Zemiakové pokrmy
Zapekané zemiaky s bryndzou PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 17 November 2009 12:03

Ingrediencie

1 kg zemiakov, 300 g bryndze, zelená petržlenová vňať, 100 g údenej slaniny, 250 ml kyslej smotany, soľ, masť, strúhanka

Postup

V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pokrájame na kolieska. Pekáč alebo lianské sklo vymastíme masťou a vysypeme strúhankou. Naukladáme polovicu zemiakov, potrieme ich bryndzou, posolíme, posypeme vňaťou a zakryjeme druhou polovicou zemiakov. Slaninu pokrájame na kocky, osmažíme a touto zmesou polejeme zemiaky. V smotane rozmiešame soľ, nalejeme na zemiaky a zapečieme pri teplote 200 stupňov.

 

 
Cesnakové lokše PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 03 November 2009 11:33

Ingrediencie

800 g zemiakov, asi 250 g polohrubej múky, 5 strúčikov cesnaku, olej, soľ

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme, postrúhame, posolíme a postupne pridávame múku tak, aby vzniklo vláčne cesto. Na oleji osmažíme prelisované cesnaky a posolíme. Z cesta vytvoríme valček, z ktorého odkrajujeme asi 1,5 cm hrubé kolieska, ktoré vyvaľkáme na placku. Placku potrieme cesnakovou zmesou a stočíme. Uložíme na plech a vrch každej lokše opäť potrieme. Pečieme pri teplote 210 stupňov do zlatista.

 

 
Zemiakové placky s kapustou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 25 Október 2009 14:44

Ingrediencie

1 kg surových olúpaných zemiakov, 250-300 g kyslej kapusty, 3 vajcia, 3 vrchovaté lyžice hladkej múky, veľká hrsť ovsených vločiek, väčšia štipka soli, lyžička majoránky, 5 strúčikov cesnaku, olej na vysmážanie

Postup

Kapustu scedíme a pokrájame na menšie kúsky. Zemiaky nastrúhame na jemno. Zmiešame ich s kapustou, celými vajcami, múkou a vločkami. Osolíme, okoreníme majoránkou a prelisovanými cesnakmi. Na rozpálenom oleji smažíme placky z obidvoch strán.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Zemiaky zapečené s párkami PDF Tlačiť E-mail
Streda, 12 August 2009 10:27

Ingrediencie

750 g zemiakov uvarených v šupke, 250 g párok, 2 cibule, 100 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice masti, 100 g tvrdého syra

Postup

Vychladené, olúpané zemiaky nakrájame na kocky, párky na kolieska. Cibuľu posekáme nadrobno a všetko spolu zmiešame. V mlieku rozmiešame múku,  soľ, korenie a zamiešame do zemiakov. Zmes urovnáme do pekáča  vymasteného masťou. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 30 minút. Päť minút pred koncom posypeme strúhaným syrom.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Paprikové zemiaky PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 24 Marec 2009 09:39

Ingrediencie

1 kg zemiakov, 1,5 väčšej klobásy, 1 cibuľa, soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, olej

Postup

Očistené zemiaky narežeme na plátky a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Medzitým si na oleji opražíme cibuľu do sklovita, pridáme papriku, korenie. Potom pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a podusíme. Nakoniec pridáme zemiaky a dusíme pokiaľ zemiaky úplne nezmäknú. Na záver podľa chuti dosolíme.

 

 
Francúzske zemiaky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Marec 2009 11:58

Ingrediencie

6 kg zemiakov, 100 g masla, olej, 6 vajíčok uvarených na tvrdo, 2 nožičky klobásy, strúhanku, mletú rascu, soľ, mlieko

Postup

Pekáč vymastíme olejom a posypeme strúhankou. Ukladáme v poradí na krúžky nakrájané zemiaky, klobásu a vajíčka. Každú vrstvu ukončenú zemiakmi posolíme a posypeme rascou. Na poslednú vrstvu zemiakov nalejeme trocha mlieka, narežeme maslo a posypeme soľou a rascou. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 1 hodinu a 20 minút pokiaľ zemiaky nezmäknú.

 

 
Bryndzové halušky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 01 Marec 2009 11:51

Ingrediencie

700 g očistených zemiakov, 100 g slaniny, 350 g polohrubej múky, 1/2 lyžice soli, 250 g bryndze, 1 vajíčko

Postup

Zemiaky očistíme, najemno postrúhame alebo rozmixujeme. Pridáme celé vajíčko, soľ, múku a premiešame. Do vriacej a osolenej vody nahádžeme halušky, ktoré uvaríme. Hotové halušky precedíme a zmiešame s bryndzou. Dochutíme slaninou, ktorú sme si nakrájali na malé kúsky a osmažili.

 

 
Zemiakové placky PDF Tlačiť E-mail
Piatok, 27 Február 2009 17:34

Ingrediencie

8 zemiakov, 4 lyžice hladkej múky, majorán, mleté čierne korenie, 1 vajce, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, soľ, olej

Postup

Surové zemiaky očistíme, najemno postrúhame, pridáme múku, vajce, podľa chuti soľ, majorán, mleté čierne korenie, cesnak a vymiešame redšie cesto. Placky pečieme na oleji z oboch strán doružova.

 
Zemiaky s kyslou kapustou PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 23 Február 2009 11:06

Ingrediencie

3 kg zemiakov, 1 kg kyslej kapusty, 2 klobásy, 250 ml sladkej smotany, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, olej, soľ

Postup

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Potom scedíme, očistíme a narežeme na plátky. Cibuľu nadrobno nakrájame, opražíme na oleji, pridáme mletú papriku, klobásu narezanú na kolieska a opečieme. Nakoniec pridáme kyslú kapustu bez šťavy a asi 5 minút všetko spolu dusíme. Nakrájané zemiaky zmiešame s kapustovou zmesou, vložíme do pekáča a polejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali soľ a čierne mleté korenie. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.

 

 
Zemiakovo-syrové smažienky PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 06:27

Ingrediencie

500 g v šupke varených zemiakov, 150 ml mlieka, 30 g masla, 150 g údeného strúhaného syra, 50 g hladkej múky, 3 vajcia, olej na vysmážanie, syr na posypanie

Postup

Uvarené a vychladené zemiaky olúpeme a na jemno nastrúhame. Do mlieka dáme maslo, údený syr a varíme pokiaľ sa syr nerozpustí. Zložíme zo šporáka a primiešame nastrúhané zemiaky. Do vychladnutej zmesi pridáme soľ, múku a žĺtka. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Dôkladne premiešame. Lyžicou naberáme kôpky, ktoré vytvarujeme na placky a smažíme na horúcom oleji z obidvoch strán. Podávame posypané strúhaným syrom.

zdroj:www.mimibazar.cz

 

 
Halušky s kapustou a udeným PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 15 Február 2009 06:25

Ingrediencie

500 g kyslej kapusty, 500 g údeného (alebo klobásy), 400-500 g kyslej smotany, 800 g nastrúhaných surových zemiakov, polohrubá múka, soľ, 2 cibule, olej

Postup

Kapustu prepláchneme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Potom scedíme. Údené narežeme na menšie kocky. Pokrájame cibuľu, osmažíme do sklovita, pridáme k nej údené a spoločne smažíme do zozlatnutia cibule. Zemiaky na jemno nastrúhame, osolíme a pridáme toľko múky, aby nám vzniklo nie veľmi riedké cesto (tak, že samé nesmú pretekať cez sitko). Vo veľkom hrnci privedieme k varu osolenú vodu. Cesto dávame lyžicou do sitka na halušky a lyžicou pretlačujeme priamo do vriacej vody. Halušky uvaríme a precedíme. Scedenú kapustu zmiešame s údeným, smotanou a nakoniec vmiešame precedené halušky.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
« ZačiatokDozadu12345DopreduKoniec »

Stránka 4 z 5

Vyhľadávanie

Novinky

Cícerové fašírky (Falafel)

Ingrediencie 1 hrnček cíceru, 1 cibuľa, 2 strúčiky...

Jablkové šišky s mrkvou

Ingrediencie 1 väčšie jablko, 50 g mrkvy, 1 hrnček...

Tekvicový kompót s ananásom

Ingrediencie 4 kg tekvica, 75 g citrodeko, 1,2 kg...

Šarišský jablkový koláč

Ingrediencie 4 veľké jablká, 1/2 hrnčeka nasekaných...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist