Slaninový pletenec Tlačiť
Streda, 28 Apríl 2010 04:05

Ingrediencie

1-2 lyžice oleja, 200 g anglickej slaniny, 450 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia ( 7 g), 1 a 1/2 lyžičky soli, štipka cukru, 150 ml bieleho vlažného vína, 150 ml vlažného mlieka

Postup

Na oleji vysmažíme slaninu nakrájanú na malé kocky a necháme vychladnúť. Do misy dáme múku, droždie, soľ, cukor a premiešame. Pridáme slaninu aj s vyškvareným tukom, víno a mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Ak je veľmi tuhé pridáme trochu  mlieka. Cesto posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme poriadne vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske rozdelíme na tri časti, z každého vyvaľkáme valček dlhý asi 35-40 cm. Spletieme cop, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Potrieme bielkom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 35-40 minút.

zdroj:www.mamincinyrecepty.cz