Ražný chlieb Tlačiť
Utorok, 17 Február 2009 05:08

Ingrediencie

250 g hladkej múky, 200 g ražnej múky, 50 g ovsených vločiek, 40 g droždia, 0,25 l vody, 1 lyžica oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička ľanových semienok, 1 lyžička sézamových semienok, 1 lyžička rasce

Postup

Z droždia, 1 lyžici múky a časti vlažnej vody pripravíme kvások. V mise zmiešame hladkú múku, ražnú múku, ovsené vločky, semiačka, rascu, pridáme nakysnutý kvások, olej, zvyšnú vodu a vypracujeme tuhšie cesto. Prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme 1 1/2 hodiny kysnúť. Potom z cesta vytvarujeme bochník, ktorý narežeme na povrchu a preložíme na plech vystlaný papierom. Potrieme ho vlažnou vodou. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov, vložíme tam spolu s chlebom aj nádobu s vodou a pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 190-200 stupňov a chlieb ešte 20 minút dopekáme. Po upečení vyložíme z plechu a necháme vychladnúť.