Nedeľa, 11 September 2011 05:38 |
Ingrediencie
1 kg strúhaných surových zemiakov, 650 g hrubej múky, 1 hlavička cesnaku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 4 plátky krkovičky
Postup
Mäso deň vopred naklepeme, osolíme, posypeme mletým čiernym korením a necháme v chlade uležať. V miske zmiešame strúhané zemiaky s prelisovanými cesnakmi. Zmes osolíme, okoreníme a pridáme múku. Premiešame. Pekáč vyložíme papierom na pečenie alebo natrieme masťou a vysypeme strúhankou. Na dno pekáča rozotrieme polovicu zemiakovej masy, potom rozložíme plátky mäsa a zakryjeme ho zvyšnou masou zemiakového cesta. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 1 hodinu.


|
Streda, 18 Máj 2011 15:08 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, soľ, 1 vajce, 200 g mäkkého tvarohu, 60 g hladkej múky, olej na vysmážanie
Postup
Zemiaky olúpeme, umyjeme a jemne nastrúhame. Pridáme soľ, vajce, tvaroh, múku a všetko spolu zamiešame. Na panvici rozpálime olej a z cesta na nej rozotrieme malé placky, ktoré opečieme z oboch strán dozlatista.

|
Štvrtok, 07 Apríl 2011 17:22 |
Ingrediencie
2 kg zemiakov, 300 g tvrdého syra, 10 g drvenej rasce, 10 g chilli korenia, soľ, 100 g cibule, 100 g polohrubej múky, olej na vysmážanie
Postup
Z nastrúhaných zemiakov, múky a soli pripravíme cesto. Potom vmiešame strúhaný syr, nadrobno pokrájanú cibuľu a korenie. Vytvoríme placky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

|
Streda, 06 Apríl 2011 08:05 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 500 g bryndze, 2 cibule, 150 g slaniny, olej, 250 g kyslej smotany, 3 lyžice sladkej smotany, soľ, pažitka, mleté čierne korenie
Postup
Zemiaky si uvaríme v šupke. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú slaninu. Uvarené zemiaky očistíme a roztlačíme ich na hrudkovitú zmes. Pridáme nasekanú čerstvú pažitku a premiešame. Pridáme polovicu cibuľovej zmesy, posolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. V inej miske si zmiešame bryndzu, kyslú smotanu a sladkú smotanu. Zapekaciu misu alebo pekáč si vymastíme a dáme do nej zemiaky. Na vrch vylejeme bryndzu so smotanou. Nakoniec na vrch nalejeme zvyšnú cibuľovú zmes a posypeme nakrájanou pažitkou. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút.

|
Štvrtok, 31 Marec 2011 15:20 |
Ingrediencie
150 g strúhanky, 300 g mrkvy, 2 kg zemiakov, 3 žĺtky, olej na vysmážanie, práškový cukor, javorový sirup
Postup
Olúpané zemiaky a mrkvu najemno nastrúhame. Pridáme žĺtky a strúhanku. Cesto dôkladne vymiešame a tvoríme placky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame podľa chuti posypané práškovým cukrom a preliate javorovým sirupom.

|
Streda, 09 Február 2011 18:07 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 150 - 200 g hladkej múky, 1 vajce, 1 hlavička cesnaku, 50 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 500 g kuracieho mäsa, olej na vysmážanie
Postup
Zemiaky ostrúhame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu zlejeme, pridáme mlieko, vajce, osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak. Vmiešame nadrobno nakrájané mäso, múku a poriadne premiešame. Na panvici rozpálime olej, kladieme placky, ktoré osmažíme z oboch strán dozlatista.
zdroj:www.recepty.czweb.org

|
Sobota, 30 Október 2010 14:28 |
Ingrediencie
400 - 500 g zemiakovej kaše, 1 - 2 vajcia, soľ, majoránka, mleté čierne korenie, kúsok nakrájanej udeniny ( saláma, klobása, kúsky mäsa...), strúhaný syr, hrubá múka, olej na smaženie
Postup
Zemiakovú kašu, ktorá nám ostala od obeda zmiešame s vajíčkom. Okoreníme, môžeme pridať prelisovaný cesnak. Vmiešame nadrobno pokrájanú udeninu, syr a toľko múky, aby sa dali tvarovať placky. Lyžicou naberieme, druhou lyžicou zhrnieme do hrubej múky, obalíme v múke zo všetkých strán a sformujeme guľatú placku. Smažíme z oboch strán na rozpálenom oleji. Podávame so šalátom.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

|
Streda, 27 Október 2010 19:46 |
Ingrediencie
3 väčšie zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, 5 lyžíc strúhanky, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, majoránku, olej na vysmážanie
Postup
Očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ, korenie, majoránku, pretlačený cesnak, vajíčko a strúhanku. Dobre premiešame a na horúcom oleji smažíme z oboch strán dozlatista.

|
Nedeľa, 24 Október 2010 15:49 |
Ingrediencie
350 g zemiakov uvarených v šupke, 150 g hrubej múky, 250 g jemného tvarohu, 2 vajcia, soľ, polohrubá múka na obaľovanie, tuk na vysmážanie
Postup
Uvarené zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme múku, tvaroh, žĺtky a tuhý sneh z bielkov. Dochutíme soľou a premiešame.
Z cesta vytvarujeme guľky s priemerom asi 5 cm. Obalíme v polohrubej múke a vytvarujeme placky, ktoré vyprážame v rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista.
Podávame teplé so smotanovým dresingom s kôprom.

|
Pondelok, 09 August 2010 06:10 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 150 g údenej slaniny, 500 g kyslej kapusty, 4 vajcia, mleté čierne korenie, soľ, maslo
Postup
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, uvarené nastrúhame najemno. Slaninu nakrájame na malé kocky a upražíme. Vyškvarenú masť pridáme k zemiakom. Primiešame kapustu bez šťavy, zmes osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu jemne potrieme kúskom masla. Z masy vytvoríme 4 rovnaké kôpky, ktoré uložíme do zapekacej misy. Do každej kôpky lyžicou spravíme jamku a opatrne do nej vyklapneme vajíčko. Posypame oškvarkami a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým vajcia nestuhnú.
|
|
|