Makové žemle Tlačiť
Sobota, 28 Február 2009 18:42

Ingrediencie

500 g polohrubej múky, 30 g čerstvého droždia, 1/4 l vlažného mlieka, 50 g masla, 1 vajce, 1 lyžička soli

na potretie: 2 žĺtky, 2 lyžice mlieka, celý mak na posypanie

Postup

Múku preosejeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Rozdrobíme do nej droždie, zmiešame s troškou vlažného mlieka a múky na kvások. Prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšné mlieko, soľ, roztopené maslo, vajce, zmiešame s celým množstvom múky a vypracujeme na hladké kysnuté cesto. Necháme ho 30 minút kysnúť. Vykysnuté cesto nakrájame na 8 rovnako veľkých dielov, pomúčenými rukami ich sformujeme na guľky, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a trochu stlačíme, aby boli plochejšie. Žemličky necháme na plechu ešte asi 20 minút kysnúť. Žĺtky rozmiešame s mliekom, žemličky potrieme, posypeme makom a na povrchu do kríža narežeme. Žemličky pečieme asi 20 minút pri teplote 200 stupňov. Na začiatku pečenia vylejeme na dno rúry za šálku vody.