Nedeľa, 18 Apríl 2010 10:06 |
Ingrediencie
500 g zemiakov, 1 kg kyslej kapusty, 2 klobásy, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, olej, 400 g sterilizovanej kukurice, 1 kyslú smotanu, 2 lyžice kremžskej horčice
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke a očistíme. Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu bez šťavy a dusíme asi 10 minút. Potom pridáme precedenú kukuricu a za občasného miešania dusíme ďalších 10 minút. Zvlášť na oleji osmažíme na kolieska nakrájanú klobásu, pridáme nakrájané zemiaky, posolíme, okoreníme a spoločne osmažíme. Nakoniec vmiešame udusenú kapustu a premiešame. Smotanu zmiešame s horčicou a na tanieri polejeme jednotlivé porcie zemiakov.
|
Piatok, 02 Apríl 2010 10:03 |
Ingrediencie
750 g zemiakov, 150 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, 400 g tvarohu, 100 g údenej slaniny
Postup
Zemiaky očistíme a najemno postrúhame. Pridáme múku, soľ, vajce a vymiešame hustejšie cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku. Z cesta nahádžeme do vriacej osolenej vody halušky a povaríme. Slaninu nadrobno pokrájame a rozškvaríme. Precedené halušky premiešame s tvarohom a rozškvarenou slaninou.
|
Nedeľa, 14 Marec 2010 15:42 |
Ingrediencie
1500 g očistených zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, majorán, 1 vajce, 1 lyžica sladkej smotany, 150 g hladkej múky, masť
Postup
Olúpané a umyté zemiaky najemno postrúhame, pridáme soľ, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, majorán, vajce, smotanu, múku a všetko spolu premiešame. Pekáč dobre vymastíme neroztopenou masťou, rovnomerne rozotrieme zemiakové cesto a pečieme pri teplote 200 stupňov dozlatista.
|
Sobota, 13 Marec 2010 17:49 |
Ingrediencie
5 stredne veľkých zemiakov, 500 g hladkej múky, 100 ml mlieka, 1 kocka droždia, soľ, 1 lyžička cukru, olej na vysmážanie
Na dochutenie: kečup, tatárska omáčka, syr, cesnak
Postup
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame najemno nastrúhané zemiaky, múku, soľ a pridáme vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, podľa potreby môžeme pridať múku. Necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta odkrajujeme kúsky, ktoré vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske a smažíme na rozpálenom oleji dozlatista. Pri vložení cesta do oleja vidličkou cesto viackrát popicháme. Pred podávaním potrieme cesnakom, ochutíme kečupom alebo tatárskou, strúhaným syrom.
|
Piatok, 26 Február 2010 21:38 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 200 g klobásy (kabanos), 250 ml mlieka, 3 vajcia, 2-3 hrste ovsených vločiek, hladká múka, soľ, peper, majoránka, 10 strúčikov cesnaku, olej na smaženie
Postup
Zemiaky olúpeme a nastrúhame. Medzitým necháme zohriať mlieko. Nastrúhané zemiaky zalejeme vriacim mliekom. Pridáme vajce, vločky, prelisované cesnaky, osolíme, okoreníme a premiešame. Postupne primiešame múku, pokiaľ nevznikne riedke cesto. Nakoniec vmiešame nadrobno nakrájanú klobásu. Na rozpálený olej naberačkou nalejeme cesto, rozotrieme ho a smažíme placky z oboch strán dozlatista.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Piatok, 19 Február 2010 11:49 |
Ingrediencie
1 kg zemiakov, 300 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 125 g bryndze, 80 g údenej slaniny
Postup
Zemiaky uvarené v šupke, olúpeme na jemnom strúhadle postrúhame. 200 g odoberieme, premiešame s bryndzou a necháme na plnku. Zmiešame nastrúhané zemiaky, múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme. Vykrojíme kruh do ktorého vložíme plnku a kraje dobre pritlačíme. Pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode a precedíme. Slaninu na jemno pokrájame, osmažíme. Na tanieri pirohy posypeme bryndzou, polejeme slaninkou.
|
Štvrtok, 18 Február 2010 05:07 |
Ingrediencie
6 stredne veľkých zemiakov, 3 stredne veľké cibule, soľ, mleté korenie, drvená rasca, 1-2 vajíčka, necelý hrnček hrubej múky, olej
Postup
Zemiaky a cibuľu očistíme a spoločne postrúhame na hrubom strúhadle. Vmiešame vajce, múku a korenie. Na rozpálenom oleji smažíme menšie placky z obidvoch strán dozlatista.
zdroj:www.mamincinyrecepty.cz
|
Streda, 10 Február 2010 10:00 |
Ingrediencie 1 kg zemiakov, 500 g bravčového pliecka, 3 cibule, 250 ml vývaru z bujóna masox, 100 ml bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, maslo Postup Mäso nakrájame na kocky, zemiaky na kolieska. Pekáč vymastíme maslom a na dno rozložíme polovicu zemiakov, posolíme, okoreníme, pridáme mäso opäť osolíme a okoreníme. Mäso posypeme na kolieska nakrájanou cibuľou a prekryjeme poslednou vrstvou zemiakov. Na vrch nalejeme vývar, víno, posolíme, okoreníme, narežeme kúsky masla a pečieme pri teplote 200 stupňov. Prvých 30 minút pečenia pekáč prekryjeme alobalom.
|
Nedeľa, 24 Január 2010 11:31 |
Ingrediencie
1,5 kg zemiakov, 500 g mletého mäsa, olej, 70 g paradajkový pretlak, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, strúhanka
Postup
Očistené zemiaky narežeme na kolieska a naukladáme jednú vrstvu do pekáča, ktorý sme si potreli olejom a vysypali strúhankou. Osolíme, okoreníme, na zemiaky rovnomerne navrstvíme mäso a zasypeme na kolieska pokrájanou cibuľou, opäť posolíme, okoreníme a na vrch narežeme zostávajúce zemiaky. Asi v 100 ml vody rozmiešame paradajkový pretlak a zemiaky polejeme. Posolíme a pokvapkáme olejom. Pečieme pri teplote 200 stupňov, pokiaľ zemiaky navrchu nezružovejú.
zdroj:www.mimibazar.cz
|
Štvrtok, 14 Január 2010 11:32 |
Ingrediencie
600 g zemiakov, 150 g hrubej múky, 100 g hladkej múky, 1 vajíčko, soľ, 100 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 400 g kyslej kapusty, čierne korenie, rasca, soľ, olej
Postup
Zemiaky očistíme a najemno postrúhame. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto. Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody halušky, krátko povaríme a vyberieme ich. Slaninu pokrájame a rozškvaríme. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme kyslú kapustu (bez šťavy), korenie, soľ. Prikryjeme a dusíme do mäkka. Podľa potreby podlievame vodou. Halušky premiešame s kapustou a rozškvarenou slaninou. Premiešame a podľa chuti dosolíme.
|
|
|