Zákusky a iné
Výborné medové rezy PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 06 Február 2010 14:09

Ingrediencie

3 hrnčeky hladkej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, 80 g Hery, 1 hrnček cukru krupica, 2 lyžice medu, 2 vajcia

krém: 2 hrnčeky mlieka, 1 práškový pudingový prášok, 2 lyžice hrubej múky, 2 vanilkové cukre, 250 g masla, 2 lyžice rumu, 5 lyžíc práškového cukru

ďalej: hrsť orechov,  čokoláda

Postup

Heru, cukor, med a vajcia rozohrejeme vo vodnom kúpeli. Vmiešame múku premiešanú so sódou a vypracujeme cesto, ktoré ešte teplé rozdelíme na tri časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme na placku veľkosti plechu (30x40) a každú zvlášť upečieme na papieri na pečenie pri teplote 180 stupňov. Cesto rozvaľkávam priamo na papieri na pečenie. 

krém: v mlieku rozmiešame puding, múku a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne zašľahávame vychladnutý puding a rum.

Po vychladnutí placiek každú natrieme krémom, poukladáme na seba a potrieme aj vrch rezov. Nakoniec posypeme strúhanými orechami premiešanými s čokoládou. Necháme v chlade stuhnúť. 

 


 

 

 
Kávovo-orieškové roládky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Január 2010 13:29

Ingrediencie

cesto: 4 bielky, 85 g cukru krupica, 40 g hladkej múky, 30 g strúhaného kokosu

náplň: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 2 žĺtky, 80 g mletých orechov, 1 lyžička instantnej kávy, 1 lyžica rumu

ďalej: čokoládová poleva

Postup

Z bielok a cukru ušľaháme tuhý sneh. Opatrne vmiešame múku a kokos. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri vyššej  teplote asi 8 - 10 minút. Po upečení ľahko poprášime múkou a vyklopíme na utierku- hornou stranou dolu. Papier opatrne stiahneme.

Maslo vymiešame s cukrom, žĺtky a kávu do hladkého krému. Vmiešame orechy a rum.

Upečený a vychladnutý plát po dĺžke rozrežeme na dve časti. Náplň rovnomerne rozotrieme na oba pruhy. Z dlhšej strany stočíme dve rolády. Dáme stuhnúť do chladničky na 30 minút.  Po stuhnutí nakrájame každú roládu na rovnaké 7 diely. Každú miniroládu namočíme oboma koncami do rozpustenej polevy a necháme v chlade stuhnúť. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
 

 

 

 
Kardinálové rezy PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 18 Január 2010 15:30

Ingrediencie

piškótové cesto:  1 celé vajce, 2 žĺtky, 50 g cukru krupica, 40 g hladkej múky

sneh: 3 bielka, 100 g cukru krupica

náplň: marmeláda, 250 ml smotany na šľahanie, 1 ztužovač šľahačky, práškový cukor na posypanie

Postup

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh.

Celé vajce, žĺtky a cukor ušľaháme do hustej peny a zľahka vmiešame múku. 

Jeden cukrársky sáčok s hladkou špičkou naplníme snehom, druhý piškótovým cestom. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame najprv zo snehu 4 pruhy po celej dĺžke plechu, cca 2 cm od seba. Vynecháme väčšiu medzeru a to isté urobíme na druhej polke plechu. Potom zoberieme piškótové cesto a nastriekame ho medzi snehové pásy. Cesto je riedke, takže sa v medzerách rozleje.  Takto pripravené pásy jemne posypeme práškovým cukrom a upečieme pri teplote 180 stupňov do ružova.

Vychladnuté otočíme aj s papierom na čistý papier a papier na ktorom sa pásy piekli zlupneme. 

Obe potrieme vrstvou marmelády, jeden z hornej a druhý zo spodnej strany.

Na spodný diel nanesieme do tuha vyšľahanú smotanu, priklopíme horný diel a zľahka pritlačíme. Necháme v chlade asi hodinu a potom posypeme práškovým cukrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz 

 


 

 


 

 
Broskyne PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:13

Ingrediencie

5 vajec, 7 lyžíc polohrubej múky, 6 lyžíc práškového cukru, 1 lyžica teplej vody, 1 lyžička prášku do pečiva

plnka: 250 g masla, 300 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 lyžička rumovej arómy, 1 práškový vanilkový puding

ďalej: potravinárska farba, kryštálový cukor, marcipánové ozdoby

Postup

Vymiešame žĺtka s ostatnými surovinami do peny. Zvlášť vyšľaháme bielka. Bielka vmiešame do ostatných surovín a opatrne premiešame. Formičky na broskyne potrieme bravčovou masťou a vysypeme hrubou múkou. Plníme do 2/3 a pečieme pri teplote 180 stupňov. Plnku si pripravíme: uvaríme hustý puding v mlieku a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutý  puding. Malou lyžičkou vyberieme stred broskyne a vyplníme ho krémom. Spojíme dve polovičky. Zafarbíme červenou a žltou farbou. Nakoniec obalíme v kryštálovom cukru. Dozdobíme marcipánovou stonkou a lístočkom.

 


 

 
Francúzsky koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:12

Ingrediencie

cesto: 200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 3 žĺtky, kôra z citróna

ďalej: 1 banán, 3 jablká, marhuľový džem, posekané orechy

Postup

Všetky suroviny určené na cesto zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme ho odležať 2 hodiny v chlade. Potom ho povtláčame alebo vyvaľkáme do okrúhlej formy. Na cesto uložíme do kruhu narezané ovocie. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Upečený  koláč potrieme na plameni rozohriatym marhuľovým džemom a posypeme posekanými orechami.

 


 

 
Gaštanový tunel PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:09

Ingrediencie

cesto: 3 vajíčka, 30 g práškový cukor, 30 g polohrubej múky, 20 g kakaa, 20 g Hery

náplň: 400 g gaštanového pyré, 0,5 dl rumu

ďalej: 250 ml šľahačky, 1 stužovač šľahačky

poleva: 130 g čokolády na varenie, 40 g Cery

Postup

Nad parou rozpustíme Heru s kakaom. Žĺtka vymiešame do peny s cukrom. K vyšľahaným žĺtkam pridáme rozpustenú Heru a pomaly premiešame. Do kakaovej masy postupne vmiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Malý pekáč (nie plech) vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto na piškótu a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 15 minút. Pekáčik by mal byť dlhý ako forma na srnčí chrbát. Medzitým si vystelieme formu na srnčí chrbát potravinárskou fóliou. V miske si premiešame rozmrazené gaštanové pyré s rumom. Dôkladne premiešame. Pyré vložíme do pripravenej formy a rukou ju roztlačíme rovnomerne aj po bokoch formy. Vyšľaháme si šľahačku so stužovačom, navrstvíme ju na masu gaštanového pyré. Z upečenej, vychladenej piškóty odrežeme pás dlhý a široký ako je forma srnčí chrbát a pritlačíme ju na šľahačku. Zaťažíme a necháme v chlade stuhnúť asi 2 hodiny. Po stuhnutí vyklopíme z formy, opatrne stiahneme fóliu a polejeme celý tunel čokoládovou polevou. Opäť necháme stuhnúť.

 


 

 
Scones PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:07

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, 90 g práškového cukru, 1 lyžička soli, 1 kypriaci prášok, 1 lyžička škorice, 50 g hrozienok, 2 vajcia+mlieko doplnené do 250 ml, 90 g masla, vajce na potretie 

dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g jahodového džemu

Postup

Múku preosejeme s cukrom, soľou a kypriacim práškom. Pridáme škoricu a hrozienka preplachnuté v horúcej vode. Vajcia vyklepneme do odmerky, doplníme mliekom do 250 ml, prilejeme k ostatným surovinám a nakoniec pridáme roztopené vlažné maslo. Vypracujeme hladké tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 2 cm. Vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 6 cm, ktoré rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, pečieme pri teplote 180 stupňov  asi 10 minút, potom zvýšime teplotu na 200 stupňov a dopekáme dozlatista asi 5-10 minút. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku. Scones pred podávaním prekrojíme na polovice, spodnú časť potrieme džemom, ozdobíme šľahačkou a prikryjeme vrchnou časťou.

Dodatok: Tieto anglické koláčiky sa podávajú k popoludňajšiemu čaju a sú vraj obľúbené aj v kráľovskej rodine.

 


 

 
Tortičky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:04

Ingrediencie

cesto: 5 vajec, 150 g cukru krupica, 150 g hladkej múky, 5 lyžíc oleja

krém: vanilkový krém

poleva: 70 g ztuženého tuku (Cera),  140 g práškového cukru, 2-3 lyžice mlieka

ďalej: mleté orechy, marcipánové ozdoby

Postup

Bielky s cukrom šľaháme pokiaľ nevznikne tuhý sneh. Po jednom postupne pridávame žĺtka a po lyžiciach olej. Ľahko vmiešame múku. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov. Necháme vychladnúť. Pripravíme si vanilkový krém.  Zo studeného cesta vykrajujeme kolieska a po dvoch zlepujeme krémom. Potrieme i boky a obalíme v mletých orechách. Povrch tortičiek potrieme cukrovou polevou, ktorú si pripravíme: Tuk necháme rozpustiť, pridáme mlieko a cukor. Dobre vymiešame. Polevu pripravujeme na miernom ohni, tuk nesmie vrieť iba ho prihrievame. Po natretí polevou dáme do prostriedku ozdobu. Necháme stuhnúť. Nakoniec tortičky ozdobíme zbytkovým krémom. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Okrúhly slivkový koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:02

Ingrediencie

300 g polohrubej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 1 kg sliviek, 2 lyžice kryštálového cukru

Postup

Na dosku preosejeme múku, pridáme maslo pokrájané na kúsky, práškový cukor a vajce. Zamiesime vláčne krehké cesto, ktoré zabalíme do alobalu a necháme v chlade asi 2 hodiny odpočívať. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a prerežeme na polovičky. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a bočné steny okrúhlej formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a uložíme naň slivky. Koláč pečieme pri teplote 200 stupňov. Po vychladnutí posypeme kryštálovým cukrom.

 


 

 
Hroznový koláč PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 10 Január 2010 12:01

Ingrediencie

4 vajcia, 270 g kryštálového cukru, 180 g rozpusteného masla, 115 ml olivového oleja, 155 ml mlieka, štipka soli, 400 g hladkej múky, 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva, nastrúhaná kôra z dvoch citrónov,  600 g červeného a bieleho bezkôstkového hrozna

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej peny. Postupne pridáme ostatné tekuté suroviny a nakoniec sypké suroviny. Cesto vylejeme do vymatenej a múkou vysypanej tortovej formy. Na cesto vysypeme očistené hrozno a jemne rukou zatlačíme. Pečieme pri teplote 180 stupňov. 

 


 

 
Košičky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 16 Február 2009 21:12

Ingrediencie

cesto: 300 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 2 žltky, 200 g hery

krém: 250 g masla, 300 ml mlieka, 1 vanilkový puding, 150 g práškového cukru, 1 lyžica rumu

ďalej: ozdoby z marcipánu

Postup

Na doske preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme vanilkový cukor, kôru a premiešame. Do jamky uprosted dáme žĺtka a okolo narežeme tuk. Spracujeme cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať. Z odpočinutého cesta, vyvaľkáme valček, porežeme ho na rovnaké kúsky, ktoré vtláčame do plechových nevymazaných formičiek na košičky. Pečieme asi 10 minút pri teplote 180 stupňov, pokiaľ okraje nezačnú ružovieť. Košíčky vyklopíme ešte teplé.

krém: Z mlieka a pudingu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Z masla, cukru a rumu vyšľaháme penu, do ktorej po lyžiciach zašľahávame vychladený puding.

Vychladené košíčky plníme krémom s ozdobnou špičkou a ozdobami z mliečnej hmoty. Hotové košíčky necháme v chlade stuhnúť.

 

 

 
« ZačiatokDozadu1234DopreduKoniec »

Stránka 4 z 4

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist