Zeleninové pokrmy
Plnené cukety po maďarsky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 17 Júl 2011 10:18

Ingrediencie

2 väčšie cukety, 400 g mletého mäsa, 2 vajcia, 3 žemle, 200 g sterilizovaných šampiňónov, 100 g strúhaného syra, olej, soľ, mleté čierne korenie, mlieko

Postup

Cukety rozkrojíme na polovicu. Olúpeme, vydlabeme semiačka, posolíme a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Na oleji si osmažíme mleté mäso, šampiňóny, posolíme a pokoreníme. Žemle nakrájame na malé kocky a pridáme toľko mlieka, aby sa žemle navlhčili. Pridáme rozšľahané vajíčka, posolíme, okoreníme a pridáme mäsovú zmes. Touto zmesou naplníme pripravené cukety a pečieme pri teplote 210 stupňov cca 20 minút. Potom cukety posypeme strúhaným syrom a dopečieme, pokiaľ sa syr neroztaví.

 

 
Špenátové knedlíčky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 31 Január 2011 11:20

Ingrediencie

350 g mrazeného špenátu, 3 lyžice strúhanky, 300 g tučného tvarohu, 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice detskej krupice, 3 vajcia, 100 g strúhaného syra, soľ, mleté biele korenie, 80 g masla, štipka muškátového oriešku

Postup

Špenát necháme rozmraziť a zvoľna podusíme v troške vody asi 8 minút. Potom špenát scedíme a necháme vychladnúť. Vložíme ho do misy, pridáme strúhanku, tvaroh, múku, krupicu, vajce, soľ, korenie a dobre premiešame. Do zmesi vmiešame 50 g strúhaného syra a necháme asi 10 minút v chlade odpočinúť. Zatiaľ dáme variť osolenú vodu. Zo zmesi tvarujeme knedlíčky, ktoré opatrne vhadzujeme do vriacej vody. Keď sú knedlíčky uvarené (vyplavia sa na povrch), polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme zvyšným syrom. Podávame teplé.

 


 
Zapečená brokolica s hubami PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 29 Október 2010 14:19

Ingrediencie

1 veľká brokolica, 300 g podusených húb, olej, cibuľa, 50 g slaniny, 3 vajcia, 250 ml mlieka, 100 g strúhaného syra, 3 strúčiky cesnaku, strúhanka, 4 lyžice hladkej múky, soľ

Postup

V hrnci podusíme na kocky nakrájanú slaninu s cibuľou, na to dáme pokrájanú brokolicu, osolíme a pod pokrievkou jemne podusíme. Do mäkkej brokolice pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a rozložíme ho do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Na takto pripravenú brokolicu poukladáme podusené huby, nastrúhaný syr. V miske zmiešame múku, mlieko, vajíčka,  trocha soli a touto zmesou  zalejeme brokolicu v pekáči. Zapečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom.

 


 
Kapustové dupáky PDF Tlačiť E-mail
Streda, 01 September 2010 09:14

Ingrediencie

250 g surovej kapusty, 1 vajce, 300 g hladkej múky, soľ, podľa potreby voda, 100 g strúhaného syra, 1 cibuľa, olej

Postup

Kapustu postrúhame, trochu posolíme a necháme postáť. Keď pustí vodu, pridáme vajce, múku a vymiešame cesto ( ak kapusta pustila málo šťavy, môžeme pridať podľa potreby vodu ).  Dobre pomúčenými rukami z cesta vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte asi 10 minút. Hotové dupáky posypeme strúhaným syrom a na oleji osmaženou cibuľou.  

 


 

 
Zapekaný karfiol s hráškom PDF Tlačiť E-mail
Streda, 18 August 2010 10:47

Ingrediencie

1 karfiol, 1 konzerva hrášku, 1 smotana na šľahanie, 100 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, kari korenie, kúsok masla, strúhanka

Postup

Karfiol obvaríme v osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Pekáč vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a navrstvíme na ručičky rozobratým karfiolom  spolu s precedeným hráškom. V miske zmiešame smotanu so syrom, osolíme, okoreníme, posypeme kari korením a zmes vylejeme na pripravený karfiol. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou.

 

 

 

 
Mrkvovo-zelerové fašírky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 07 August 2010 09:59

Ingrediencie

5 stredných kúskov mrkvy, 1/4 zeleru, 200 g strúhaného syra, 2 lyžice ovsených vločiek, 2 vajíčka, vegeta, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice strúhanky, olej na vysmážanie, strúhanka na obaľovanie

Postup

Očistenú mrkvu a zeler nastrúhame na rezance, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisované cesnaky, syr, vločky, vajíčka, strúhanku, vegetu a dôkladne vymiešame. Zmes necháme v chlade postáť aspoň 30 minút.  Urobíme guľky, v dlaniach ich stlačíme na hrubšie placky (ako fašírky) a obalíme ich v strúhanke, ktoré vypražíme v rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame so zemiakmi a šalátom.  

 

 

 

 
Plnený pečený karfiol PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 02 August 2010 11:24

Ingrediencie

1 stredne veľký karfiol v celku, 150 g tvrdého syra v celku, 150 g šunky v celku, 200 ml mlieka, 150 g hladkej múky, 1 vajce, 100 ml oleja, 1 lyžica grilovacieho korenia, soľ

Postup

Karfiol očistíme, umyjeme a obvaríme asi 4 minúty v slanej vriacej vode. Necháme vychladnúť. Z oleja, múky a mlieka uvaríme hustý bešamel, ktorý necháme vychladnúť. Zo šunky a syra nakrájame hranolčeky, ktoré pozapichujeme medzi ružice karfiolu. Do vychladeného bešamelu vmiešame vajíčko, posolíme, posypeme grilovacím korením a  dôkladne vymiešame. 

Karfiol preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a celý ho ponatierame pripraveným bešamelom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40-45 minút dozlatista. Podávame so zemiakmi a šalátom. 

zdroj:www.mimibazar.sk

 

 

 

 
Pečená zelenina na plechu PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 10 Júl 2010 11:06

Ingrediencie

mrkva, pór, zemiaky, cesnak, cherry paradajky, biele tofu, olej, soľ, sójová omáčka, provensálske bylinky

Postup

Mrkvu, pór, umyté zemiaky nakrájame na kolieska a zmiešame v miske. Z oleja, soli, sójovej omáčky, byliniek si vymiešame olejovú marinádu, ktorú nalejeme a premiešame s pripravenou zeleninou. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, poukladáme paradajky v celku a cesnak v celku (zbavíme ho iba vrchnej tenkej šupky). Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Potom pridáme na kocky nakrájaný syr tofu a zapečieme asi 5-10 minút. 

Zeleninu môžeme ľubovoľne kombinovať, podľa sezóny.

 

 

 

 
Zapekaný karfiol so šunkou PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 10 Máj 2010 13:20

Ingrediencie

1 karfiol, 60 g masla, 100 ml kyslej smotany, 3 vajcia, 150 g šunky, 100 g strúhaného syra, 40 g masla, soľ

Postup

Očistený karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Potom ho rozoberieme a rozložíme do vymasteného pekáča, pokladieme plátky šunky, zalejeme smotanou v ktorej sme rozmiešali vajíčka a posypeme syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov za občasného pokvapkania rozpusteným maslom. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Brokolica na masle PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 05 Február 2010 07:48

Ingrediencie

1 brokolica, 125 g masla, soľ

Postup

Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme brokolicu, posolíme a pod pokrievkou dusíme za občastného premiešania do zmäknutia.

 

 

 

 
Špenátový nákyp PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 18 Január 2010 11:27

Ingrediencie

450 g mrazeného špenátu, 100 g tvrdého syra, 3 vajcia, kúsok masla, trošku hladkej múky, 125 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 50 g šunky, strúhanka

Postup

Špenát zohrejeme, roztlačíme doň cesnak, osolíme, okoreníme. Z trochy masla a múky urobíme zápražku, odstavíme z ohňa a primiešame smotanu, žĺtky, strúhaný syr a nakoniec vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Do tejto hmoty vmiešame špenát a na malé kúsky nakrájanú šunku. Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Špenátovú hmotu nalejeme do formy a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 35-40 minút. Podávame so zemiakmi.  

 


 

 
« ZačiatokDozadu1234DopreduKoniec »

Stránka 3 z 4

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist