Pondelok, 03 December 2018 14:58 |
Ingrediencie
3 šálky (200 ml) hotovej zemiakovej kaše, 3 šálky postrúhaného syra, 1 vajce, 3 PL jarnej cibuľky, 3 PL hladkej múky + 1/2 šálky na obaľovanie
Postup
Vo väčšej miske zmiešame kašu, syr, vajce, cibuľku a múku. Poriadne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Potom zmes rozdelíme na menšie porcie a tvoríme placky hrubé 1 cm.
Pripravené placky obalíme v hladkej múke a smažíme z oboch strán dozlatista. Hotové prekladáme na servítky, aby sa odsal zvyšný tuk. Podávame s kyslou smotanou cibuľkou alebo kyslým mliekom.

|
Štvrtok, 21 Január 2016 17:07 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 150 g hrubej múky, 150 g mäkkého tvarohu, 2 bielky, strúhanka, olej na vysmážanie, soľ, mletý mak, práškový cukor
Postup
Olúpané zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Vodu zlejeme do hrnčeka. Zemiaky rozpučíme, posypeme múkou a nalejeme na ne 100 ml vody zo zemiakov. Priklopíme a necháme asi 20 minút stáť v teple. Múka sa sparí a zamiesime cesto. Pridáme doň tvaroh, bielky a zahustíme strúhankou tak, aby sa z cesta dali tvarovať guľky. Tie ešte obalíme v strúhanke a zo všetkých strán opražíme na oleji. Podávame posypané makom zmiešaným s cukrom.

|
Sobota, 14 Marec 2015 16:55 |
Ingrediencie
cesto: 500 g uvarených zemiakov, 200 g polohrubej múky, pol bal. prášku do pečiva, 2 vajcia, 50 ml mlieka, 50 ml olej, soľ, petržlenová vňať, 100 g tvrdého syra
dresing: 200 g mäkkého tvarohu, 100 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čerstvé bylinky
Postup
Uvarené, očistené zemiaky najemno nastrúhame. Pridáme dva bielky a jeden žĺtok. Druhý si odložíme na potretie. K zemiakom pridáme olej, nasekané bylinky, mlieko, soľ, prisypeme múku s práškom do pečiva, nastrúhaný syr, z ktorého si trochu odložíme na posypanie. Všetko spolu premiesime. Z cesta tvoríme žemličky, ktoré preložíme do vymastených a strúhankou vysypaných jamiek na muffinovom plechu. Vrch každého cesta potrieme žĺtkom, ktoré sme premiešali s troma lyžicami mlieka. Nakoniec posypeme žemličky zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Pokiaľ sa koláče upečú pripravíme si dresing zmiešaním uvedených surovín. Po upečení koláče podávame teple potreté pripraveným dresingom.
zdroj:www.bonvivani.sk


|
Utorok, 28 Január 2014 15:58 |
Ingrediencie
1 kg surových zemiakov, 2 vajcia, 4 lyžice hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 6 strúčikov cesnaku, tvrdý syr, olej
Postup
Zemiaky nahrubo nastrúhame a vytlačíme z nich vodu. Nasypeme do misky, zmiešame s vajcami, múkou, soľou, korením a prelisovaným cesnakom. Rozpálime panvicu, potrieme ju olejom a smažíme placky z obidvoch strán dozlatista. Hneď po vybratí z panvice posypeme placku husto nastrúhaným syrom.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Streda, 27 November 2013 13:43 |
Ingrediencie
1 kg očistených zemiakov, soľ, 80 g hladkej múky, 250 g bryndze, masť
Postup
Olúpané zemiaky umyjeme, postrúhame nahrubo, pridáme soľ, múku a premiešame. Pekáč dobre vymastíme s masťou, rozotrieme naň pripravené zemiakové cesto, povrch posypeme bryndzou a v rúre vyhriatej na 190 stupňov upečieme do ružova. Podávame horúce s kyslým mliekom.

|
Pondelok, 21 Október 2013 11:57 |
Ingrediencie
1,2 kg surových olúpaných zemiakov, 100 ml mlieka, 4 rohlíky, 2 vajcia, 200 g hrubej múky, soľ, cesnak, majoránka, tuk na vysmážanie
Postup
Rohlíky nakrájame na kocky. Olúpané zemiaky nastrúhame , pokiaľ pustia vodu, tak ju vylejeme. Nastrúhané zemiaky hneď zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Pridáme celé vajcia, rohlíky, múku, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Premiešame a necháme 20 minút postáť.Na rozpálenom oleji smažíme placky z oboch strán dozlatista.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Nedeľa, 03 Marec 2013 15:56 |
Ingrediencie
Zemiaky podľa počtu stravníkov, strúčiky cesnaku, 200 g balkánskeho syra, 250 g šampiňónov, tekvicové semiačka, cibuľa, soľ, olivový olej, rozmarín, tymián, mleté čierne korenie
Postup
Zemiaky dôkladne umyjeme aj so šupkou a nakrájame na štvrťky. Poukladáme ich na plech šupkou dole. Cibuľu narežeme na kolieska, cesnak očistíme a posypeme vrch zemiakov. Pokvapkáme olejom, posolíme, posypeme bylinkami. Podlejeme trochou vody a pečieme prikryté alobalom domäkka. Šampiňóny zatiaľ očistíme, narežeme na polky, posypeme mletým čiernym korením, soľou a pokvapkáme olejom. Takto pripravené ich vysypeme na zemiaky aj s tekvicovými semiačkami a dopečieme bez alobalu dochrumkava. Pred koncom pridáme na kocky pokrájaný syr.

|
Štvrtok, 21 Február 2013 09:12 |
Ingrediencie
zvyšná zemiaková kaša, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, strúhaný syr, na kocky nakrájaná šunka, hrsť polohrubej múky, strúhanka, olej
Postup
K zemiakovej kaši, ktorá sa nám zvýšila z predchádzajúceho dňa pridáme vajíčka, syr, šunku, múku a korenie. Vypracujeme polotuhé cesto, z ktorého rukami tvoríme placky, ktoré obalíme v strúhanke a smažíme z oboch strán na rozohriatom oleji dozlatista. Podávame so šalátom.

|
Streda, 20 Jún 2012 15:02 |
Ingrediencie
2 hrnčeky prelisovaných uvarených zemiakov, 3 hrnčeky hladkej múky, 3/4 hrnčeka oleja, 3/4 hrnčeka mlieka, 1 vajce, 2 lyžičky soli, 1 kocka čerstvého droždia, 1 lyžička cukru
ďalej: 1 vajíčko na potretie
Postup
V miske zmiešame zemiaky, múku, vajce, soľ a olej. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vykysnúť kvások. Po vykysnuti pridáme k zemiakom , dôkladne premiešame a cesto necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto, z ktorého vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.
Výborné samostatné alebo potreté cesnakovou pastou.

|
Piatok, 30 September 2011 09:58 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 1 cibuľa, 50 g slaniny, 125 g bryndze, 175 g kyslej smotany, mlieko, maslo, soľ
Postup
Ošúpané zemiaky narežeme na kocky a uvaríme domäkka v osolenej vode. Scedíme, pridáme trochu masla, mlieko a popučíme na kašu. Zvlášť si premiešame bryndzu so smotanou. Na troche oleja osmažíme najemno pokrájanú cibuľu a slaninu. Na tanier rozprestrieme zemiaky, do stredu nalejeme bryndzu a vrch polejeme smaženou cibuľou a slaninou.

|
|
|