Kysnuté cesto-sladké
Jablkový koláč s grilážou PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 29 Október 2020 14:39

Ingrediencie

cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 2 lyžičky sušeného droždia, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice kryštálového cukru, 2 vajcia, 125 ml mlieka, 100 g Hery, 1 lyžica citrónovej šťavy

tvarohová náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 5 lyžíc práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 vanilkový pudingový prášok, 5 lyžíc mlieka

ďalej: 6-8 jabĺk, 4 lyžice marhuľového džemu, griláž (kúpime hotovú)

Postup

Zmiešame všetky sypké suroviny na cesto. Pridáme vajcia, rozpustenú (pozor nie teplú) Heru, citrónovú šťavu, mlieko a vareškou vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku.

Necháme v teple prikryté pod utierkou kysnúť, pokiaľ nezdvojnásobí objem.

Zatiaľ si pripravíme náplň zmiešaním všetkých surovín dohladka. Marmeládu rozvaríme s trochou vody, aby sa dala hladko natierať.

Vykysnuté cesto vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami natretými olejom roztiahneme po celom plechu. Na cesto natrieme tvarohovú plnku a poukladáme očistené a nakrájané jablká.

Vložíme do rúry vyhriatej na 190 - 200 stupňov a pečieme cca 20 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry potrieme rozvarenou marmeládou a posypeme grilážou. Necháme vychladnúť.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 


 
Jarkine krehké rohlíčky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 22 Október 2020 14:21

Ingrediencie

cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli, 250 g masla, 2 vajcia, 42 g čerstvého droždia, 1 lyžica práškového cukru, 8 lyžíc mlieka

plnka: 300 ml mlieka, 250 g mletého maku, 3 lyžice práškového cukru, strúhaná kôra z jedného citróna, 1/2 lyžičky mletej škorice, 1 lyžica pikantného džemu

1 vajíčko na potretie

Postup

Na doske preosejeme múku, do nej urobíme jamku, pridáme soľ, nakrájané mäkké maslo, a vajíčka. Na to rozdrobíme droždie, zasypeme cukrom a postupne pridávame mlieko. Všetko prepracujeme na cesto.

Netreba nechávať cesto vykysnúť a hneď ho rozdelíme na 6 dielov. Z každého vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh, ktorý radielkom rozrežeme na 8 častí.

Mlieko na plnku prevaríme, pridáme mak premiešame. Po vypnutí postupne vmiešame ostatné suroviny.

Na širšiu stranu všetkých trojuholníkov, lyžičkou uložíme trochu náplne a cesto zvinieme do rohlíčka.

Všetky rohlíčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

Po vychladnutí pocukrujeme.

zdroj: www.pekarnomanie.cz

 


 
Špaldové buchty PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 19 Október 2020 14:31

Ingrediencie

500 g špaldovej múky hladkej, 30 g čerstvého droždia, 60 g cukru kryštál, 240 ml vlažného mlieka, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 2 žĺtka, jemne nastrúhaná kôra z citróna, 120 g rozpusteného masla, olej

plnka: 350 g slivkový lekvár, 75 ml rumu, 50 g strúhaného perníka

Postup

Zmiešame múku s cukrami, soľou. Do múky urobíme jamku vlejeme do nej vlažné mlieko, rozdrobíme droždie  s lyžičkou cukru a necháme 15 minút kysnúť.

Potom pridáme žĺtka, maslo, citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Necháme pod utierkou hodinu vykysnúť. Po hodine cesto prehnetieme a necháme ešte hodinu kysnúť.

Zmiešame suroviny na plnku. Cesto rozdelíme na 16 kúskov. Každý roztlačíme do prostriedka dáme plnku a zabalíme. Pekáč vytrieme olejom a buchty uložíme vedľa seba.

