Zákusky a iné
Gaštanový tunel PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:09

Ingrediencie

cesto: 3 vajíčka, 30 g práškový cukor, 30 g polohrubej múky, 20 g kakaa, 20 g Hery

náplň: 400 g gaštanového pyré, 0,5 dl rumu

ďalej: 250 ml šľahačky, 1 stužovač šľahačky

poleva: 130 g čokolády na varenie, 40 g Cery

Postup

Nad parou rozpustíme Heru s kakaom. Žĺtka vymiešame do peny s cukrom. K vyšľahaným žĺtkam pridáme rozpustenú Heru a pomaly premiešame. Do kakaovej masy postupne vmiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Malý pekáč (nie plech) vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto na piškótu a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 15 minút. Pekáčik by mal byť dlhý ako forma na srnčí chrbát. Medzitým si vystelieme formu na srnčí chrbát potravinárskou fóliou. V miske si premiešame rozmrazené gaštanové pyré s rumom. Dôkladne premiešame. Pyré vložíme do pripravenej formy a rukou ju roztlačíme rovnomerne aj po bokoch formy. Vyšľaháme si šľahačku so stužovačom, navrstvíme ju na masu gaštanového pyré. Z upečenej, vychladenej piškóty odrežeme pás dlhý a široký ako je forma srnčí chrbát a pritlačíme ju na šľahačku. Zaťažíme a necháme v chlade stuhnúť asi 2 hodiny. Po stuhnutí vyklopíme z formy, opatrne stiahneme fóliu a polejeme celý tunel čokoládovou polevou. Opäť necháme stuhnúť.

 


 

 
Scones PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:07

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 90 g práškového cukru, 1 lyžička soli, 1 kypriaci prášok, 1 lyžička škorice, 50 g hrozienok, 2 vajcia+mlieko doplnené do 250 ml, 90 g masla, vajce na potretie 

dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g jahodového džemu

Postup

Múku preosejeme s cukrom, soľou a kypriacim práškom. Pridáme škoricu a hrozienka preplachnuté v horúcej vode. Vajcia vyklepneme do odmerky, doplníme mliekom do 250 ml, prilejeme k ostatným surovinám a nakoniec pridáme roztopené vlažné maslo. Vypracujeme hladké tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 2 cm. Vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 6 cm, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, pečieme pri teplote 180 stupňov  asi 10 minút, potom zvýšime teplotu na 200 stupňov a dopekáme dozlatista asi 5-10 minút. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku. Scones pred podávaním prekrojíme na polovice, spodnú časť potrieme džemom, ozdobíme šľahačkou a prikryjeme vrchnou časťou.

Dodatok: Tieto anglické koláčiky sa podávajú k popoludňajšiemu čaju a sú vraj obľúbené aj v kráľovskej rodine.

 


 

 
Tortičky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:04

Ingrediencie

cesto: 5 vajec, 150 g cukru krupica, 150 g hladkej múky, 5 lyžíc oleja

krém: vanilkový krém

poleva: 70 g ztuženého tuku (Cera),  140 g práškového cukru, 2-3 lyžice mlieka

ďalej: mleté orechy, marcipánové ozdoby

Postup

Bielky s cukrom šľaháme pokiaľ nevznikne tuhý sneh. Po jednom postupne pridávame žĺtka a po lyžiciach olej. Ľahko vmiešame múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť. Pripravíme si vanilkový krém.  Zo studeného cesta vykrajujeme kolieska a po dvoch zlepujeme krémom. Potrieme i boky a obalíme v mletých orechách. Povrch tortičiek potrieme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme: Tuk necháme rozpustiť, pridáme mlieko a cukor. Dobre vymiešame. Polevu pripravujeme na miernom ohni, tuk nesmie vrieť iba ho prihrievame. Po natretí polevou dáme do prostriedku ozdobu. Necháme stuhnúť. Nakoniec tortičky ozdobíme zbytkovým krémom. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Okrúhly slivkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:02

Ingrediencie

300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 1 kg sliviek, 2 lyžice kryštálového cukru

Postup

Na dosku preosejeme múku, pridáme maslo pokrájané na kúsky, práškový cukor a vajce. Zamiesime vláčne krehké cesto, ktoré zabalíme do alobalu a necháme v chlade asi 2 hodiny odpočívať. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a prerežeme na polovičky. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a bočné steny okrúhlej formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a uložíme naň slivky. Koláč pečieme pri teplote 200 stupňov. Po vychladnutí posypeme kryštálovým cukrom.

 


 

 
Hroznový koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:01

Ingrediencie

4 vajcia, 270 g kryštálového cukru, 180 g rozpusteného masla, 115 ml olivového oleja, 155 ml mlieka, štipka soli, 400 g hladkej múky, 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva, nastrúhaná kôra z dvoch citrónov,  600 g červeného a bieleho bezkôstkového hrozna

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Postupne pridáme ostatné tekuté suroviny a nakoniec sypké suroviny. Cesto vylejeme do vymatenej a múkou vysypanej tortovej formy. Na cesto vysypeme očistené hrozno a jemne rukou zatlačíme. Pečieme pri teplote 180 stupňov. 

 


 

 
Košičky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 16 Február 2009 21:12

Ingrediencie

cesto: 300 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 2 žltky, 200 g hery

krém: 250 g masla, 300 ml mlieka, 1 vanilkový puding, 150 g práškového cukru, 1 lyžica rumu

ďalej: ozdoby z marcipánu

Postup

Na doske preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor, kôru a premiešame. Do jamky uprosted dáme žĺtka a okolo narežeme tuk. Spracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať. Z odpočinutého cesta, vyvaľkáme valček, porežeme ho na rovnaké kúsky, ktoré vtláčame do plechových nevymazaných formičiek na košičky. Pečieme asi 10 minút pri teplote 180 stupňov, pokiaľ okraje nezačnú ružovieť. Košíčky vyklopíme ešte teplé.

krém: Z mlieka a pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Z masla, cukru a rumu vyšľaháme penu, do ktorej po lyžiciach zašľahávame vychladený puding.

Vychladené košíčky plníme krémom s ozdobnou špičkou a ozdobami z mliečnej hmoty. Hotové košíčky necháme v chlade stuhnúť.

 

 

 
« ZačiatokDozadu1234DopreduKoniec »

Stránka 4 z 4

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist