Zaváranie
Tekvicový kompót s ananásom PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 16 Október 2016 10:34

Ingrediencie

4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg kryštálového cukru, 1 veľký ananásový kompót, 2,3 l vody, 200 ml ananásového sirupu

Postup

Tekvice očistíme, vyberieme jadierka a pokrájame na kocky. Zalejeme vodou, vsypeme citrodeko a necháme v chlade postáť 24 hodín.

Na druhý deň vodu vylejeme. Vo väčšom hrnci uvaríme sirup z vody, cukru a ananásového sirupu. Pridáme tekvicu a varíme do sklovita. Potom pridáme celý ananásový kompót aj so šťavou a necháme prevrieť. Po odstavení plníme do fliaš a sterilizujeme 5 minút.

 


 
Jablkový džem PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 09 Október 2016 17:36

Ingrediencie

3 kg olúpaných jabĺk, 1 kg kryštálového cukru, 500 ml pomarančového sirupu

Postup

Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme variť za občasného premiešania. Keď sa rozvaria pridáme cukor. Po rozpustení vlejeme sirup  a varíme približne 15 minút. Hneď po odstavení naplníme fľaštičky a uzatvoríme. Sterilizujeme pri teplote 90 stupňov 15 minút.

 


 
Strúhané jablká PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 09 Október 2016 17:26

Ingrediencie

Jablká, cukor

Postup

Jablká umyjeme, očistíme od šupiek  a jaderníka. Nastrúhame na hrubom strúhadle, jemne vyžmýkame a natlačíme do fliaš. Na vrch dáme 2 lyžičky kryštálového cukru a fľašu uzatvoríme. Sterilizujeme pri teplote 90 stupňov 20 minút.

Je to výborný polotovar, ktorý využijeme, keď už nemáme čerstvé jablká. Na koláče, žemlovku a pod.

 



 
Destská výživa s pudingom PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 03 Október 2016 12:07

Ingrediencie

5 kg očistených jabĺk, 2,5 l vody, 3 a 1/2 sáčka Zlatý klas, 2 vanilkové cukre, 500 g kryštálového cukru

Postup

Jabĺka očistíme, rozpolíme, vykrojíme jadrovník, pokrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou a varíme do zmäknutia. Z jabĺk odoberieme 600 ml šťavy, pridáme zlatý klas, vanilkový, kryštálový cukor a uvaríme hustý puding. Uvarený puding pridáme k jablkám, krátko povaríme a odstavíme. Všetko spolu rozmixujeme a nalejeme do fliaš. Sterilizujeme pri teplote 90 stupňov 20 minút.

 


 
Hruškový kompót PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 24 September 2015 19:04

Ingrediencie

Hrušky, kryštálový cukor, citrón, voda, klinčeky

Postup

Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníka. Nakrájame na štvrťky. Na dno fľašky s obsahom 700 ml dáme  2 až 4 mm hruby plátok dôkladne umytého citróna. Hrušky ukladáme úhľadne do pohárov, aby sa ich čo najviac zmestilo. Na vrch nasypeme do každého pohára 3 lyžice cukru, 3 klinčeky a zalejeme vodou. Dôkladne fľašku uzavrieme. Hrušky sterilizujeme. Tvrdé hrušky vyžadujú dostatočnú sterilizáciu, aby zmäkli.

Pri teplote okolo 85 stupňov sterilizujeme 30 až 45 minút.

Pri teplote okolo 90 stupňov sterilizujeme 20 až 30 minút.

Pri teplote 100 stupňov sterilizujeme 10 až 20 minút.

Kompót zo zrelých hrušiek sterilizujeme až o polovicu kratší čas.

 


 
Jablková nutela PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 24 September 2015 18:51

Ingrediencie

3 kg olúpaných, nakrájaných jabĺk bez jadrovníka, 1 kg kryštálového cukru, 200 g čokolády, 200 g holandského kakaa, 200 ml vody

Postup

Jablká na hrubo nastrúhame, zalejeme vodou, posypeme cukrom a varíme domäkka. Do horúcej zmesi pridáme na kúsky nakrájanú čokoládu a kakao, dobre premiešame. Hotovú zmes rozmixujeme a plníme do malých pohárov. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 stupňov.

Výborne  na plnenie do palaciniek, vaflí, potrietie koláča a pod.

 

 
Nakladaná tekvica v pomarančovej šťave PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 04 August 2012 16:09

Postup

3 kg tekvice, 2 lyžice kyseliny citrónovej, 1 l pomarančového džúsu, 500 g kryštálového cukru

Postup

Tekvicu zbavíme šupky a jadier, narežeme na rovnako veľké kocky, zmiešame ich s kyselinou citrónovou a zalejeme vodou tak, aby bola ponorená. V chlade ju necháme odležať 24 hodín. Potom vodu z tekvice zlejeme , k tekvici pridáme džús s cukrom a varíme cca 10 minút. Potom tekvicu naložíme do pripravených pohárov a sterilizujeme pri teplote 80 stupňov Celzia 15-20 minút. Horúce poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

zdroj:carli51.estranky.sk

 


 
Nakladané uhorky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 18 Júl 2010 14:35

Ingrediencie

10 kg uhoriek nakladačiek, 1 kg cukru, 1 l octu, 5 sáčky DEKA, 1 sáčok bobkových listov, 1 zväzok kôpru, 1/2 kg cibule

Postup

Pripravíme si sirup: Na 1,5 l vody pridáme 200 ml cukru, 200 ml octa, 1 deko a varíme asi 5 minút. Necháme vychladnúť. Na dno fliaš dáme 2 kolieska cibule a kúsok kôpru. Naložíme uhorky na vrch dáme bobkový list a zalejeme sirupom. Uzavrieme veko fľašky a vložíme do hrnca s vodou (voda siaha po okraj fľašiek). Vodu necháme zovrieť a od zovretia sterilizujeme 5 minút. Vyberieme.  

 


 

 
Nakladaná červená repa PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 18 Október 2009 16:26

Ingrediencie

3 kg očistenej červenej repy, 1/2 lyžičky mletej rasce, 3 lyžičky soli, 200 g cukru, 10 lyžíc octu

Postup

Neolúpanú repu v celku uvaríme vo vode. Vodu vylejeme, zalejeme studenou vodou a necháme vychladnúť. Repu vyberieme, olúpeme a na jemno nastrúhame. Nastrúhanú repu ochutíme rascou, soľou, cukrom a octom. Naložíme do fľaštičiek a sterilizujeme.

 


 

 

 
Nakladané huby PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 18 Október 2009 16:10

Ingrediencie

huby, cibuľa, celé čierne korenie, celé nové korenie

Nálev : 2 l vody, 0,8 l octu, 300 g cukru, 30 g soli, 1 nakladač Deko - uvariť

Postup

Huby očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Huby vsypeme do vody a na prudkom plameni ich varíme 5 minút. Penu zbierame. Po tomto huby scedíme a prudko ochladíme preplahnutím studenou vodou. Do každej flaštičky dáme kolieska cibule, 6 zrniek čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia a do jednej štvrtiny vlejeme vychladený nálev. Po tomto vkladáme do fľaštičky huby približne 1 cm pod viečko a dolejeme nálev. Sterilizujeme 25 minút pri 100 stupňoch Celzia.

 

 

 

 

 

 
Nakladaný karfiol PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 04 Október 2009 15:33

Ingrediencie

3 väčšie karfioly, 5 mrkvy, 5 cibule, cesnak, 3,5 l vody, 1 l octu, 200 g prípravku ZEKO, 300 g kryštálového cukru, soľ

Postup

Karfiol rozoberieme. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť, osolenú vodu a vložíme do nej na 2 minúty rozobratý karfiol. Potom ho scedíme. Medzitým si uvaríme nálev z vody, octu, cukru, Zeka. Necháme vychladnúť. Do fľašiek nakladáme narezanú cibuľu, karfiol, medzi karfiol krúžky mrkvy a opäť karfiol. Na vrch do každej fľaštičky dáme očistený strúčik cesnaku. Fľašičky uzavrieme. Vložíme ich do hrnca s vodou, mierne pod okraj viečka a privedieme k teplote pred varom asi cca 80 stupňov Celzia a necháme asi 10 minút sterilizovať. Po odstavení fľaštičky necháme vychladnúť.  

 


 

 

 

 
« ZačiatokDozadu12DopreduKoniec »

Stránka 1 z 2

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist