding, 150 g práškového cukru, 1 lyžica rumu
ďalej: ozdoby z marcipánu
Postup
Na doske preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor, kôru a premiešame. Do jamky uprosted dáme žĺtka a okolo narežeme tuk. Spracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať. Z odpočinutého cesta, vyvaľkáme valček, porežeme ho na rovnaké kúsky, ktoré vtláčame do plechových nevymazaných formičiek na košičky. Pečieme asi 10 minút pri teplote 180 stupňov, pokiaľ okraje nezačnú ružovieť. Košíčky vyklopíme ešte teplé.
krém: Z mlieka a pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Z masla, cukru a rumu vyšľaháme penu, do ktorej po lyžiciach zašľahávame vychladený puding.
Vychladené košíčky plníme krémom s ozdobnou špičkou a ozdobami z mliečnej hmoty. Hotové košíčky necháme v chlade stuhnúť.
|
|
|