Nivové rožteky Tlačiť
Utorok, 17 Február 2009 04:58

Ingrediencie

250 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 150 g masla, 2 žĺtky, 50 ml mlieka, 20 g droždia, trocha cukru na kvások

plnka: 100 g nivy, 40 g masla, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

ďalej: vajce, sézam

Postup

Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme trocha cukru a necháme nakysnúť kvások. Potom ho dáme do misky spolu s múkou, maslom, so soľou a žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na tri až štyri hodiny do chladničky. V miske rozmrvíme syr nivu, pridáme zmäknuté maslo a prelisované cesnaky. Dochutíme soľou,  mletým čiernym korením a vymiešame. Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme do okrúhleho tvaru a rozkrojíme na osem častí. Na širšiu časť cesta dáme kúsok plnky a zvinieme do rožteka. Stočené rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút do zlatista.