Syrový kvietok Tlačiť
Streda, 01 Apríl 2009 13:11

Ingrediencie

420 g hladkej múky, 1 lyžička soli, 25 g  masla,  250 ml vlažnej vody, 25 g čerstvého droždia, 60 g strúhaného syra

Postup

Múku zmiešame so soľou, zmäknutým maslom nakrájaným na kocky, droždím a vlažnou vodou. Z cesta vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť asi 30 minút. Na pomúčenej doske znovu cesto prepracujeme a rozdelíme ho na 8 rovnakých častí. Zo 6 dielov vytvoríme žemličky a zo zvyšných 2 časti vytvoríme jednú veľkú žemľu. Plech prikryjeme papierom na pečenie. Do prostriedka položíme najväčšiu žemľu a okolo nej poukladáme zvyšných 6 menších. Kvietok zakryjeme utierkou a necháme ešte ešte asi 30 minút kysnúť. Po vykysnutí potrieme kvietok vlažnou vodou a bohato posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 220 stupňov dozlatista.