Cmarové vejáriky Tlačiť
Sobota, 23 Január 2010 16:28

Ingrediencie

2 lyžičky sušeného droždia, 1/2 lyžičky kryštálového cukru, 200 ml cmaru, 375 g hladkej múky, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 60 g roztopeného masla

Postup

Droždie a cukor vsypeme do nádoby s cmarom. Necháme 5 minút, pomiešame , aby sa droždie rozpustilo. Vo veľkej mise zmiešame múku, sódu a soľ. V strede spravíme jamku, vlejeme do nej rozpustené kvasnice a 30 g rozpusteného masla. Zmiešame s múkou na mäkké vlhké cesto. Cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku. Miesime , kým nie je cesto hladké a pružné. Vypracované cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 1-1 1/2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 50x30 cm a hrubý asi 2 cm. Potrieme rozpusteným maslom. Ostrým nožom nakrájame cesto na sedem pásov širokých 4 cm. Položíme ich na seba a pokrájame na 6 cm kúsky. Každý kúsok do polovice na boku stlačíme, aby sa jednotlivé vrstvy zlepili. Jednotlivé kúsku vložíme do vymastených muffinových jamiek (každý kúsok do jednej jamky) a prikryjeme utierkou. Necháme podkysnúť. Pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista.