Pondelok, 31 Január 2011 11:20 |
Ingrediencie
350 g mrazeného špenátu, 3 lyžice strúhanky, 300 g tučného tvarohu, 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice detskej krupice, 3 vajcia, 100 g strúhaného syra, soľ, mleté biele korenie, 80 g masla, štipka muškátového oriešku
Postup
Špenát necháme rozmraziť a zvoľna podusíme v troške vody asi 8 minút. Potom špenát scedíme a necháme vychladnúť. Vložíme ho do misy, pridáme strúhanku, tvaroh, múku, krupicu, vajce, soľ, korenie a dobre premiešame. Do zmesi vmiešame 50 g strúhaného syra a necháme asi 10 minút v chlade odpočinúť. Zatiaľ dáme variť osolenú vodu. Zo zmesi tvarujeme knedlíčky, ktoré opatrne vhadzujeme do vriacej vody. Keď sú knedlíčky uvarené (vyplavia sa na povrch), polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme zvyšným syrom. Podávame teplé.

|
Piatok, 29 Október 2010 14:19 |
Ingrediencie
1 veľká brokolica, 300 g podusených húb, olej, cibuľa, 50 g slaniny, 3 vajcia, 250 ml mlieka, 100 g strúhaného syra, 3 strúčiky cesnaku, strúhanka, 4 lyžice hladkej múky, soľ
Postup
V hrnci podusíme na kocky nakrájanú slaninu s cibuľou, na to dáme pokrájanú brokolicu, osolíme a pod pokrievkou jemne podusíme. Do mäkkej brokolice pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a rozložíme ho do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Na takto pripravenú brokolicu poukladáme podusené huby, nastrúhaný syr. V miske zmiešame múku, mlieko, vajíčka, trocha soli a touto zmesou zalejeme brokolicu v pekáči. Zapečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom.

|
Streda, 01 September 2010 09:14 |
Ingrediencie 250 g surovej kapusty, 1 vajce, 300 g hladkej múky, soľ, podľa potreby voda, 100 g strúhaného syra, 1 cibuľa, olej Postup Kapustu postrúhame, trochu posolíme a necháme postáť. Keď pustí vodu, pridáme vajce, múku a vymiešame cesto ( ak kapusta pustila málo šťavy, môžeme pridať podľa potreby vodu ). Dobre pomúčenými rukami z cesta vytvarujeme guľky, ktoré dáme variť do osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte asi 10 minút. Hotové dupáky posypeme strúhaným syrom a na oleji osmaženou cibuľou.
|
Streda, 18 August 2010 10:47 |
Ingrediencie 1 karfiol, 1 konzerva hrášku, 1 smotana na šľahanie, 100 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, kari korenie, kúsok masla, strúhanka Postup Karfiol obvaríme v osolenej vode asi 10 minút. Vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Pekáč vymastíme maslom, vysypeme strúhankou a navrstvíme na ručičky rozobratým karfiolom spolu s precedeným hráškom. V miske zmiešame smotanu so syrom, osolíme, okoreníme, posypeme kari korením a zmes vylejeme na pripravený karfiol. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou. |
Sobota, 07 August 2010 09:59 |
Ingrediencie 5 stredných kúskov mrkvy, 1/4 zeleru, 200 g strúhaného syra, 2 lyžice ovsených vločiek, 2 vajíčka, vegeta, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice strúhanky, olej na vysmážanie, strúhanka na obaľovanie Postup Očistenú mrkvu a zeler nastrúhame na rezance, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisované cesnaky, syr, vločky, vajíčka, strúhanku, vegetu a dôkladne vymiešame. Zmes necháme v chlade postáť aspoň 30 minút. Urobíme guľky, v dlaniach ich stlačíme na hrubšie placky (ako fašírky) a obalíme ich v strúhanke, ktoré vypražíme v rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame so zemiakmi a šalátom. |
Pondelok, 02 August 2010 11:24 |
Ingrediencie 1 stredne veľký karfiol v celku, 150 g tvrdého syra v celku, 150 g šunky v celku, 200 ml mlieka, 150 g hladkej múky, 1 vajce, 100 ml oleja, 1 lyžica grilovacieho korenia, soľ Postup Karfiol očistíme, umyjeme a obvaríme asi 4 minúty v slanej vriacej vode. Necháme vychladnúť. Z oleja, múky a mlieka uvaríme hustý bešamel, ktorý necháme vychladnúť. Zo šunky a syra nakrájame hranolčeky, ktoré pozapichujeme medzi ružice karfiolu. Do vychladeného bešamelu vmiešame vajíčko, posolíme, posypeme grilovacím korením a dôkladne vymiešame. Karfiol preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a celý ho ponatierame pripraveným bešamelom. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40-45 minút dozlatista. Podávame so zemiakmi a šalátom. zdroj:www.mimibazar.sk |
Sobota, 10 Júl 2010 11:06 |
Ingrediencie mrkva, pór, zemiaky, cesnak, cherry paradajky, biele tofu, olej, soľ, sójová omáčka, provensálske bylinky Postup Mrkvu, pór, umyté zemiaky nakrájame na kolieska a zmiešame v miske. Z oleja, soli, sójovej omáčky, byliniek si vymiešame olejovú marinádu, ktorú nalejeme a premiešame s pripravenou zeleninou. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, poukladáme paradajky v celku a cesnak v celku (zbavíme ho iba vrchnej tenkej šupky). Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Potom pridáme na kocky nakrájaný syr tofu a zapečieme asi 5-10 minút. Zeleninu môžeme ľubovoľne kombinovať, podľa sezóny. |
Pondelok, 10 Máj 2010 13:20 |
Ingrediencie 1 karfiol, 60 g masla, 100 ml kyslej smotany, 3 vajcia, 150 g šunky, 100 g strúhaného syra, 40 g masla, soľ Postup Očistený karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Potom ho rozoberieme a rozložíme do vymasteného pekáča, pokladieme plátky šunky, zalejeme smotanou v ktorej sme rozmiešali vajíčka a posypeme syrom. Pečieme pri teplote 200 stupňov za občasného pokvapkania rozpusteným maslom. zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Piatok, 05 Február 2010 07:48 |
Ingrediencie 1 brokolica, 125 g masla, soľ Postup Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme brokolicu, posolíme a pod pokrievkou dusíme za občastného premiešania do zmäknutia. |
Pondelok, 18 Január 2010 11:27 |
Ingrediencie 450 g mrazeného špenátu, 100 g tvrdého syra, 3 vajcia, kúsok masla, trošku hladkej múky, 125 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 50 g šunky, strúhanka Postup Špenát zohrejeme, roztlačíme doň cesnak, osolíme, okoreníme. Z trochy masla a múky urobíme zápražku, odstavíme z ohňa a primiešame smotanu, žĺtky, strúhaný syr a nakoniec vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Do tejto hmoty vmiešame špenát a na malé kúsky nakrájanú šunku. Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Špenátovú hmotu nalejeme do formy a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 35-40 minút. Podávame so zemiakmi.
|
|
|