Každú buchtu potrieme olejom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

 

 
Štedrá kysnutá bábovka PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 23 Marec 2020 08:12

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 5 lyžíc cukru krupica, 1 lyžička soli, 1 a 1/2 lyžice oleja, 60 g rozpusteného masla, 1 čerstvé droždie

plnka: 250 g mletého maku, 15 lyžíc práškového cukru, 7 lyžíc rumu, 200 ml teplého mlieka, 1 škoricový cukor, hrsť hrozienok

1 vajíčko na potretie

Postup

Vypracujeme klasické kysnuté cesto buď obyčajne alebo v pekárničke.

Hotové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Suroviny na plnku dôkladne vymiešame a natrieme ju na pripravené cesto. Zrolujeme ako roládu.

Roládu nakrájame na cca 5 cm kúsky a ukladáme ich (viď foto) do vymastenej a múkou vysypanej veľkej bábovkovej formy.

Vrch potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme cca 15 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista. Vyklopíme po úplnom vychladnutí.

 

 


 
Slimáky s nutellou PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 01 Marec 2020 11:49

Ingrediencie

250 ml mlieka, 1 žĺtok, štipka soli, 50 g rozpusteného masla, 50 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 20 g droždia, cca 250 g nutelly

Postup

Všetko okrem nutelly vložíme v uvedenom poradí do pekárne a zapneme program Príprava cesta.

Kysnúť necháme iba pol hodiny, potom pekáreň vypneme a cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Rozvaľkáme ho na obdĺžnik hrubý 1 cm. Potrieme nutellou a pevne zrolujeme ako roládu.

Ostrým nožom krájame na kolieska 2 cm hrubé a skladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Na plechu necháme dokysnúť cca 15 minút. Pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 

 
Pudingové slimáky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 06 Február 2020 15:56

Ingrediencie

cesto: 350 ml mlieka, 1 vajce, 30 g cukru krupica, 100 ml oleja, 1 lyžička octu, 200 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky, štipka soli, 25 g čerstvého droždia

plnka: 750 ml mlieka, 2 Zlaté klasy, 80 g cukru krupica, 1 vanilkový cukor, 80 g masla

hrozienka

Postup

V osladenom mlieku uvaríme zlatý klas na hustejší puding. Do horúceho pudingu vmiešame maslo. Počas chladnutia pudingu občas metličkou premiešame.

V pekárničke alebo klasickým spôsobom spracujeme jemné kysnuté cesto. Cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na dlhý obdĺžnik a potrieme pudingom. Na puding nasypeme hrozienka.

Cesto zavinieme ako roládu. Nožom nakrájame 2-3 cm kolieska, ktoré poukladáme na papier ne pečenie reznou stranou. Necháme aspoň 10 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 180 stupňov dozlatista.

zdroj:bonvivani.sk

 


 
Tvarohový závin PDF Tlačiť E-mail
Streda, 05 Február 2020 16:04

Ingrediencie

cesto: 500 g polohrubej múky, štipku soli, 2 lyžice cukru, 1 vajce, 130 g oleja, 200 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia

plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vajcia, 3 lyžice vanilkového pudingového prášku

1 vajce na potretie

Postup

Z uvedených surovín pripravíme klasické kysnuté cesto. Necháme vykysnúť.

Tvaroh rozmiešame s vajcom, cukrom, ak je príliš hustý môžeme zriediť smotanou alebo mliekom. Nakoniec vmiešame pudingový prášok.

Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme polovicou plnky a zvinieme do rolády.

Necháme na plechu ešte podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista cca 30 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Škoricovo-orechové slimáky PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 12 Október 2019 19:02

Ingrediencie

cesto: 240 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 20 g droždia, 400 g hladkej múky, 3 lyžice oleja, štipka soli, 1 vajce

dovnútra: 2 lyžice rozpusteného masla, 1 sáčok škoricového cukru, hrsť hrozienok, hrsť nahrubo nastrúhaných orechov

