Polievky
Mrkvová s bylinkovými haluškami PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 06 Október 2009 08:30

Ingrediencie

3-4 mrkvy, 1-2 petržleny, lyžica masla, 1 vajce, 2 vrchovaté lyžice polohrubej múky, 2 lyžice byliniek (bazalka, petržlenová vňať), soľ, mleté čierne korenie, 2 kocky zeleninového bujónu

Postup

Mrkvu a petržlen nastrúhame nahrubo. Krátko osmažíme na masle a zalejeme studenou vodou (1,5 l), osolíme, okoreníme, pridáme bujón a varíme do zmäknutia zeleniny.

Zatiaľ si rozklepneme vajíčko, pridáme múku, bylinky, soľ, rozmiešame do hladka. Ak je zelenina mäkká cez strúhadlo nalejeme bylinkové cesto a povaríme 5 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Polievka s drožďovými haluškami PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 05 Október 2009 10:00

Ingrediencie

1 kocka droždia (42g), 1 mrkva, 1 petržlen, 1 malý zeler, soľ, peper, majoránka, olej, vrchovatá lyžica polohrubej múky, 1 vajce

Postup

Do hrnca dáme trošku oleja, na rozpálený vsypeme nastrúhanú koreňovú zeleninu a orestujeme. Zalejeme studenou vodou, osolíme, môžme pridať kocku slepačieho bujónu alebo vegety a varíme do zmäknutia zeleniny. Medzitým si na panvici rozohrejeme lyžicu oleja, rozdrobíme droždie a za stáleho miešania opražíme, pokiaľ sa neroztečie a vzápeti opäť nezhustne. Pridáme múku a za stáleho miešania opražíme. Odstavíme z ohňa, pridáme celé vajce, osolíme a spracujeme polotuhé cestíčko. Podľa potreby môžeme pridať múku. To prelisujeme do polievky na halušky a ešte chvíľu povaríme. Dochutíme soľou, peprom a majoránkou. Môžeme pridať petržlenovú vňať. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 

 
Polievka strúhanková PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 27 September 2009 10:01

Ingrediencie

2 lyžice strúhanky, 2 vajcia, masť alebo olej, soľ, Podravka, zelená petržlenka

Postup

Na tuku oparžíme strúhanku, vyklepneme vajíčka, miešame, až sa vytvoria hrudky. Zalejeme litrom studenej vody, povaríme, posolíme, dochutíme Podravkou a zelenou petržlenkou. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Polievka zo sušených húb PDF Tlačiť E-mail
Sobota, 26 September 2009 10:30

Ingrediencie

40 g sušených húb, 1 l vody, 2 kocky hovädzieho bujónu, 4 lyžice bielého vína, 3 lyžice masla, 12 lyžíc smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie

Postup

Huby zalejeme vodou a necháme napučať. Pripravené huby scedíme a zalejeme čistou vodou. Pridáme bujón, víno a varíme do mäkka. Počas varenia dochutíme soľou a korením. Pred koncom varenia pridáme maslo a smotanu. 

 


 

 
Krémová tekvicová polievka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 06 September 2009 11:18

Ingrediencie

1 kg žltej tekvice, 200 g zemiakov, 50 g masla, 1 cibuľa, 1 l vody, 2 kocky kuracieho bujónu, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, petržlenová vňať

Postup

Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok a narežeme na kocky. Tak isto narežeme na kocky aj očistené zemiaky. V hrnci opražíme na oleji pokrájanú cibuľu do sklovita, pridáme tekvicu, zemiaky a asi 3 minúty popražíme a zalejeme vodou. Pridáme bujón a varíme do mäkka. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, posolíme, popepríme, pridáme smotanu a necháme prejsť varom. Tesne pred podávaním pridáme do polievky maslo. Hotovú polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou. 

 


 

 
Patizónová polievka s kukuricou PDF Tlačiť E-mail
Pondelok, 17 August 2009 09:05

Ingrediencie

2 menšie patizóny, 1 hrnček zmrazených alebo sterilizovaných kukuričných zŕn, 2 cibule, 2 lyžice masla, 2 lyžice polohrubej múky, 1 l vody, 2 kocky zeleninového bujónu, 50 g tvrdého syra, 100 ml mlieka, mleté čierne korenie, soľ, 2 bobkové listy, petržlenová vňať

Postup

Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na tuku, zasypeme múkou a opražíme dozlata. Zalejeme horúcou vodou, pridáme bujón, rozmiešame, pridáme očistené a na kocky narezané patizóny a varíme do zmäknutia. Rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kukuricu, postrúhaný syr. Okoreníme, osolíme, pridáme bobkové listy a pomaly varíme asi 10 minút. Zalejeme mliekom a posypeme petržlenovou vňaťou. Necháme prejsť varom a podávame.

 

 

 

 
Zemiaková polievka so syrom PDF Tlačiť E-mail
Streda, 12 August 2009 09:10

Ingrediencie

300 g zemiakov, 1,25 l vody, 2 kocky zeleninového bujónu, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml mlieka, petržlenová vňať, strúhaný syr

Postup

Očistené zemiaky pokrájame, spolu s pokrájanou cibuľou vložíme do hrnca s vodou. Pridáme bujón a varíme do zmäknutia. Po uvarení všetko rozmixujeme ponorným mixérom, posolíme, okoreníme, vlejeme mlieko, posekanú petržlenovú vňať  a necháme prejsť varom.  Na tanieri polievku posypeme strúhaným syrom.

 


 

 
Cuketovo-zemiaková PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 11 August 2009 10:24

Ingrediencie

250 g cukety, 250 g zemiakov, 1 kocka zeleninového bujónu, 4 strúčiky cesnaku, majorán, mletá rasca, 1 l vody, soľ, petržlenová vňať

Postup

Cuketu, zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Vložíme do vriacej osolenej vody, pridáme bujón a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, dochutíme prelisovaným cesnakom, koreninami a jemne posekanou petržlenovou vňaťou.

 

 

 

 
Karfiolovo-vločková PDF Tlačiť E-mail
Streda, 05 August 2009 12:25

Ingrediencie

2 mrkvy, 1 petržlen, 1 malý karfiol, 3 vrchovaté lyžice ovsených vločiek, polka cibule, 1 lyžica masla, 2 lyžice oleja, soľ, mletý peper, 4 guličky nového korenia, muškátový oriešok, pažitka alebo petržlenová vňať

Postup

V hrnci rozohrejeme maslo s olejom, nasypeme nahrubo postrúhanú mrkvu a petržlen, osmažíme pokiaľ mrkva nepustí farbu. Zalejeme vodou (asi 2 l ), pridáme na drobno pokrájaný karfiol, ovsené vločky, nové korenie, soľ, peper a varíme do zmäknutia karfiolu. Potom dochutíme soľou, muškátovým orieškom, necháme prejsť varom a odstavíme. Do hotovej polievky vmiešame posekanú pažitku alebo vňať. 

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz

 


 

 
Krémová cuketová polievka PDF Tlačiť E-mail
Utorok, 04 August 2009 10:34

Ingrediencie

400 g očistenej cukety, soľ, mleté biele korenie, 1 lyžička vegety, 150 g smotanového roztierateľného syra, 1 lyžica oleja, 1,5 l vody, 3 krajce chleba

Postup

Cuketu pokrájame na kocky a varíme ju v osolenej vode. Ked sú kocky uvarené, odstavíme z ohňa, pridáme syr, vegetu, biele korenie, olej a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme  prejsť varom a odstavíme. Chlieb nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Polievku na tanieri ozdobíme opraženým chlebom.

 


 

 

 
Cviklová polievka PDF Tlačiť E-mail
Nedeľa, 26 Júl 2009 09:56

Ingrediencie

0,75 kg červenej repy, 0,25 kg kapusty, 1 zeler, 2 petržleny, 2 mrkvy, 2 kocky hovädzieho bujónu, 500 g mletého bravčového mäsa, olej, soľ, 2 lyžičky paradajkového pretlaku

Postup

Do studenej vody vložíme mäso, necháme zovrieť a varíme asi 30 minút. Potom pridáme bujóny, na malé kocky nakrájanú repu a na tenké rezance nakrájanú kapustu. V samostatnom hrnci na oleji podusíme na kolieska nakrájanú mrkvu a nadrobno nakrájaný zeler a petržlen. Podusenú zeleninu pridáme do polievky. Varíme pokiaľ cvikla nezmäkne.  Dochutíme soľou a paradajkovým pretlakom. Polievku ozdobíme kyslou smotanou.

 


 

 

 

 
« ZačiatokDozadu11121314151617181920DopreduKoniec »

Stránka 13 z 20

Vyhľadávanie

Novinky

Jablkový koláč s grilážou

Ingrediencie cesto: 200 g hladkej múky, 150 g polohrubej...

Jarkine krehké rohlíčky

Ingrediencie cesto: 500 g hladkej múky, štipka soli,...

Špaldové buchty

Ingrediencie 500 g špaldovej múky hladkej, 30 g...

Celozrnný semiačkový chlebík

Ingrediencie 400 ml pitnej vody, 1 tabletka celaskonu...

module by Inspiration

Návštevnosť

TOPlist