Zrniečkové žemle Tlačiť
Streda, 18 Marec 2009 17:50

Ingrediencie

454 g hladkej múky, 285 ml mlieka, 6 lyžíc oleja, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 15 g droždia, 2 lyžice semiačok ( sézam, slnečnicové...), vajíčko na potretie

Postup

Z trošku vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. V miske zmiešame múku, zvyšné mlieko, olej, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme pod utierkou vykysnúť. Cesto rozdelíme na rovnaké diely, z ktorých tvarujeme žemle. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Pripravené žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semiačkami a pečieme pri teplote 190 stupňov dozlatista.