1 vajce na potretie

Postup

Do vlažného mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a v teple necháme vykysnúť kvások. Do misky nasypeme múku a osolíme. Pridáme vajce, olej, droždie a vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. Necháme v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik silný asi 1 cm. Potrieme rozpustěným maslom, posypeme škoricovým cukrom, hrozienkami, orachami a zviníeme ako roládu. Krájame z nich koliečka 2 - 3 cm silné,  reznou stranou kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.  Každý kúsok potrieme rozšlahaným vajcom. Vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme asi 15 minút. Vychladnuté slimáky pocukrujeme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Tvarohové koláčiky PDF Tlačiť E-mail
Štvrtok, 18 Apríl 2019 13:39

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, štipka soli, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 12 lyžičiek kryštálového cukru, 150 ml oleja

náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, hrozienka, cukor podľa chuti

Postup

Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie, prikryjeme pokrievkou a počkáme až vykysne kvások.

Do misy dáme väčšiu časť múky, osolíme, pridáme 2 vajcia, olej a kvások.

Premiešame a za postupného pridávania múky spracujeme pružné, hladké cesto.

Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky a kladieme na pomúčenú dosku.

Každý kúsok sploštíme rukou, položíme na ňu trochu náplne a 1 alebo 2 hrozienka, zabalíme, zaguľatíme, namočíme v rozšľahanom vajíčku, potom v mrveničke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, mrveničkou hore.

Upečieme dozlatista.

Náplň: tvaroh zmiešame so žĺtkami a cukrom podľa chuti.

Mrvenička: klasická z hrubej múky, cukru a masla alebo hery.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Vianočka z formy podruhé PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 14 Apríl 2019 09:26

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, štipka soli, 100 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 150 g masla, 3 žĺtky, 1 kocka čerstvého droždia (42 g), 1 vanilkový cukor, 1 lyžica citrónovej kôry, hrozienka, kandizované ovocie, orechy ....

Postup

Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť, mlieko ohrejeme aby bolo mierne teplé.

Do misy nasypeme múku zmiešanú so soľou.

V múke urobíme jamku. Nalejeme do nej asi polovicu mlieka, pridáme trochu cukru (z odváženého množstva), rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.

Až kvások vzíde, pridáme do misy zvyšok mlieka a cukru, vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtky, vlažné maslo a vypracujeme vareškou alebo robotom hladké cesto.

Nakoniec do cesta vmiešame podľa chuti hrozienka, orechy a pod.

Misu s cestom prikryjeme a necháme pol hodinu kysnúť. Formu dôkladne vymažeme masťou alebo maslom a cesto do nej z misy preložíme. Urovnáme ju do roviny, znovu prikryjeme a necháme pol hodiny vykysnúť.

Formu s nakysnutým cestom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi hodinu. Skúšame špajlou.

Upečenú vianočku necháme chvíľu vo forme odpočinúť a potom ju opatrne vyklopíme.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 
Škoricová dobrota PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 14 Apríl 2019 08:34

Ingrediencie

cesto: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 vajce, 1 lyžička soli, 3 lyžice cukru krupica, 4 lyžice rozpusteného masla, 1/2 čerstvého droždia

na posýpku: 100 g rozpusteného masla, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice mletej škorice, 200 g mletých vlašských orechov, 5 lyžíc kryštálového cukru

Postup

Z uvedených surovín na cesto si pripravíme klasickým spôsobom kysnuté cesto. Ja som použila domácu pekáreň.

Vykysnuté cesto preložíme na jemne múkou vysypanú dosku a z cesta oddeľujeme malé kúsky, ako na dukátové buchtičky.

Na posýpku zmiešame cukre, škoricu a orechy.

Potom každý kúsok cesta namáčame v rozpustenom masle a obalíme v posýpke. Kúsky ukladáme do bábovkovej vymastenej formy. Zvyšnú posýpku nasypeme na vrch cesta vo forme.

Necháme trocha podkysnúť a pečieme pri teplote 190 stupňov. Po jemnom vychladnutí opatrne vyklopíme a odtrhujeme si jednotlivé kúsky.

 


 
« ZačiatokDozadu1234567DopreduKoniec »

Stránka 1 z 7

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist