Zemiakové pokrmy
Džgancové opekance s makom PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Január 2016 17:07

Ingrediencie

1 kg zemiakov, 150 g hrubej múky, 150 g mäkkého tvarohu, 2 bielky, strúhanka, olej na vysmážanie, soľ, mletý mak, práškový cukor

Postup

Olúpané zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Vodu zlejeme do hrnčeka. Zemiaky rozpučíme, posypeme múkou a nalejeme na ne 100 ml vody zo zemiakov. Priklopíme a necháme asi 20 minút stáť v teple. Múka sa sparí a zamiesime cesto. Pridáme doň tvaroh, bielky a zahustíme strúhankou tak, aby sa z cesta dali tvarovať guľky. Tie ešte obalíme v strúhanke a zo všetkých strán opražíme na oleji. Podávame posypané makom zmiešaným s cukrom.

 

 
Zemiakové koláče PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 14 Marec 2015 16:55

Ingrediencie

cesto: 500 g uvarených zemiakov, 200 g polohrubej múky, pol bal. prášku do pečiva, 2 vajcia, 50 ml mlieka, 50 ml olej, soľ, petržlenová vňať, 100 g tvrdého syra

dresing: 200 g mäkkého tvarohu, 100 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čerstvé bylinky

Postup

Uvarené, očistené zemiaky najemno nastrúhame. Pridáme dva bielky a jeden žĺtok. Druhý si odložíme na potretie. K zemiakom pridáme olej, nasekané bylinky, mlieko, soľ, prisypeme múku s práškom do pečiva, nastrúhaný syr, z ktorého si trochu odložíme na posypanie. Všetko spolu premiesime. Z cesta tvoríme žemličky, ktoré preložíme do vymastených a strúhankou vysypaných jamiek na muffinovom plechu. Vrch každého cesta potrieme žĺtkom, ktoré sme premiešali s troma lyžicami mlieka. Nakoniec posypeme žemličky zvyšným syrom. Pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

Pokiaľ sa koláče upečú pripravíme si dresing zmiešaním uvedených surovín. Po upečení koláče podávame teple potreté pripraveným dresingom.

zdroj:www.bonvivani.sk

 

 


 
Zemiakové placky so syrom PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 28 Január 2014 15:58

Ingrediencie

1 kg surových zemiakov, 2 vajcia, 4 lyžice hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 6 strúčikov cesnaku, tvrdý syr, olej

Postup

Zemiaky nahrubo nastrúhame a vytlačíme z nich vodu. Nasypeme do misky, zmiešame s vajcami, múkou, soľou, korením a prelisovaným cesnakom. Rozpálime panvicu, potrieme ju olejom a smažíme placky z obidvoch strán dozlatista. Hneď po vybratí z panvice posypeme placku husto nastrúhaným syrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Zemiaková haruľa s bryndzou PDF Tlačiť E-mail
Streda, 27 November 2013 13:43

Ingrediencie

1 kg očistených zemiakov, soľ, 80 g hladkej múky, 250 g bryndze, masť

Postup

Olúpané zemiaky umyjeme, postrúhame nahrubo, pridáme soľ, múku a premiešame. Pekáč dobre vymastíme s masťou, rozotrieme naň pripravené zemiakové cesto, povrch posypeme bryndzou a v rúre vyhriatej na 190 stupňov upečieme do ružova. Podávame horúce s kyslým mliekom.

 

 
Rohlíkovo - zemiakové placky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 21 Október 2013 11:57

Ingrediencie

1,2 kg surových olúpaných zemiakov, 100 ml mlieka, 4 rohlíky, 2 vajcia, 200 g hrubej múky, soľ, cesnak, majoránka, tuk na vysmážanie

Postup

Rohlíky nakrájame na kocky. Olúpané zemiaky nastrúhame , pokiaľ pustia vodu, tak ju vylejeme. Nastrúhané zemiaky hneď zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Pridáme celé vajcia, rohlíky, múku, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Premiešame a necháme 20 minút postáť.Na rozpálenom oleji smažíme placky z oboch strán dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Pečené zemiaky s balkánskym syrom PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 03 Marec 2013 15:56

Ingrediencie

Zemiaky podľa počtu stravníkov, strúčiky cesnaku, 200 g balkánskeho syra, 250 g šampiňónov, tekvicové semiačka, cibuľa, soľ, olivový olej, rozmarín, tymián, mleté čierne korenie

Postup

Zemiaky dôkladne umyjeme aj so šupkou a nakrájame na štvrťky. Poukladáme ich na plech šupkou dole. Cibuľu narežeme na kolieska, cesnak očistíme a posypeme vrch zemiakov. Pokvapkáme olejom, posolíme, posypeme bylinkami. Podlejeme trochou vody a pečieme prikryté alobalom domäkka. Šampiňóny zatiaľ očistíme, narežeme na polky, posypeme mletým čiernym korením, soľou a pokvapkáme olejom. Takto pripravené ich vysypeme na zemiaky aj s tekvicovými semiačkami a dopečieme bez alobalu dochrumkava. Pred koncom pridáme na kocky pokrájaný syr.

 

 
Placky zo zemiakovej kaše PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 21 Február 2013 09:12

Ingrediencie

zvyšná zemiaková kaša, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, strúhaný syr, na kocky nakrájaná šunka, hrsť polohrubej múky, strúhanka, olej

Postup

K zemiakovej kaši, ktorá sa nám zvýšila z predchádzajúceho dňa pridáme vajíčka, syr, šunku, múku a korenie. Vypracujeme polotuhé cesto, z ktorého rukami tvoríme placky, ktoré obalíme v strúhanke a smažíme z oboch strán na rozohriatom oleji dozlatista. Podávame so šalátom.

 

 
Zemiakové buchty PDF Tlačiť E-mail
Streda, 20 Jún 2012 15:02

Ingrediencie

2 hrnčeky prelisovaných uvarených zemiakov, 3 hrnčeky hladkej múky, 3/4 hrnčeka oleja, 3/4 hrnčeka mlieka, 1 vajce, 2 lyžičky soli, 1 kocka čerstvého droždia, 1 lyžička cukru

ďalej: 1 vajíčko na potretie

Postup

V miske zmiešame zemiaky, múku, vajce, soľ a olej. Vo vlažnom  mlieku rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vykysnúť kvások. Po vykysnuti pridáme k zemiakom , dôkladne premiešame  a cesto necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto, z ktorého vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

Výborné samostatné alebo potreté cesnakovou pastou.

 

 
Liptovský tanier PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 30 September 2011 09:58

Ingrediencie

1 kg zemiakov, 1 cibuľa, 50 g slaniny, 125 g bryndze, 175 g kyslej smotany, mlieko, maslo, soľ

Postup

Ošúpané zemiaky narežeme na kocky a uvaríme domäkka v osolenej vode. Scedíme, pridáme trochu masla, mlieko a popučíme na kašu. Zvlášť si premiešame bryndzu so smotanou. Na troche oleja osmažíme najemno pokrájanú cibuľu a slaninu. Na tanier rozprestrieme zemiaky, do stredu nalejeme bryndzu a vrch polejeme smaženou cibuľou a slaninou.

 


 
Nálešniky PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 26 September 2011 15:19

Ingrediencie

1 kg zemiakov, 150 g polohrubej múky, petržlenová vňať, 3 vajcia, mleté čierne korenie, soľ, 3 strúčiky cesnaku, 1 rohlík, olej

Postup

Zemiaky najemno postrúhame. Pridáme vajíčka, prelisované cesnaky, najemno nakrájaný rohlík, posekanú vňať, múku. Zmes posolíme, okoreníme a dôkladne vymiešame. Lyžicou tvoríme placky na rozohriatom oleji a smažíme z oboch strán dozlatista.

 


 
Prekladaná placka s mäsom PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 11 September 2011 05:38

Ingrediencie

1 kg strúhaných surových zemiakov, 650 g hrubej múky, 1 hlavička cesnaku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 4 plátky krkovičky

Postup

Mäso deň vopred naklepeme, osolíme, posypeme mletým čiernym korením a necháme v chlade uležať. V miske zmiešame strúhané zemiaky s prelisovanými cesnakmi. Zmes osolíme, okoreníme a pridáme múku. Premiešame. Pekáč vyložíme papierom na pečenie alebo natrieme masťou a vysypeme strúhankou. Na dno pekáča rozotrieme polovicu zemiakovej masy, potom rozložíme plátky mäsa a zakryjeme ho zvyšnou masou zemiakového cesta. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 1 hodinu.

 

 


 
« ZačiatokDozadu12345DopreduKoniec »

Stránka 1 z 5

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist